Ghost Pirates of Vooju Island (PC

Έχει πέσει τόση πειρατεία το τελευταίο διήμερο που κοντεύω να βγάλω από την ντουλάπα τον ξύλινο γάντζο και να πάω στην κοινόχρηστή κουζίνα της εστίας να παρασκευάσω καμιά δεκαριά pints grog με τα υλικά που προμηθεύτηκα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου! Οι “κακοί” πειρατές φεύγουν και οι “καλοί” πειρατές έρχονται. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους πειρατές, αυτούς που βρίσκονται… στο ενδιάμεσο;
Ο λόγος για το Ghost Pirates of Vooju Island το νέο adventure της Autumn Moon, της εταιρείας που όπως γνωρίζουν οι fans του είδους, μας είχε δώσει το πολύ καλό A Vampyre Story. Γιατί λοιπόν θεωρώ πως βρίσκονται στη μέση; Γιατί ως σωστοί πειρατές, αποφάσισαν να πλουτίσουν(;) αντιγράφοντας το πνευματικό δημιούργημα κάποιου άλλου και αναφέρομαι προφανώς στο Monkey Island. Προς τιμήν του τουλάχιστον, ο Bill Tiller, Lead Designer του παιχνιδιού, είχε την ευθιξία να το παραδεχθεί, δηλώνοντας όχι μόνο πως η κορυφαία σειρά adventures της χρυσής εποχής των LucasArts/Sierra (κατά την άποψη του γράφοντα, τουλάχιστον) αποτέλεσε πράγματι τη βασική πηγή έμπνευσής του, αλλά μέχρι και το ότι θεωρεί το GPoVI ως το δικό του φόρο τιμής πάνω στο Monkey Island. Από την άλλη βέβαια, ίσως αυτή η κρίση αυτογνωσίας να οφείλεται και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Tiller είχε εργαστεί πάνω στο ΜΙ (συγκεκριμένα ως Lead Background Artist στο Curse of Monkey island).
"Μα έλα τώρα, δώσε μου ένα φιλάκι... δεν μας βλέπουν οι ναύτες... Σε ενοχλούν τα γένια μου; Όχι βέβαια, εννοείται πως δεν είναι πράσινα λόγω μούχλας! Τα... βάφω!"Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια, το ΜΙ δεν είναι το μόνο διάσημο adventure της LucasArts από το οποίο δανείζεται στοιχεία το παιχνίδι, αφού και ολίγη από… Grim Fandango την έχει. Βλέπετε, σύμφωνα με την ιστορία του GPoVI, οι τρεις πρωταγωνιστές, ο Papa Doc, o Blue Belly και η Jane Starling, πέφτουν θύματα ενός σατανικού σχεδίου και (ψιλο)πεθαίνουν στην εισαγωγή, οπότε επιστρέφουν ως φαντάσματα, με σκοπό να αντιστρέψουν την… ατυχή κατάστασή τους. Πιο συγκεκριμένα, η… πρώην του Papa Doc, Queen Zimbi και ο αρχιπειρατής Greenbeard σχεδιάζουν να καταρρίψουν τον Βασιλιά των Πειρατών, έναν τύπο ονόματι Captain Flint, που θα έκανε ακόμα και τον Guybrush να μοιάζει… μάγκας (παρεμπιπτόντως του φέρνει και λιγάκι στο τούτο του, όχι τυχαία από ό,τι φαντάζομαι) και οι τρεις φίλοι μας, έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ευτυχώς δηλαδή, που υπάρχει το ανυπέρβλητο ταλέντο του Papa Doc, του κάτι-σαν-Μάγου-της-φυλής, στο vood… εχμ, συγγνώμη… στο vooju και μπόρεσε να κρατήσει τις ψυχές των τριών τους στον “προθάλαμο”, ώστε να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν τα όσα έγιναν. Γενικά πάντως, αν και έχει όλη αυτή τη “Γιο-χο-χο κι ένα μπουκάλι ρούμι” ατμόσφαιρα, υπήρξαν στιγμές που το σενάριο έμοιαζε να πετάγεται από το ένα σημείο στο άλλο, σαν μαϊμού που πηδά από κλαδί σε κλαδί (pun intended).
Αν προσέξατε, θα είδατε ότι αναφέρθηκα σε τρεις πρωταγωνιστές, τον βουντού Μάγο Papa Doc, έναν κοντόχοντρο μάγειρα ονόματι Blue Belly και την πληθωρική (τύφλα να ‘χει η Mai Shiranui) πειρατίνα Jane Starling. Πράγματι, η βασική καινοτομία που εισάγει το παιχνίδι, έχει να κάνει με την παράλληλη χρήση και των τριών αυτών ξεχωριστών χαρακτήρων. Όχι όμως στην ίδια οθόνη, όπως π.χ. στο Gobliiins. Απλώς ανά πάσα στιγμή μπορείτε να μεταφερθείτε στην οθόνη που βρίσκεται κάθε ήρωας, ενώ και οι τρεις τους συνδέονται και μπορούν να επικοινωνήσουν και να δουν ό,τι βλέπουν οι υπόλοιποι (υποτίθεται πως το ξόρκι του Papa Doc τους μετέτρεψε σε κάτι σαν… ψυχικό LAN-άκι!). Έτσι, αν ο χαρακτήρας το φάντασμα του οποίου καλείται να λύσει κάποιον γρίφο “δεν το ‘χει”, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου εκ των άλλων δυο, που μπορεί να είναι πιο σχετικός. Στην πράξη, ο μηχανισμός αυτός είναι από τα λίγα στοιχεία του παιχνιδιού που του δίνουν έναν αέρα φρεσκάδας. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι μου άρεσε το γεγονός πως κάθε φορά που κόλλαγα σε κάποιον γρίφο, πέρναγα σε άλλον χαρακτήρα και επέστρεφα μετά από λίγο (αν και σε κάποιες στιγμές δούλευαν και οι τρεις χαρακτήρες παράλληλα στον ίδιο γρίφο).
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου