Δύο Πανεπιστήμια, στο Νότινχαμ της Αγγλίας και στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, διεξήγαγαν μία έρευνα με τίτλο Game Transfer Phenomena, η οποία είχε ως σκοπό να ελέγξει τις επιδράσεις των video games στη ζωή μας. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 2.000 gamers.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ότι κάνουμε στα video games έχει αντίκτυπο και στη ζωή μας. Παρατηρήθηκαν για παράδειγμα τα εξής φαινόμενα:
- Ένα 15χρονο αγόρι ήθελε να χρησιμοποιήσει το...gravity gun του Half-Life 2 για να πιάσει κάτι από το ψυγείο του.
- Σε ένα 19χρονο παιδί που έπαιζε το Prince of Persia: Sands of Time, έπεσε το σάντουιτς και τίναξε το δάχτυλό του για να...πατήσει το κουμπί rewind.
- Ένας ακόμη 19χρονος, παίκτης του World of Warcraft, σκέφτηκε ότι την ημέρα που έχασε τον μικρό αδερφό του μέσα στο πλήθος, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Search για να τον βρει.
- Πολλοί ακόμη σκέφτηκαν ενέργειες που έπραξαν στο Heavy Rain ή την λίστα επιλογών διαλόγου του Mass Effect 2, όταν κάποιος τους μιλούσε!
Η ουσία είναι ότι το 50% των συνεντευξιαζόμενων gamers που συμμετείχαν στην έρευνα, ομολόγησαν πως όταν προέκυψε ένα πρόβλημα για αυτούς στην πραγματική τους ζωή, έτυχε έστω μία φορά να κινηθούν λες και έπαιζαν ένα από τα αγαπημένα τους video games. Μάλιστα, ένα μικρό ποσοστό παικτών παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν τη βία (προερχόμενη από τα games) για να λύσουν τα προβλήματά τους.
"Η μεγάλη δόση gaming (κοινώς το "κάψιμο") μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές ψυχολογικές ή συναισθηματικές τάσεις συμπεριφοράς", καταλήγει ο καθηγητής της έρευνας απ' το Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, Mark Griffiths. Αυτοί που επίσης την πληρώνουν είναι οι developers και οι γονείς των παιδιών που παίζουν games συχνότερα από το αναμενόμενο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου