Η κόντρα αυτή κρατάει 16 χρόνια περίπου. Δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες κόντρες του στυλ “Call of Duty vs Battlefield” ή “Gran Turismo vs Forza Motorsport”. Σε σχέση με την μάχη των αιωνίων, οι υπόλοιποι μοιάζουν απλά…«γατάκια».
Τα δύο αυτά ποδοσφαιράκια έχουν περάσει πολλά πέτρινα χρόνια, κάτι που άλλωστε είχαμε αναφέρει στο εκτενές αφιέρωμα που είχαμε κάνει για την ιστορία τους. Τα πέτρινα χρόνια όμως τελείωσαν κι έχουμε δύο άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα, καθώς αμφότερα σημειώνουν εκατομμύρια πωλήσεις. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα και σε ορισμένες ακόμη χώρες της Ευρώπης το Pro πουλάει περισσότερο από το Fifa. Στον παγκόσμιο χάρτη όμως το Fifa είναι πρώτο με σημαντική πλέον διαφορά.
Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταμείο, να βάλουμε κάτω όσα μας προσφέρουν και τα δύο games, ώστε να δούμε τελικά τι ισχύει.
Fifa 12 εναντίον Pro Evolution Soccer 2012 και η μάχη ξεκινά.
Περιβάλλον: Fifa 12: 7 – Pro Evolution Soccer 2012: 9
Ένας τομέας στον οποίο η Konami φρόντιζε πάντοτε να βάζει τα δυνατά της. Με εικονίδια σε όλα τα μενού και σαφείς επεξηγήσεις, κάθε έκδοση του PES είναι πολύ εύχρηστη ακόμα και για έναν αρχάριο χρήστη.
Δυστυχώς για το Fifa δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ωραία τα σουτάκια που βαράμε για να περάσει η ώρα, αλλά επί της ουσίας ο σχεδιασμός των drop-down menu καθώς και οι ονομασίες που τους δίνει η EA Sports, μας αναγκάζουν να ψάχνουμε όλες τις επιλογές μία προς μία για να βρούμε αυτό που θέλουμε. Ποιος ο λόγος για παράδειγμα, στο μενού “Online Modes”, η υποεπιλογή “Online Friendlies” να σημαίνει ότι θα πρέπει να διοργανώσουμε φιλικά με τους φίλους μας; Οποιοσδήποτε θα πίστευε ότι αφορά φιλικούς αγώνες με οποιονδήποτε αντίπαλο. Αντίθετα, η επιλογή αυτή κρύβεται στο “Custom Games”.
Παρομοίως, κάθε χρονιά θα πρέπει να αλλάζουμε τα controls του χειριστηρίου. Άραγε ποιος χρησιμοποιεί για τα σουτ το δεξί κουμπί του controller; Δηλαδή το Ο (PS3) ή το B (Xbox 360); Διότι με αυτή τη λογική, η EA βαφτίζει τον συγκεκριμένο χειρισμό ως “κλασικό” για πολλές χρονιές τώρα. Επίσης, για έναν περίεργο ρόλο, αν επιλέξετε Custom μοντέλο χειρισμού, δεν μπορείτε να ορίσετε το Sprint στο R1 (PS3) ή RB (Xbox 360). Για να το πετύχετε, θα πρέπει να επιλέξετε το Classic ή Alternate χειρισμό και μετά να κάνετε την συγκεκριμένη αλλαγή.
Χειρισμός: Fifa 12: 9.5 – Pro Evolution Soccer 2012: 7Καταρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε το στυλ παιχνιδιού του Fifa από αυτό του Pro. Το Fifa είναι simulation, το Pro είναι arcade. Συνεπώς, ο χειρισμός του Fifa απευθύνεται σε ένα πιο ώριμο ηλικιακά κοινό (20-40), ενώ ο χειρισμός του Pro Evolution Soccer τείνει να ευχαριστεί περισσότερο όσους θέλουν κάτι απλό και εύκολο (12-30).
Εκεί όπου το Fifa υπερτερεί είναι στην ακρίβεια του χειρισμού. Οι πάσες, τα σουτ, οι σέντρες και κυρίως οι κινήσεις του παίκτη, ακολουθούν επακριβώς τις εντολές σας. Την στιγμή που θα πατήσετε το analog stick, το ίδιο δευτερόλεπτο θα δείτε και την κίνηση στην οθόνη.
Στο Pro Evolution Soccer κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το φαινόμενο δεν είναι τωρινό αλλά μόνιμο. Επί σειρά ετών, οι κινήσεις των δαχτύλων σας καθυστερούσαν χαρακτηριστικά να απεικονιστούν στην οθόνη, με κάθε έκδοση του παιχνιδιού να έχει τα «χούγια» της. Στο PES 2012, βλέπουμε για άλλη μια φορά τους παίκτες να καθυστερούν στο κοντρόλ, όπως επίσης τις πάσες τους να αργούν να φτάσουν στον προορισμό τους, έστω κι αν τις εκτελείτε με πλήρη δύναμη. Όλα αυτά συντελούν στο να πέφτει ο ρυθμός του παιχνιδιού, φυσικά προς απογοήτευσή μας.
Modes: Fifa 12: 9.5 – Pro Evolution Soccer: 8.5Ένας βασικός λόγος για να προτιμήσει κάποιος το Fifa 12 εδώ είναι η database. Απ’ τη στιγμή που τα πρωταθλήματα του PES είναι κάθε χρόνο περιορισμένα, αυτομάτως τα δεδομένα αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε λιγότερες ομάδες, όποια διοργάνωση κι αν επιλέξετε.
Η Konami υπερτερεί μόνο στα δικαιώματα των διοργανώσεων τα οποία κατέχει. Το Champions League, το Europa League και το Copa Libertadores της ανήκουν εξ ολοκλήρου. Επίσης, το Master League έχει καλό στήσιμο στο θέμα του προπονητικού τιμ και των ακαδημιών. Μας απογοήτευσε όμως φέτος, καθώς απαιτεί 100 points για να ξεκλειδώσετε τα…πραγματικά ονόματα παικτών (!) και άλλα 100 points για το Club Boss, που σας δίνει τις αρμοδιότητες ενός προέδρου στην ομάδα σας. Θετική είναι πάντως σε κάθε περίπτωση, η νέα προπόνηση με τα challenges, κάτι που δεν διαθέτει το Fifa.
Αν υποθέσουμε όμως ότι δεν έχετε Internet, τότε το Fifa 12 μπορεί να σας καθηλώσει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Καταρχήν να ξεκινήσουμε απ’ τα πιο ουσιώδη και αυτονόητα. Στο Fifa 12 μπορείτε να δημιουργήσετε κύπελλο ή πρωτάθλημα με τις ομάδες που θέλετε. Τι πιο απλό. Στο PES 2012 για έναν περίεργο ρόλο δεν υπάρχει αυτή η επιλογή εδώ και τόσα χρόνια. Υπάρχουν μόνο τα έτοιμα πρωταθλήματα (σεζόν) των χωρών και τα κύπελλα των εθνικών ομάδων. Τίποτε άλλο.
Το βαρύ πυροβολικό του Fifa 12 είναι παραδοσιακά το Career Mode, το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι κάνει πολύ θετικά βήματα κάθε χρόνο. Στα Manager και Player Manager modes, τα μπάτζετ των ομάδων είναι ρεαλιστικά, μπορείτε να χτίσετε ακαδημίες σε όλο τον κόσμο και να προσλάβετε ταλέντα, ενώ οι μεταγραφές είναι επίσης ρεαλιστικές. Τα παζάρια γίνονται κάθε μέρα μέσω email και τα deals κλείνουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αντίθετα, στο Master League έχετε περιορισμένη δυνατότητα προτάσεων, οι απαντήσεις αργούν και εν τέλει οι μεταγραφές είναι σχεδόν αδύνατες, αφού ακόμα και το δεξί μπακ της Διναμό Τραχανοπλαγιάς σας το παίζει ιστορία για να έρθει.
Τέλος, στo Player mode με τον Virtual Pro, οι ρόλοι αντιστρέφονται, καθώς η Konami προσφέρει πιο ρεαλιστικά στοιχεία στην καριέρα σας. Συγκεκριμένα, σας επιτρέπει να προσλάβετε μάνατζερ, σας βάζει να ακούσετε τις ακριβείς οδηγίες του προπονητή σας και σας ξεκινάει από μια μικρή ομάδα (και όχι όποια θέλετε, όπως στο Fifa). Στο Fifa ξεκινάτε απ’ όποιο σύλλογο επιθυμείτε και αποκτάτε παιχνίδια στα πόδια σας πολύ πιο εύκολα, χωρίς να "ιδρώσετε" ιδιαίτερα.
Fifa 12 vs Pro Evolution Soccer 2012
10/01/2011 08:43:00 π.μ.
ειδήσεις
,
παιχνίδια
,
Football
,
gamer
,
greece
,
portal
,
soccer
,
sports
Edit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου