Metal Gear Solid για τους δυνατούς

ΑΥΤΟ κι αν είναι το καλυτερο παιχνίδι μαζί με το demo που κυκλοφόρησε και θα βρείτε παντού. Ο πρωταγωνιστής της σειράς Metal Gear Solid είναι ένας ικανότατος πράκτορας και σαμποτέρ, με ειδικότητα στο να διεισδύει σε αντίπαλες στρατιωτικές βάσεις και να ολοκληρώνει αθόρυβα μυστικές αποστολές. Είναι εκπαιδευμένος σε πολεμικές τέχνες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε gadget ή όπλο προς όφελός του. Η μόνη εξωτερική βοήθεια είναι η υποστήριξη που λαμβάνει μέσω ασυρμάτου, από τους ανωτέρους του και τους ειδικευμένους συναδέλφους του. Την φωνή του Solid Snake υποδύονται όλα αυτά τα χρόνια οι Akio Ōtsuka και David Hayter, για την Ιαπωνική και την διεθνή έκδοση αντίστοιχα.
Ο Solid Snake δρα συνήθως μόνος στις αποστολές του, συντροφιά με ένα πακέτο τσιγάρα, αν και ανά διαστήματα έχει την βοήθεια ορισμένων μυστικών πρακτόρων στο πεδίο της μάχης. Αξιοποιεί πάντοτε τα όπλα του με τον καλύτερο (και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο) τρόπο. Συνήθως, με τα κιάλια του εκτιμάει το πεδίο της μάχης για να δει που θα κινηθεί. Στις μάχες σώμα με σώμα προσπαθεί να είναι αθόρυβος, ώστε να βγάλει εκτός τους φρουρούς και να κινηθεί γρήγορα προς τον τελικό προορισμό του.
Ο Snake ήταν μισθοφόρος της Fox-Hound, μιας στρατιωτικής οργάνωσης ειδικών δυνάμεων, της οποίας ηγέτης ήταν ο Big Boss. Η οργάνωση αυτή κατέληξε να προδοθεί απ’ τον Big Boss και να συμμετάσχει σε παράνομες στρατιωτικές ενέργειες, όπως συνεργασίες με τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και την κατασκευή των Metal Gears, των τεράστιων αυτών ρομπότ που στόχο έχουν να αναδείξουν την Fox-Hound σε οργάνωση με παγκόσμια κυριαρχία.
Σενάριο
Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2005, όπου ο Solid Snake (τον οποίο ελέγχετε εσείς) διεισδύει στην Fox-Hound, το στρατόπεδο της οποίας βρίσκεται στην Αλάσκα, στο νησί Shadow Moses. Το στρατόπεδο έχει πυρηνικά όπλα, καθώς και ένα μεγάλο στρατιωτικό ρομπότ, τον Metal Gear REX. Η οργάνωση απειλεί την κυβέρνηση της Αμερικής ότι θα επιτεθεί χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά όπλα της, αν δεν τους παραδοθούν τα απομεινάρια του πρώην ηγέτη τους, Big Boss, μέσα σε 24 ώρες. Εκτός από την κύρια αποστολή, ο Solid Snake θα πρέπει να διασώσει δύο ομήρους, οι οποίοι βρίσκονται κλεισμένοι στο στρατόπεδο της Fox-Hound. Τον επικεφαλή της DARPA, Donald Anderson και τον πρόεδρο της ArmsTech, Kenneth Baker.
Πίσω απ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες κρύβεται ο Liquid Snake, ο δίδυμος αδερφός του Solid Snake, ο οποίος ελέγχει την Fox-Hound και θέλει να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Συντροφεύεται από μία ομάδα εκπαιδευμένων στρατιωτών, καθώς και από διάφορα βιονικά ή μεταλλικά κατασκευασμένα όντα. Στις αποστολές του, ο Solid Snake θα λαμβάνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου από τον συνταγματάρχη Roy Campbell, ο οποίος ήταν και πρώην διοικητής της μονάδας του, όταν οι δύο άντρες δούλευαν για την Fox-Hound. Θα τον βοηθήσουν ακόμη η γιατρός Naomi Hunter, η ειδικευμένη στα όπλα Nastasha Romanenko και οι ειδικοί συνεργάτες Master Miller και Mei Ling.
Gameplay
Ο έλεγχος του Solid Snake γίνεται με 2D κάμερα, η οποία αλλάζει σε 3D σε ορισμένες ειδικές σκηνές του παιχνιδιού ή όποτε σταθείτε με πλάτη σε κάποιον τοίχο. Αυτό γίνεται ώστε να μπορείτε να δείτε ποιοι κινούνται γύρω σας και να δράσετε αναλόγως. Επιπλέον, όποτε το θελήσετε μπορείτε να επιλέξετε την κάμερα πρώτου προσώπου, ώστε να δείτε με τα κιάλια τι συμβαίνει γύρω σας και να διαλέξετε τον δρόμο που σας συμφέρει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η κάμερα μετατρέπεται αυτόματα σε πρώτου προσώπου, όπως όταν βρίσκεστε μέσα σε αγωγό εξαερισμού ή όταν ελέγχετε κάποιο ανάλογο όπλο (π.χ. sniper).
Κύριος σκοπός σας είναι να φέρετε εις πέρας τις αποστολές που σας ανατίθενται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα καλά φρουρούμενο στρατόπεδο θα πρέπει να δράσετε αθόρυβα. Γύρω σας υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και βέβαια οι φρουροί που περιπολούν τους γύρω χώρους. Αν μπείτε στο οπτικό πεδίο ενός φρουρού ή μιας κάμερας, τότε αμέσως σημαίνει συναγερμός (Alert) και αρχίζει ένα κυνηγητό προς εσάς. Αν βγείτε έξω από το οπτικό πεδίο των φρουρών και κρυφτείτε, ο συναγερμός θα σταματήσει μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Τότε όμως θα υπάρξει και η ένδειξη Caution, η οποία θα παραμείνει λίγα ακόμη δευτερόλεπτα, έως ότου οι φρουροί χάσουν τελείως τα ίχνη σας. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, θα συνεχίσουν κανονικά την περιπολία τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη των στρατιωτών κινείται σε μέτρια επίπεδα. Οι περισσότεροι από αυτούς ακολουθούν συγκεκριμένα μονοπάτια, ενώ μπορούν να δουν μόνο λίγα μέτρα μπροστά τους και στο σημείο όπου υποτίθεται ότι φτάνει ο φακός τους. Όταν όμως θα αντιληφθούν κάτι ύποπτο. όπως φασαρία ή πατημασιές στο έδαφος, τότε θα καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει κι έτσι θα κινητοποιηθούν άμεσα. Για να τους αφοπλίσετε αθόρυβα, μπορείτε να επιτεθείτε από πίσω ή απ’ το πλάι και να χρησιμοποιήσετε είτε την λαβή, είτε τις γροθιές σας. Αν κάποιος φρουρός σας δει, χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να σημάνει συναγερμό και να κινητοποιήσει τους γύρω του. Κάτω από το ένα δευτερόλεπτο, οτιδήποτε άλλο είναι επιτρεπτό. Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι όταν κρυφτείτε κάπου και περάσει ο χρόνος συναγερμού, τότε οι φρουροί θα συνεχίσουν να βολτάρουν αμέριμνοι σαν να μην τρέχει απολύτως τίποτα.
Όπλα και gadgets
Όπως κάθε μυστικός πράκτορας που σέβεται τον εαυτό του, ο Solid Snake έχει μια σειρά από όπλα και gadgets που χρησιμοποιεί στις αποστολές του και τα οποία βρίσκει στο δρόμο του, μιας και ξεκινάει τελείως άοπλος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Metal Gear Solid είναι τα δύο slots αντικειμένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στο κάτω αριστερά slot υπάρχουν τα κιάλια, τα medikits που έχετε συλλέξει (ονομάζονται “ration”), οι κάρτες ασφαλείας που σας δίνουν πρόσβαση σε πόρτες στρατοπέδου και διάφορα άλλα εργαλεία. Στο κάτω δεξιά slot υπάρχουν μόνο όπλα. Σε καθένα από τα δύο αυτά slots μπορείτε να τοποθετήσετε από ένα και μόνο αντικείμενο, το οποίο θα είναι ενεργό. Όποτε θελήσετε να αλλάξετε κάποιο αντικείμενο, θα υπάρξει άμεσο pause του παιχνιδιού, ενώ ότι κι αν επιλέξετε συνοδεύεται από μία περιγραφή για να αντιληφθείτε σε τι αποσκοπεί. Ο Solid Snake του Hideo Kojima, παίρνει 3D μορφή στα χέρια σας και υπόσχεται να σας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις.
Τα διαθέσιμα όπλα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αυτόματα, χειροβομβίδες εκρηκτικές ή κρότου λάμψης, νάρκες, εκρηκτικά C4, sniper, αλλά και εκτοξευτές ρουκετών. Όταν χρησιμοποιείτε sniper ή εκτοξευτές ρουκετών, η κάμερα αλλάζει σε πρώτου προσώπου για να στοχεύσετε. Τότε είναι που MGS παίρνει χαρακτήρα First-Person Shooter. Γενικά η χρήση των όπλων είναι αρκετά απλή.
Αποστολές
Το κλειδί στην υπόθεση είναι η διαρκής επικοινωνία που έχετε με τους συναδέλφους σας και η οποία ανατρέπει διαρκώς τα δεδομένα. Η επικοινωνία σας αυτή όχι μόνο σας δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την κατάστασή σας και το επόμενο βήμα σας, αλλά παράλληλα σας πληροφορεί και για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με το σενάριο του παιχνιδιού.
Οι στόχοι σας επικεντρώνονται στη διάσωση ομήρων, στην συλλογή πληροφοριών για τις δραστηριότητες της Fox-Hound και (εν τέλει) στην εξόντωση των μυστικών όπλων της οργάνωσης. Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποια σημεία, στα οποία δεν θα έχετε σαφείς οδηγίες για το που θα πρέπει να πάτε. Το gameplay είναι τελείως ελεύθερο κι αυτό είναι θετικό και ταυτόχρονα αρνητικό, καθώς θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε τον δρόμο μόνοι σας. Οι συνάδελφοί σας θα σας καθοδηγούν σωστά, αλλά κυρίως αφού έχετε βρει τον δρόμο σας και αφού έχετε ήδη φτάσει στο επίμαχο σημείο....
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου