Το νέο Lineage είναι εδώ...

Γνωρίζουμε αρκετά καλά ότι ο χαρακτηρισμός «το νέο Lineage» ίσως ακουστεί υπερβολικός σε πολλούς. Από την άλλη όμως, το παιχνίδι διαθέτει ένα από τα πιο «πικάντικα» παρασκήνια στον χώρο των video games, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούμε, ώστε να δικαιολογήσουμε την βαρύγδουπη αυτή αρχική μας δήλωση.
Αρχικά λοιπόν, η NCsoft, αφού είχε ολοκληρώσει το Lineage 2 ξεκίνησε άμεσα να δουλεύει πάνω στο Lineage 3, το οποίο υποθετικά θα κυκλοφορούσε μέσα στο 2007. Η αδιαφιλονίκητη, όμως, επιτυχία του L2 παγώνει αρχικά τις όποιες κινήσεις είχαν γίνει για την ανάπτυξη του L3. Με αυτή την κίνηση, η NCsoft, εξαγριώνει αρκετούς από τους developers της, οι οποίοι είχαν δουλέψει πολύ σκληρά και για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω σ’ αυτό το project. Το αποτελέσμα ήταν να απολυθούν αρκετοί από αυτούς, ενώ άλλοι να φύγουν οικειοθελώς από την εταιρία. Φήμες λένε ότι κατά την έξοδό τους οι developers έκλεψαν (ή απλώς πήραν δικαιωματικά) όλο τον πηγαίο κώδικα που είχαν φτιάξει μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή και ο οποίος προοριζόταν για την δημιουργία του L3.
Έχοντας, έτσι, τον κώδικα «ανά χείρας», οι πρώην developers της NCsoft έψαξαν χρηματοδότη στην Ιαπωνία για να συνεχίσουν το φιλόδοξο εγχείρημά τους. Το πιο πιθανό είναι να μην βρήκαν κάτι το αξιόλογο, μιας και τελικά αποφάσισαν ότι μπορούν και οι ίδιοι από μόνοι τους να ιδρύσουν μια εταιρία και να αναπτύξουν το παιχνίδι. Το όνομα αυτής; Bluehole Studio. Ο βασικός publisher του TERA.
Για να βγει στην παγκόσμια αγορά το TERA πραγματικά πέρασε από χίλια κύματα. Αυτό διότι μετά τα παραπάνω τεκταινόμενα, η NCsoft δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια μιας και -όπως η ίδια υποστηρίζει- ο αρχικός κώδικας της ανήκει δικαιωματικά και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί από καμία άλλη εταιρία ανάπτυξης λογισμικού. Αρχικά, μέσω της αστυνομικής αρχής της Σεούλ, ανακοινώνει ότι 7 πρώην υπάλληλοί της είναι ύποπτοι για την πώληση του πηγαίου κώδικα του L3 προς μια μεγάλη Ιαπωνική εταιρία παιχνιδιών (αν και αρχικά δεν την κατονομάζει, όλοι υποπτεύονται ποια είναι). Την ίδια χρονιά (2007) υποβάλλει, με περισσότερα στοιχεία στα χέρια της, καταγγελία στις αρχές της Νότιας Κορέας και καταθέτει αγωγή για αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Bluehole Studio. Οι ζημιές όπως αναφέρει είναι πολύ πιθανό να ξεπερνούν τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Όπως ήταν το λογικό, όσοι ιδρυτές ή υπάλληλοι της Bluehole Studio εργάζονταν παλαιότερα στην NCsoft καταδικάζονται από το ποινικό δικαστήριο της Κορέας για κλοπή πολύτιμων εμπορικών μυστικών το 2009. Εκείνη την χρονική περίοδο επίσης, ίσως να θυμάστε την ταυτόχρονη εμφάνιση ενός παιχνιδιού με την κωδική ονομασία Project S1, το οποίο έκανε λόγο για ένα MMORPG με επαναστατικό σύστημα μάχης.
To 2010, tο πολιτικό δικαστήριο με τη σειρά του, κρίνει τους προαναφερθέντες ένοχους για υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών και ζητά από την Bluehole να αποζημιώσει με περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια την NCsoft (πέραν των ασφαλιστικών μέτρων που της είχαν ήδη επιβληθεί). Αυτή η απόφαση εννοείται ότι θα σήμαινε και το κλείσιμο του studio και ταυτόχρονα την ακύρωση της ανάπτυξης του Project S1. Εάν η Bluehole δεν κέρδιζε την έφεση που επέβαλε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ώστε να ακυρωθεί τουλάχιστον η χρηματική αποζημίωση, το TERA δεν θα είχε δει ποτέ το φως της ημέρας. Επί του παρόντος, οι ποινικές καταδίκες, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις εκκρεμούν σε βάρος δεύτερης έφεσης εκ μέρους της NCsoft, αυτή τη φορά ενώπιον ανωτάτου δικαστηρίου της Κορέας. Παρ’ όλα αυτά, η Bluehole κυκλοφορεί κανονικά το παιχνίδι στη Νότια Κορέα στις 25 Ιανουαρίου του 2011.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου