Pro Evolution Soccer 2012 γιατί γουστάρω

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Όμως στη βιομηχανία των games, το genre των αθλητικών παιχνιδιών είναι κάτι που οι developers παραδοσιακά υποτιμούν. Απ’ τη μία βλέπουμε δεκάδες RPG, Action και FPS κι απ’ την άλλη 2-3 ποδοσφαιράκια και δύο manager games. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός είναι μικρός κι όσα αθλητικά games έχουν επιβιώσει, δεν έχουν την εικόνα που τους αξίζει γιατί οι εταιρείες τους λόγω μικρού ανταγωνισμού τα παραμελούν (με εξαίρεση την Sports Interactive που ασχολείται μόνο με το Football Manager!).
Μια τέτοια εικόνα έχει σήμερα το Pro Evolution Soccer. Ακριβώς επειδή τα σοβαρά ποδοσφαιράκια της αγοράς είναι μόλις δύο, η Konami μοιάζει να επαναπαύεται στις δάφνες της. Έχει ένα παιχνίδι με σωστό σκεπτικό (arcade, απλό χειρισμό, ωραία γραφικά), αλλά παραδοσιακά τα τελευταία τρία χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια σφάλματα. Μπορεί να εισάγει σε κάθε έκδοση νέες καινοτομίες, αλλά απ’ την άλλη ξεχνάει τα στοιχειώδη. Το φετινό Pro συνεχίζει να έχει το ίδιο σκεπτικό. Έχει κάποια πρωτοποριακά στοιχεία, αλλά κουβαλάει μαζί του τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος. Ας τα δούμε όμως όλα πιο αναλυτικά.
Περιβάλλον
Όταν τρέξετε για πρώτη φορά το παιχνίδι θα σας ζητηθεί να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία, ώστε να δημιουργήσετε κάποιο avatar. Ορίζετε λοιπόν πλήρως την εμφάνισή σας, το χρώμα φανέλας, αλλά και την…πόζα στο πορτραίτο σας, βάζοντας πίσω το κατάλληλο φόντο. Για άλλη μια χρονιά μπορείτε να έχετε έως και 10 διαφορετικά προφίλ, ώστε να αποθηκεύετε κάθε φορά την πρόοδό σας στην ίδια κονσόλα μαζί με την υπόλοιπη παρέα σας.
Οι ρυθμίσεις σας ολοκληρώνονται με τον ορισμό των κουμπιών που θέλετε. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι η κίνηση συμπαικτών, το νέο φετινό χαρακτηριστικό του χειρισμού, μπορεί να είναι είτε αυτόματο (αυτόματη κίνηση συμπαίκτη), είτε χειροκίνητο. Την επιλογή αυτή μπορείτε να την αλλάξετε από αυτό το αρχικό μενού ή αργότερα από τις Ρυθμίσεις χειρισμού, ακόμα και κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Τέλος, επιλέγετε και τις βοήθειες συμπαικτών, όπως επίσης και το τι θα ισχύει με το αυτόματο τάκλιν. Το φαινόμενο αυτό μπορείτε αν θέλετε να το απενεργοποιήσετε τελείως.

Η ελληνική έκδοση του PES 2012 έχει τις ίδιες γλώσσες με πέρυσι. Στην έκδοση του Xbox 360 συναντάμε Ελληνικά και Ιταλικά, ενώ στην έκδοση του PS3 Ελληνικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Δηλαδή τα Αγγλικά λάμπουν διά της απουσίας τους για άλλη μια σεζόν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστούμε την ελληνική μετάφραση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται…κατά λέξη. Όπως το “automatic tackling” που μεταφράζεται “αυτόματη ολίσθηση” ή το “Personal Settings” που γίνεται “Ρυθμίσεις Προσωπικά Στοιχεία”.
Ομάδες
Η database του PES 2012 δυστυχώς δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Στα πρωταθλήματα έχουμε την προσθήκη της Πορτογαλικής λίγκας, τα πλήρη δικαιώματα της Ισπανίας και μερικές μεμονωμένες ευρωπαϊκές ομάδες. Για άλλη μια φορά όμως, παρατηρούμε το φαινόμενο οι Boca Juniors και River Plate να βρίσκονται εκτός Copa Libertadores και απ’ την άλλη να είναι οι μόνες διαθέσιμες ομάδες στο φιλικό και το Master League.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου