Call of Duty: Black Ops

Ο χειρισμός στο Black Ops είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Στο PS3, ο χαρακτήρας σας ελέγχεται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, τον οποίο πατάτε για να τρέξετε ορισμένα μέτρα, έως ότου επανακτηθεί η αντοχή σας. Με το L1 στοχεύετε και με το R1 πυροβολείτε, ενώ το R2 χρησιμεύει για τις χειροβομβίδες. Το τετράγωνο σας αλλάζει όπλο, ενώ ο κύκλος είναι για το γονάτισμα. Αν τον κρατήσετε πατημένο, τότε θα βρεθείτε σε στάση «έρπειν» όπου για άλλη μια φορά δεν θα μπορείτε να στρίψετε ελεύθερα (όπως όταν είστε όρθιοι οι γονατιστοί).
Τα γνωστά «κλισέ» στο gameplay του Call of Duty παραμένουν και φέτος αυτούσια. Καταρχήν ποτέ δεν χάνετε τα objectives σας. Ακόμα κι αν είστε άσχετος από games, το ότι υπάρχει πάντοτε ένδειξη χιλιομετρικής απόστασης που σας δείχνει που να πάτε, αυτό από μόνο του είναι μεγάλη βοήθεια. Όταν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποιον, υπάρχει και πάλι στην πλάτη του κολλημένο ένα “Follow” και με την βοήθεια των εντολών που σας δίνονται, γνωρίζετε μονίμως τι πρέπει να κάνετε.
Τεράστιο οπλοστάσιο
Στο Black Ops περιλαμβάνονται γύρω στα 100 όπλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την τεχνολογία της εποχής εκείνης και φυσικά τις ανάλογες χώρες που τα χρησιμοποιούν. Σκεφτείτε πολύ απλά ότι μόνο τα rocket launchers και τα snipers έχουν αμφότερα από τέσσερα όπλα σε κάθε κατηγορία. Θα συναντήσετε επίσης πέντε είδη χειροβομβίδων, ενώ πέρα από την πληθώρα αυτόματων όπλων και τα βαριά αντι-αρματικά όπλα, συναντάμε μέχρι και τόξο το οποίο εκτοξεύει εκρηκτικά βέλη. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιλογές σας περιορίζονται σε δύο όπλα, όποια κι αν είναι αυτά. Δε χρειάζεται δηλαδή να κρατάτε πάνω σας απαραίτητα ένα default όπλο, άρα έχετε το ελεύθερο να αλλάξετε σε όποιο σας εξυπηρετεί.
Για melee επιθέσεις υπάρχει το μαχαίρι κι εδώ το Call of Duty μας δείχνει φέτος περισσότερο τον stealth εαυτό του. Όπου σας δίνεται η ευκαιρία, μπορείτε να δράσετε αθόρυβα, σφάζοντας πισώπλατα τους φρουρούς, ώστε να αντιμετωπίσετε ακόμη πιο ανώδυνα την όποια αποστολή προκύψει. Το αν θα κρυφτείτε ή αν θα βγείτε χύμα από την αρχή να θερίσετε είναι καθαρά δικό σας θέμα. Σε κάποιες καταστάσεις αιφνιδιασμού όπου θα δεχτείτε melee επίθεση από εχθρό, θα πρέπει να πατάτε διαρκώς το τετράγωνο για να αποτρέψετε τον θάνατό σας. Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα απλό button mashing που χρειάζεται μία στο τόσο σε προκαθορισμένες κάθε φορά σκηνές.
A.I. και engine
Το A.I. παραμένει σε ένα καλό επίπεδο, κυρίως από την πλευρά των συναδέλφων σας. Καταρχήν Friendly fire υπάρχει και φέτος κι αν ξεπεράσετε ένα όριο, θα σταλείτε στο προηγούμενο checkpoint. Κατά δεύτερον, αν καθίσετε σε μία γωνία και πυροβολάτε μία στο τόσο, τότε θα μπορέσετε να δείτε ότι και οι δικοί σας πετυχαίνουν πολύ σωστά τον εχθρό και σας βοηθούν στις δύσκολες καταστάσεις.
Υπάρχουν βέβαια στιγμές όπου θα πρέπει να βάλετε για τα καλά το χεράκι σας, είτε εξολοθρεύοντας ορδές εθχρών και οχημάτων με οπλοπολυβόλα, rocket launchers και τα συναφή, είτε φορτσάροντας ώστε να φτάσετε στον στόχο σας μέσα σε ένα χρονικό όριο. Γενικά η εξέλιξη μετά από κάθε σας κίνηση είναι απρόβλεπτη και θα συναντήσετε από απλές δουλειές, όπως τοποθέτηση εκρηκτικών, μέχρι αιματηρές καταδιώξεις σε οχήματα. Στην πλοκή εμπλέκονται ακόμα και πραγματικά πρόσωπα, κάτι που σίγουρα εξάπτει το ενδιαφέρον σας.
Η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών σας δρα ως επί το πλείστον σωστά, όμως σε αρκετές περιπτώσεις θα παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις τους επαναλαμβάνονται. Η κάλυψη –όταν υπάρχει- είναι σωστή, αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο, πολλές φορές είτε δεν καλύπτονται όπως πρέπει και σας επιτίθενται χύμα, είτε ξεπροβάλουν το κεφάλι τους απλά για να δουν τι παίζει και κατ’ επέκταση τρώνε την σφαίρα στο δόξα πατρί. Τουλάχιστον οι σφαίρες τους βρίσκουν συχνά στόχο, ενώ αξιοποιούν κανονικά χειροβομβίδες ή και οχήματα για να κάνουν το έργο σας δύσκολο. Το οπλοστάσιο του Call of Duty για φέτος σπάει κόκαλα!
Αυτό που σίγουρα δεν δικαιολογείται είναι κάποια κενά στην engine, τα οποία θα δείτε αν ξεφύγετε από το πεδίο της μάχης. Αν κάνετε κάτι μη προβλέψιμο, όπως το να πάτε γύρω-γύρω από έναν χώρο και να αιφνιδιάσετε τον εχθρό πισώπλατα, τότε μπορεί να δείτε τους εχθρούς σας ακόμα και να μην αντιδράσουν καθόλου. Αυτό που όμως θα σας δυσκολέψει, είναι συγκεκριμένες αποστολές που απαιτούν να μεταβείτε σε κάποιο σημείο, όταν στο ενδιάμεσο οι εχθροί που έρχονται είναι πολύ απλά ατελείωτοι. Δηλαδή αν δεν γίνετε κομάντο, μπορεί να κάθεστε στην ίδια θέση και να πυροβολάτε μέχρι να καεί η κονσόλα σας.
Στον αντίποδα, το θετικό είναι ότι το γύρω περιβάλλον σας δίνει μία αίσθηση ελευθερίας κινήσεων. Ναι μεν η δράση εξελίσσεται σε στενά όρια, αλλά κανείς δεν θα σας πει τίποτα αν πηδήξετε ένα ανάχωμα δίπλα σας κι αποφασίσετε να ακολουθήσετε εναλλακτικό μονοπάτι. Κάτι ακόμη που είναι άξιο αναφοράς, είναι οι ενδείξεις χαρακτήρων, οι οποίες δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες. Οι φιλικοί στρατιώτες για παράδειγμα, αργούν να εμφανίσουν το όνομά τους και ορισμένες φορές ίσως τους μπερδέψετε με εχθρούς.
Multiplayer
Η καλή παράδοση της σειράς στο Online gaming συνεχίζεται, καθώς φέτος μπορείτε να παίξετε 2-4 παίκτες στην ίδια κονσόλα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα σύνδεσης σε LAN ή στους Online servers της Activision, όπου στους αγώνες συμμετέχουν μέχρι 18 παίκτες. Εδώ, ορισμένα PS3 έχουν αυτές τις ημέρες πρόβλημα σύνδεσης και οι developers ετοιμάζουν κάποιο σχετικό patch, ευελπιστώντας να το λύσουν.
Στα διαθέσιμα modes, συναντάμε για άλλη μια φορά τις κλασικές αξίες Free-For-All (Deathmath), Team Deathmatch και Capture the Flag, Domination (με τρεις σημαίες) όπως επίσης και τα Search and Destroy, Sabotage και Demolition που έχουν να κάνουν με εκρηκτικά. Στο Headquarters, που διαρκεί ένα τέταρτο, κάθε ομάδα παικτών προσπαθεί να καταλάβει το αρχηγείο.
Στο θέμα του οπλισμού, καταρχήν υπάρχει δυνατότητα για customize της class του χαρακτήρα σας, όπου επιλέγετε τα όπλα του. Ξεκινάτε με πάνω από 30 διαφορετικά όπλα που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: Submachine guns, Assault rifles, Shotguns, Light Machine Guns και Snipers. Αργότερα, όσο ανεβαίνετε level, αποκτάτε πόντους, με τους οποίους ξεκλειδώνετε όπλα, perks, maps, upgrades όπλων και διάφορα άλλα είδη εξοπλισμού. Κι αν θεωρείστε πρώτος μάγκας, μπορείτε να μπείτε σε τουρνουά παικτών βάζοντας στοίχημα ώστε να κερδίσετε περισσότερους πόντους. Τα modes αυτά είναι αν μη τι άλλο ξεχωριστά. Το ένα σας δίνει καλύτερα όπλα για κάθε kill που κάνετε, ενώ το άλλο σας επιτρέπει να έχετε μόνο πιστόλι, με μία σφαίρα μέσα, προσπαθώντας να μη χάσετε και να κρατηθείτε όσο το δυνατόν πιο πολύ με τις τρεις διαθέσιμες ζωές.
Στο multiplayer έχει ενταχθεί κι ένα zombie mode, όπου τέσσερις παίκτες μπορείτε παρέα να σκοτώσετε ζόμπι σε ένα διασκεδαστικό είδος co-op. Στα νέα modes, συναντάμε επίσης το Combat Training, το οποίο θα βοηθήσει όσους είστε νέοι (στο να προπονηθείτε με εχθρούς ελεγχόμενους απ’ την CPU) και το Theater, όπου μπορείτε να δείτε αγώνες που έχετε παίξει ή να τραβήξετε screenshots και να τα μοιραστείτε online.
Γραφικά
Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού CoD είναι η ωμή βία. Υπάρχουν σκηνές που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις μάχες, εκεί όπου οι splaterrιές είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Είδαμε τον ήρωά μας να σφάζει με μαχαίρι στο σβέρκο έναν εχθρό ή έναν συμπολεμιστή μας να τσεκουρώνει πισώπλατα ένα φρουρό. Γενικά θα συναντήσετε όλων των ειδών τα εφέ, τόσο στον τομέα της βίας, όσο και στις εκρήξεις.
Η αρνητική πλευρά των γραφικών όμως, έχει να κάνει τόσο με τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος, όσο κυρίως με αυτό των χαρακτήρων. Όσο προσεγμένα κι αν είναι τα cutscenes, τα textures έχουν πολλές ατέλειες, ειδικά στο anti-aliasing. Τα πρόσωπα με το ζόρι παίρνουν σωστές εκφράσεις, ενώ ορισμένα ρούχα είναι κακοσχεδιασμένα, σε αντίθεση με τα όπλα τα οποία είναι πολύ πιο προσεγμένα στο design.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου