Φυσικά και η limited edition του PS4 ήταν η απλά η αφορμή αφού ουσιαστικά αντιπροσώπευε τις κονσόλες εν γένει. Τι θα λέγατε όμως να το συγκεκριμενοποιούσαμε λίγο περισσότερο το θέμα; Να εστιάζαμε δηλαδή στο δίλημμα, μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο καταναλωτής που θα επιλέξει να επενδύσει σε κονσόλα: Xbox One ή PS4; PS4 ή Xbox One;
Το κοινό στην Ελλάδα τείνει ξεκάθαρα προς την κονσόλα της Sony. Από την εποχή του πρώτου και του δεύτερου PlayStation, στη χώρα μας δημιουργήθηκε μια μεγάλη βάση χρηστών η οποία συνέχισε να αποτελεί τη μαγιά και στις μεταγενέστερες γενιές κονσολών. Κάτι οι δυνατές αποκλειστικότητες (God of War, Gran Turismo), κάτι το “τσιπάρισμα”, κάτι η σαφής υπεροχή των δύο πρώτων συστημάτων έναντι του ανταγωνισμού (Saturn στο πρώτο PlayStation, Xbox στο PS2), ε, δεν ήθελαν και πολύ για να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τη Sony στη χώρα μας. Στην παρούσα φάση και με δεδομένη την αναιμική παρουσία της Microsoft, ο λόγος πωλήσεωνhardware και software μεταξύ των δύο πλατφορμών (PlayStation εναντίον Xbox) αγγίζει εξωφρενικά επίπεδα, δίνοντας εν προκειμένω στο PS4 σαφέστατο προβάδισμα. Παίζει ρόλο αυτό στην απόφασή κάποιου όμως; Ούτε καν, ωστόσο το επισημαίνουμε διότι καλό είναι να έχουμε μια ιδέα του πού και πώς κινείται η αγορά.
Πραγματικό κειμήλιο για τους λάτρεις του gaming και του PlayStation, η έκδοση του PS4 για τα 20 χρόνια του franchise αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια και περιζήτητα κομμάτια που μπορεί να βρει κανείς σε κονσόλα.
Ευρισκόμενοι λοιπόν μπροστά στο δίλημμα Xbox One ή PS4, καλούμαστε να συγκρίνουμε τα δύο συστήματα ουσιαστικά σε τρεις τομείς: αποκλειστικότητες, χειριστήρια και δίκτυα. Οι δύο κονσόλες βρίσκονται τόσο κοντά από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών που οποιαδήποτε σύγκριση σε ό,τι αφορά αυτά, δεν έχει νόημα. Παράλληλα, αυτό που μετρά είναι η εμπειρία που προσφέρουν και με τις “χτυπητές” διαφορές του πρώτου καιρού (τίτλοι να τρέχουν στα 900p στη μία κονσόλα και τα 1080p στην άλλη, διαφορά 10-15 fps κλπ) να λείπουν πλέον, δεν υπάρχει λόγος κανείς να αποφασίσει με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να το κάνει δηλαδή όμως θα έχει υιοθετήσει λανθασμένα κριτήρια στην απόφασή του. Πάμε να δούμε τα σωστά:
Ως προς το χειριστήριο, εδώ είναι καθαρά θέμα άνεσης, ποιο από τα δύο βολεύει περισσότερο τον παίκτη. Κάποιοι εκθειάζουν το design αυτού του Xbox One, υποστηρίζοντας ότι το πιο “γεμάτο” σχήμα του επιτρέπει καλύτερο κράτημα ενώ και η μη συμμετρική τοποθέτηση μοχλών και σταυρού κατεύθυνσης είναι απόλυτα σωστή. Μάλιστα τώρα με την κυκλοφορία του Elite χειριστηρίου, θα έχουν ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα τους, ιδίως –κατά την προσωπική μου άποψη- για όλα τα driving games της κονσόλας. Το γεγονός ότι τα χειριστήρια του Xbox λειτουργούν με μπαταρίες είναι ένα μείον, ωστόσο με δύο επαναφορτιζόμενες ή ένα kit φόρτισης ακόμα καλύτερα, το πρόβλημα λύνεται. Άλλοι πάλι, βολεύονται με το DualShock 4 του PS4 μιας που το design του στηρίζεται σε αυτά των προκατόχων του και άρα εκμεταλλεύεται τη δύναμη της συνήθειας. Με μικρό βάρος και πρακτικές διαστάσεις, μπορεί να ταιριάξει σε οποιοδήποτε μέγεθος χεριού ενώ ακόμα και για την –όχι σπάνια- περίπτωση που φθαρούν οι αναλογικοί μοχλοί, υπάρχουν ποιοτικά ανταλλακτικά καλύμματα στην αγορά.
Καθαρά υποκειμενικό είναι και το κριτήριο των αποκλειστικοτήτων. Από τη μία το PlayStation έχει παραδοσιακά δυνατά franchises όπως τα Uncharted, Resistance, God of War, LittleBigPlanet,Gran Turismo και Souls που καλύπτουν πληθώρα γούστων και χρηστών. Όχι ότι το Xbox πάει πίσω με Forza, Gears of War, Halo και Fable δηλαδή. Μπορεί η λίστα της Microsoft να μην είναι τόσο μεγάλη, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία παίζει πολύ με τα λεγόμενα “timed exclusives”, την αποκλειστική διάθεση τίτλων στα συστήματά της για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τη νέα γενιά κοσνολών, στο μεν Xbox One έχουμε δει Forza 5, Forza Horizon 2, Forza 6, Halo: The Master Chief Collection και περιμένουμε Quantum Break, Halo 5 και Gears of War 4. Στο δε PS4 έχουμε απολαύσει τα Until Dawn, The Order: 1886, Uncharted: The Nathan Drake Collection, The Last of Us Remastered, Driveclub, Bloodborne και Everybody’s Gone to the Rapture και αναμένουμε το Uncharted 4. Ένας λάτρης των driving τίτλων λοιπόν είναι λογικό να προτιμήσει το Xbox One, την ώρα που κάποιος ο οποίος αρέσκεται σε πιο… κινηματογραφικές περιπέτειες θα πάει προς το PS4.
Πανάκριβο θα πει κανείς αλλά σίγουρα κάτι διαφορετικό που έστω, αξίζει μια δοκιμή. Το νέο Elite χειριστήριο του Xbox One υπόσχεται να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία gameplay και ειδικά σε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών, το καταφέρνει... απ' τα μενού κιόλας.
Για το δίκτυο τώρα (μιλάμε ξεκάθαρα για συνδρομή, έτσι , οι δύο εταιρείες δίνουν κάθε μήνα δωρεάν παιχνίδια τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει για όσο είναι ενεργό μέλος σε PS Plus καιXbox LIVE Gold. Μην το περνάτε στα ψιλά αυτό διότι οι τίτλοι που έχουμε δει είναι ιδιαίτερα ποιοτικοί σε βαθμό που σε συνδυασμό με τρεις-τέσσερις αγορές παιχνιδιών τον χρόνο, μπορούν να καλύψουν άνετα τις ανάγκες ενός παίκτη. Πριν την αγορά του λοιπόν, είναι απολύτως λογικό κάποιος να ρίξει μια ματιά στις προσφορές του παρελθόντος προκειμένου να σχηματίσει άποψη του τι έχουν χαρίσει στους πελάτες τους Sony και Microsoft –χωρίς αυτό να διασφαλίζει με κάποιον τρόπο τις μελλοντικές. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο αφορά τα PSN και Xbox LIVE είναι θέμα αισθητικής και προτιμήσεων: ποιες υπηρεσίες τους θα εκμεταλλευτεί κάποιος, ποια μορφή δομής και πλοήγησης του αρέσει, πόσο άνετα αισθάνεται τριγυρνώντας στα μενού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου