BUILD Conference 2011

Δημοσιογράφοι και developers από όλο τον κόσμο μαζεύτηκαν στο συνεδριακό κέντρο του Άναχαϊμ της Καλιφόρνια για να δουν από κοντά τα Windows 8 και να πάρουν ταυτόχρονα μια πρώτη γεύση από τις νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν. Παράλληλα, η Microsoft διέθεσε σε όλους τους παραβρισκόμενους ένα Series 7 Slate tablet της Samsung με ενσωματωμένα τα Windows 8.
Επιδόσεις και λειτουργίες
Όπως είχαμε πει και σε παλαιότερο άρθρο, το γραφικό περιβάλλον των Windows έχει αλλάξει αρκετά, θυμίζοντας πολύ το αντίστοιχο περιβάλλον των Windows Phone 7. Η οθόνη καταλαμβάνεται από εικονίδια εφαρμογών (tiles), τα οποία αντλούν συνεχώς πληροφορίες τόσο από το ίδιο το σύστημα, όσο και από το διαδίκτυο. Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι τα Windows 8 έχουν φτιαχτεί κατά βάση για οθόνες αφής, παρόλα αυτά είναι δυνατή η χρησιμοποίησή τους τόσο σε σταθερούς υπολογιστές, όσο και σε laptops. Η παλιά επιφάνεια εργασίας πάνω στην οποία δουλεύουμε τα τελευταία 15 χρόνια, παραμένει και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, ενώ ενοποιείται με το Metro UI του νέου περιβάλλοντος μέσω ενός “υβριδικού” συστήματος multitasking. Το νέο αυτό χαρακτηριστικό θα σας δίνει την δυνατότητα να έχετε π.χ. σε ένα μέρος της οθόνης ενεργές Metro style εφαρμογές, την ώρα που στο υπόλοιπο μέρος της θα τρέχουν οι κλασικές εφαρμογές των Windows.
Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να τρέξετε άλλα λειτουργικά παράλληλα με τα Windows 8 με την βοήθεια της τεχνολογίας Hyper-V. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε ας πούμε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP σε ένα παράθυρο των Windows 8. Αυτό γίνεται και σήμερα με την χρησιμοποίηση προγραμμάτων όπως το VMWare, αλλά η ενσωμάτωση μιας τέτοιας λειτουργίας στο ίδιο το λειτουργικό είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις, η Microsoft δε θέλησε να δώσει πολλές πληροφορίες, παρόλα αυτά είδαμε τα Windows 8 να τρέχουν σε ένα netbook με επεξεργαστή ATOM και 1GB RAM. Σύμφωνα με τον Steven Sinofsky, πρόεδρο της Microsoft για τα τμήματα Windows και Windows Live, τα Windows 8 θα καταναλώνουν λιγότερους πόρους συστήματος. Σε σύγκριση με τα Windows 7 SP1 που καταναλώνουν 404ΜΒ RAM και με 32 διεργασίες συστήματος να τρέχουν στο background, τα Windows 8 σε αυτή τη πρώιμη έκδοση τους καταναλώνουν 281ΜΒ RAM, ενώ οι αντίστοιχες διεργασίες είναι 29.

Reset και RefreshΤην λειτουργία kernel hibernate η οποία αναλαμβάνει να θέσει το σύστημα σε πλήρη λειτουργία σε κάτι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, την αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Τι γίνεται όμως με τα αλλεπάλληλα format των δίσκων όταν όλα πάνε στραβά και δεν έχουμε άλλη επιλογή; Την απάντηση την δίνει η Microsoft με την μορφή των λειτουργιών Refresh και Reset. Η πρώτη, αναλαμβάνει να σβήσει όλο το λογισμικό που έχετε εγκαταστήσει στο σύστημα, κρατώντας όμως όλα σας τα προσωπικά αρχεία και τις εφαρμογές που έχετε κατεβάσει μέσα από το App Store (περισσότερα για αυτό παρακάτω).
Από την άλλη, αν θέλετε να σβήσετε τα πάντα από το λειτουργικό, υπάρχει η λειτουργία Reset, η οποία σβήνει και τα προσωπικά σας αρχεία, τις ρυθμίσεις και οτιδήποτε έχετε εγκαταστήσει, γενικά τα πάντα όλα. Και οι δύο αυτές λειτουργίες κάνουν την εγκατάσταση των Windows από την αρχή σχεδόν αχρείαστη (αχρείαστη να’ναι που λέμε), ενώ δε θα χρειαστούν πάνω από 10 λεπτά για να ολοκληρωθούν. Ο συγχρονισμός των δεδομένων και των εφαρμογών σας γίνεται και αυτός με πολύ απλό και βολικό τρόπο. Φτιάχνοντας έναν λογαριασμό Live, μπορείτε να συγχρονίσετε όλα σας τα δεδομένα σε άλλους υπολογιστές ή ακόμα και σε tablet PCs.
Xbox Live και App StoreΜπορεί να ακουγόταν για αρκετό καιρό τώρα, αλλά μόλις χθες το ανακοίνωσε η Microsoft επίσημα. Τα Windows 8 θα έχουν ενσωματωμένη την πλατφόρμα Xbox Live, με το multiplayer ανάμεσα σε κατόχους υπολογιστών και Xbox 360 να είναι πλέον γεγονός! Όλες οι λειτουργίες που υπάρχουν στο Xbox Live του Xbox 360, θα υπάρχουν και στην αντίστοιχη έκδοση για όλες τις συσκευές που θα έχουν εγκατεστημένα Windows 8. Βέβαια, δεν αναφέρθηκε εάν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ήδη υπάρχον gamertag σας, αλλά είναι πολύ πιθανό. Επιπλέον, αυτή είναι και η καλύτερη ευκαιρία να μεταφερθούν τίτλοι του Xbox 360 στα Windows. Ποιος δε θα ήθελε να παίξει Halo σε full HD αναλύσεις;
Το πολλά υποσχόμενο App Store της Microsoft θα προσπαθήσει και αυτό να κλέψει λίγα από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέχοντας στους χρήστες τόσο Metro style apps, όσο και παραδοσιακές εφαρμογές. Αυτό που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι οι developers θα έχουν την δυνατότητα να ορίσουν τις τιμές των εφαρμογών τους (ακόμα και να τις διαθέσουν δωρεάν) και τοn τύπο άδειας που θα παρέχουν (shareware, freeware μόνο για προσωπική χρήση κλπ.).
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου