iPad 3 review τώρα

Τον Οκτώβριο του 2011, ο Steve Jobs έφυγε από την ζωή, αφήνοντας για κληρονομιά λίγες ημέρες αργότερα το iPhone 4S, το οποίο -τραγική ειρωνεία- πολλοί το παρομοίωσαν με το όνομά του (4S=For Steve). Λίγους μήνες αργότερα, το iPad 3 είναι ο πρώτος tablet υπολογιστής που κυκλοφορεί χωρίς τον Jobs στο τιμόνι. Το ότι ακόμα και στην "μετά Jobs" εποχή συνεχίζουμε να έχουμε ένα iPad και ένα iPhone κάθε χρόνο, δείχνει ότι η τακτική της εταιρείας θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια. Συχνά releases, προσανατολισμός στους businessmen, υψηλές τιμές και μικρές διαφορές στις προδιαγραφές.
Το iPad 3 έχει αρκετές τεχνικές διαφορές σε σχέση με το iPad και το iPad 2. Όσοι έχετε διαβάσει τις παρουσιάσεις μας για τα δύο προγενέστερα tablets θα έχετε στο περίπου μια εικόνα από την πολύ καλή δουλειά της Apple. Πρακτικά όμως, όποιες κι αν είναι οι διαφορές αυτές, οι εφαρμογές και τα games μπορούν να τρέξουν σε οποιοδήποτε από τα τρία iPad. Ναι, ξέρουμε ότι το iPad είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το κορυφαίο tablet της αγοράς, αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται εξακολουθεί να είναι πιο απαιτητικό από έναν μέσο χρήστη. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση λοιπόν, ας προχωρήσουμε στο ζουμί.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Εμφανισιακά, το μέγεθος του iPad 3 είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του iPad 2. Για την ακρίβεια το ύψος (241mm) και το πλάτος (186mm) έχουν μείνει ίδια. Το βάθος όμως έχει μεγαλώσει ελάχιστα, καθώς από τα 8.8mm πάμε πλέον στα 9.4mm. Στο μάτι η διαφορά αυτή είναι φυσικά ανεπαίσθητη. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι διότι το hardware έχει εξελιχθεί. Καταρχάς είναι η πρώτη φορά που σε φορητή συσκευή της Apple βλέπουμε 1GB RAM, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο. Δεν το είδαμε αυτό το 1GB στο iPhone 4S, τουλάχιστον κάνει την εμφάνισή του τώρα. Ο επεξεργαστής (Apple A5X 1Ghz) είναι τετραπύρηνος και θα διαπιστώσετε και στην πράξη ότι μαζί με την κάρτα γραφικών SGX543MP4 σας παρέχει άριστη απόδοση ακόμα και στα πιο δυνατά games. Δοκιμάσαμε το Real Racing 2 HD και το Infinity Blade II. Αμφότερα είχαν αρχικό loading 4-6 δευτερόλεπτα ταχύτερο σε σχέση με ένα iPhone 4, τα textures ήταν πιο ευκρινή ενώ το frame rate διατηρούνταν σταθερότατο.

Κάμερα
Ένα μόνιμο θέμα που απασχολεί την Apple είναι οι κάμερες του iPad οι οποίες έχουν τραγικά μικρή ανάλυση. Η μπροστινή κάμερα του iPad 3 είναι ακριβώς η ίδια (0.3 megapixels) όμως τώρα και μετά τα παράπονα των χρηστών, η πίσω κάμερα από 0.7 megapixels που την ξέραμε στο iPad 2, είναι πλέον τεχνολογίας iSight στα 5 megapixels. Μη βιαστείτε όμως να χειροκροτήσετε κι αυτό διότι δυστυχώς οι φωτογραφίες που τραβάει είναι υποδεέστερες από μία μέτρια ψηφιακή μηχανή της αγοράς. Το 1080p βίντεο στα 30 frames ανά δευτερόλεπτο είναι αξιόλογη προσπάθεια και κάπως έτσι η Apple προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι". Η ποιότητα των βίντεο είναι οριακά αποδεκτή, αρκεί βέβαια να στήσετε το iPad 3 κάπου ή να έχετε κάποιον να σας το κρατάει. Για να μιλάμε πρακτικά όμως, το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι θα κάνετε video chat με την μπροστινή κάμερα για χρηστικούς λόγους (π.χ. browsing την ώρα του chat) κάτι που όμως θα σας εκθέσει -λόγω χαμηλής ποιότητας φακού- απέναντι στο συνομιλητή σας.
Δώσε Siri στο λαό
Με το iPhone 4S μπορέσαμε για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουμε το Siri, με τα όποια γνωστά προβλήματα (έλλειψη ελληνικών χαρτών, έλλειψη ελληνικής γλώσσας, μη αναγνώριση ελληνικής προφοράς στα αγγλικά κτλ). Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η Apple δεν θέλει να επενδύσει στη "μπανανία" που λέγεται Ελλάδα κι ας αγκαλιάσουμε το Siri ως έχει. Το ερώτημα όμως είναι πως γίνεται σε ένα κινητό μεγέθους μικρότερο μιας παλάμης να χωράει ένα Siri κι αυτό να μην είναι εφικτό σε ένα iPad 3 που έχει το μέγεθος ολόκληρου...περιοδικού. Το Siri λοιπόν λάμπει διά της απουσίας του και το μόνο που λάβαμε αντ' αυτού είναι μία light έκδοσή τουi, δηλαδή η δυνατότητα φωνητικής πληκτρολόγησης κειμένου, όπου απλά λέτε το κείμενό σας (στα αγγλικά) κι αυτό το γράφει. Για άλλη μια φορά, η ανταπόκριση κι εδώ ήταν ανάλογη του παλιού Siri, δηλαδή το πρόγραμμα έχανε τις δύσκολες λέξεις ή ακόμα και ενδιάμεσες λέξεις (όπως άρθρα). Αυτό είναι ένα δείγμα του ότι οι developers δεν δούλεψαν ιδιαίτερα στους μήνες που μεσολάβησαν, προκειμένου να βελτιώσουν την εφαρμογή.

Συνδεσιμότητα
Όποιος δεν καλύπτεται απ' το Wi-Fi και μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την 4G έκδοση και φυσικά μια 3G σύνδεση ώστε να μπαίνει στο Internet, θα βρει το iPad 3 "μανούλα" ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Είναι το εργαλείο που κάθε επαγγελματίας θα ήθελε καθ' ότι προσφέρει υπερδιπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το 3G του iPad 2, οι οποίες έρχονται να διευρυνθούν με τις τεχνολογίες HSPA (high speed packet access) και DC-HSPA (dual-cell HSPA), τις οποίες υποστηρίζουν επιλεγμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό και που ευελπιστούμε κάποια στιγμή να έρθουν και στη χώρα μας. Το βαρύ όπλο του iPad 3 είναι φυσικά το 4G, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο...στην Αμερική αλλά όχι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Cosmote το δοκιμάζει σε πειραματικό στάδιο και κάποια στιγμή θα μπορέσει να το διαθέσει και στο ευρύ κοινό ώστε να απολαύσουμε πραγματικά μεγάλες ταχύτητες. Αυτό όμως δεν θα γίνει πριν τα τέλη 2012 με αρχές 2013 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Συνοψίζοντας, για πλοήγηση στο Internet χωρίς Wi-Fi ή ασύρματο router, ακόμα και με τον ταπεινό Safari ή οποιοδήποτε άλλο browser του iOS, το iPad 3 παίζει και θα συνεχίσει να παίζει μπάλα μόνο του.
Χειρισμός
Η πλοήγηση στην ευκρινέστατη οθόνη αφής του iPad 3 είναι ακόμη πιο γρήγορη. Με την οθόνη Retina των 2048x1536 pixels, οι φωτογραφίες και τα βίντεο φαντάζουν πολύ πιο "ζωντανά", όχι μόνο από οποιοδήποτε άλλο iPad αλλά ακόμα κι από μία HD τηλεόραση. Το tablet διαθέτει το iOS 5.1 προεγκατεστημένο, κάτι που βοηθάει τα μέγιστα στην ταχύτητα πλοήγησης. Όλα τα applications, από τα πιο μικρά κι ασήμαντα μέχρι τα πιο "βαριά", φορτώνουν πλέον σε χρόνο ρεκόρ.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου