Forza Motorsport 6 Review

Όσο τρελό κι αν φαίνεται, από το 2005 μέχρι σήμερα ανά δύο χρόνια βγαίνει και ένα παιχνίδι Forza Motorsport (ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε και Forza Horizon). Αυτή η σταθερή συχνότητα κυκλοφοριών εκτόξευσε τη σειρά Forza ποιοτικά και εμπορικά, αλλά είχε και... παρατράγουδα, όπως το Forza Motorsport 5 που βγήκε εμφανώς βεβιασμένο και με ελάχιστο περιεχόμενο για να προλάβει το λανσάρισμα του Xbox One. Ευτυχώς, με το Forza Motorsport 6 η Turn 10 επιστρέφει στην γνωστή της φόρμα, παραδίδοντας ένα ακόμα πολύ καλό racing.
Τα καλά μαντάτα για το Forza 6 ξεκινούν από τα πιο απλά πράγματα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει πάνω από 460 αυτοκίνητα, με ικανοποιητική ποικιλία και περισσότερα αγωνιστικά από ποτέ. Υπάρχουν 26 πίστες, όλες του Forza 5 συν 10 νέες, με επίσης ικανοποιητική ποικιλία. Η νέα πίστα στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ίσως η καλύτερη και πιο όμορφη που έχει φτιάξει ποτέ η Turn 10. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στους αγώνες πλέον συμμετέχουν 24 οδηγοί, τόσο offline όσο και online, με συνέπεια να γίνεται απολαυστικός πανικός. Και φτάνουμε στις δύο μεγάλες ελλείψεις της σειράς Forza Motorsport μέχρι πρότινος: νύχτα και βροχή. Μετά από 10 χρόνια και πέντε παιχνίδια, το Forza 6 επιτέλους έχει αγώνες νύχτα και αγώνες υπό βροχή (όχι όμως και νύχτα με βροχή ταυτόχρονα). Δυστυχώς, μόνο κάποιες από τις πίστες έχουν νυχτερινή εκδοχή ή/και βρόχινη εκδοχή, όχι όλες.
Το gameplay πάντα ήταν το δυνατό σημείο των παιχνιδιών Forza Motorsport και το Forza 6 δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Πολύ απλά, το παιχνίδι προσφέρει παικτικοδηγική απόλαυση. Από την μία ο χειρισμός, ο οποίος είναι ρεαλιστικότατος και φυσικά διαφορετικός για το κάθε αμάξι, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Το μοντέλο ζημιών είναι εμφανώς καλύτερο από ότι στο παρελθόν και επηρεάζει ουσιαστικά τον χειρισμό. Ως συνήθως, υπάρχουν οι κλασικές βοήθειες για να προσαρμόζετε τη δυσκολία του παιχνιδιού στα μέτρα σας. Η δε οδήγηση στη βροχή είναι μια νέα πρόκληση που θα απολαύσετε δεόντως. Τη ζωή σας δυσκολεύουν όχι μόνο η μειωμένη πρόσφυση που επίσης επηρεάζει τον χειρισμό, αλλά και οι (πολυδιαφημισμένες) 3D λιμνούλες σε κάθε πίστα τις οποίες πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρείτε την ταχύτητα και τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Από την άλλη έχουμε τα drivatars, τα οποία ως γνωστόν είναι τα άλτερ έγκο πραγματικών παικτών και επιστρέφουν βελτιωμένα. Η συμπεριφορά και ο μεγάλος αριθμός των αντίπαλων drivatars κάνουν τους αγώνες πιο διασκεδαστικούς, ενδιαφέροντες και απρόβλεπτους από ποτέ. Aξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να καθορίζετε αν τα drivatars έχουν επαγγελματική συμπεριφορά ή αν μπορούν να κάνουν τσατσιές όπως οι πραγματικοί παίκτες. Δυστυχώς η γενικότερη δυσκολία των drivatars εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα ισορροπίας και αυτό πρέπει να το κοιτάξει η Turn 10.
Περισσότερα αγωνιστικά, περισσότερη απόλαυση.
Περισσότερα αγωνιστικά, περισσότερη απόλαυση.
Το career mode του παιχνιδιού είναι... περίεργο φρούτο. Υπάρχουν πέντε γενικές κατηγορίες αυτοκινήτων, κάθε μία εκ των οποίων χωρίζεται σε επιμέρους υποκατηγορίες διαφορετικών μοντέλων (πχ τα αγωνιστικά χωρίζονται σε σύγχρονα GT, παλιά GT, touring cars κτλ). Κάθε γενική κατηγορία έχει μια σεταρισμένη σειρά αγώνων, την οποία μπορείτε να παίζετε με ένα αυτοκίνητο από όποια υποκατηγορία θέλετε, έχοντας έτσι ελευθερία επιλογής με βάση τα γούστα σας. Πέρα από αυτά, υπάρχουν και τα λεγόμενα showcase events που είναι ειδικού τύπου αγώνες, όπως αντοχής, κλασικές αντιπαλότητες κτλ. Συνολικά, το career έχει διάρκεια και μεγάλη ποικιλία αγώνων και αυτοκινήτων. Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά θυμίζει περισσότερο arcade παρά σοβαρό racing game με το όνομα “Motorsport”, αφού δεν υπάρχει ίχνος πρωταθλήματος με βαθμούς, ούτε χρονομετρημένα δοκιμαστικά. Η πιο βαρβάτη προσθήκη στο career είναι τα λεγόμενα mods, τα οποία επηρεάζουν το gameplay και τις ανταμοιβές. Κάποια είναι θετικά (πχ 10% καλύτερο φρενάρισμα), άλλα αρνητικά (πχ 10% χειρότερο φρενάρισμα αλλά με περισσότερα credits), άλλα δίνουν απλά περισσότερα credits ή xp. Τα mods αγοράζονται με credits και έχουν περιορισμένο τρόπο χρήσης, δίνοντας μια πινελιά στρατηγικής στο παιχνίδι. Απλά καλό θα ήταν να λείπουν κάποια πιο σπάνια που προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα, όπως πχ να είστε φάντασμα για τον πρώτο γύρο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για racing sim.
Το παιχνίδι είναι διαποτισμένο με διάφορες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που κάνουν παικτική ή αισθητική διαφορά. Πλέον πριν από κάθε αγώνα μπορείτε να τρέχετε δοκιμαστικά στην πίστα για να τεστάρετε το αμάξι και τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει. Μπορείτε επίσης να πουλάτε τα αυτοκίνητα που σας δωρίζονται όταν ολοκληρώνετε κάποια σειρά αγώνων ή ανεβαίνετε level. Γενικώς δεν θα... πεινάσετε, καθώς το παιχνίδι πάντα φροντίζει να σας χαρίζει χρήματα και αυτοκίνητα για να προχωράτε άνετα. Σε κάποιες πίστες υπάρχουν τοίχη με λάστιχα τα οποία πετάγονται παντού στα τρακαρίσματα. Πίστες όπως η Λαγκούνα Σέκα είναι γεμάτες σκόνη. Με την πάροδο του χρόνου στον αγώνα τα τζάμια του αυτοκινήτου βρωμίζονται και μένει καθαρό μόνο το πεδίο των υαλοκαθαριστήρων. Στους αγώνες με βροχή η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη σε κάποια σημεία. Ως συνήθως, μπορείτε να δημιουργείτε τα δικά σας σχέδια για την εμφάνιση των αυτοκινήτων και να κατεβάζετε σχέδια άλλων παικτών, να αλλάζετε homespace, να επιλέγετε διάφορα εμβλήματα για το προφίλ σας, να παίρνετε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να καμαρώνετε τα αυτοκίνητα στο Forzavista.
Το online multiplayer του Forza 6 κινείται στο υψηλό επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Υπάρχουν οι κλασικές επιλογές αγώνων με βάση τις classes των αυτοκινήτων κτλ, το rivals όπου προσπαθείτε να κάνετε καλύτερους χρόνους από τους άλλους παίκτες, συν η νέα προσθήκη που ακούει στο όνομα leagues. Τα leagues έχουν συγκεκριμένους κανόνες, διαρκούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (κάποιες μέρες), είναι ανοικτά συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και στους αγώνες τους συμμετέχουν παίκτες που ανήκουν σε μία από τις διάφορες κατηγορίες ικανότητας στις οποίες τους χωρίζει το παιχνίδι. Στόχος σας φυσικά είναι σε κάθε αγώνα να πηγαίνετε όσο το δυνατόν καλύτερα, να μαζεύετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους και εν τέλει να τερματίζετε όσο το δυνατόν ψηλότερα στο κάθε league για να λαμβάνετε περισσότερα credits αλλά και να προαχθείτε σε ανώτερη κατηγορία ικανότητας (κάθε κατηγορία έχει τα δικά της διαφορετικά leagues). Τα leagues σας τοποθετούν σε ένα αρκετά πιο ελεγχόμενο περιβάλλον σε σχέση με το κλασικό multiplayer και σας επιτρέπουν να παίζετε με άτομα παρόμοιας ικανότητας και στιλ παιχνιδιού με εσάς, μακριά από κωλόπαιδα. Είναι πολύ καλή ιδέα και διατηρεί το ενδιαφέρον σας στο παιχνίδι. Το ίδιο κάνουν βέβαια και οι ίδιοι οι αγώνες στο multiplayer, καθώς με 24 παίκτες γίνεται χαμός και πάντα έχετε κάποιον ή κάποιους να αναμετρηθείτε ακόμα κι αν δεν παλεύετε για τις πρώτες θέσεις.
Λεπτομέρειες όπως τα λάστιχα που πετάγονται δίνουν ζωή στο παιχνίδι.
Λεπτομέρειες όπως τα λάστιχα που πετάγονται δίνουν ζωή στο παιχνίδι.

Tα γραφικά του Forza 6 αποτελούν σημαντικό (και αναμενόμενο) βήμα προόδου σε σχέση με του προκατόχου του. Έχοντας πλέον δύο ολόκληρα χρόνια εμπειρίας με το hardware του Xbox One, η Turn 10 παραδίδει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια της κονσόλας. 24 αυτοκίνητα σε κάθε αγώνα, βελτιωμένα περιβάλλοντα πιστών, βροχή και όλα αυτά πάντα σταθερά στα 60 fps, με ωραία αίσθηση της ταχύτητας. Η cockpit κάμερα κάνει τη δουλειά της και τα εσωτερικά των αυτοκινήτων έχουν αρκετές λεπτομέρειες. Οι δε ζημιές, αν και σχετικά περιορισμένες για τους γνωστούς λόγους του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών, είναι πιο αληθοφανείς από ποτέ. Το μόνο παράπονο που έχω όσον αφορά τα γραφικά ότι το “σπρέι” των αυτοκινήτων στη βροχή έπρεπε να είναι περισσότερο και πιο έντονο. Ο ηχητικός τομέας είναι εξίσου καλός, με τους ήχους των αυτοκινήτων να κλέβουν την παράσταση και τα εφέ να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αισθητική αναπαράσταση της βροχής. Οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις των διαφόρων ειδών αυτοκινήτων στο career είναι προσεγμένες, ενώ η μουσική ακούγεται ευχάριστα είτε στα μενού είτε και μέσα στον αγώνα.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου