Το νέο δημιούργημα της Amanita εντυπωσιάζει

Η Amanita Design είναι μια ανεξάρτητη Τσέχικη προγραμματιστική εταιρία που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με το Machinarium. Η αρχή όμως έγινε έξι χρόνια νωρίτερα, το 2003 με την κυκλοφορία του Samorost, ενός δωρεάν point and click adventure που παρά τον απλοϊκό σχεδιασμό και το σενάριό του βρέθηκε υποψήφιο για το Top Talent Award το 2003 και ένα Webby Award το 2004. Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το sequel, το οποίο κατάφερε να κερδίσει μια σειρά βραβείων, ανάμεσά τους τα Best Web Browser Game και Best Web-Work Award.
Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε το 2009 με την κυκλοφορία του Machinarium, ένα παιχνίδι το οποίο και πάλι παρά την απλοϊκή φύση του και την έλλειψη θεαματικών γραφικών κατάφερε να εντυπωσιάσει. Κέρδισε μεταξύ άλλων το βραβείο Excellence in Visual Art στο Independent Games Festival καθώς και το βραβείο Best Soundtrack, ενώ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το καλύτερο Indie παιχνίδι του 2009.
Φέτος η Amanita κυκλοφόρησε το Botanicula, ένα adventure στα μέτρα του Machinarium χωρίς όμως να υπάρχει κάποια διασύνδεση με τον τίτλο του 2009. Το Botanicula μάλιστα μπορεί να είναι ένα απλοικό point-and-click adventure, η Amanita όμως ανεπίσημα το προωθεί ως παιχνίδι εξερεύνησης. Τον λόγο θα τον δούμε στην συνέχεια.
Σαν παραμύθι
Η ιστορία του Botanicula λαμβάνει χώρα σε ένα μεγάλο, μαγικό δέντρο πάνω στο οποίο ζουν αρμονικά δεκάδες οργανισμοί. Στην κορυφή του δέντρου βρίσκονται αρκετές λαμπερές σφαίρες, οι οποίες αποτελούν και την πηγή της ζωής τους. Ξαφνικά όμως, μια ομάδα αραχνοειδών εισβάλλει στο άλλοτε ειρηνικό οικοσύστημα, σπέρνοντας τον πανικό, καταβροχθίζοντας όποια πλάσματα βρουν στο διάβα τους και ταυτόχρονα καταναλώνοντας την ζωτική ενέργεια του δένδρου, «τρώγοντας» τις σφαίρες του και τα φύλλα του.
Για κακή τους τύχη όμως, η τελευταία σφαίρα τους φεύγει από τα χέρια (ή μήπως τα πλοκάμια;) και χάνεται. Πέφτει επάνω σε ένα πλασματάκι που μοιάζει με βελανίδι, το οποίο καταλαβαίνει πως ο μοναδικός τρόπος να σώσει το σπίτι του είναι να κρύψει την σφαίρα από τα τέρατα και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσει. Φωνάζει λοιπόν τέσσερις φίλους του και όλοι μαζί αρχίζουν να κατεβαίνουν στο δέντρο όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τα τέρατα αλλά και για να βοηθήσουν άλλα πλάσματα του δέντρου που τους έχουν ανάγκη.
Περιπέτεια ή εξερεύνηση;
Αυτή λοιπόν η παρέα, η ομάδα των μικρών πλασμάτων είναι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Τους χαρακτηρίζουμε ως πλάσματα αφού το παιχνίδι δεν σας δίνει το παραμικρό στοιχείο για το τι μπορεί να είναι! Μάλιστα αυτή τη τακτική, το να μην σας δίνονται στοιχεία για το τους χαρακτήρες και το περιβάλλον του κόσμου του παιχνιδιού, διατηρείται καθ’ όλη την διάρκειά του. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μπόλικη φαντασία προκειμένου να ερμηνεύσετε αρκετά από τα πλάσματα αλλά και τις τοποθεσίες που θα συναντήσετε, ένα χαρακτηριστικό που μας άρεσε αρκετά, αλλά για πολλούς είναι δίκοπο μαχαίρι.
Το Botanicula δεν διαθέτει καμίας μορφής tutorial ή οδηγίες. Σας ρίχνει αμέσως «στα βαθιά» και σας αφήνει ή μάλλον…σας προκαλεί να ανακαλύψετε μόνοι σας όχι μόνο το τι πρέπει να κάνετε αλλά και το πως θα πρέπει να το κάνετε. Βέβαια μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ένα point-and-click παιχνίδι το οποίο δεν χρειάζεται δα και πτυχίο πυρηνικής φυσικής για να το προχωρήσετε. Αν αναλογιστούμε όμως πόσο διαφέρει από τα υπόλοιπα, ειδικά στον χειρισμό, θα θέλαμε να υπάρχει έστω και ένα υποτυπώδες tutorial.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου