Το φετινό Imagine Cup διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στο χρονικό διάστημα 6 έως 10 Ιουλίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο θεσμός αυτός αποτελεί τον μεγαλύτερο ετήσιο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας. Σκοπός του είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα και τις δεξιότητες των φοιτητών, μέσω τεχνολογικών λύσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπισή των μεγαλυτέρων προβλημάτων της υφηλίου. Περισσότεροι από 350 φοιτητές εκπροσώπησαν επάξια τις χώρες τους, ταξιδεύοντας στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup. Χορηγός και σπόνσορας του διαγωνισμού είναι η Microsoft.
To project της Ουκρανικής ομάδας, που ονομάζεται quadSquad, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του Software design. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής να επικοινωνούν λεκτικά, χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένα γάντια και μια εφαρμογή smartphone που μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία. Στην κατηγορία Game Design, νίκησαν η ομάδα TANG Thai της Ταϊλάνδης, που εστίασε στο περιβάλλον και η ομάδα Drexel Dragons της Αμερικής, η οποία εστίασε στην εκπαίδευση μαθηματικών.
Ελληνική συμμετοχή
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στο διαγωνισμό από μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Κάζα. Η εφαρμογή της ελληνικής ομάδας ονομάζεται Symbiosis και στοχεύει στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο Altzheimer. Η ομάδα Symbiosis μας είχε πραγματικά εντυπωσιάσει τον περασμένο Απρίλιο στους ελληνικούς τελικούς και δίκαια κέρδισε την έκτη θέση στο Σίδνεϊ.
Μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση κέρδισε και ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέντορας της ομάδας Symbiosis, καθώς έλαβε το “Faculty Award”, βραβείο που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά.
Ο κ. Χατζηλεοντιάδης έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν στο Imagine Cup ως μέντορας φοιτητικών ομάδων, κάποιες εκ των οποίων είχαν κατακτήσει θέσεις στην τελική τριάδα των παγκόσμιων νικητών. Για τη συνολική του συνεισφορά και την εξαιρετική καθοδήγηση που έχει προσφέρει από το ρόλο του καθηγητή-μέντορα επιλέχτηκε ως ένας από τους δύο καθηγητές διεθνώς που ξεχώρισαν για τη συνολική τους συμβολή στο διαγωνισμό και έλαβαν το συγκεκριμένο βραβείο.
Διαβάστε την συνέντευξή του στο GameWorld για μια παλαιότερη εφαρμογή του, το AllergyOn.
Η Ουκρανική αποστολή κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Software Design, με τη συσκευή Enable Talk, που αποτελείται από ένα ζευγάρι γάντια εξοπλισμένα με 15 αισθητήρες που κάμπτονται και έναν μικροεπεξεργαστή που διαρκώς αποκρυπτογραφεί πρότυπα της νοηματικής γλώσσας. Τα πρότυπα αυτά στη συνέχεια αναμεταδίδονται μέσω Bluetooth σε μια συσκευή Windows Phone που τρέχει την εφαρμογή Microsoft Speech API και το Bing API, ώστε να μεταφράσει τις κινήσεις σε ήχο. Το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε η ομάδα quadSquad ανέρχεται στα 25.000$.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου