Μαμά κοίτα! Το πρώτο μου MMORPG.

Βρισκόμαστε στην χώρα της Britannia. Ο μύθος λέει ότι μία μέρα ένας ήρωας, ο Avatar, κατέστρεψε το πετράδι της αιωνιότητας που είχε ο κακός μάγος Mondain. Όμως, τα θραύσματα του πετραδιού σχημάτισαν από ένα αντίγραφο απ’ την χώρα της Britannia. Σε αυτά τα κομμάτια λοιπόν υποτίθεται ότι εσείς, οι παίκτες, ζείτε, αναπτύσσεστε και συναλλάσσεστε μεταξύ σας.
Το ξεκίνημα
To παιχνίδι από μόνο του δεν σας δίνει κάποιο ρόλο για να ακολουθήσετε. Απλά σας εφοδιάζει με τα κλασικά Quests που παίρνετε, αναλαμβάνοντας να σώσετε αθώους πολίτες από άγρια ζώα και να κυνηγήσετε κλέφτες. Κάτι ανάλογο ισχύει άλλωστε στα αρχικά επίπεδα κάθε MMORPG. Από εκεί και πέρα είναι απόφασή σας το αν θα συνεχίσετε να κάνετε Quests (PvE) ή αν θα πολεμήσετε ενάντια σε άλλους παίκτες (PvP). Εδώ πρέπει να πούμε, ότι τα Raids έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα.
Η πρώτη σας προτεραιότητα είναι να επιλέξετε φυλή από τις δύο διαθέσιμες επιλογές, τα Humans και τα Elves. Στη συνέχεια, διαλέγετε το φύλο (Male/Female) και μία από τις έξι διαθέσιμες classes, την οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με skills της επιλογής σας, ώστε να έχετε κέρδη από άλλα classes. Δεν υπάρχει δηλαδή ο κανόνας που ισχύει στα περισσότερα MMORPG (ένα Class=Συγκεκριμένα skills), άρα έχετε μεγαλύτερη ελευθερία ανάπτυξης χαρακτήρα.
Κάπως έτσι κάνετε την είσοδό σας στον κόσμο του Ultima Online. Βέβαια, τα γραφικά και το User Interface του ίσως σας φανούν σήμερα κάπως…απαρχαιωμένα. Στην Enhanced Edition υπάρχουν οπτικές βελτιώσεις αλλά και σημαντικές αλλαγές στο UΙ. Γενικά ο Χειρισμός είναι αρκετά απλός, καθώς θα σας θυμίσει μια υποδεέστερη έκδοση του Diablo I, με τον χαρακτήρα σας να κινείται προς οκτώ κατευθύνσεις.
Skills και Stamina
Στο Ultima Online δεν υπάρχουν levels. Όσο χρησιμοποιείτε ένα skill τόσο το ανεβάζετε. Αυτό είναι ένα σχετικά επιτυχημένο σύστημα που σας ανταμείβει και που δεν βλέπουμε συχνά στα σύγχρονα MMORPG (σ.σ. το είδαμε στο Darkfall Online). Για παράδειγμα, καθώς ο χαρακτήρας σας προχωράει γρήγορα (run) χάνει stamina. Με αυτόν τον τρόπο όμως ανεβάζει ένα skill, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το run, ώστε σταδιακά να πηγαίνει πιο γρήγορα χωρίς να χάνει stamina. Ανάλογη αλληλεπίδραση λοιπόν συναντάμε και στα skills των όπλων, του crafting κ.ο.κ.
Ένας σημαντικός τομέας του παιχνιδιού δεν είναι άλλος από το crafting. Οι παίκτες στον κόσμο του Ultima κάνουν craft τα ίδια τους τα αντικείμενα και κατ’ επέκταση αναπτύσσουν τα ανάλογα skills τους. Με το Taming skill μπορείτε να κάνετε κάποια ζώα ήμερα ώστε να τα καβαλήσετε κι έτσι να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.Αντίστοιχα, με το Blacksmithy, πηγαίνετε στο σιδηρουργείο της πόλεις κι εκεί δημιουργείτε τον εξοπλισμό σας ή επισκευάζετε τα αντικείμενά σας.
Αντίστοιχα, με το Alchemy φτιάχνετε potions, ενώ με το Cooking δημιουργείτε φαγητά, με τα οποία αποκτάτε ενίσχυση στο Stamina του χαρακτήρα σας ή προστατεύεστε από spells. Γενικά τα skills είναι άφθονα και πραγματικά θα χαρείτε να ασχολείστε μαζί τους.
Μάχες και Θάνατος
Καθώς βγαίνουμε έξω από την πόλη, συναντάμε τα πρώτα μας mobs. Όσο τα αντιμετωπίζουμε, ανεβάζουμε αντίστοιχα τα skills μας. Τα skills εξελίσσονται όσο τα εξασκούμε. Για παράδειγμα, χτυπώντας τα mobs ανεβάζουμε το Damage που κάνουμε και παράλληλα δεχόμενοι χτυπήματα ανεβάζουμε το Defense και το Stamina.
Για να επιτεθείτε, απλά κλικάρετε πάνω σε έναν εχθρό (PvE) ή έναν άλλο παίκτη (PvP) κι αρχίζετε να χρησιμοποιείτε είτε τα skills που έχετε τοποθετήσει στην hotbar, είτε τα spells . Για τα spells εννοείται ότι χρειάζεστε mana. Φυσικά δεν χρησιμοποιούν όλοι οι χαρακτήρες mana. Για παράδειγμα ο Samurai χρειάζεται να ανεβάσει το Dexterity του ώστε να βαράει πιο γρήγορα και να αποφεύγει τις επιθέσεις των αντιπάλων, ενώ ο Warrior το Health και το Defense ώστε να αντέχει στο ξύλο.
Τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση που πεθάνετε; Σε αντίθεση με τα περισσότερα MMORPG, όταν πεθάνετε δεν μεταφέρεστε σε κάποιο νεκροταφείο ή κάποια πόλη, αλλά πάνω από το ίδιο σας το σώμα (σ.σ. ένα αρκετά ρεαλιστικό concept) κι εκεί ψάχνετε τους Wandering Healers οι οποίοι μπορούν να επιστρέψουνε το πνεύμα στη ζωή. Στη συνέχεια επανέρχεστε στη ζωή φορώντας μόνο μια Death Robe και θα πρέπει να γυρίσετε πίσω στο πτώμα σας για να πάρετε τα αντικείμενά σας, πριν σας τα κλέψουνε! Όπως αντιλαμβάνεστε, παρόμοιο σύστημα με full loot έχουμε σήμερα και στο Darkfall, αλλά είχε εφαρμοστεί στο Ultima Online πολλά χρόνια πριν!
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου