Τα κορυφαία video game soundtracks

Η μουσική σε ένα video game λειτουργεί κάπως πιο…υπόγεια. Τρυπώνει στο μυαλό σταδιακά και «χτίζει» την ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού σε ένα βαθύτερο και πολλαπλό επίπεδο, ενώ το πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι θέμα μεγάλης συζήτησης.
Όπως και να έχει, δε νοείται μεγάλο video game χωρίς να έχει το αντίστοιχο επίπεδο στον ηχητικό τομέα, ενώ η σχέση αυτή μπορεί να είναι κάλλιστα και αμφίδρομη. Ένα μεγάλο soundtrack μπορεί να προσδώσει ποιότητα και χαρακτήρα σε ένα παιχνίδι και να το σημαδέψει για πάντα. Πάμε να δούμε λοιπόν στο Top 10 αυτής της εβδομάδας τα δέκα κορυφαία soundtracks στον χώρο των video games. Όπως πάντα, τα αποτελέσματα προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και την συντακτική ομάδα του GameWorld. Γιατί ο gamer δε χρειάζεται Παντελίδη ή Iron Maiden για να «φτιαχτεί». Αρκεί η απλή και κλασική μελωδία του Super Mario!
devil may cry 3 wallpaper
To Devil May Cry 3: Dante's Awakening ακολουθεί την επική σύγκρουση δύο αδερφών, του Dante και του Vergil, μια διαμάχη που σαν αρχαία τραγωδία ξετυλίγεται πίσω από ένα γοτθικό σκηνικό μακελειού, αίματος και ατελείωτου «σφαξίματος». Το soundtrack που συνοδεύει το παιχνίδι είναι απλά το ιδανικό για να «ντύσει» το γεμάτο δράση, σκοτεινό, δραματικό αλλά και τόσο «πωρωμένο» περιεχόμενό του. Κινηματογραφικά ambient θέματα, κλασικίζουσες ψαλμωδίες και ορχηστρικά μέρη μπλέκονται με δυνατή ηλεκτρονική μουσική, χορευτικά breakbeats και γερές δόσεις από heavy metal riffs σε ένα εκρηκτικό σύνολο.Μάλιστα η Capcom, ακολουθώντας τη παράδοση των δύο προηγούμενων παιχνιδιών, κυκλοφόρησε το ολοκληρωμένο soundtrack του Devil May Cry 3: Dante's Awakening στις 31 Μαρτίου του 2005. Το «χορταστικό» αυτό έργο (σε 3 CD παρακαλώ!) φέρνει την υπογραφή του Tetsuya Shibata (έχει δουλέψει επίσης μεταξύ άλλων στα Darkstalkers 3, Marvel vs. Capcom 2, Devil May Cry 2, Monster Hunter), με τη συνεισφορά του Kento Hasegawa σε διάφορα tracks.

Τα «κάφρικα» και παραμορφωμένα φωνητικά ανήκουν στον Shawn "Shootie HG" McPherson του heavy metal συγκροτήματος Hostile Groove, ενώ τα πιο μελωδικά σημεία ανήκουν στον David Baker. Το soundtrack του Devil May Cry 3: Dante's Awakening είναι σκοτεινό, groove-άτο και σίγουρα το καλύτερο της σειράς, απλά ιδανικό για να υποστηρίξει ένα τέτοιο video game.
9: Halo: Combat Evolved (15/11/2001)
Bungie, Microsoft Game Studios
PC, Xbox, Xbox 360, Mac
Συνθέτες: Martin O'Donnell, Michael Salvatori
halo1
Το Halo: Combat Evolved ήταν ένα sci-fi FPS που συγκλόνισε με την ατμόσφαιρά του και μας μετέφερε σε μακρινούς κόσμους και άλλους γαλαξίες. Σημαντική συμβολή σε αυτό είχε φυσικά η εκπληκτική μουσική επένδυση του παιχνιδιού ή οποία ήταν ικανή από μόνη της να σας ταξιδέψει σε μέρη πέρα από αυτόν τον κόσμο. Το… μυαλό πίσω από το ηχητικό αυτό αριστούργημα ήταν κυρίως ο Martin O'Donnell, υπεύθυνος ήχου της Bungie, με τη συμβολή του Michael Salvatori.
Η μουσική του Halo: Combat Evolved είναι πολύ ιδιαίτερη και αυτό γιατί «μπλέκει» ορισμένα επιμέρους στοιχεία που δεν είχαν ποτέ μέχρι τότε συνδυαστεί με αυτόν τον τρόπο. Νούμερο ένα χαρακτηριστικό οι ψευδό-Γρηγοριανές ψαλμωδίες που κάνουν την εμφάνισή τους από την εναρκτήρια οθόνη κιόλας του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα το soundtrack περιλαμβάνει μεταξύ άλλων New Age θέματα, ατμοσφαιρικά ambient συνθεσάιζερ, ορχηστρικά μέρη (από τις Chicago Symphony και Chicago Lyric Opera Orchestra), ψηφιακά ηχοχρώματα και δυνατά σημεία με κρουστά που «καλπάζουν», ενώ επιστρατεύεται μέχρι και ηλεκτρική κιθάρα όταν χρειάζεται (Rock Anthem For Saving The World).
Το μεγαλύτερο ατού όμως της επένδυσης του FPS της Bungie είναι πως φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθεί επακριβώς την δράση. Ο Martin O'Donnell είχε χωρίσει τα μουσικά θέματα σε κομμάτια σε συνεργασία με τον υπεύθυνο σχεδιασμού των levels και η μηχανή audio του παιχνιδιού έπαιζε το κάθε σημείο ανάλογα με τις πράξεις του παίκτη. Έτσι είχαμε ένα δυναμικό playback το οποίο μάλιστα έκανε την εμφάνισή του μόνο στα σημεία που χρειαζόταν δημιουργώντας έτσι έναν άριστο συνδυασμό με το gameplay. Το soundtrack του Halo: Combat Evolved κυκλοφόρησε και σε CD στις 11 Ιουνίου του 2002, με ανάλογη επεξεργασία στα κομμάτια ώστε να αποκτήσουν την ροή ενός κανονικού δίσκου.
8: God Of War III (19/3/2010)
SCE Santa Monica Studio, Bluepoint Games, Sony Computer Entertainment
PS3
Συνθέτες: Gerard Marino, Mike Reagan, Winifred Phillips, Ron Fish, Cris Velasco, Jeff Rona
god of war iii
Οι αιματοβαμμένες περιπέτειες του Kratos μας έχουν ταξιδέψει πολλές φορές στον φανταστικό κόσμο της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, εκεί όπου κυριαρχεί η δίψα για εξουσία των ολύμπιων θεών, η μανία των ημίθεων και τα πάθη των δύσμοιρων θνητών. Η τιτάνιες μάχες του Σπαρτιάτη εκδικητή με το κάθε λογής ανίερο πλάσμα και η παραμυθένια ατμόσφαιρα των παιχνιδιών δε θα μπορούσαν να συνοδευτούν από κάποιο πιο ταιριαστό soundtrack.
Η μουσική του God Of War είναι μια πραγματική συμφωνική καταιγίδα, με έντονα ξεσπάσματα δύναμης και ορμητικές μελωδίες. Τα πνευστά και τα έγχορδα ντύνουν την πανδαισία αυτή, τα χορωδιακά φωνητικά χρωματίζουν τις κλίμακες ενώ τα σχεδόν tribal κρουστά δίνουν τον ρυθμό της επίθεσης. Φυσικά δε λείπουν τα πολλά ethnic στοιχεία, με όργανα και ήχους δανεισμένους από την Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ενώ την ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα δίνουν τα πιο ήρεμα και ατμοσφαιρικά θέματα που βρίσκονται διάσπαρτα, συμπληρώνοντας ένα από τα πιο επικά soundtracks που συνόδευσε ποτέ τις «σφαγές» μας.
Για να καλύψουμε όλη τη διαθέσιμη… γκάμα και να αποφύγουμε «ευχάριστες σπαζοκεφαλιές», επιλέξαμε το God of War Trilogy Soundtrack που περιλαμβάνει τη μουσική και των τριών τίτλων της Sony Santa Monica και περιέχεται στη συλλογή God of War III: Ultimate Trilogy Edition. Να σημειωθεί η συμμετοχή του metal συγκροτήματος Shadows Fall στο God of War II, όπως και αυτή των καλλιτεχνών George «Tragic» Doman και Junkie XL. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε κάποιο από την τριλογία, θα λέγαμε ότι το God Of War III είναι το πιο ποιοτικό, καθώς φαίνεται ότι οι συνθέτες έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.
7: Double Dragon (1987)
Taito Corporation
Arcade, Amiga, Amstrad, Atari, Commodore 64, Gameboy, Game Gear, NES, PC, Mega Drive, Master System, Spectrum, Xbox 360, Mobiles
Συνθέτης: Kazunaka Yamane
doubledragon abobo
Πάμε να αλλάξουμε λίγο το κλίμα τώρα, να ξεχάσουμε τις συμφωνικές ορχήστρες και τις ακριβές παραγωγές και ας ταξιδέψουμε αρκετά χρόνια πίσω, σε μια διαφορετική εποχή. Στα ‘80s τα πράγματα ήταν αλλιώς και το θρυλικό Double Dragon αντιπροσωπεύει αν μη τι άλλο επάξια το κομμάτι αυτό της ιστορίας των video games. Η …φάση ήτανε «μου κλέψανε την γκόμενα και δέρνω κόσμο για να τη βρω», οι πρωταγωνιστές έμοιαζαν με όλο το καστ των ταινιών The Expendables αλλά πριν από 25-30 χρόνια, ενώ υπήρχε ένα διάχυτο «Σταμάτης Γαρδέλης» attitude (για να το πάμε και στα δικά μας) και μια γενικότερη badass κατάσταση.
Δεν ξέρω αν μπορεί να περιγραφεί καλύτερα αυτό το σκηνικό σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει, πάντως το soundtrack του Double Dragon αποτυπώνει αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα. Το arcade όσο και οι πρώτες εκδόσεις για τα οικιακά συστήματα είχαν φυσικά τον κλασικό μονοφωνικό MIDI ήχο, το χαρακτηριστικό «μπλιμπλίκι» σε ένα κανάλι χωρίς την παρουσία φυσικών οργάνων καθώς ήταν όλα παιγμένα μέσω συνθεσάιζερ. Ε λοιπόν, το αποτέλεσμα αυτό είχε χαρακτήρα και αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στις αναμνήσεις των απανταχού gamers. Κινούμενο στους ρυθμούς της τότε εποχής, με σχεδόν disco αισθητική και διακριτές groovy μπασογραμμές το soundtrack του πρώτου Double Dragon έχει μείνει στην ιστορία.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1988 κυκλοφόρησε και το άλμπουμ Original Sound of Double Dragon, το οποίο περιείχε την μουσική του παιχνιδιού σε επανεκτέλεση με νέα ενορχήστρωση. Το κομμάτι που παρουσιάζουμε στο παραπάνω βίντεο είναι από αυτόν τον δίσκο. Τα εύσημα για τις συνθέσεις και στις δύο περιπτώσεις πάνε στον κύριο Kazunaka Yamane. ‘80s… αλητεία στα καλύτερά της!
6: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (12/11/2001)
Konami
PS2, Xbox, PC, PS3, Xbox 360, Ps Vita
Συνθέτης: Harry Gregson-Williams, Norihiko Hibino, Rika Muranaka
metalgearsolid2
Ο Hideo Kojima ήθελε ένα υψηλών προδιαγραφών κινηματογραφικό soundtrack για να συνοδεύσει το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, ένα από τα καλύτερα Action/Stealth video games όλων των εποχών. Για να το πετύχει αυτό επιστράτευσε τον Harry Gregson-Williams, έναν Βρετανό «Hollywood-ιανό» συνθέτη της σχολής του Hans Zimmer, γνωστό για τη δουλειά του σε ταινίες όπως τα The Rock, Enemy of the State και Armageddon. Στο πλευρό του Gregson-Williams δούλεψε ο απόφοιτος του Berklee μουσικός της jazz και τότε νέος υπάλληλος της Konami Norihiko Hibino,αν και το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που ακούγεται στο παιχνίδι ανήκει στον πρώτο.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που προδίδουν όλες οι παραπάνω πληροφορίες. Μουσική δράσης και μυστηρίου σε κινηματογραφικές φόρμες, με έντονη αισθητική Hollywood που αποτυπώνει τέλεια το σκοτεινό φουτουριστικό και αγωνιώδες ύφος του παιχνιδιού. Η electronica, τα breakbeats και οι ψηφιακή ambience ανοίγουν «διάλογο» με τα πνευστά και τα έγχορδα ενώ οι περιστασιακές jazz «πινελιές» συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα υποβόσκουσας έντασης που διακατέχει το τίτλο της Konami, φέρνοντας στο νου ανάλογες αμερικάνικες κινηματογραφικές περιπέτειες (σε ποιον δε θυμίζει James Bond το Can't Say Goodbye to Yesterday με την ερμηνεία της Carla Ruth White;)
Το επίσημο soundrack κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2001, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2002 ακολούθησε και το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty Soundtrack 2: Other Side. Το εν λόγω άλμπουμ περιέχει αποκλειστικά συνθέσεις του Norihiko Hibino και είναι ίσως περισσότερο «ψαγμένο» από τον προκάτοχό του, αν και το παιχνίδι έχει συνδυαστεί με τα κομμάτια του πρώτου CD.
5: Shadow of the Colossus (17/2/2006)
Team Ico, Sony Computer Entertainment
PS2, PS3
Συνθέτης: Kow Otani
shadow of the colossus
Στην κουβέντα για το αν τα video games αποτελούν μια μορφή τέχνης ή όχι μπορούν εύκολα όσοι πιστεύουν το πρώτο να φέρουν ως παράδειγμα παιχνίδια όπως το Shadow of the Colossus για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους. Ο τίτλος της Team Ico μας «βύθισε» στον μαγευτικό του, σουρεαλιστικό και παραμυθένιο κόσμο και διαθέτει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που οφείλει τα μέγιστα σε ένα εξίσου τρομερό soundtrack.
Το άλμπουμ με τη μουσική του Shadow of the Colossus, με τον πλήρη τίτλο Shadow of the Colossus: Roar of the Earth, κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία στις 7 Δεκεμβρίου του 2005. Οι δύο πτυχές τις περιπέτειας του πρωταγωνιστή Wander αντικατοπτρίζονται ιδανικά στο περιεχόμενο της δουλειάς του Kow Otani. Τα μελαγχολικά και μοναχικά ταξίδια στις αχανείς περιοχές του παιχνιδιού μετουσιώνονται μουσικά σε πιο «απαλές» συνθέσεις με ακουστικά θέματα και «αιθέρια» πνευστά, με το βιολί ή το πιάνο να συμπληρώνουν τα ήρεμα ορχηστρικά σημεία ενώ δε λείπουν και οι πιο «ανατολίτικες» ιδέες. 
Οι τόνοι όμως ανεβαίνουν όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι πελώριοι γίγαντες και η μουσική αποκτάει μεγαλύτερη ένταση. Τα έγχορδα και τα πνευστά «αγριεύουν» θυμίζοντας φουρτουνιασμένη θάλασσα και η ορχήστρα φτάνει τα κάθε κομμάτι σε ένα μεγαλειώδες κρεσέντο που φέρνει στο νου έργα κλασικών δημιουργών. Ακόμη και αν δεν θεωρείτε το Shadow of the Colossus ως video game ένα έργο τέχνης, το soundtrack του δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λογίζεται ως τέτοιο.
4: Shadow of the Beast (1989)
Reflections Interactive, Psygnosis
Amiga καθώς και σε όλους τους Η/Υ της εποχής
Συνθέτης: David Whittaker
shadow of the beast 1
Ας γυρίσουμε και πάλι σε μια αρκετά παλαιότερη εποχή, όπου οι δημιουργοί δεν είχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή τους. Τα φυσικά όργανα και οι περίπλοκες ενορχηστρώσεις για τις ανάγκες ενός video game εν έτει 1989 ήταν ένα άπιαστο όνειρό τότε, λόγω βεβαίως των πάμπολλων τεχνικών περιορισμών. Το ταλέντο όμως δεν μπορεί να κρυφτεί, ακόμα και αν δεν έχεις μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα να εκτελεί τη μουσική σου αλλά ένα «ταπεινό» (αν και πλήρως επαγγελματικό για την εποχή του) Korg M1 συνθεσάιζερ.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν το παραπάνω ο David Whittaker συνέθεσε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά soundtracks όλων των εποχών για ένα ιστορικό πλέον παιχνίδι. Tο Shadow of the Beast πρωτοεμφανίστηκε στην Amiga και έμεινε στις καρδιές των gamers χάρης στα εκπληκτικά του γραφικά, την αείμνηστη δυσκολία του και φυσικά την φοβερή μουσική που το συνόδευε. Έχοντας ένα σαφή σκοτεινό και έντονα μυστηριώδες τόνο, τα θέματα του παιχνιδιού αποπνέουν μια μελαγχολική διάθεση και μια απροσδιόριστη αίσθηση του υπερφυσικού. Τα samples των οργάνων που ακούγονται ήταν εξαιρετικής ποιότητας για την εποχή, γεγονός που ασφαλώς βοήθησε τη μουσική του παιχνιδιού να ξεχωρίσει.
Το ύφος των κομματιών κινείται σε ηλεκτρονικά New-Age μονοπάτια με έντονο ΄80s «χρώμα». Το πλήρες soundtrack του Shadow of the Beast ηχογραφήθηκε εκ νέου σε στούντιο και κυκλοφόρησε το 1999, ως μέρος μια συλλογής της Amiga σε CD με την ονομασία Immortal.
3: Turrican II (1991)
Rainbow Arts, Factor 5
Commodore 64, Amiga καθώς και σε όλους τους Η/Υ της εποχής
Συνθέτης: Chris Hülsbeck
turrican
Εφόσον μπήκαμε σε ρετρό μονοπάτια, ας παραμείνουμε εδώ για να κλείσουμε το Top 10 αυτής της εβδομάδας με μερικά παντοτινά «διαμάντια» της μουσικής των video games. Η σειρά παιχνιδιών Turrican αποτελεί ένα Shooter/Platform στα πρότυπα του Metroid και έχει μείνει στην ιστορία μεταξύ άλλων για την επική μουσική της, δια χειρός Chris Hülsbeck. Ειδικά στο Turrican II: The Final Fight, ο Γερμανός δημιουργός πραγματικά …έδωσε ρέστα, χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αξεπέραστα soundtracks όλων των εποχών.
Όπως όλα τα video games της εποχής, έτσι και το Turrican II ήταν δύσκολο και βασισμένο στην trial-and-error λογική, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να παίξετε αρκετές φορές τα ίδια σημεία για να καταφέρετε να τα περάσετε. Έτσι, τα θέματα που συνόδευαν τη δράση μπορούσαν να επαναληφθούν ξανά και ξανά πολλές φορές, με αποτέλεσμα πραγματικά να καταγράφονται μόνιμα στο υποσυνείδητο. Ποιος μπορεί να ακούσει κάποιο από τα κομμάτια αυτά χωρίς να του έρθει αυτόματα στο μυαλό το ανάλογο σημείο στο παιχνίδι;
Το soundtrack του Turrican II: The Final Fight κινείται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια, διαθέτει όμως μια δύναμη και μια επική ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε heavy metal φόρμες, όπως άλλωστε πολλά από τα μουσικά θέματα των παιχνιδιών τότε. Το βασικό track που παίζει στο αρχικό μενού πραγματικά «τσακίζει κόκκαλα», ενώ έχει αυτή την αισθητική του μέλλοντος όπως το οραματιζόμασταν στα ‘80s (αρχές ‘90s).
2: Golden Axe (17/8/1989)
Sega
Arcade, Mega Drive, Master System, PC, Amiga, Atari ST, Amstrad, ZX Spectrum, Commodore 64, Dreamcast, PS2, PSP, Wii, Xbox Live
Συνθέτες: Tohru Nakabayashi, Y. "Dolphin" Takada
golden axe 1
Το αντίστοιχο του soundtrack της ταινίας Conan the Barbarian (από τον «δικό» μας Bασίλη Πολυδούρη) για τον κινηματογράφο, ήταν το Golden Axe για τα video games. Η μουσική των Tohru Nakabayashi και Y. "Dolphin" Takada σε κάνει να θες να παρατήσεις το χειριστήριο σου και να πιάσεις σπαθί και τσεκούρι αποτελώντας τον ορισμό της έννοιας «επική». Το «Wilderness», το πρώτο κομμάτι που ακούγεται μόλις ξεκινήσει το παιχνίδι, είναι απλά μια από τις κορυφαίες συνθέσεις που έχουν ξεπηδήσει από 8-bitο ή 16-bito μηχάνημα. Η μουσική του intro κι η απαλή μελωδία τη στιγμή εμφάνισης του χάρτη είναι επίσης αξιοσημείωτες.
Λόγω των πάμπολλων ports που είχε το Golden Axe σε διάφορες κονσόλες και σε H/Y, το soundtrack του έχει… ακουστεί σε διάφορες παραλλαγές -ανάλογα το μηχάνημα- αλλά οι βασικές συνθέσεις είναι οι ίδιες. Ο κόσμος της «βάρβαρης» φαντασίας που εξιστορεί το σενάριο πραγματικά «ζωντανεύει» μέσα από τα ανυπέρβλητα κομμάτια του αριστουργήματος της Sega. Το τελικό μίγμα είναι μελωδικό, δυνατό, γεμάτο πάθος και με συνθέσεις ικανές να μας ταξιδέψουν στην εποχή του παραμυθιού και των ηρώων.

1: Street Fighter II (1991)
Capcom
Arcade, Super NES,Mega Drive/Genesis,Master System, Amiga,Atari ST, Commodore 64,ZX Spectrum, PC,Game Boy, PlayStation,Sega Saturn, PSP, iOS,PS2, Xbox, Wii
Συνθέτες: Yoko Shimomura, Isao Abe
sf2
Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Το Street Fighter II είναι ένα από τα κορυφαία games όλων των εποχών σε όλους τους τομείς, επομένως η μουσική του δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτόν το χαρακτηρισμό. Τα κομμάτια του ιστορικού Fighting της Capcom έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μας χάρης στις «κολλητικές» μελωδίες, τις αρμονικά άρτιες αλλαγές, τα δυναμικά beats και τις μπασογραμμές που «τσακίζουν κόκκαλα».
Η μουσική του Street Fighter II έντυσε ιδανικά τις ατελείωτες ώρες ιδρώτα και «ξύλου» που περάσαμε, είτε στις αίθουσες των arcades, είτε σε κάποια κονσόλα στο σαλόνι παρέα με φίλους. Οι Yoko Shimomura και Isao Abe σίγουρα θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι ως δημιουργοί των κομματιών που μαζί τους μεγαλώσαμε. 

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου