Pro Evolution Soccer 2013 preview

Υπάρχουν τριών ειδών ποδοσφαιρόφιλοι. Οι ενεργοί, οι ημι-ενεργοί και οι ανενεργοί. Το τελευταίο είδος δεν μας ενδιαφέρει καν, αφού δηλώνει ότι υποστηρίζει μια ομάδα έτσι για το τυπικό της υπόθεσης και την θυμάται μόνο στα μεγάλα ματς. Οι ενεργοί φίλαθλοι είναι όσοι παίζουν μπάλα στις αλάνες, τα 5x5, τα beach soccer και γενικά όσοι ακολουθούν την ομάδα τους στο γήπεδο ή έστω την παρακολουθούν μέσω Nova απ’ τον καναπέ τους. Οι ημι-ενεργοί είναι αυτοί που βλέπουν μπάλα κυρίως στα μεγάλα ματς. Θα παίξουν όμως και το Pro, το Fifa ή το Football Manager στον ελεύθερο χρόνο τους, απλά δεν έχουν τόσο χρόνο για να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις.
Η διαφορά του ενεργού απ’ τον ημι-ενεργό φίλαθλο είναι η εξής. Όποιος είναι ενεργός και παίζει μπάλα, ξέρει πολύ καλά πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνει ένα κοντρόλ, πόσο δυνατή μπορεί να είναι μια πάσα ή μια κεφαλιά και ποιες είναι πάνω-κάτω οι ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων με τους παίκτες τους. Η Konami τα τελευταία χρόνια με το Pro Evolution Soccer είτε αγνοεί όλα τα παραπάνω, είτε εθελοτυφλεί γιατί ξέρει ότι προσφέρει ένα arcade ποδοσφαιράκι, άρα εστιάζει μόνο σε συγκεκριμένου τύπου gameplay.
Όσοι ελπίζετε κάθε χρόνο σε ανάκαμψη του Pro και συνεχίζετε να το τιμάτε, έχετε σίγουρα μεγάλα αποθέματα υπομονής. Για όλους εσάς λοιπόν η Konami ετοίμασε τα εξής στο PES 2013. Πρώτον ανέπτυξε κάποιες νέες καινοτομίες στο gameplay και δεύτερον διόρθωσε τα περυσινά λάθη. Το τονίζουμε: “Τα περυσινά λάθη” και όχι τα λάθη όλων των προηγούμενων ετών. Γιατί όσους developers κι αν έχεις, το μαγαζί αυτό δύσκολα συμμαζεύεται. Γεγονός πάντως είναι ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. Ο νέος lead developer, Masuda Kei, που αντικατέστησε τον Shinji 'Seabass' Takatsuka, δείχνει ότι τουλάχιστον για αρχή κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στις απαιτητικές συνθήκες.
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα στο preview που ακολουθεί και για το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε ότι το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας δεν αποτελεί τελική έκδοση του παιχνιδιού. Τα ασφαλέστερα συμπεράσματα θα ληφθούν με το τελικό demo του Pro Evolution Soccer 2013. Προς το παρόν, μπορείτε αν θέλετε να κατεβάσετε το demo του PES 2013 και να πάρετε οι ίδιοι μια γεύση απ’ την νέα προσπάθεια της Konami.
I wanna be a super star
Η πρώτη σας επαφή με το PES 2013 θα σας οδηγήσει στην οθόνη διαμόρφωσης του προσωπικού user profile. Εκεί συναντάμε πλέον έξι επίπεδα δυσκολίας. Το νεοφερμένο έκτο επίπεδο είναι το Super star, το οποίο και προτείνουμε φανατικά σε οποιονδήποτε πιστό fan της σειράς με τουλάχιστον 5-6 εκδόσεις στην πλάτη του. Άλλωστε, όπως θα δείτε στην πορεία, δεν είναι τόσο "τρομακτικό" όσο δείχνει.
Η επόμενη οθόνη σας καθοδηγεί ώστε να συμπληρώσετε τα στοιχεία του προφίλ σας. Επομένως εισάγετε το όνομά σας, ρυθμίζετε τα κουμπιά του gamepad και ακολούθως τα settings βοήθειας. Στο μενού αυτό συναντάμε τις κλασικές επιλογές (όπως π.χ. το πόσο συχνά θα αλλάζει ο κέρσορας όταν είστε σε άμυνα ή το pass support), αλλά και νέες επιλογές, όπως το Manual shot, το Manual-guidance (τα δύο αυτά θα αναλυθούν εκτενέστερα παρακάτω) και την προαιρετική ενεργοποίηση για αυτόματες πάσες, σουτ, τάκλιν και καθάρισμα μπάλας από παίκτες στους οποίους δεν έχετε τον άμεσο έλεγχο.
Προς απογοήτευση των fans, η Konami δεν συμπεριλαμβάνει στην preview έκδοση κάποιες επιπλέον ομάδες, πέρα από τις ήδη γνωστές. Αν δεν μας ετοιμάζει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρει για άλλη μια φορά να εξασφαλίσει δικαιώματα για περισσότερα πρωταθλήματα. Το νομικό θέμα κολλάει στην EA Sports και στις αποκλειστικότητες των μεγάλων πρωταθλημάτων, όμως όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, θα μπορούσαν να αγοραστούν πρωταθλήματα από μικρότερες χώρες, κάτι που θα ανέβαζε σημαντικά τον συνολικό αριθμό ομάδων στο παιχνίδι.



H Konami εξασφάλισε για φέτος δικαιώματα για 36 αυθεντικά γήπεδα, τις γνωστές εθνικές ομάδες, 20 αγγλικούς συλλόγους με ψεύτικα ονόματα (εκτός από Manchester United), 20 γαλλικούς, 20 ιταλικούς, 18 ολλανδικούς, 20 ισπανικούς, 16 πορτογαλλικούς με ορισμένα ψεύτικα ονόματα συλλόγων, 18 ψεύτικες ομάδες στο PES League, 18 ψεύτικες στο We League και 26 ακόμη ευρωπαϊκούς συλλόγους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και φέτος οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ.

Προς ενημέρωση, τo preview code του PES 2013 που έχουμε στα χέρια μας έχει ως μόνες επιλογές το Training, το Competition, το Copa Libertadores, το Exhibition Match και το Friendly Match Lobby που φαίνεται να αφορά το online mode, αλλά φυσικά στην δική μας περίπτωση ήταν ανενεργό, καθώς οι servers θα ανοίξουν με το release. Η Konami έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα έχει ένα πιο λειτουργικό σύστημα matchmaking, καθώς θα σας βρίσκει αντίπαλο ανάλογα με την περιοχή που θα του ορίσετε, ώστε να παίζετε με άτομα που μένουν κοντά σας και να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο lag.

Τα υπόλοιπα modes ήταν ανενεργά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Competition επιστρέφει το Konami Cup, με το οποίο μπορείτε να διοργανώσετε κύπελλο με συλλόγους, κάτι που σε ορισμένες εκδόσεις του Pro απουσίαζε, άνευ λόγου και αιτίας. Αντίστοιχα, το Copa Libertadores έχει είτε την ίδια την διοργάνωση, είτε φιλικό μεταξύ των ομάδων της Λατινικής Αμερικής. Δυστυχώς όμως για άλλη μια χρονιά, οι ομάδες αυτές δεν είναι διαθέσιμες στο απλό φιλικό, άρα λογικά δεν θα τις δούμε στα υπόλοιπα modes.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου