The Rise of Free-to-play

Όλα τα free MMO σε ένα αφιέρωμα. Γιατί το τζάμπα…είναι το καλύτερο.
Τα Free-to-play MMO ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με την φετινή σεζόν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όσο περνάει ο καιρός, οι εταιρείες στρέφονται σταδιακά στο F2P μοντέλο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, κάτι στο οποίο συντελεί σημαντικά και η αύξηση του ανταγωνισμού
.
Θα ξεκινήσουμε όμως από τον ορισμό. Τι είναι λοιπόν τα free-to-play MMO; Με την άνοδο των παράνομων downloads σε πολλά games και την εμφάνιση των free servers, οι περισσότερες εταιρίες αναζήτησαν μια λύση για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της πειρατείας, όπως επίσης και να φέρουν νέο κόσμο. Αποφάσισαν έτσι να μετατρέψουν τα games τους σε free-to-play, επιτρέποντας σε όσους το επιθυμούν, να συνδεθούν στους servers τους και να τα παίξουν, χωρίς να χρειάζεται να τα αγοράσουν ή να πληρώσουν συνδρομή.
Αρκετοί τίτλοι οι οποίοι ξεκινήσανε δυναμικά όπως το Dungeons & Dragons Online, το Lord of the Rings Online ή πρόσφατα το Age of Conan, προτίμησαν κι αυτά με την σειρά τους την λύση του δωρεάν συνδρομητικού μοντέλου. Με αυτό τον τρόπο προσέγγισαν νέους παίκτες και άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά. Τώρα θα αναρωτιέστε πως οι εταιρίες βγάζουνε κέρδος μιας και το παιχνίδι γίνετε free; Το “Premium content” είναι η απάντηση. Εν ολίγοις, ειδικά αντικείμενα ή έξτρα περιεχόμενο γίνονται διαθέσιμα σε όσους πληρώσουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να έχουν τα ανάλογα οφέλη. Το έξτρα περιεχόμενο μπορεί να είναι για παράδειγμα είτε κάποια όπλα, είτε κάποιες άλλες υπηρεσίες, όπως περισσότερα character slots, περισσότερο bagspace κτλ.
Τα F2P games είναι σήμερα δεκάδες. Θα επιχειρήσουμε όμως να κάνουμε μια ανάλυση στα πέντε πιο γνωστά MMORPG που αποφάσισαν να μπουν σε αυτό το μοντέλο κι αργότερα θα σας παρουσιάσουμε μία αναλυτική λίστα με όλους τους τίτλους.
1)Dungeons and Dragons Online: www.ddo.comΤο παιχνίδι ξεκίνησε ως pay 2 play με μηνιαίο ποσό αλλά παρότι είχε κάποια καλά στοιχεία και η μεταφορά από τα βιβλία σε έναν online κόσμο ήτανε καλή, οι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε. Βλέπετε, η άνθηση του World of Warcraft έκανε σκόνη οποιονδήποτε συναγωνισμό, επομένως η Turbine αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Free 2 play βάζοντας τα turbine points. Οι πόντοι αυτοί χρησιμοποιούνται για άνοιγμα επιπλέον slots σε χαρακτήρες, ξεκλειδώνουν ιστορίες που μόνο οι VIP παίκτες μπορούν να δουν, δημιουργούν νέες φυλές με βάση την ιστορία του παιχνιδιού, πραγματοποιούν upgrades στα guilds που υπάρχουν, δίνουν έξτρα αντικείμενα που βοηθάνε τους VIP να κάνουνε το leveling πιο εύκολο και πολλά άλλα.

2)Age of Conan: www.ageofconan.com Πρόκειται για το πιο…brutal ΜΜΟRPG που κυκλοφόρησε στην αγορά με αρκετές βλέψεις, δίνοντας στον κόσμο την δυνατότητα να παίξει ένα τελείως PvP κόσμο με το γνωστό βαρβαρικό στυλ. Δυστυχώς κι αυτό το project δεν βρήκε την κατάλληλη ανταπόκριση κι έτσι η Funcom αποφάσισε να δώσει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το παιχνίδι δωρεάν, μετατρέποντάς το σε free-to-play. Έδωσε βέβαια έξτρα δωράκια σε όσους γίνονται Premium members, όπως ελευθερία στα raids και στα sieges. Αντίθετα, ένας απλός παίκτης μπορεί να κάνει μόνο δύο raids και κανένα siege. Αυτό μπορεί από μόνο του να δώσει στον κόσμο ένα κίνητρο στο να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το παιχνίδι με μικροπληρωμές, καθώς το PvP και τα sieges θεωρούνται τα πιο δυνατά του κομμάτια.

3)Champions Online: www.championsonline.comΌσοι γνωρίζετε τα City of Heroes και City of Villains, σίγουρα θα έχετε πετύχει κι αυτό το παιχνίδι. Βασισμένο στα δύο προαναφερθέντα MMORPG, το Champions Online λειτουργεί σε έναν κόσμο βγαλμένο από κόμικ και σας παρέχει την δυνατότητα να γίνετε ένας υπερήρωας καθορίζοντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που θα έχετε. Έχει ένα καλοδουλεμένο story αλλά φυσικά κάποια στιγμή βρίσκεστε στο σημείο να επαναλαμβάνετε τις ίδιες αποστολές με διαφορετικά ονόματα, σε ένα πανομοιότυπο concept. Η λύση του προβλήματος; Το Premium Account που σας αφήνει να ξεκλειδώνετε επιπλέον περιεχόμενο και φυσικά τα classes, τα οποία είναι κλειδωμένα για τα free accounts.
4)The Lord of the Rings Online: www.lotro.comΈνα από τα πολυαναμενόμενα MMORPG της εποχής του, το οποίο κι αυτό με τη σειρά του ακολούθησε τον δρόμο του F2P. Το παιχνίδι επιτρέπει σε όλα τα μέλη του να φτάσουν στο μέγιστο level και να γνωρίσουν τον κόσμο του χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Βέβαια, αν γίνετε premium member, σας δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία παραπάνω χαρακτήρων, μπορείτε να κρατάτε παραπάνω gold, όπως επίσης και να μπαίνετε στο παιχνίδι γρηγορότερα. Τέλος, υπάρχει κι ένα τρίτο είδος συνδρομής, οι VIP παίκτες, που είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα δύο είδη. Κι αυτό διότι ως VIP σας δίνεται η δυνατότητα να γίνετε ο ίδιος τέρας και να πολεμάτε ενάντια στους κανονικούς παίκτες, ενώ σας προσδίδει κάποια άλλα perks, δηλαδή πόντοι που σας επιτρέπουν να αγοράζετε διάφορα potions που βοηθάνε τον ήρωά σας.
5)Runes of Magic: http://www.runesofmagic.comΌσοι από εσάς έχετε παίξει το World of Warcraft, σίγουρα θα βρείτε στο Runes of Magic αρκετά πανομοιότυπα στοιχεία. Το quest system, το gameplay, ακόμα και τα γραφικά, είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει στο γνωστό MMORPG. Το παιχνίδι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το ξεκίνημά του και θεωρείται σήμερα ως ένα από τα πιο επιτυχημένα F2P. Η προγραμματιστική εταιρεία Runewaker συντηρείται από την αγορά των diamonds, τα οποία χρησιμεύουν για να αγοράζετε αντικείμενα από τα ειδικά μαγαζιά που συναντώνται μέσα στο Runes of Magic. Βέβαια αυτό που δίνει το κάτι παραπάνω είναι το περίφημο Diamond Trade! Βλέπετε, τα διαμάντια αυτά μπορούν να ανταλλαχτούν από παίκτη σε παίκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε για να τα αποκτήσετε, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να παίξετε αρκετά, τόσο ώστε να μαζεύετε χρήματα και να τα αγοράζετε από το Diamond Trade Shop. Η δυνατότητα μη πληρωμής είναι ένα από τα δυνατά πλεονεκτήματα του Runes of Magic, το οποίο δεν διαθέτουν οι ανταγωνιστές του.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου