Οι νέες δυνατές κονσόλες του 2013


Όλες οι κονσόλες που έχουν ανακοινωθεί από ανεξάρτητους κατασκευαστές, πλην Sony, Microsoft και Nintendo. Η νέα γενιά κονσολών αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας καθώς το Wii U βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων από τον περασμένο Νοέμβριο. Τώρα πια το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft, ενώ νέες πληροφορίες προκύπτουν σε διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν ανεβάζοντας κατακόρυφα το hype που υπάρχει γύρω από τα Xbox 720 και PlayStation 4. Έτσι, όλοι όσοι ασχολούνται με την βιομηχανία, επαγγελματικά και μη, περιμένουν με αγωνία την επερχόμενη Ε3 κατά την οποία παραδοσιακά γίνονται και οι περισσότερες αποκαλύψεις. Μήπως όμως η όγδοη γενιά θα διαφέρει από τις προηγούμενες; Η αυτοκρατορία των παραδοσιακών οικιακών κονσολών ίσως να απειλείται από τις νέες τάσεις της τεχνολογίας που κατευθύνουν την βιομηχανία προς ένα πιο ενοποιημένο μοντέλο υπηρεσιών. Σε μία τέτοια κατάσταση έρχονται να απαντήσουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται η μία μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα. Αναφέρομαι φυσικά στις κονσόλες που ανακοινώθηκαν για το 2013 και δεν προέρχονται από τις Nintendo, Microsoft και Sony. Όλες έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως και διαφορετικούς στόχους να εκπληρώσουν. Είτε μέσω της ενοποίησης ή μέσω διαφορετικής πλατφόρμας υπόσχονται νέες εμπειρίες σε προσιτές τιμές ώστε να καταφέρουν να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά σε αυτές τις συσκευές, όπως και στο τι μας προσφέρουν.
Steam Box
Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο, η Valve διατίθεται να κυκλοφορήσει μία κονσόλα μέσα στο 2013 η οποία θα εκμεταλλεύεται την ήδη πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα του Steam. Το λειτουργικό σύστημα θα είναι βασισμένο σε Linux, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το "αφεντικό" της Αμερικανικής εταιρίας Gabe Newell είχε δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν την δυσαρέσκειά του ως προς τα Windows 8. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Steam να βρίσκεται σε beta στάδιο για την Ubuntu 12.04 έκδοση των Linux και πάνω. Επιπλέον, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα games να γίνονται διαθέσιμα στο προσφιλές και δωρεάν λειτουργικό σύστημα.
steambigpicture-2l
Τον ρόλο του κατασκευαστή δεν θα τον έχει "εργολαβία" μόνο η Valve, αλλά θα συνεργαστεί και με τρίτες κατασκευαστικές εταιρίες που θα μας προσφέρουν τις δικές τους εκδοχές του Steam Box, οι οποίες θα έχουν διάφορες βαθμίδες επιδόσεων. Η Valve διαβεβαίωσε ότι το δικό της hardware θα στοχεύει στις υψηλές επιδόσεις. Εκτός της κονσόλας όμως, εργάζεται και στην κατασκευή ενός χειριστηρίου που λογικά θα περιλαμβάνεται στο όλο πακέτο. Το μέλλον βέβαια μπορεί να κρύβει ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις αφού ο ομιλητικότατος Gabe Newell είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε περικάρπια με πολύ μεγάλη ακρίβεια χειρισμού. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να εκληφθεί τόσο σαν αποκάλυψη όσο σαν συζήτηση τεχνολογικού ενδιαφέροντος.
Το Big Picture έχει αποδειχτεί ιδανικό για πλοήγηση στα μενού με χειριστήριο όπως και για εύκολη πληκτρολόγηση με την προσθήκη του Daisywheel. Το μεγάλο όπλο όμως της Valve είναι η ίδια η πλατφόρμα του Steam την οποία χρησιμοποιεί μία μεγάλη βάση χρηστών. Τα games είναι χιλιάδες και για όλα τα γούστα κι ελπίζουμε να υποστηρίζονται από το Steam Box στο σύνολό τους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα χρησιμοποιεί οπτικούς δίσκους ή θα περιορίζεται στην ψηφιακή διανομή των games. Επίσης δεν έχει γίνει κάποια αναφορά στην τιμή της κονσόλας. Δεν είναι ότι πιο εύκολο να θέλεις να ανταγωνιστείς τις Nintendo, Sony και Microsoft σε αυτό τον τομέα και παράλληλα να προσφέρεις ένα PC υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη οι μέχρι τώρα κινήσεις της Valve εμπνέουν σιγουριά δίνοντας την αίσθηση ότι έχει μία λύση για όλα τα προβλήματα.
Piston
Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι η πρώτη εταιρία η οποία μπήκε στον "χορό" που άνοιξε η Valve με το Steam Box είναι η κατά τα άλλα άγνωστη Xi3. To project ακούει στο όνομα Piston. Μία πρωτότυπη έκδοση της κονσόλας παρουσιάστηκε στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) που μας πέρασε. Αυτό που κλέβει αρχικά τις εντυπώσεις είναι το πολύ μικρό μέγεθος και το ωραίο design της συσκευής η οποία κυριολεκτικά χωράει στην παλάμη μας. Το μέγεθος αυτό, όπως είναι προφανές, δεν αφήνει περιθώρια για optical drives, αυτό όμως δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς θα περιέχει 1TB αποθηκευτικού χώρου. Στο πίσω μέρος της κονσόλας διακρίνουμε μία πληθώρα από θύρες οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες συνδεσμολογίας που απαιτούνται στην εποχή μας.
xi3 piston
Εσωτερικά το Piston παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς η motherboard του χωρίζεται σε τρία κομμάτια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους σε τετραγωνική διάταξη. Αυτό δίνει την δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης της κονσόλας αντικαθιστώντας απλά ένα από τα παραπάνω κομμάτια. Σε ερώτηση για τις επιδόσεις της συσκευής ο υπεύθυνος του marketing της Xi3 David Politis απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες προς το παρόν, αλλά η παρούσα τεχνολογία που έχουν σε αυτή την μορφή είναι ανάλογη με την σειρά των X7A υπολογιστών της εταιρίας, η οποία κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ. Είναι προφανές πως θα πρέπει να ρίξουν το κόστος με κάποιο τρόπο, αν θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί. Το Piston θα υποστηρίζει πλήρως το Big Picture του Steam και δεν θα είναι απαγορευτικό να εγκαταστήσετε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα.
Ouya
Η μικροσκοπική αυτή συσκευή απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τον τύπο με αυτά που θέλει να επιτύχει στην βιομηχανία του gaming. Πρόκειται για μία κονσόλα με λογισμικό Android που θα περιλαμβάνει όλα τα games που είναι διαθέσιμα στο Google Play. Επίσης, θα είναι open source (ανοιχτού κώδικα), κάτι που την καθιστά ελεύθερα προσβάσιμη από hackers και ανεξάρτητους developers οι οποίοι θα μπορούν να "πειράξουν" την κονσόλα και να δημιουργήσουν δικό τους υλικό αντίστοιχα. Αυτή είναι και η όλη φιλοσοφία που διέπει το εγχείρημα καθώς η Ouya θέλει να "σπάσει" το κατεστημένο της κλειστής πλατφόρμας που ακολουθείται ως τις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στον σχεδιασμό συμμετέχει και ο Yves Behar, ιδρυτής και σχεδιαστής του One Laptop Per Child.
ouya
Η πορεία του Ouya στο Kickstarter κρίθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. Έτσι μπήκε στο στάδιο της ανάπτυξης και στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν εικόνες στις οποίες είδαμε τόσο την ίδια την κονσόλα όσο και το χειριστήριο που θα την συνοδεύει. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ικανοποιητικά για Android games άλλα και indies ανεξαρτήτων developers. Αξίζει να αναφέρουμε πως θα υποστηρίζει την έκδοση Jelly Bean του λειτουργικού και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης HDMI με δυνατότητα ανάλυσης ως τα 1080p. Δεν θα περιορίζεται όμως μόνο σε games αλλά και σε εφαρμογές που θα μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου