Pro Evolution Soccer 2010 vs Fifa 10

Η φετινή μάχη Fifa εναντίον Pro, είναι πιο έντονη από κάθε άλλη χρονιά. Οι συζητήσεις στα forums, στα e-mail σας αλλά και στο ραδιόφωνο είναι ατελείωτες. Απ’ τη μία έχουμε τα Γραφικά και την «συνήθεια» του Pro κι από την άλλη έχουμε τον ρεαλισμό, τον σχολιασμό και το Online mode του Fifa. Το ποιος τελικά θα κερδίσει είναι δικό σας θέμα, αλλά η ουσία είναι ότι με τέτοιο ανταγωνισμό, φέτος οι χρήστες έχουν δοκιμάσει και τα δύο ποδοσφαιράκια περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Gameplay
Παλιότερα το Pro Evolution Soccer ήταν αυτό που έβαζε τα γυαλιά στο Fifa για τον ρεαλισμό του. Πλέον όμως, με τα φετινά προβλήματα του PES 2010 και τα μεγάλα βήματα προόδου στο Gameplay του Fifa, τα δεδομένα άλλαξαν. Το νέο Pro υπερτερεί κυρίως στα σουτ, των οποίων η δύναμη ελέγχεται καλύτερα απ’ τον χρήστη σε σχέση με το Fifa. Απ’ την άλλη, οι πάσες, οι προωθημένες πάσες, τα κοντρόλ και βέβαια ο έλεγχος του παίκτη, είναι κατά πολύ ανώτερα στο ποδοσφαιράκι της EA Sports. Στο Pro δυστυχώς έχουμε προβλήματα ακόμα και σε απλές λειτουργίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προωθημένες πάσες δεν φτάνουν στο συμπαίκτη σας και η μπάλα «τρέχει» πιο…μπροστά από αυτόν, ενώ κάποιες φορές θα τύχει σε κάποιο κοντρόλ η μπάλα να φύγει αρκετά μέτρα μακριά.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η διαιτησία. Και στα δύο ποδοσφαιράκια υπάρχουν αρκετές λανθασμένες αποφάσεις, ειδικά στα φάουλ, κυρίως λόγω του συστήματος 360 μοιρών που δεν έχει αφομοιωθεί πλήρως από την engine. Στο Pro Evolution όμως, τα διαιτητικά λάθη είναι ατελείωτα, ακόμη και σε περιπτώσεις πλαγίου άουτ ή κόρνερ, όπου η μπάλα κατά έναν περίεργο τρόπο καταλήγει...στην αντίπαλη ομάδα.
Σύστημα 360 μοιρών
Η EA Sports είχε ανακοινώσει πρώτη ότι φέτος θα έχουμε σύστημα ελέγχου 360 μοιρών. Πράγματι, το σύστημα αυτό δουλεύει στο Fifa 10 καλύτερα απ’ ότι είχαμε φανταστεί και ο έλεγχος των παικτών είναι πιο αληθοφανής από ποτέ. Η Konami έβγαλε μια παρόμοια ανακοίνωση στα τέλη καλοκαιριού, αλλά όπως έλεγαν οι προβλέψεις, δεν κατάφερε να εισάγει με επιτυχία τον έλεγχο 360 μοιρών στους παίκτες. Μέχρι τις 90 μοίρες όλα δουλεύουν ρολόι. Αν όμως «στρίψετε» με τον παίκτη σας για πάνω από 90 μοίρες, τότε θα τον δείτε να...στρίβει όπως πέρυσι.
Τακτικές
Οι νέες επιλογές τακτικής στο PES 2010 σας δίνουν καλύτερο έλεγχο από ποτέ. Καθορίζοντας το πόσο κοντά θέλετε να παίζουν οι παίκτες σας, πως θα προωθούνται, πόσο θα πιέζουν κι όλα αυτά σε ποσοστό %, είναι πραγματικά ότι καλύτερο έχουμε δει σε ποδοσφαιράκι. Αντίστοιχες επιλογές υπάρχουν και στο Fifa, απλά είναι λιγότερες σε σχέση με το Pro.
Βάση παικτών
Τα 20 πρωταθλήματα του Fifa παραμένουν και φέτος, ενώ παρ’ ότι το ποδοσφαιράκι βγήκε στις 2 Οκτωβρίου, υπάρχουν συχνά updates με τις τελευταίες μεταγραφές. Αντίθετα, στο Pro Evolution το οποίο κυκλοφόρησε 23 Οκτωβρίου, όχι μόνο δεν έχουμε τις τελευταίες μεταγραφές των ομάδων, αλλά η Konami δείχνει αδιαφορία και στο θέμα των updates. Φέτος έχουμε πέντε πρωταθλήματα, απουσία της Bundesliga για άλλη μια χρονιά, ενώ το μόνο καλό για εμάς τους Έλληνες είναι ότι προστέθηκε και μια τέταρτη ομάδα, ο ΠΑΟΚ.
Manager Mode
Με τις νέες ανανεώσεις στο Master League, το νέο Pro γίνεται ακόμη πιο εθιστικό για τους φίλους των Manager Games. Καταρχήν δουλεύοντας με την ομάδα νέων σας μπορείτε να βγάλετε νέα ταλέντα από το φυτώριό σας. Ακόμη, προστέθηκαν επιτέλους πραγματικά ποσά μεταγραφών σε ευρώ, ενώ το σύστημα μεταγραφών ξεκινάει απ' την πρώτη ημέρα, γίνεται μέσω των σκάουτερ και μοιάζει πιο ρεαλιστικό από ποτέ. Στο Fifa 10, οι μεταγραφές και το σύστημα αναζήτησης παικτών είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος, ειδικά όταν ποδοσφαιριστές υποδεέστερης αξίας δεν δέχονται να έρθουν σε συλλόγους μεγάλων πρωταθλημάτων. Πέραν αυτού, λόγω της έλλειψης των μεικτών πρωταθλημάτων για τις ομάδες “Rest of World”, στο Manager Mode του Fifa 10 δεν μπορείτε να αναλάβετε ελληνική ομάδα.
Γραφικά
Τα γραφικά του Pro Evolution Soccer 2010 παραμένουν από τα κορυφαία στο είδος τους. Με τις μικρές βελτιώσεις του Fifa, το μόνο προτέρημα της EA Sports έχει να κάνει για άλλη μια χρονιά με τα animations και τίποτε άλλο. Στην απεικόνιση προσώπων των παικτών, στην ανάλυση των textures, αλλά και στην γενικότερη εικόνα των γηπέδων, η Konami βρίσκεται μονίμως δύο κλικ πιο μπροστά.
Ήχος
Η επιλογή μουσικών κομματιών στο PES 2010 είναι η καλύτερη που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, σε σχέση με οποιοδήποτε ποδοσφαιράκι. Αντίθετα, το Fifa προτιμάει μουσικές προερχόμενες από διάφορες χώρες (όπως Ιταλία ή Βραζιλία) και οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες στο αυτί του χρήστη.
Το μεγάλο θέμα όμως δεν είναι τόσο η μουσική όσο ο σχολιασμός. Ο Martin Tyler και ο Andy Gray είναι στο Fifa 10 μακράν καλύτεροι από ποτέ και κερδίζουν χαλαρά την κούρσα, κυρίως λόγω εμπειρίας. Αντίθετα, οι ομόλογοί τους Mark Lawrenson και Jon Champion δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά. Η περιγραφή του Mark Lawrenson είναι εύστοχη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ετεροχρονισμένη, ενώ τα σχόλια του Jon Champion ακούγονται πολύ στημένα. Δεν φτάνει να είσαι λοιπόν επαγγελματίας, αλλά να «βγάζεις» τον επαγγελματία όταν αναλαμβάνεις το σπικάζ ενός παιχνιδιού.
Online
Στις μέρες μας ένα καλό ποδοσφαιράκι πρέπει να έχει κι ένα καλό Online mode. Το Fifa 10 τα καταφέρνει για άλλη μια φορά άψογα. Παίξτε ένας εναντίον ενός, δύο εναντίον δύο ή πάρτε στην κατοχή σας έναν παίκτη και παίξτε…10 εναντίον 10! Διοργανώστε τουρνουά, χτίστε δικιά σας ομάδα και γενικά κάντε ότι θέλετε. Όλα αυτά συμβαίνουν όμως μόνο στο Fifa, γιατί στο Pro δεν έχουμε τόσα πολλά modes, ενώ ναι μεν το lag βελτιώθηκε, αλλά αφορά κυρίως το ένας εναντίον ενός. Στο δύο εναντίον δύο παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στη σύνδεση, ενώ το lag είναι ακόμη μεγαλύτερο στην έκδοση για PC. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι για να παίξετε ένα σοβαρό Online Mode θα πρέπει αναγκαστικά για άλλη μια χρονιά να επιλέξετε Fifa 10.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 σχόλια:

  1. Το FIFA 10 είναι πολύ καλύτερο από το φετινό PES!! Η EA έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay του παιχνιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. FIFA 10 και πάλι FIFA 10!! Πολύ καλά γραφικά και πολύ δυνατό gameplay!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕΕΕ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή