Cursed Mountain για τους φοβιτσιάρηδες..

Αρχικά η ιστορία του παιχνιδιού προχωρά αρκετά αργα, σε σχέση τουλάχιστον με άλλα adventures. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και υπάρχουν αρκετές σκηνές δράσης και έντασης, απλά το παιχνίδι γενικώς προχωρά…με το πάσο του. Τώρα, αν η Deep Silver το έφτιαξε έτσι ώστε να παρακινήσει τον παίκτη να δώσει περισσότερη βάση στην ιστορία του, να θαυμάσει τα τοπία ή απλά να τρομάξει εκεί που δεν το περιμένει, αυτό θα το αφήσουμε στην κρίση σας. Γεγονός πάντως είναι πως λόγω της αργής εξέλιξης, ενδέχεται να βαρεθείτε πιο εύκολα και να κάνετε αρκετά διαλλείματα από το παιχνίδι.
Από την αρχή του παιχνιδιού, μετά από ένα μικρό tutorial που σας εξοικειώνει με τον χειρισμό, βρίσκεστε σε ένα χωριό των Ιμαλαϊων, από όπου ξεκινάτε την αναζήτησή σας. Εκεί κάπου καταλαβαίνετε πόσο ατμοσφαιρικό είναι το Cursed Mountain, κάτι που πηγάζει κυρίως από την αίσθηση αποξένωσης που σας προσφέρει, αλλά και από τα καλοφτιαγμένα τοπία του. Ευτυχώς το παιχνίδι δεν σας αφήνει εντελώς αβοήθητους, αφού εξερευνώντας τον κόσμο του, θα βρίσκετε διάσπαρτα στο χάρτη σημειώσεις και ημερολόγια τόσο από τον αδερφό του Eric, όσο και από άλλους αναρριχητές. Όλα αυτά, μαζί με κάποια λείψανα που θα ανακαλύψετε, θα βοηθήσουν αρχικά στο να βρείτε τον δρόμο σας ανάμεσα στο βουνό, στα χωριά του και τα δεκάδες μοναστήρια του, ενώ σε βάθος χρόνου θα σας βοηθήσουν στην κύρια αναζήτησή σας που αφορά τον Frank.
Η πρόοδος του παιχνιδιού σημειώνεται στην κυριολεξία ...σκαρφαλώνοντας στην οροσειρά. Περνώντας από κάθε χωριό και κάθε μοναστήρι, ανεβαίνετε λίγο ακόμα προς την κορυφή, ενώ η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται ταυτόχρονα στο παρόν και το παρελθόν και εξιστορείται μέσω μιας σειράς κινηματογραφικών flashback.
Ο κύριος εχθρός σας είναι πνεύματα, κυρίως μοναχών άλλα και ταξιδιωτών που χάθηκαν στο βουνό. Αυτά βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λεγόμενο Bardo, έναν κόσμο «πνευμάτων», ανάμεσα στον δικό μας και τον επόμενο, ο οποίος έχει τις ρίζες του στον Βουδισμό. Στην διάθεσή σας αντί για όπλα έχετε μόνο μια σκαπάνη, η οποία κατά κάποιο τρόπο διαθέτει μαγικές ιδιότητες! Ως όπλο σας δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το «τρίτο μάτι» σας ώστε να μπορείτε να «δείτε» τον κόσμο των πνευμάτων (τρίτο μάτι όνομα και πράγμα) και κατά συνέπεια να τα πολεμήσετε.
Ποτέ άλλοτε τα Ιμαλάια δεν ήταν τόσο... τρομαχτικά!
Οι μάχες είναι αρκετά απλοϊκές, όπως δυστυχώς ή ευτυχώς είναι και ο χειρισμός του παιχνιδιού. Ο Simmons περπατάει χρησιμοποιώντας το joystick του nunchuck, αν και κινείται απελπιστικά αργά. Με το πλήκτρο Ζ τρέχει ενώ με το Α ανοίγει πόρτες και αλληλεπιδρά με αντικείμενα γύρω του. Στις μάχες, πατώντας το πλήκτρο C ενεργοποιείτε το «τρίτο μάτι», το οποίο όπως αναφέραμε σας βοηθά να δείτε τα πνεύματα που σας κυνηγούν. Αφού αναγνωρίσετε τον εχθρό, το φάντασμα δηλαδή, έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να το χτυπήσετε με το τσεκούρι (μπορεί να είναι φαντάσματα, αλλά η σκαπάνη σας έχει μαγικές ιδιότητες). Αυτό γίνεται πατώντας το πλήκτρο Β και φέρνοντάς του το Wiimote…κατακέφαλα! Η δεύτερη είναι να το στείλετε από εκεί που ήρθε (κάτι σαν εξορκισμό αλλά με Βουδιστική χροιά). Αυτό επιτυγχάνεται πατώντας το Α και κουνώντας το Wiimote ώστε να σχηματίσετε στην οθόνη κάποιο Βουδιστικό σύμβολο. Ευτυχώς οι κινήσεις που χρειάζονται είναι σχετικά απλές, ενώ το παιχνίδι σας καθοδηγεί, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.
Το πρόβλημα στο χειρισμό είναι πως αρκετές φορές οι κινήσεις του χειριστηρίου δεν μεταφράζονται επαρκώς στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Κάποιες μάλιστα δεν μεταφράζονται καθόλου, κάτι που μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά όταν έχετε να αντιμετωπίσετε πολλαπλούς εχθρούς. Άλλο ένα μείον, το οποίο έχει να κάνει περισσότερο με τον σχεδιασμό του παιχνιδιού και λιγότερο με τα controls, είναι η ταχύτητα με την οποία περπατά ο Simmons, η οποία είναι απελπιστικά αργή. Τόσο αργή, ώστε χρειάζεται να έχετε πατημένο το Ζ συνέχεια, προκειμένου να μην βαρεθείτε τη ζωή σας.
Γενικά το Cursed Mountain είναι γεμάτο αναφορές στην Βουδιστική θρησκεία, γεγονός που το κάνει αρκετά πιο ατμοσφαιρικό, αλλά συνάμα και πιο τρομαχτικό. Οι τελετουργίες και οι παραδόσεις που θα συναντήσετε ή ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο απωθείτε τα πνεύματα στο παιχνίδι, είναι ακριβώς ίδια με αυτά που διδάσκει ο Βουδισμός, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε παιχνίδι. Μπορείτε ακόμη, χρησιμοποιώντας το χειριστήριο, να κάνετε και διαλογισμό! Να λοιπόν τι έλειπε τόσο καιρό από το Wii fit!
Σε αντίθεση με άλλα adventures, όπου η άμεση αλλαγή περιβάλλοντος θεωρείται δεδομένη (ίσως απαραίτητη), στο Cursed Mountain τα διάφορα τοπία που θα συναντήσετε, όπως μοναστήρια, σπηλιές, ναοί, χωριά-φαντάσματα και χιονισμένες κορυφές, δένουν μεταξύ τους αρκετά ρεαλιστικά, χωρίς να ακολουθούν κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Γραφικά
Η γραφική παραγωγή του παιχνιδού είναι –τουλάχιστον- αμφιλεγόμενη. Το βασικότερο είναι πως έχουμε μια engine ικανή να αποδίδει ατμοσφαιρικά γραφικά στο μέγιστο. Τα σκοτεινά και εγκαταλειμμένα χωριά, σας βάζουν αμέσως στο κλίμα τρόμου που προσπαθεί να αποδώσει το Cursed Mountain, ενώ η φωτογραφία του παιχνιδιού αποδίδει αρκετά καλά, τόσο μακρινά όσο και κοντινά τοπία. Υπάρχουν όμως και αρκετά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές το περιβάλλον είναι αρκετά σκοτεινό, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στο gameplay, ιδιαίτερα αν παίζετε σε δωμάτιο με φως. Τα animations του χαρακτήρα είναι μέτριας ποιότητας, ενώ αρκετές φορές ο Simmons κολλάει σε αόρατους τοίχους ή εμπόδια.
Ήχος
Η παραγωγή του Cursed Mountain είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία του, καθώς ξεφεύγει από πολλά κλισέ που παρατηρούνται σε adventures τρομου. Τόσο ο ήχος, όσο και η μουσική, συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αιφνιδιάζουν όπου χρειάζεται, ενώ η ανάσα του Simmons είναι ικανή να σας φοβίσει από μόνη της.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου