Pro Evolution Soccer 2011 για πάντα...

Τα τελευταία χρόνια, η Konami προσπαθεί να ανανεώσει ριζικά το Pro Evolution Soccer σε κάθε του έκδοση. Συνηθίζει όμως να χτίζει πάνω του χωρίς να έχει από κάτω γερά θεμέλια. Το φετινό PES ξεκίνησε από την αρχή της περυσινής σεζόν με τους καλύτερους οιωνούς. Τα νέα του χαρακτηριστικά τράβηξαν ως επί το πλείστον το ενδιαφέρον των οπαδών της σειράς. Αυτό που όμως δεν άλλαξε, είναι τα παλιά, γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν το παιχνίδι της Konami εδώ και χρόνια και που οι Ιάπωνες δεν τα έχουν επιλύσει. Τελικά θα διασκεδάσετε μαζί του ή θα απογοητευτείτε; Αυτό μόνο εσείς θα το κρίνετε, καθώς ως γνωστόν υπάρχουν δύο είδη εξομοιωτών ποδοσφαίρου. Ο Arcade (Pro) και ο Simulation (Fifa). Η Konami λοιπόν δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει ποτέ από την πρώτη κατηγορία.
Ελληνική έκδοση
Η φετινή ελληνική έκδοση του παιχνιδιού έχει μία σημαντική ιδιομορφία. Δεν υποστηρίζει αγγλικά μενού. Η έκδοση που πήραμε στα χέρια μας, προέρχεται από την Ιταλία κι έχει διαθέσιμα μόνο Ελληνικά και Ιταλικά μενού, καθώς επίσης και ανάλογες περιγραφές. Το πρόβλημα που προκύπτει εδώ είναι ότι στα ελληνικά μενού έχει γίνει κακή μετάφραση σε πάρα πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αντιληφθείτε την σημασία της κάθε λέξης.
Στο θέμα της μετάφρασης, καταρχήν έχουμε λάθη τόσο στα ονόματα των ομάδων, όσο και στις τακτικές. Στα μεν ονόματα ομάδων, φανταστείτε το Αγγλικό πρωτάθλημα με ονόματα του τύπου «Χωριό Δυτικών Μιντλαντς», «Ανατολικό Λονδίνο» ή «Αγγειοπλαστεία». Προφανώς και δεν θα καταλάβετε τίποτα, καθώς οι Αγγλικές ορολογίες των ομάδων αφορούν τις πόλεις ή τα ψευδώνυμά τους, κάτι που σας επέτρεπε έως τώρα να αλλάξετε τις ονομασίες στις σωστές. Τι γίνεται όμως τώρα που τα ονόματα είναι στα ελληνικά; Αναγκαστικά θα τα δεχτείτε, θέλοντας και μη. Αντίστοιχα, στα μενού των τακτικών υπάρχουν κατά λέξη μεταφράσεις, με τις οποίες πολλές φορές θα δυσκολευτείτε να βγάλετε νόημα. Τέλος, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα ειδικά χαρακτηριστικά παικτών. Ο Cristiano Ronaldo της Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα, έχει τα χαρακτηριστικά: «ψαλιδάκι», «εκτίναξη», «ικανότητα προσποίησης ώμων» κι αντίστοιχα «κομπιναδόρος», «καμικάζι», «ικανότητες ρουλέτας», «ικανότητες φλιπ φλαπ» και διάφορα άλλα περίεργα. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
Ομάδες και πρωταθλήματα
Τα προβλήματα με τα δικαιώματα των ομάδων συνεχίζουν για άλλη μια χρονιά κι αυτό διότι όπως είχαμε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξη του Jonathan Murphy, η EA Sports κατέχει την αποκλειστική συμφωνία για τα δικαιώματα του Αγγλικού και του Γερμανικού πρωταθλήματος. Το μόνο που κατάφερε η Konami, ήταν να εξασφαλίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απ’ την Αγγλία και τελευταία στιγμή τις Μπάγιερν Μονάχου και Βέρντερ Βρέμης από την Γερμανία. Από πρωταθλήματα, έχουμε το Ιταλικό πρωτάθλημα, το Αγγλικό (με λάθος ονόματα ομάδων), το Ισπανικό, το Γαλλικό, καθώς και διάφορες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.
Από Ελλάδα υπάρχει η περυσινή τετράδα: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός, ενώ από τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής, συναντάμε τις Boca Juniors, River Plate και Internacional. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη ομάδες, αλλά είναι διαθέσιμες για κάποιον ανεξήγητο λόγο μόνο στο Copa Libertadores.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου