The Saboteur μόνο για εκλεκτούς

Το θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει εξαντληθεί μέχρι αηδίας από πολλά games δράσης ή πρώτου προσώπου. Στην προκειμένη περίπτωση, η Pandemic Studios, προγραμματιστική εταιρεία της Electronic Arts (που πρόσφατα απέλυσε την πλειοψηφία των προγραμματιστών της) έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα που δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα. Αυτό των σαμποτέρ της τότε εποχής. Οι σαμποτέρ είχαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στον πόλεμο, καθώς αναλάμβαναν ειδικές αποστολές προκαλώντας στρατηγικά πλήγματα στον εχθρό.
Ο Σουμάχερ-Κομάντο
Η υπόθεσή μας είναι αν μη τι άλλο αρκετά πρωτότυπη. Ένας οδηγός αγώνων ταχύτητας, ο Ιρλανδός Sean Devlin, τρέχει σε μία κούρσα του 1940 η οποία λαμβάνει χώρα στη Γερμανία. Εκεί γνωρίζει την σκληρότητα των Ναζί, ενώ βιώνει και τον πόλεμο από την στιγμή που ξεκινάει. Οι τραυματικές του εμπειρίες με τους Ναζιστές τον ωθούν στο να γίνει θανάσιμος εχθρός τους. Μπορεί να μην έχει περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά λόγω της δουλειάς του και των ζωηρών νεανικών του χρόνων, έχει σκληρό σωματότυπο, ενώ παράλληλα διαθέτει ευλυγισία. Αυτά του επιτρέπουν να είναι άριστος στις μάχες σώμα με σώμα, να κινείται έξυπνα και να σκαρφαλώνει σε κτίρια. Ακούγεται μη ρεαλιστικό, αλλά όλοι θα συμπαθούσαν έναν αφανή και απλό ήρωα σαν τον Sean, η ιστορία του οποίου είναι εμπνευσμένη από τον William Grover-Williams, έναν πραγματικό ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Gameplay
Το The Saboteur έχει τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Ένας μέσος χρήστης ο οποίος δεν παίζει Action games φανατικά, μπορεί να επιβιώσει στο δεύτερο και το τρίτο επίπεδο εύκολα και με απειροελάχιστους θανάτους. Κι αυτό διότι ο πρωταγωνιστής έχει χαρακτήρα υπερήρωα, χρειάζεται πολλές σφαίρες για να πέσει κάτω και η μόνη αύξηση στο επίπεδο δυσκολίας έχει να κάνει με τη ζημιά που δέχεστε και τίποτα παραπάνω. Εκτός απ’ το difficulty, το The Saboteur σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το αν θα βλέπετε και ακατάλληλες σκηνές στριπτίζ, αρκεί να εισάγετε το “Midnight Show” update, το οποίο ενεργοποιείται με ένα serial number που βρίσκεται μέσα στη συσκευασία του παιχνιδιού.
Ο χειρισμός του κεντρικού ήρωα είναι αρκετά απλός και δεν διαφέρει ιδιαίτερα με ένα κοινό Action game. Κύριος σκοπός σας είναι η διακριτική εξόντωση των εχθρών, ώστε να μην τραβήξετε τα βλέμματα των φρουρών και βρεθείτε να πολεμάτε ένα ολόκληρο στρατόπεδο! Για τις μάχες σώμα με σώμα, με το τετράγωνο και το Χ εκτελείτε γροθιές, με τον κύκλο κλωτσιές και με το τρίγωνο πιάνετε τον αντίπαλό σας, ώστε να πραγματοποιήσετε τις παραπάνω κινήσεις ή απλά να τον ρίξετε κάτω. Με το τρίγωνο, υπάρχει και η κλασική θανατηφόρα πισώπλατη επίθεση στους ανυποψίαστους φρουρούς. Το κόλπο για να μην γίνεστε αντιληπτοί είναι να περπατάτε με sneaking (ήσυχο βηματισμό). Μπορείτε ακόμη να πάρετε την στολή ενός ναζί, να την φορέσετε και να περπατήσετε με στρατιωτικό στυλ. Επίσης, βοηθάνε πολύ και τα hiding spots, στα οποία μπορείτε να κρυφτείτε προσωρινά για να μην γίνετε αντιληπτοί από ομάδες στρατιωτών που σας καταδιώκουν.
Το inventory των όπλων ανοίγει με το D-Pad και συνήθως περιλαμβάνει πιστόλι, αυτόματο, χειροβομβίδα και εκρηκτικό μηχανισμό. Ως συνήθως, με το L1 στοχεύετε και με το R1 πυροβολάτε. Τα R2 και L2 χρησιμεύουν στην οδήγηση ως γκάζι και φρένο αντίστοιχα. Ωστόσο, μια σημαντική διαφοροποίηση στον χειρισμό του The Saboteur είναι ότι για να τρέξετε θα πρέπει να πατήσετε το αριστερό analog stick (αντί του R2). Αυτό σαφώς και δεν βολεύει, μιας και το αριστερό stick χρησιμεύει για να κινείτε τον χαρακτήρα σας, άρα αυτή η κίνηση εν μέρει σας αποσυντονίζει.
Αποστολές
Επί της ουσίας, το The Saboteur είναι ένα μείγμα του Grand Theft Auto με λίγο από Uncharted. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να κλέψετε όχημα πετώντας τον οδηγό έξω, να προχωρήσετε σε όποιο σημείο της πόλης θέλετε και αντίστοιχα να σκαρφαλώσετε όπου θέλετε με στυλ parkour, όπως ο Nathan Drake του Uncharted. Εδώ όμως προστίθενται και στοιχεία stealth, καθώς θα πρέπει να κάνετε την δουλειά σας αθόρυβα για να μην σας πάρουν από πίσω όλοι οι Γερμανοί της περιοχής!
Όταν ένας εχθρός αρχίζει να σας αντιλαμβάνεται, τότε στην ένδειξη του χάρτη θα αρχίσει να γεμίζει αντίστοιχα το περίγραμμά του (suspicion) με κίτρινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει αν σας δουν να κρατάτε όπλο, να βάζετε εκρηκτικά ή να σκαρφαλώνετε κάπου. Όταν θα γεμίσει όλο το περίγραμμα, τότε αυτομάτως θα κοκκινίσει, θα υπάρξει συναγερμός κι έτσι θα πρέπει -ανάλογα με την περίσταση- είτε να ξεφύγετε από την συγκεκριμένη περιοχή, είτε να ξεκάνετε ότι Γερμανό βλέπετε μπροστά σας ώστε να παύσει ο συναγερμός και να συνεχίσετε. Ο μηχανισμός αυτός είναι ανάλογος της καταδίωξης αστυνομικών στο GTA, οπότε μπορείτε να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Οι στόχοι σας στο παιχνίδι αλλάζουν σε κάθε αποστολή και σταδιακά ολοένα και δυσκολεύουν. Αρχικά θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε πολύ μικρές ομάδες Γερμανών, αλλά αργότερα θα πρέπει να εισβάλετε σε οργανωμένα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας στολή ναζί ώστε να μην γίνετε αντιληπτοί. Οι στόχοι κάθε αποστολής αφορούν την περισυλλογή αντικειμένων, την ανατίναξη καίριων στόχων, την μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο (συνήθως με όχημα), την απελευθέρωση κρατούμενων και γενικά την δημιουργία διαφόρων σαμποτάζ. Κάθε απόπειρά σας θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου