Fifa Manager 10 review για όλους


Η σειρά Fifa Manager διέρχεται απο μια δύκσολη περιόδο. Πέρυσι, όταν το Championship Manager δεν κυκλοφόρησε και το Football Manager 2009 εξέπληξε με μία λιτή 3D απεικόνιση, η σειρά της EA Sports εκτιμήθηκε περισσότερο και κατάφερε να διεκδικήσει ένα σεβαστό μερίδιο της αγοράς. Φέτος όμως, όταν βλέπεις τους δύο αυτούς ανταγωνιστές σου να προοδεύουν κι εσύ έχεις να παρουσιάσεις μόνο ένα online mode και καμία άλλη βελτίωση, τότε μοιραία πέφτεις αρκετά χαμηλά στα μάτια του κοινού σου.
Προφίλ και νέα καλούδια
Στην δημιουργία του προφίλ προπονητή συναντάμε επιλογές ανάλογες των προηγούμενων ετών. Μόλις εισάγετε τα βασικά στοιχεία σας, θα μπορείτε να καθορίσετε και την εμφάνισή σας στην 3D απεικόνιση αγώνα, διευκρινίζοντας ύψος, βάρος, ρούχα αλλά και απεικόνιση προσώπου. Ανά διαστήματα, η κάμερα θα δείχνει πλάνα από εσάς στον πάγκο, στις αντιδράσεις σας σε πανηγυρισμούς, στην παρακίνηση παικτών, στις απογοητεύσεις κτλ. Το περίεργο είναι ότι στο βασικό προφίλ σας μέσα στο παιχνίδι, οι ελάχιστες διαθέσιμες φωτογραφίες που μπορείτε να βάλετε για να απεικονίσετε το πρόσωπό σας, δεν έχουν καμία σχέση με τα διαθέσιμα πρόσωπα που θα σας δείχνουν μέσα στον αγώνα. Φυσικά το χαρακτηριστικό Game Face που υπάρχει στο Fifa 10, δεν είναι διαθέσιμο στο Fifa Manager. Θυμίζουμε άλλωστε ότι τα χαρακτηριστικά του Fifa, τα «κληρονομεί» κάθε χρονιά το Fifa Manager στην επόμενη έκδοσή του, άρα με λίγη τύχη αυτό είναι πολύ πιθανό να το δούμε το 2010.
Αν σας αρέσει να ξεκλειδώνετε achievements, τότε μπορείτε για άλλη μια χρονιά να ασχοληθείτε με την προσωπική σας ζωή. Τα χρήματα που παίρνετε από τον μισθό σας, τα ξοδεύετε όπως θέλετε. Σε εξόδους για να βρείτε γυναίκα, σε δικά σας προσωπικά αντικείμενα, για να παντρευτείτε, να πάρετε σπίτι, αυτοκίνητο και γενικά να κάνετε την προίκα σας βρε αδερφέ.
Θέλει περισσότερη δουλειά
Τα προβλήματα του Fifa Manager είναι εδώ και χρόνια τα ίδια. Καταρχήν το gameplay είναι τελείως «ρηχό» και αυτό οφείλεται αφενός μεν στο ότι η βάση παικτών του παιχνιδιού έχει πολλές ελλείψεις κι αφετέρου στο ότι όλες οι εντολές σας μοιάζουν να έχουν από ελάχιστη έως μηδαμινή αλληλεπίδραση. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Fifa Manager σε σχέση με τα άλλα manager games είναι μόνο το καλύτερο 3D (που δεν έχει να κάνει με το gameplay) και η δυνατότητα δημιουργία δικού σας συλλόγου. Όσον αφορά στη βάση παικτών, δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν ομάδες με αλλαγμένα ονόματα, όπως οι…ελληνικές Olympique Ptolemaida, Olympique Argos (Olympique τρέχα-γύρευε…) κ.ο.κ.
Στην database των προπονητών, πέρα από τα πολύ μεγάλα ονόματα του χώροι, όλοι οι υπόλοιποι γυμναστές και προπονητές έχουν τυχαία ονόματα, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για όλες τις ομάδες νέων. Ελεύθεροι παίκτες δεν υπάρχουν, οπότε τις ευκαιρίες τύπου Appiah, Denilson, Ricardinho και τα συναφή ξεχάστε τις! Αν θέλετε να κάνετε μεταγραφή τότε θα πρέπει να πληρώσετε άλλους συλλόγους για να αγοράσετε παίκτες. Τουλάχιστον, στο Fifa Manager οι μεταγραφές γίνονται πολύ πιο εύκολα, ακόμα κι αν έχετε επιλέξει το επίπεδο “Very Hard”. Σας δίνεται δηλαδή η ευκαιρία να κάνετε εύκολα ανταλλαγές ή να πουλήσετε μέχρι και 35άρηδες επιθετικούς στην αντικειμενική αξία τους και μάλιστα να σφάζονται σύλλογοι στα πόδια τους!
Στον τομέα του gameplay, το Fifa Manager δεν βελτιώθηκε σχεδόν καθόλου. Οι μόνες αξιοσημείωτες προσθήκες αφορούν τα μενού, τα οποία είναι εν μέρει επεξεργάσιμα (μέσω των widgets) και ο αναβαθμισμένος stadium editor, με τον οποίο κατασκευάζετε ότι θέλετε στο γήπεδό σας, βλέποντάς το σε 3D απεικόνιση. Από φέτος, κάθε ομάδα έχει…τρία γήπεδα (πρώτη ομάδα, reserves και νέοι). Αυτό θα το δεχόμασταν για ομάδες επιπέδου Premiership. Αλλά όταν μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα, όπου κάθε Σαββατοκύριακο οι ομάδες ενός συλλόγου πατάνε το ίδιο χορτάρι, τότε η λειτουργία αυτή φαντάζει τελείως άκυρη.
H οθόνη των τακτικών έχει πολύ λίγες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Στα χαρακτηριστικά των παικτών υπάρχει βαθμολόγηση με άριστα το 100 σε Level (το συνολικό επίπεδο παίκτη), Fitness, Energy και Form. Υπάρχει επίσης το Morale κάθε παίκτη, αλλά και το Talent, που απεικονίζει με 0-5 αστεράκια το ταλέντο κάθε ποδοσφαιριστή και το πόσο θα εξελιχθεί. Επίσης, για άλλη μια φορά, υπάρχει πλήρης απουσία ενδείξεων των παικτών που βάζετε κάθε φορά στην transfer list. Η εισαγωγή διαφόρων φίλτρων προβολής παικτών θα σας έδινε σίγουρα καλύτερη αίσθηση της ομάδας σας, ειδικά στις τακτικές ή και στα promises, όπου πρέπει να κάνετε κλικ σε κάθε παίκτη ξεχωριστά για να δείτε τα ατομικά χαρακτηριστικά του και να του υποσχεθείτε ή όχι θέση στην ομάδα.
Οι τακτικές οδηγίες των παικτών (ομαδικά και ατομικά) δεν έχουν αλλάξει. Σας προσφέρουν και φέτος την δυνατότητα καθορισμού της σέντρας, της πίεσης, της αμυντικής γραμμής και αρκετών ακόμη στοιχείων, ενώ υπάρχει φυσικά και το Commitment (επίπεδο αφοσίωσης στο παιχνίδι), όπως και ο καθορισμός του bonus για κάθε ματς, κάτι που δίνει ένα έξτρα κίνητρο στους παίκτες σας.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου