The Amazing Spider-Man με όλα τα χαρακτηριστικά

Το The Amazing Spider-Man αποτελεί μια αρκετά ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Beenox, μια εταιρία που μας έχει παρουσιάσει στο παρελθόν δύο τίτλους με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο-Αράχνη, τα Spider-Man: Shattered Dimensions (μια ομολογουμένως αξιόλογη προσπάθεια που απέσπασε αρκετά καλές κριτικές) και Spider-Man: Edge of Time. Το γεγονός αυτό μας προδιαθέτει θετικά από την άποψη ότι -όπως όλα δείχνουν- δεν πρόκειται για μια κλασική περίπτωση «αρπαχτής», αφού είναι σαφής η πρόθεση της εταιρίας να παρουσιάσει μια αξιόλογη κυκλοφορία.
Εντούτοις, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς το πρόσφατο Batman: Arkham City είναι ακόμα νωπό στην μνήμη μας. Η επιρροή του παραπάνω τίτλου είναι διάχυτη στο νέο πόνημα της Beenox και μάλιστα οι ίδιοι οι developers δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι πάτησαν πάνω στα βήματα που χάραξε η Rocksteady όσον αφορά στο σύστημα μάχης του The Amazing Spider-Man.
Aftermath
O παρόν τίτλος είναι ένα Action-Adventure open world νοοτροπίας, στα πρότυπα της σειράς Prototype. Η δομή της βασικής ιστορίας είναι γραμμική καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε ένα chapter για να προχωρήσετε στο επόμενο. Τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται χρονικά λίγο μετά το τέλος της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας.
Η Gwen Stacy προσκαλεί τον Peter Parker (ο άνθρωπος πίσω από την μάσκα του Spider-Man) στα εργαστήρια της Oscorp, καθώς πιστεύει ότι διάφοροι επιστήμονες συνεχίζουν τα γενετικά πειράματα, εισάγοντας ανθρώπινο DNA σε ζώα, δημιουργώντας έτσι cross-species. Ο πρώτος που πραγματοποίησε τα πειράματα αυτά ήταν ο δόκτορας Curt Connors, γνωστός και ως “The Lizard” (ένας από τους βασικούς εχθρούς του κεντρικού πρωταγωνιστή).
Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Seamus Kevin Fahey, ο οποίος είχε παλιότερα εργαστεί στην τηλεοπτική σειρά Battlestar Galactica. Η πλοκή του εξελίσσεται ομαλά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ανατροπές, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο ως το τέλος.
Το κεντρί του Σκορπιού
Καθώς η Gwen και ο Peter ερευνούν τα εργαστήρια της Oscorp, συναντούν ένα ηγετικό στελέχος της εταιρίας, τον Alistaire Smythe (ειδικός στη νανοτεχνολογία). Ο Smythe επιβεβαιώνει τις ανησυχητικές φήμες ότι κάποιοι επιστήμονες συνεχίζουν το έργο του Curt Connors, αλλά διαβεβαιώνει το νεαρό ζευγάρι ότι όλα αυτά τα πειράματα μεταφέρονται σε ειδικά εργαστήρια για να καταστραφούν.
Ένα από αυτά τα cross-species που ονομάζεται Scorpion, αντιδρά στην παρουσία του Peter Parker και δραπετεύει προκαλώντας πανικό, ενώ παράλληλα δαγκώνει την Gwen και της μεταδίδει έναν ιό που με την πάροδο του χρόνου θα της προκαλέσει μετάλλαξη. Ο Peter βάζει την στολή του Spider-Man και οδηγεί την φίλη του σε μια αίθουσα καραντίνας, μέχρι να σκεφτεί μια λύση για το πως θα μπορέσει να την βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, διάφορα cross-species δραπετεύουν από τα εργαστήρια της εταιρίας και βρίσκουν καταφύγιο στο Manhattan μολύνοντάς τους κατοίκους του.
Σκοπός σας είναι να βρείτε μια θεραπεία για τον ιό, ώστε να σώσετε την Gwen, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που έχει μολυνθεί. O Smythe έχει εξαπολύσει τα ρομπότ του στην πόλη για να εξολοθρεύσει τα cross-species, αλλά τελικά καταφέρνει να προκαλέσει περισσότερο πανικό και να δυσχεράνει τις προσπάθειές σας, καθώς τα ρομπότ αναγνωρίζουν και τον χαρακτήρα σας ως ένα γενετικά μεταλλαγμένο πλάσμα. Εν κατακλείδι, καλείστε να πολεμήσετε τόσο με τα μηχανικά τεχνουργήματα της Oscorp, όσο και με τα cross-species.
User Interface
To HUD είναι λιτό και απόλυτα λειτουργικό. Δεν υπάρχει κάποια health bar που ν' αντιπροσωπεύει την ενέργειά σας, αλλά όποτε δέχεστε κάποιο χτύπημα η οθόνη χρωματίζεται κόκκινη και η στολή σας αρχίζει να σκίζεται. Στην πάνω αριστερά πλευρά της οθόνης, βρίσκεται μια λευκή μπάρα που γεμίζει καθώς κερδίζετε experience points.
Κάθε φορά που σκοτώνετε κάποιον εχθρό, ολοκληρώνετε μια αποστολή ή συλλέγετε συγκεκριμένα αντικείμενα ανταμείβεστε με experience points, τα οποία σας δίνουν πρόσβαση σε ορισμένα upgrades που θα αναλύσουμε παρακάτω. Στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, υπάρχει ένα λεπτομερές mini-map όπου απεικονίζονται οι τοποθεσίες που πρέπει να επισκεφτείτε για να ξεκινήσετε κάποια αποστολή. Με αυτό τον τρόπο το pathfinding είναι ιδιαίτερα εύκολο.
Exploration
Ο Spider-Man μπορεί να πραγματοποιήσει εξωπραγματικά άλματα, να γαντζωθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ εκτοξεύοντας ιστό μπορεί να αιωρηθεί και να μετακινηθεί από το ένα κτίριο στο άλλο. Ο σχεδιασμός του Manhattan είναι αρκετά λεπτομερής και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τοποθεσίες για να επισκεφτείτε, όπως ουρανοξύστες, πάρκα, γήπεδα μπάσκετ, προβλήτες και ελικοδρόμια.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας εξελίσσεται κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως τα εργαστήρια της Oscorp, τους υπονόμους της πόλης (όπου και θα συναντήσετε την κύρια μάζα των cross-species), αλλά και ένα άσυλο ψυχασθενών. Το καταφύγιό σας είναι το διαμέρισμα του Peter Parker, από το οποίο μπορείτε ν' αλλάξετε το κοστούμι του ήρωά σας και να κάνετε replay τα διάφορα chapters της ιστορίας που έχετε ολοκληρώσει, ώστε να βρείτε τυχόν collectables που δεν μαζέψατε στο πρώτο σας playthrough.

Combat
Όπως προαναφέραμε, το σύστημα μάχης του The Amazing Spider-Man είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του Batman: Arkham City, όποτε όσοι παίξατε τον αντίστοιχο τίτλο θα βρεθείτε αμέσως σε οικείο περιβάλλον. Η τακτική που ακολουθείται είναι το button mashing, καθώς με το πλήκτρο της επίθεσης (Χ στο Xbox 360, τετράγωνο στο PS3) εκτελείτε φαντασμαγορικά combos. Όταν στην οθόνη σας εμφανιστεί το εικονίδιο της Spider-sense (η γνωστή διαίσθηση του Spider-Man που τον προειδοποιεί για επερχόμενο κίνδυνο) θα πρέπει να πατήσετε το dodge πλήκτρο (Y στο Xbox 360, Δ στο PS3) για ν' αποφύγετε τις επιθέσεις των εχθρών σας.
Όταν οι αντίπαλοί σας ζαλιστούν από τα χτυπήματά σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια finishing move, η οποία εκτελείται με το πλήκτρο B στο Xbox 360 (Ο στο PS3). Αν τα βρείτε σκούρα, μπορείτε να οπισθοχωρήσετε από την μάχη και να γαντζωθείτε στο κοντινότερο ταβάνι ή να εκτοξεύσετε ιστό στους εχθρούς σας για να τους καθυστερήσετε.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα κίνηση του Spider-Man είναι η Web Rush, με την οποία επιτίθεστε αστραπιαία από οποιαδήποτε απόσταση στον αντίπαλο που εσείς επιθυμείτε. Πατώντας και στη συνέχεια κρατώντας πατημένο το αριστερό bumper στο Xbox 360 (L1 στο PS3) μπαίνετε σε προοπτική πρώτου προσώπου και παράλληλα επιβραδύνεται η πάροδος του χρόνου. Μετακινώντας την κάμερα με το δεξί analog stick μπορείτε να επιλέξετε σε ποιον εχθρό θέλετε να επιτεθείτε στοχεύοντάς απλά πάνω του.
"Cover price goes up, but it's worth the price."
Με το ίδιο πλήκτρο μπορείτε να πραγματοποιείτε και stealth takedowns. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αντίπαλοί σας να μην έχουν αντιληφθεί την παρουσία σας. Το Α.Ι. των εχθρών είναι χαμηλό και δεν πρόκειται ποτέ να σας εντοπίσουν όσο βρίσκεστε πάνω σε ταβάνια, οπότε καλό θα είναι να πραγματοποιείτε τις stealth επιθέσεις σας από ψηλά.
Upgrades
Υπάρχουν δυο ειδών αναβαθμίσεις με τις οποίες μπορείτε να βελτιώσετε τα στατιστικά του ήρωά σας, τα Character Upgrades και τα Tech Upgrades. Στην πρώτη κατηγορία κερδίζετε έξτρα αναβαθμίσεις κάθε φορά που ανεβαίνετε level, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να συλλέξετε συγκεκριμένα αντικείμενα τα οποία σας δίνουν tech points.
Μέσω των Character Upgrades μπορείτε ν' αυξήσετε την ζημιά που προκαλούν οι επιθέσεις σας, ν' αυξήσετε την αμυντική θωράκιση της στολής σας κ.ο.κ. Αντίστοιχα μέσω των Tech Upgrades μπορείτε ν' αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία εκτοξεύετε ιστούς, ν' αυξήσετε την δύναμη του ιστού σας ώστε να κρατά για περισσότερη ώρα ακινητοποιημένους τους αντιπάλους σας ή να κάνετε πιο ανθεκτική την στολή σας απέναντι στο οξύ.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου