Η δύναμη του PES 2016 βρίσκεται στο γήπεδο και στο gameplay, το οποίο φέτος είναι αισθητά βελτιωμένο, κρατώντας τις arcade καταβολές του PES 2015 και βελτιώνοντας πολύ βασικά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα μία σημαντική διαφορά εντοπίζεται στο animation των παικτών το οποίο είναι πιο αληθοφανές από ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίον οι παίκτες κοντρολάρουν την μπάλα, οι πτώσεις στο γρασίδι, οι αλλαγές στην κίνησή τους, αλλά ακόμη και οι ενστικτώδεις κινήσεις όπως είναι το μάζεμα των χεριών των αμυντικών μέσα στην μεγάλη περιοχή ή οι διαμαρτυρίες στο διαιτητή μετά από κάποια πτώση, όλα παρουσιάζονται με εντυπωσιακή αληθοφάνεια. Πολύ εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ικανότητες κάποιων συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι πραγματοποιούν κλασικές δικές τους ενέργειες και συμπεριφέρονται στο γήπεδο σαν πιστά αντίγραφα των πραγματικών ποδοσφαιριστών.
Καταπληκτική δουλειά έχει γίνει και στη φυσική, τόσο στις επαφές των παικτών με την μπάλα, όσο και στις επαφές μεταξύ τους σε τζαρτζαρίσματα και μαρκαρίσματα, καθώς πλέον οι παίκτες έχουν ξεκάθαρη υπόσταση και δεν “περνάνε” μέσα από τους αντιπάλους όπως παλιότερα. Αυτό μάλιστα αλλάζει άρδην και τη φιλοσοφία του παιχνιδιού, αφού πλέον παίκτες-θωρηκτά σε νευραλγικές θέσεις όπως αυτή του επιθετικού και του αμυντικού χαφ είναι πολύ πιο χρήσιμοι, καθώς κερδίζουν σε σωματική επαφή και έχετε πολλές κερδισμένες μπάλες. Αντίστοιχα, για να πάρετε κεφαλιά, για να βγάλετε σέντρα ή για να κάνετε σουτ πρέπει το σώμα του παίκτη σας να είναι σε κατάλληλη θέση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η μπάλα εξοστρακίζεται σε άσχετες κατευθύνσεις, στοιχείο που προσθέτει πόντους στην αληθοφάνεια του παιχνιδιού.
Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία του PES 2015 το οποίο έχει εξελιχθεί στο PES 16 είναι η εξαιρετική ροή του παιχνιδιού, η άμεση απόκριση των εντολών που δίνετε, η κίνηση των συμπαικτών σας στον ανοιχτό χώρο, η ελευθερία που έχετε να παίζετε με τον τρόπο που εσείς θέλετε και όχι με τον τρόπο που σας σπρώχνει το παιχνίδι, αλλά και το πώς βλέπετε να ξετυλίγονται στο χορτάρι οι τακτικές σας πριν τον αγώνα. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα gameplay που ενθαρρύνει την φαντασία σας και δεν επιτρέπει την αλόγιστη χρήση ντριπλών και τσαλιμακίων τουλάχιστον από παίκτες που δεν είναι στο επίπεδο του Μέσι ή του Ρονάλντο. Η νοημοσύνη των αντιπάλων είναι σε καλό επίπεδο, τουλάχιστον στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Αν είναι πίσω στο σκορ σας πιέζουν, έχουν γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και δεν διστάζουν να κάνουν τάκλιν. Προσωπικά πάντως θα ήθελα ένα κλικ πιο δύσκολο το τελευταίο επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού (super star).
Όπως συμβαίνει και στο πραγματικό ποδόσφαιρο, το PES 2016 πέρα από θριαμβολογίες, είναι καταδικασμένο να ακούσει και τα γιουχαρίσματα από την “εξέδρα” και η αλήθεια είναι ότι το φετινό Pro δίνει δικαιώματα για κάτι τέτοιο. Πρώτο και πιο σημαντικό η απίστευτη ανικανότητα των τερματοφυλάκων να αποκρούουν τα συρτά πλασέ των αντιπάλων, ακόμη και αν αυτά είναι στο κέντρο της εστίας. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε και το απλοποιημένο σύστημα σουτ στα τετ-α-τετ όπου δεν χρειάζεται να προσθέτετε φάλτσο για να σιγουρεύετε το γκολ, είναι φυσικό επακόλουθο τα σκορ να θυμίζουν αγώνες... πόλο, ιδιαίτερα στις online αναμετρήσεις. Οι τερματοφύλακες έχουν θέματα ακόμη και σε μακρινά “ψόφια” σουτ, καθώς έχουν την τάση να αποκρούουν και να μην μπλοκάρουν την μπάλα, με αποτέλεσμα να δέχεστε και να βάζετε αρκετά γκολ από “ριμπάουντ”, ξυπνώντας άσχημες μνήμες από το PES 14!
Πέρα από τους τερματοφύλακες, την εμπειρία παιχνιδιού ιδιαίτερα στο online μπορούν κάλλιστα να την χαλάσουν οι διαιτητές, οι οποίοι δεν σφυρίζουν φάουλ αν δεν βγει πρώτα... αίμα από τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Προφανώς οι δημιουργοί στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τα προβλήματα διαιτησίας του PES 2015, όπου αστείες επαφές σφυρίζονταν πέναλτι, το παρακάνανε, καθώς στο PES 2016 σχεδόν ποτέ δεν σφυρίζονται σκληρά μαρκαρίσματα, παρά μόνο τιμωρούνται τα βάναυσα τάκλιν. Επίσης, περιπτώσεις σίγουρης κόκκινης κάρτας, όπως τάκλιν από τελευταίο παίκτη πολύ συχνά τιμωρούνται απλά με κίτρινη κάρτα. Η αδυναμία των διαιτητών όπως είναι φυσικό δεν συγχωρείται στο online, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που ο αγωνιστικός χώρος θυμίζει περισσότερο ρινγκ, από θερμόαιμους αντίπαλους παίκτες που βρίσκουν την ευκαιρία να βαράνε στο ψαχνό ιδιαίτερα όταν έχουν μείνει από νωρίς πίσω στο σκορ. Τέλος, ένα μικρότερο πταίσμα αποτελεί η συχνή αδράνεια των αμυντικών για κλάσματα του δευτερολέπτου σε περιπτώσεις που ο τερματοφύλακας αποκρούει την μπάλα, κάτι που μπορεί να σας στοιχίσει, αλλά και οι... πρωτοβουλίες που παίρνει η κάμερα και ξεφεύγει κάποιες στιγμές από τον χώρο δράσης του παιχνιδιού, ιδιαίτερα όταν διώχνετε την μπάλα βιαστικά με βαθιά μπαλιά.
Πέρα από τις αλλαγές στο gameplay, παρατηρούνται κάποιες διαφοροποιήσεις και στα πιο σημαντικά modes, δηλαδή στο Master League και το My Club, αλλαγές οι οποίες κατά κύριο λόγο βελτιώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά θέλουν ακόμη δουλειά για να φτάσουν σε πραγματικά υψηλό επίπεδο. Αντίθετα, ελάχιστες αλλαγές διασκοσμητικού περιεχομένου υπάρχουν στο Become a Legend το οποίο έχει μείνει σχετικά στάσιμο.
Στο Master League επιτέλους έχει αλλάξει το παρωχημένο interface στο κεντρικό μενού και στην θέση του υπάρχει ένα σαφώς πιο μοντέρνο και δυναμικό interface που σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε με μεγαλύτερη ευκολία τις ενέργειές σας, όπως την αλλαγή στις τακτικές σας, τις ενημερώσεις για τις μεταγραφές και άλλα. Θετικό πρόσημο έχει η δυνατότητα να ελέγχετε τις προπονήσεις της ομάδας, ώστε κάθε παίκτης να δουλεύει στα σημεία που ορίζετε οι ίδιοι, ενώ πολύ χρήσιμη είναι η βοήθεια του βοηθού προπονητή που σας ενημερώνει για την ανάπτυξη των παικτών και οι σκάουτερς που σας βρίσκουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους παίκτες που επιθυμείτε. Και εκεί που έχετε μία αξιοπρεπή εμπειρία management, έρχεται η απλοποιημένη διαδικασία των μεταγραφών για να σας απογοητεύσει, καθώς η τιμή για κάθε παίκτη είναι συγκεκριμένη και απλά δέχεστε ή όχι τα χρήματα που σας ζητάει η κάθε ομάδα για την μεταγραφή. Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις των παικτών σας, όπου έχετε την δυνατότητα να τσιμπάτε απλά ελάχιστα την τιμή, χωρίς να μπορείτε να ορίσετε οι ίδιοι το ακριβές ποσό. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην απόκτηση δανεικών παικτών, καθώς είναι αποκλειστικά στην δικαιοδοσία της ομάδας με την οποία διαπραγματεύστε αν θα δεχτεί να βάλει ρήτρα ή όχι, γεγονός που σας δένει τα χέρια. Προβλήματα υπάρχουν και στην χρηματιστηριακή αξία των παικτών, καθώς παίκτες σε προχωρημένη ηλικία όπως για παράδειγμα ο Πίρλο αξίζουν μία περιουσία για να τους αγοράσετε, ενώ αντίθετα παίκτες όπως τους Ρονάλντο και Ντι Μαρία τους αποκτάτε με τιμές πολύ μικρότερες από την πραγματική τους αξία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου