Men of War: Ultimate Collection

Η κατηγορία των Real-Time Strategy έχει αποδειχτεί διαχρονική αφού εδώ και δεκαετίες απολαμβάνουμε ποιοτικές δημιουργίες. Μέσα στα χρόνια έχει αποκτήσει ενθουσιώδες και φανατικό κοινό που δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις. Η σειρά Men of War βάζει κι αυτή το λιθαράκι της προσελκύοντας τους επίδοξους “στρατηγούς” με μεγάλες δόσεις ρεαλισμού. Κατά κύριο λόγο διαδραματίζεται στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και παρόλο που η εποχή αυτή είναι κορεσμένη, καταφέρνει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον αφού σας επιτρέπει να βιώσετε τα γεγονότα από όλες τις πλευρές των εμπλεκόμενων στον πόλεμο. Έπειτα από την μεγάλη απήχηση που είχε το αρχικό Men of War δεν άργησαν να έρθουν και τα expansions. Όλα τους είναι μέρος της Men of War: Ultimate Collection με την οποία θα ασχοληθούμε στο παρόν review. Πρόκειται για τα Men of War: Assault Squad, Men of War: Vietnam και Men of War: Condemned Heroes. Με τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο να είναι τόσο πλούσιος σε γεγονότα τα expansions εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο μεταφέροντας σας σε διαφορετικά μέτωπα και ριψοκίνδυνες αποστολές. Εξαίρεση αποτελεί το Vietnam το οποίο ανανεώνει την θεματολογία της σειράς. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι επιπλέον προσφέρουν και κατά πόσο αξίζει να τα ενσωματώσετε στη συλλογή σας.
 Αφανείς ήρωες της ιστορίας
Το Men of War: Vietnam αποτελείται από δύο single player campaigns. Στο πρώτο μέρος αναλαμβάνετε την πλευρά του Βόρειου Βιετνάμ κι έχετε υπό τον έλεγχο σας δύο στρατιώτες Βιετκόνγκ και δύο του Σοβιετικού στρατού. Κύριος σκοπός σας είναι να καταφέρετε να φτάσετε στο Βόρειο Βιετνάμ περνώντας μέσα από τις εχθρικές γραμμές. Στο δεύτερο μέρος του Campaign έχετε τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες με τον καθένα να αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα φτωχό καθώς πέρα από μερικά cutscenes πριν από κάθε αποστολή, περνάμε γρήγορα στο κομμάτι της τακτικής. Το Men of War: Condemned Heroes ασχολείται με το Σοβιετικό τάγμα των “τιμωρημένων” το οποίο δημιουργήθηκε επί Στάλιν. Οι τιμωρημένοι πρώην αξιωματικοί του Σοβιετικού στρατού υπηρετούν σαν τους κατώτατους σε ιεραρχία στρατιώτες παίρνοντας μέρος στις πιο επικίνδυνες αποστολές με στόχο να επανορθώσουν για τα εγκλήματα ή την ανικανότητά τους. Αν κι αυτό το τάγμα περιβάλλεται από πολλούς μύθους, το Condemned Heroes αναλαμβάνει να μας πει την αλήθεια σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μελών που έχουν επιζήσει. Στο κεντρικό μενού επιλογών υπάρχει η επιλογή Historical Reference στην οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ιστορικό υπόβαθρο. Όπως γίνεται με το Vietnam έτσι κι εδώ δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο δείγμα πλοκής μιας και μεταφερόμαστε κατευθείαν στο πεδίο της μάχης. Στο Men of War: Assault Squad δεν υπάρχει σενάριο αφού το παιχνίδι επικεντρώνεται κυρίως στο Multiplayer στοιχείο. Σε αντίθεση με το αρχικό μέρος της σειράς, το οποίο περιείχε μία υποτυπώδη ιστορία, τα expansions δεν προτείνονται για όσους ψάχνουν βαθύ σενάριο με ανατροπές, αγωνία και συναισθηματισμούς. Αναλώνονται στην μετάδοση μίας ρεαλιστικής ατμόσφαιρας πολέμου την οποία βιώνετε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το gameplay και η όλη πλοκή συμβαίνει real- time σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. Παρόλα αυτά πολλές φορές σας δίνεται η αίσθηση του άθλου, ιδιαίτερα κατά τις απαιτητικές αποστολές, κάνοντάς σας να νιώσετε έστω και λίγο τις δυσκολίες που πέρασαν οι στρατιώτες της εποχής.
Από την αρχή στα δύσκολα
Στο Men of War: Vietnam ξεκινάτε με το campaign που αφορά το βόρειο Βιετνάμ. Οι τέσσερις στρατιώτες που αναφέραμε πιο πάνω είναι οι μόνοι επιζώντες από ένα κομβόι οχημάτων που διαλύθηκε από Αμερικανικό ελικόπτερο. Αρχικός σας στόχος είναι η εξουδετέρωση των πεζικάριων που καταφθάνουν για να αποτελειώσουν τους όποιους επιζώντες. Τελικά θα πρέπει να διεισδύσετε στην βάση του εχθρού προς αναζήτηση κάποιου οχήματος αφού η απόσταση που πρέπει να διανύσετε είναι μεγάλη για πεζοπορία. Στο Condemned Heroes από την άλλη η εισαγωγή σας είναι πιο άμεση καθώς αναλαμβάνετε απευθείας μία από τις λεγόμενες “επικίνδυνες αποστολές”, κατά την οποία πρέπει να καταλαμβάνετε τις θέσεις του εχθρού στα χαρακώματα με όσους στρατιώτες έχετε διαθέσιμους. Το Assault Squad αρχίζει με το Skirmish campaign των αμερικανών με τους οποίους κάνετε απόβαση σε παραλία κι αφού την “καθαρίσετε” από εχθρούς πρέπει να καταλάβετε κάποια στρατηγικά σημεία. Και τα τρία expansions έχουν την δυσκολία τους με αυτή του Vietnam να ξεχωρίζει καθώς έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ολόκληρο στρατό με μόλις τέσσερις άντρες σε μία κατά κύριο λόγο stealth αποστολή. Η σειρά Men of War έχει όλα τα στοιχεία ενός real time strategy χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτά αφού περιέχει πολλά στοιχεία micromanagement και direct control της κάθε μονάδας που ελέγχετε. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο tutorial ώστε να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με τα controls κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την είσοδο στους μη μυημένους.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου