Fifa 13 vs Pro Evolution Soccer 2013

Κάθε οπαδός του ποδοσφαίρου που ασχολείται έστω και για λίγο με τα games, είναι βέβαιο ότι θα γνωρίζει τις σειρές Fifa και Pro Evolution Soccer. Οι αντιπαραθέσεις σε κάθε παρέα για το ποιο από τα δύο θα προτιμηθεί για τουρνουά επαναλαμβάνονται δίχως αμφιβολία κάθε σεζόν. Τα Fifa 13 και Pro Evolution Soccer 2013 κυκλοφορούν ήδη από το φθινόπωρο σε όλα τα γνωστά format, με εξαίρεση το Wii U και το PS Vita εκεί όπου το PES 2013 δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Έχοντας εγκαταστήσει αμφότερα τα δύο games μαζί με τα τελευταία patches του Δεκεμβρίου, επιχειρούμε ένα δυνατό crash test ώστε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα για τα όσα έχουν να μας προσφέρουν φέτος τα δύο δημοφιλέστερα ποδοσφαιράκια. Αν θέλετε να δείτε το συγκριτικό τεστ των περυσινών εκδόσεων τότε κάντε κλικ εδώ.
  Πωλήσεις υπέρ του Fifa 13
Παρότι το Pro Evolution Soccer 2013 συνεχίζει να πουλάει παραδοσιακά περισσότερο στην Ελλάδα σε σύγκριση με το Fifa, κάτι που άλλωστε ισχύει στην Ιαπωνία και τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, το Fifa 13 κρατάει μια παράδοση πολλών ετών στις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του VGChartz, το οποίο αξιοποιήσαμε για το αφιέρωμα στις πωλήσεις των games για το 2012, η EA Sports έφτασε τα 10,2 εκατομμύρια πωλήσεις "χτυπώντας" ξανά διψήφιο νούμερο, έναντι μόλις 1,32 εκατομμυρίων του PES 2013. Αυτό θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει την Konami, η οποία με το PES 2012 είχε πουλήσει 3,45 εκατομμύρια αντίτυπα έναντι 12,4 εκατομμυρίων για το Fifa 12. Η σεζόν δεν έχει τελειώσει και μια ενδεχόμενη πτώση τιμής στο Pro ίσως αποφέρει επιπλέον έσοδα στην ιαπωνική εταιρεία, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι η κίνηση της Konami να φέρει πιο μπροστά την παγκόσμια κυκλοφορία του PES 2013 (Σεπτέμβριο αντί για Οκτώβριο) για να προλάβει τις πωλήσεις, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 Περιβάλλον: Fifa 13: 8 - Pro Evolution Soccer 2013: 8
Η βελτίωση στο design του Fifa 13 μας έφερε πιο όμορφα και ευχάριστα στο browsing μενού. Τα φωτεινά χρώματα του νέου layout είναι χάρμα οφθαλών. Το αρνητικό είναι κάποιες ορολογίες που απευθύνονται δυστυχώς στους βετεράνους της σειράς. Για παράδειγμα μόνο ένας παλιός παίκτης γνωρίζει ότι το "EASFC" σημαίνει "EA Sports Football Club". Αν ένας αρχάριος δεν προσέξει την επεξήγηση του μενού και εισέλθει σε αυτό, τότε θα χρειαστεί να το ανοίγει κάθε φορά ώστε να θυμάται στο μυαλό του τι ακριβώς σημαίνει. Αν ακολουθούνταν η λογική των κάθετων μενού που είχαμε μέχρι πέρυσι αλλά με το τελευταίο στυλ σχεδιασμού, τότε πιθανόν τα αποτελέσματα να ήταν καλύτερα. Στον αντίποδα, η Konami αποφάσισε να ξεφύγει από το απλοποιημένο σύστημα εμφάνισης των μενού κι αυτό κατά μία έννοια της κόστισε. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εικονίδια, μόνο που τόσο η κακή επιλογή χρωμάτων, όσο και η λογική του Fifa "τελειώνει το μενού οριζόντια οπότε συνεχίζουμε ξανά από το πρώτο" τελικά καταλήγουν να μη βολεύουν τους περισσότερους παίκτες. Η κακή μετάφραση των ελληνικών μενού εξακολουθεί να υφίσταται και σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα επιλογής της αγγλικής γλώσσας (λόγω πολιτικής της Konami στο localization) είναι ικανά να κάνουν έναν οποιοδήποτε παίκτη να δυσανασχετίσει. Στον τομέα της τακτικής, αμφότερα τα δύο ποδοσφαιράκια ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, το οποίο λειτουργεί πολύ θετικά και συνηθίζεται εύκολα. Gameplay: Fifa 13: 9 - Pro Evolution Soccer 2013: 7.5 Το Fifa 13 τελειοποιεί το μοντέλο χειρισμού του με την εισαγωγή ενός ακόμη πιο απλοποιημένου συστήματος άμυνας. Οι αποστάσεις απ' τους αντίπαλους επιθετικούς είναι μικρότερες και το κόψιμο της μπάλας δεν γίνεται σε υπερβολικά χειροκίνητο βαθμό όπως πέρυσι, ωστόσο ο ρεαλισμός εξακολουθεί να διατηρείται. Οι δε πάσες και τα κοντρόλ εκτελούνται με μαθηματική ακρίβεια, ανάλογα με την ικανότητα του εκάστοτε παίκτη. Ωστόσο οι ρυθμίσεις των κουμπιών που δεν αποθηκεύονται σε όλα τα modes όπως και η αδυναμία αλλαγής των δεξιών trigger/shoulder buttons στο controller σας είναι το μόνο ψεγάδι στην κατά τα άλλα άριστη δουλειά των καναδών. Όσο το πείραμα του PlayStation Move...ήταν απλά χαμένος χρόνος, γιατί με την ακρίβεια που απαιτεί ούτε ο Harry Potter δεν θα έπαιζε Fifa 13 κατ' αυτό τον τρόπο!
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου