Napoleon: Total War με μάχες..

Η σειρά Total War της Creative Assembly, έκανε το ντεμπούτο της το 2000 και την τελευταία δεκαετία έξι παιχνίδια και ακόμα περισσότερα expansions έχουν βασιστεί στο πετυχημένο franchise. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Total War, είναι ο συνδυασμός των turn-based campaigns σε στυλ Civilization, με τις real-time επικές μάχες. Η τελευταία προσθήκη της σειράς, είναι το Napoleon: Total War.
Σενάριο
Από τον τίτλο της σειράς είναι προφανές ότι αναλαμβάνετε τον Γάλλο στρατηγό Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1769 στην Κορσική και ήταν ο άνθρωπος που με τις στρατηγικές του ικανότητες, θα άλλαζε τον χάρτη της Ευρώπης. Μετά από μία περίοδο νικηφόρων μαχών και κατακτήσεων, ο τρομερός του στρατός ηττήθηκε τελικά στη μάχη του Βατερλό τον Ιούνιο του 1815. Ο Ναπολέοντας, πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του κάτω από Βρετανική επιτήρηση στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου και πέθανε τον Μάιο του 1821, ολοκληρώνοντας έτσι μία λαμπρή στρατιωτική καριέρα.
Στο Napoleon: Total War, θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε για πρώτη φορά τον ρόλο του σπουδαίου αυτού στρατηλάτη και να ακολουθήσετε την πορεία που χάραξε από τα πρώτα στρατιωτικά του βήματα, γράφοντας το όνομά σας με ανεξίτηλο μελάνι στην παγκόσμια ιστορία.
Χάρτης εκστρατείας
Η διαχείριση του κράτους και του στρατού σας, γίνεται μέσω της οθόνης εκστρατείας. Από εδώ, έχετε την ευκαιρία να μετακινήσετε τις στρατιωτικές μονάδες και το ναυτικό σας, να ανακαλύψετε νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσετε στρατό και κτίρια στις πόλεις σας, να εμπλακείτε σε διπλωματικές διαδικασίες με άλλα έθνη και γενικά να διαχειριστείτε κάθε τομέα της αυτοκρατορίας σας. Κάθε πλευρά μετακινεί τις μονάδες της και πατώντας το πλήκτρο end turn, είναι η σειρά της επόμενης παράταξης να κινηθεί, σε ένα turn-based σύστημα που έχουμε πλέον συνηθίσει στην μέχρι τώρα πορεία της σειράς.
Οθόνη μάχης
Αν ο στρατός σας συναντήσει τον εχθρό στον χάρτη εκστρατείας, θα μεταφερθείτε στην οθόνη μάχης, όπου το παιχνίδι ξεδιπλώνει τις πραγματικές αρετές του. Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει, είναι ο αριθμός των στρατιωτών. Σε αντίθεση με τα περισσότερα strategy όπου ελέγχετε μέχρι και μερικές ντουζίνες πολεμιστών ή οχημάτων, στο Napoleon: Total War ελέγχετε ένα ολόκληρο στράτευμα, το οποίο απαρτίζεται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες στρατιώτες. Το στράτευμα με τη σειρά του διαιρείται σε λόχους, καθέναν από τους οποίους μπορείτε να χειριστείτε ξεχωριστά.
Προτού ξεκινήσει η μάχη και αρχίσει να κυλάει ο χρόνος, κάθε στρατηγός έχει την ευκαιρία να παρατάξει το στρατό του όπως επιθυμεί, μέσα σε μία προκαθορισμένη περιοχή του χάρτη που του αντιστοιχεί. Η διαμόρφωση του εδάφους παίζει μείζονα ρόλο και από το σχηματισμό που θα επιλέξετε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της μάχης. Μπορείτε επίσης να στήσετε αμυντικά οχυρά που θα προστατεύσουν τα κανόνια σας, αλλά και φράγματα που θα αποτρέψουν επελάσεις από το αντίπαλο στράτευμα. Ο χειρισμός επιτυγχάνεται με το mouse -όπως σε όλα τα strategy games- με την βοήθεια των απαραίτητων συντομεύσεων στο πληκτρολόγιο.
Επίθεση!
Όταν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, έρχεται η ώρα να ξεκινήσει μία επική μάχη, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Μόλις δείτε τις χιλιάδες στρατιωτών να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας, θα αισθανθείτε δέος. Τα εχθρικά στρατεύματα χωρίζονται από μερικές εκατοντάδες μέτρα και θα περάσουν λίγα λεπτά μέχρι να συναντηθούν, εκτός κι αν κάποια πλευρά αποφασίσει να αιφνιδιάσει τον εχθρό κάνοντας μία γρήγορη επίθεση με το ιππικό από τα άκρα. Σε αυτά τα πρώτα λεπτά θα βιώσετε ένα μπαράζ κανονιοβολισμών, το οποίο θα σας προετοιμάσει για τη σφοδρότητα της μάχης που θα επακολουθήσει. Αν δεν καλύπτεστε από κάποιο λόφο ή κτίριο, αναπόφευκτα κάποια κανονιά από το αντίπαλο στρατόπεδο θα βρει το στόχο της και οι άτυχοι στρατιώτες που θα βρεθούν στο δρόμο της, θα παρασυρθούν από τη βολή και θα σκοτωθούν. Τότε θα δείτε για πρώτη φορά την προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια, αφού οι επιζώντες στρατιώτες θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι νεκροί συμπολεμιστές τους.
Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της σύρραξης έχετε τη δυνατότητα να μετακινήσετε κάθε λόχο ξεχωριστά ή και ολόκληρο το στράτευμα μαζί, αν το επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να διαφοροποιήσετε το σχηματισμό κάθε λόχου, αλλά και να μεταβάλλετε την ταχύτητά του, ανάλογα με τις απαιτήσεις της μάχης. Επιπλέον, κάθε μονάδα έχει συγκεκριμένες ικανότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο πυρομαχικών στα κανόνια σας, να διατάξετε τους στρατιώτες σας να επιτεθούν με τις ξιφολόγχες τους, να χρησιμοποιήσετε την ικανότητα ορισμένων μονάδων να κρύβονται στα δάση ή να ψάχνουν για κάλυψη κτλ. Λόγω της πληθώρας των μονάδων σας, έχετε τη δυνατότητα να παγώσετε τη δράση, ώστε να δώσετε στους στρατιώτες σας τις απαραίτητες εντολές. Αν πάλι είστε ανυπόμονοι, μπορείτε να κάνετε το χρόνο να κυλήσει γρηγορότερα, ώστε να επισπεύσετε την επική στιγμή που οι αντίπαλοι στρατοί θα βρεθούν σε απόσταση βολής.
Ακόμα και ο πολεμοχαρής θεός Άρης, θα ανατρίχιαζε αν παρακολουθούσε τη σφοδρότητα της σύγκρουσης που επακολουθεί. Παρακολουθήστε τους τυφεκιοφόρους να γεμίζουν με μπαρούτι τα όπλα τους, ενώ τα ηχεία σας σείονται από τους πυροβολισμούς και δεκάδες άψυχα κορμιά γεμίζουν το πεδίο της μάχης. Κάποια στιγμή, ο εχθρός αποφασίζει να σας επιτεθεί σώμα με σώμα, οπότε αναγκάζεστε να ετοιμάσετε τις ξιφολόγχες σας. Ζουμάρετε στο πεδίο της μάχης, για να παρακολουθήσετε εκατοντάδες παθιασμένους στρατιώτες να διαπερνούν με τις λόγχες τους τα σώματα των εχθρών τους. Όπως και σε μία πραγματική μάχη, το ηθικό και η κούραση των στρατιωτών παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοσή τους. Ο εχθρός σας, έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες, τρέπεται σε φυγή, δίνοντάς σας την ευκαιρία να τον κυνηγήσετε και να τον αποτελειώσετε. Η μάχη τελειώνει και το καταπράσινο τοπίο έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο. Τα ελάχιστα κτίρια τριγύρω σας είναι γκρεμισμένα και καπνοί αναδύονται από τα χαλάσματα. Κοιτάζοντας τον αποδεκατισμένο εχθρό σας, νιώθετε υπερήφανοι που είστε το μυαλό πίσω από τη μεγάλη αυτή νίκη, ειδικά αν ο αντίπαλος ήταν πολλαπλάσιος σε σχέση με εσάς.
Πολιορκίες
Κάποιες φορές, θα ανακαλύψετε ότι η πόλη στην οποία εισβάλετε είναι οχυρωμένη με ψηλά τείχη. Πάνω στα τείχη βρίσκονται τυφεκιοφόροι, οι οποίοι χάρη στην καλή τοποθέτησή τους, εξασφαλίζουν σίγουρο θάνατο σε όποιον επιχειρήσει να πλησιάσει. Ευτυχώς, η ελευθερία κινήσεων και επιλογών που προσφέρει το Napoleon: Total War, θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε και αυτή τη δυσκολία.
Χρησιμοποιώντας τα κανόνια σας από απόσταση ασφαλείας, μπορείτε να καταστρέψετε ένα σημείο του τείχους, γκρεμίζοντας τους εχθρούς που βρίσκονταν πάνω σε αυτό και ταυτόχρονα ανοίγοντας πρόσβαση στην πόλη για τον στρατό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να διατάξετε τους στρατιώτες σας να χρησιμοποιήσουν σκάλες και σκοινιά για να σκαρφαλώσουν στο τείχος και να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους σας. Εν τέλει, τα τείχη που οι εχθροί σας είχαν χτίσει για να προστατευτούν, γίνονται η αιτία για να μη μείνει κανένας τους ζωντανός, αφού τους κλείνουν κάθε πιθανή διέξοδο. Άλλη μία νικηφόρα μάχη φτάνει στο τέλος της και το όνομά σας γράφεται σε ακόμη ένα κεφάλαιο της ιστορίας.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου