Bayonetta: μια πολύ επικίνδυνη γυναίκα

Η Bayonetta είναι ένας ευπαρουσίαστος χαρακτήρας, που γνωρίζει πολεμικές τέχνες. Σε ορισμένα σημεία μας θυμίζει τον Dante του Devil May Cry, παρ’ ότι το στυλ της είναι τελείως διαφορετικό. Οι μάχες διεξάγονται σε ανοιχτούς, φανταστικούς χώρους, όπου καλείστε να αντιμετωπίσετε διαφόρων ειδών αγγέλους και πνεύματα της φαντασίας.
Το ρεπερτόριο κινήσεων της Bayonetta είναι αρκετά μεγάλο, καθώς μπορεί να χειρίζεται άριστα το σώμα της, χρησιμοποιώντας γροθιές και κλωτσιές κόντρα στους εχθρούς της. Είναι πολύ ευλύγιστη, με δυνατότητα διπλού άλματος, μπλοκαρίσματος και ελιγμού αποφυγής. Διαθέτει επίσης πιστόλια, με τα οποία μπορεί να στοχεύει προς διάφορες κατευθύνσεις, με τα χέρια, αλλά και με τα πόδια της. Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι τα combos. Με τον κατάλληλο συνδυασμό κουμπιών, μπορείτε να διατηρήσετε combos διαρκείας -χρησιμοποιώντας τις τρεις παραπάνω μεθόδους- και να κερδίσετε πολλαπλούς πόντους, αλλά και να εξαλείψετε τον χρόνο αντίδρασης των αντιπάλων. Υπάρχουν επίσης και ορισμένα έκτακτα special attacks, τα οποία ενεργοποιούνται ανά διαστήματα και με τα οποία χρησιμοποιείτε τα μαλλιά σας, τις τεχνικές σας σε γρήγορη ταχύτητα ή ακόμα και μεγάλα πνεύματα, με σκοπό να αποτελειώσετε βασανιστικά ότι κινείται. Μία τέτοια ειδική επίθεση για παράδειγμα, είναι το torture attack, το οποίο ενεργοποιείται με τα Y+B (Xbox 360) ή Δ+Ο (PS3), όποτε σας εμφανιστεί η αντίστοιχη ένδειξη.
Όλες οι κινήσεις μαθαίνονται μέσω ειδικών video tutorials, ενώ μπορείτε πάντοτε να εξασκείστε σε ελεύθερο χώρο, την ώρα που περιμένετε να ολοκληρωθεί το loading. Αυτή ήταν μια καλή επινόηση, καθ’ ότι το loading στην έκδοση του PS3 είναι μεγαλύτερο από αυτή του Xbox 360. Πέρα από τους ειδικούς συνδυασμούς που προαναφέραμε, ένα ακόμη επιπλέον στοιχείο είναι ότι θα κερδίζετε και bonus χρόνου, αν αποφεύγετε τις κινήσεις των αντιπάλων. Ως ανταμοιβή αυτού, θα σας δίνεται ένα χρονικό περιθώριο (bullet time) με την ονομασία “witch time”, όπου θα έχετε το ελεύθερο να χτυπήσετε τους εχθρούς σας οι οποίοι θα κινούνται πλέον σε slow motion.
Έχω και αλυσοπρίονο, πάμε μια βόλτα;
Στην πορεία του παιχνιδιού, θα καταφέρετε να χειριστείτε και όπλα, όπως το katana, το ζευγάρι σιδερογροθιές, το μπαζούκα ή ακόμα και το…θεόρατο αλυσοπρίονο! Τα όπλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στον ανάλογο έμπορο, τον Rodin, έναν γραφικό τυπά που θυμίζει τον Μορφέα από το The Matrix, τόσο στην εμφάνιση όσο και στις ατάκες που ξεστομίζει. Το νόμισμα στο εμπόριο είναι τα χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία συλλέγετε αφού κομματιάσετε έναν εχθρό σας (κάτι αντίστοιχο με τα δαχτυλίδια του Sonic δηλαδή).
Εκτός από όπλα, στο κατάστημα του Rodin θα βρείτε αξεσουάρ, ειδικά αντικείμενα, αλλά και νέες κινήσεις, τις οποίες μπορείτε να μάθετε και να εντάξετε στο ρεπερτόριό σας. Βέβαια, το καλό με την Bayonetta είναι ότι μπορεί να προσθέσει δύο ζευγάρια όπλων στο σώμα της, λόγω του ότι εκτός από τα χέρια, χρησιμοποιεί και τα πόδια για να πυροβολήσει. Πάντως, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι κινήσεις εξ επαφής κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τα όπλα αποστάσεως (αυτό άλλωστε ισχύει και στα περισσότερα games τέτοιου είδους).
Σημεία και τέρατα
Το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Καταρχήν υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας. Το ανώτερο είναι το Normal και τα άλλα δύο δυσκολότερα επίπεδα είναι αρχικά κλειδωμένα. Ακόμα και στο Normal επίπεδο όμως, θα υπάρξουν στιγμές που θα δυσκολευτείτε. Οι περισσότερες μάχες μπορεί να είναι απλές και τα τέρατα να έχουν αργές κινήσεις, κοιτώντας σας με ένα αναίσθητο βλέμμα, αλλά στα ανώτερα επίπεδα θα συναντήσετε ορισμένες δύσκολες δοκιμασίες. Υπάρχουν κάποια ζόρικα big bosses -μεγέθους ίδιου με το δικό σας ή και πολύ μεγαλύτερου- όπως επίσης και αποστολές χρόνου, κάτι που είναι ότι χειρότερο για ένα παιχνίδι τέτοιου είδους. Θα συναντήσετε επίσης κι αρκετά απλούς γρίφους, που έχουν να κάνουν με την συλλογή κι αξιοποίηση αντικειμένων.
Οι μάχες με τα big bosses είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον δημιούργημα της Platinum Games. Διαρκούν αρκετή ώρα και σας προσφέρουν πολλές συναρπαστικές στιγμές. Το να ελέγχεις την Bayonetta και να συμμετέχεις σε αυτές, μοιάζει πολύ με το να βλέπεις μια καλά σκηνοθετημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό βοηθάει πολύ η ποικιλία των εχθρών, που σας κρατάει διαρκώς το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.
Μιας και αναφέραμε τα περί σκηνοθεσίας, η δράση του παιχνιδιού μπορεί να είναι γρήγορη και ευχάριστη στο μάτι, όμως η κάμερα έχει ορισμένα προβλήματα. Όσο κι αν προσπαθείτε να την ελέγξετε με το δεξί αναλογικό stick, τόσο τα απότομα zoom in-zoom out, όσο και οι γωνίες λήψεις με τα εμπόδια να παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εσάς και την ηρωίδα σας, δεν είναι κι ότι καλύτερο, ειδικά όταν συμμετέχετε σε μια μάχη που κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αυτό απ’ την άλλη δικαιολογείται, καθώς όποτε έχει πανσέληνο, η Bayonetta θα μπορεί να περπατάει πάνω σε τοίχους και οροφές, εκεί όπου οι γωνίες της (ευέλικτης) κάμερας πρέπει αναγκαστικά να εναλάσονται διαρκώς.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου