Οι αποκαλύψεις στην Ε3 του 2012

Στις αποκαλύψεις, η E3 θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση για video games, καθώς οι περισσότεροι publishers επιλέγουν παραδοσιακά να κάνουν τις αποκαλύψεις τους κάθε Ιούνιο στο LA Convention Center του Λος Άντζελες. Κλέβει δε την δόξα από την Gamescom της Κολωνίας, παρότι η τελευταία είναι ανοιχτή προς το κοινό, άρα μπορεί να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως σε προσέλευση κόσμου, με πάνω από 275.000 επισκέπτες προσέλευση και σταθερά ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης.
Σε προηγούμενες χρονιές, οι E3 μας είχαν συνηθίσει γεμάτες ευχάριστες εκπλήξεις. Ποιος θα ξεχάσει το Wii U στην περυσινή press conference της Nintendo ή το PS Vita στην περυσινή press conference της Sony; Αντίστοιχα, ποιος θα ξεχάσει το Kinect στην press conference της Microsoft το 2010 ή το PlayStation Move στην press conference της Sony την ίδια χρονιά;
Οι καιροί άλλαξαν και γνωρίζαμε εξ αρχής ότι φέτος δεν θα είχαμε κάποια μεγάλη αποκάλυψη. Τα νέα PlayStation και Xbox δεν θα αποκαλύπτονταν επίσημα στο κοινό, παρότι είναι γνωστό ότι βρίσκονται υπό ανάπτυξη (με το Xbox να έχει σαφές προβάδισμα για να κυκλοφορήσει πρώτο). Αντίστοιχα, πολλοί περίμεναν να δουν ενδιαφέροντα πράγματα από το Wii U, την μόνη ήδη γνωστή νέα κονσόλα που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και που αναμένεται στα τέλη της χρονιάς. Το ότι δεν θα είχαμε κάποια πολύ μεγάλη αποκάλυψη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να απογοητευτούν αμφότεροι δημοσιογράφοι και αναγνώστες, κάτι που είναι εμφανές τόσο από τα κείμενά μας, όσο και από τα σχόλιά σας στα άρθρα και στο forum. Η απογοήτευση όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι εταιρείες δεν έδειξαν "φρέσκα" games. Οι περισσότερες αποκάλυψαν ότι η στρατηγική τους θα βασιστεί σε ήδη γνωστές σειρές. Συν τις άλλοις, κάποιες αναλώθηκαν σε περιττές παρουσιάσεις. Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Sony press conferece
Παρότι ήταν μια κακή οικονομική χρονιά για την Ιαπωνική εταιρεία, εντούτοις πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι κατάφερε να παρουσιάσει νέες ιδέες στα games της και κορυφαία ποιότητα γραφικών, κάτι που εντυπωσίασε το κοινό. Το Beyond της Quantic Dream θα τιμηθεί σίγουρα από όσους έχουν παίξει το Heavy Rain, ενώ κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο για το The Last of Us, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοχοι PS3 είναι ταυτόχρονα οπαδοί της Naughty Dog, έχοντας σε συντριπτικό ποσοστό παίξει έστω ένα παιχνίδι της σειράς Uncharted. Το δε God of War: Ascension έχει εκατομμύρια fans στις τάξεις του, τόσους ώστε ακόμα κι αν μείνει απαράλλακτο σε σύγκριση με το God of War 3, η Sony Santa Monica θα έχει τις πωλήσεις στο τσεπάκι μόνο και μόνο για το hype.

Απ' την συνέντευξη τύπου της Sony δεν έλειπαν και οι παρουσιάσεις τίτλων για το PlayStation Move. Ευτυχώς η αναλογία δεν ήταν αντίστοιχη με προηγούμενες E3, όμως για άλλη μια φορά ο Jack Tretton κράτησε περισσότερο το motion controller στο επίκεντρο, παρότι το τελευταίο έχει απογοητεύσει απ' τις πωλήσεις των παιχνιδιών του. Τα casual games μπορεί να έχουν οπαδούς, όμως αυτό ισχύει κυρίως στα PC, καθώς αμφότερα Kinect και PS Move δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δυνατά blockbusters που θα σπάσουν τόσο τα review scores, όσο και τις πωλήσεις. Ένα εξίσου αρνητικό είναι ότι η Sony δεν παρουσίασε δυνατά exclusives για το PS Vita, ούτε φυσικά μια μείωση τιμής. Αυτό σαφώς θα απογοήτευσε τόσο το (κατ' εκτίμηση) ενάμιση εκατομμύριο κατόχους του, όσο και όσους σκόπευαν να το αγοράσουν. Η Sony δείχνει να πετάει από τώρα την λευκή πετσέτα στο 3DS και τα free applications της, παρότι αποτελούν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δυστυχώς δεν καταφέρνουν να συγκινήσουν. Ένα όμως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που η Sony εκμεταλλεύεται σωστά είναι οι online υπηρεσίες της. Απ' τη μία συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν online multiplayer κι απ' την άλλη ενισχύει το PlayStation Plus με τις προσφορές που ανακοινώθηκαν στην E3. Όσο ελεύθερο χρόνο κι αν έχετε, οι κάτοχοι PS3 δεν θα προλαβαίνετε να παίζετε.

Microsoft press conference
Το Halo 4 έκλεψε την παράσταση από την συνέντευξη τύπου της Microsoft και τα Gears of War: Judgement και Forza Horizon καταχειροκροτήθηκαν, παρότι για τα δύο συγκεκριμένα games οφείλαμε να δούμε ένα live gameplay demo. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε ξανά στο Kinect κι εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Πόσο πια θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το συγκεκριμένο περιφερειακό να μονοπωλεί τις συζητήσεις; Η απάντηση είναι "πολλές" κάτι που μαρτυρούν τα 20 εκατομμύρια πωλήσεις του. Οι casual gamers βρήκαν τον μάστορά τους και η Microsoft το χρυσωρυχείο, με τα νέα της games, ορισμένα εκ των οποίων προορίζονται κλασικά για τους fitness addicts που θέλουν να γλιτώσουν τα λεφτά του γυμναστηρίου.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου