Οι αρχαίοι πολιτισμοί, από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους έως τους Αιγυπτίους και τους λαούς της Μεσοποταμίας, όχι μόνο έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τον κόσμο, την φύση και την ίδια την ύπαρξη, αλλά έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς που ακόμα και σήμερα μετά από χιλιάδες χρόνια δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση. Η κροάτικη Croteam κάνει ένα διάλειμμα από τη σειρά Serious Sam και παρουσιάζει το The Talos Principle, ένα παιχνίδι που θα μπορούσαν άνετα να ασχοληθούν μαζί του ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας.
Εκ πρώτης όψεως, το The Talos Principle είναι ένα παιχνίδι με γρίφους και προοπτική πρώτου ή τρίτου προσώπου. Ξεκινώντας βρίσκεστε ανάμεσα σε αρχαιοελληνικά κτίσματα όπου σας υποδέχεται η φωνή του δημιουργού σας που ακούει στο όνομα Ελοχίμ. Σας ζητάει αν είστε άξιος να τον αναζητήσετε και για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να περάσετε από κάποιες δοκιμασίες που δεν είναι άλλες από το να λύνετε τα διάφορα παζλ που υπάρχουν στον κόσμο του παιχνιδιού. Δεν σας παίρνει πολλή ώρα να καταλάβετε ότι δεν είστε άνθρωπος αλλά ρομπότ και τα παζλ που υπάρχουν διάσπαρτα είναι μηχανικής φύσης. Ανάμεσα στα μισογκρεμισμένα κτίρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο, βρίσκονται εξελιγμένα αυτοκινούμενα κατασκευάσματα, ενεργειακά πεδία που φράζουν τον δρόμο σας, όπλα και παγίδες και εσείς καλείστε να περάσετε μέσα από αυτά για να φτάσετε στον δημιουργό σας. Αν και στο ξεκίνημα του παιχνιδιού δεν έχετε καμία βοήθεια όσον αφορά τους μηχανισμούς, σύντομα καταλαβαίνετε τις αρχές με τις οποίες έχουν σχεδιαστεί τα παζλ.
Στη διάθεσή σας έχετε διάφορα αντικείμενα που σας βοηθούν να ξεπεράσετε τα εμπόδια που βρίσκετε στον δρόμο σας. Προβολείς ή ανακλαστήρες τοποθετημένοι σε τρίποδα που εκπέμπουν ή αντανακλούν μια μορφή ενέργειας, είναι τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε και βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού. Σας χρειάζονται άλλοτε για να εμποδίσετε την πορεία μηχανικών φρουρών, να ανακατευθύνετε πηγές ενέργειας και άλλοτε για να απενεργοποιήσετε ενεργειακά πεδία και όπλα που σας εμποδίζουν. Σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τέλος του επιπέδου και να συλλέξετε “τουβλάκια” όπως τα μάθαμε στο... Tetris. Χωρίς ίχνος υπερβολής, τα πολυπόθητα αντικείμενα που σας ανοίγουν τα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού είναι κομμάτια σε σχήματα και χρώματα από το Tetris.
Όταν συλλέξετε τα απαιτούμενα σχήματα και χρώματα, ο συνδυασμός αυτών μέσω ενός mini-game σας ανοίγει νέες περιοχές και όχι μόνο. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι τα παζλ εμπλουτίζονται με νέους μηχανισμούς, κάποιοι από αυτούς αρκετά ευρηματικοί. Όταν έχετε καταλάβει τις αρχές στον σχεδιασμό των παζλ και δεν σας παίρνει πάνω από λίγα λεπτά για να τα λύνετε, αυτό που σας κάνει εντύπωση είναι ότι η ουσία του The Talos Principle δεν είναι τα παζλ αλλά το lore, η μυθολογία και το κεντρικό του θέμα που δεν είναι άλλο από μια διαρκή αναζήτηση της απάντησης σε ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η αντίληψη του Σωκράτη για τον κόσμο, οι μύθοι των αρχαίων Αιγυπτίων για τη ζωή και τον θάνατο, η εύπλαστη ελευθερία και τα απαιτούμενα για την ένταξη στην ανθρώπινη κοινωνία αυτοκινούμενων και αυτόβουλων κατασκευασμάτων, είναι κάποια από τα πολλά “βαριά” ερωτήματα ή προβληματισμούς που συναντάτε μπροστά σας. Διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού, υπάρχουν τερματικά που περιέχουν σχεδόν άριστα γραμμένα κείμενα που καλύπτουν φιλοσοφικά ζητήματα, ιδεολογίες που επηρέασαν την κοινωνία μας, ηθικά διλήμματα που καλύπτουν την ατομικότητα αλλά και το σύνολο σαν κοινωνία και τις αρχές αυτής, προσωπικές ιστορίες απλών ανθρώπων κτλ. Ένας τεράστιος πλούτος από υλικό που σας προβληματίζει και σας βάζει σε σκέψεις. Οι εποχές που καλύπτει χρονικά το The Talos Principle σας ταξιδεύουν από την αρχαία Ελλάδα έως την μεσαιωνική Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο οι προβληματισμοί αυτοί, όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί σε κάθε εποχή αλλά η ισορροπία μεταξύ διαχρονικότητας των προβληματισμών και διδαχών όπου το παρελθόν διδάσκει το μέλλον και το παρόν διδάσκεται από το παρελθόν, κάνουν το The Talos Principle να έχει ένα από το πιο καλογραμμένα και πιο βαθιά lore που έχουμε δει ποτέ σε βιντεοπαιχνίδι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου