Άντε ρε παλτά παίξτε μπάλα!

Marketing. Η μαγική λέξη που χαρακτηρίζει τα αθλητικά games. Ένα σημαντικό μέρος του μπάτζετ στηρίζεται στο marketing, περισσσότερο απ' ότι θα έπρεπε, αφήνοντας τους πόρους εκτός του development, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο όταν αγοράζουμε κάθε σεζόν ένα νέο ποδοσφαιράκι. Το Fifa και το Pro Evolution Soccer επιλέγουν διάσημους ποδοσφαιριστές για τα εξώφυλλά τους, ενώ η EA το "τερμάτισε" φέτος ακόμη περισσότερο με τον Pele στην καμπάνια της.

Η Sports Interactive και η Sega κρατούσαν χαμηλούς τόνους στο promotion τους αλλά στο FM 2016 αποφάσισαν να δώσουν το στίγμα τους. Επέλεξαν πολλές προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, για να δημιουργήσουν τρέιλερ στα οποία διάφοροι επίδοξοι managers σαν εμάς, έλεγαν την ιστορία τους. Επί της ουσίας, το ερώτημα παραμένει: Τι παραπάνω έχει να προσφέρει ένας ποδοσφαιρικός τίτλος πέρα από τα νέα ρόστερ;

Τα modes

Κάποτε τα manager games είχαν ένα και μόνο mode, με δυνατότητα προσθήκης επιπλέον χρηστών στο save. Η πρώτη εμφάνιση online mode ήρθε το 1999 στο Championship Manager 3, ενώ με το Football Manager το σκηνικό άλλαξε. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν πολλά νέα modes και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μία πληθώρα επιλογών. Ακόμα και στο FM 2016, την εμφάνισή τους κάνουν δύο νέοι τρόποι παιχνιδιού.

Στα single-player modes υπάρχει η καθιερωμένη καριέρα, το νέο Create-a-club Mode όπου για πρώτη φορά δημιουργείτε τον δικό σας σύλλογο in-game χωρίς την χρήση editor και τα Challenges, όπου αναλαμβάνετε σενάρια του στυλ "Σώσε την ομάδα από την οικονομική καταστροφή ή τους τραυματισμούς", "Δούλεψε με ομάδα νέων" κτλ. Στα multiplayer modes υπάρχει η καριέρα, το Versus και ένα ακόμη νέο mode, το Fantasy Draft, στο οποίο διαλέγετε παίκτες μέσω ενός προκαθορισμένου μπάτζετ. Συν τις άλλοις, υπάρχουν και τα "Touch" modes, δηλαδή πιο light εκδόσεις των Football Manager, Create-a-club και Fantasy Draft, για όσους επιθυμούν να γλιτώσουν χρόνο.
Ο ξενύχτης coach
Η φετινή έκδοση σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε το avatar του προπονητή σας. Μην φανταστείτε τίποτα συνεντεύξεις τύπου όπως σε παλαιότερες εκδόσεις του Master League στο Pro Evolution Soccer. Απλά το avatar σας θα υπάρχει στο γήπεδο και θα φαίνεται στο βάθος σε ορισμένες καλές λήψεις. Όσο κι αν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα 3D model προπονητή που να σας μοιάζει ίσως απογοητευτείτε από τις διαθέσιμες επιλογές εμφάνισης του χαρακτήρα.

Το customization στο πρόσωπο είναι απειροελάχιστο, με λίγους sliders, ενώ στα ρούχα η παλέτα περιέχει μόλις 20 χρώματα με βασικές απουσίες. Τα 10 χρώματα δέρματος ορίζουν ταυτόχρονα και την χώρα καταγωγής του coach, με τη διαφορά ότι μετά τον Βρετανό, ξαφνικά οι σκουρόχρωμες χώρες, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, δείχνουν να μην έχουν καν εκπρόσωπο και να μεταβαίνει το customization απευθείας στην Βόρεια Αφρική. Φυσικά ουδής λόγος για τα αξεσουάρ, τα οποία λάμπουν δια της απουσίας τους. Υπάρχουν μέχρι και κύκλοι κάτω από τα μάτια του coach, για να σας θυμίζουν τους δικούς σας, αφού οι hardcore gamers της σειράς έχετε γράψει στο κοντέρ εκατοντάδες (χιλιάδες για κάποιους) ώρες.

Φτιάξε την ομάδα σου

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα δύο νέα modes του φετινού FM. Καταρχήν περνάμε στο αγαπημένο μου, το Create-a-club, εκεί που ουσιαστικά μπορείτε για πρώτη φορά να φτιάξετε την δικιά σας ομάδα, αντικαθιστώντας μια ήδη υπάρχουσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα στη θέση του Πανσερραϊκού στη Β' Εθνική έβαλα τα Σούρμενα, γράφοντάς τα Elliniko, αφού η λέξη Sourmena προσκρούει στην ήδη υπάρχουσα ονομασία και δεν γίνεται αποδεκτή. Άλλαξα εμφάνιση όσον αφορά φανέλα, σορτσάκι και κάλτσες, με μόνο παράπονο το ότι στο εικονίδιο της ομάδας δεν εμφανίζονταν τα σορτσάκια και οι κάλτσες της εντός και εκτός έδρας εμφάνισης, παρά μόνο η φανέλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας προφίλ προπονητή και δηλώνοντας το δίπλωμα Uefa B' αλλά και το γεγονός ότι είμαι "Sunday League Footballer" αυξομείωσα τα στατιστικά μου όπως ήθελα, στους τομείς που θεωρώ ότι είμαι καλός coach. Αυτά δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα παρά τις ικανότητές σας στο Training και στο πως σας βλέπουν οι παίκτες.

Επιλέγοντας μία από τις πιο αδύναμες ομάδες της Β' Εθνικής και φορτώνοντας 10 πρωταθλήματα και Large database κατάφερα να βρω αρκετά καλούς παίκτες και βέβαια δυνατό προπονητικό τιμ για ομάδα τέτοιες κατηγορίας. Στο προηγούμενο playthrough πάντως με είχαν πετάξει με τις κλωτσιές καθώς έκανα το λάθος να φορτώσω μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα άρα είχα θέματα στο να βρω παίκτες και coaches. Πάντως κάθε διοίκηση απλά δεν έχει υπομονή και απογοητεύεται φέτος πιο εύκολα. Ελπίζω να μην υπάρχει κάποια ειδική μεταβλητή για τα ελληνικά πρωταθλήματα βάση της οποίας μας σουτάρουν πιο γρήγορα.
Το Football Manager Draft mode θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φίλους των drafts. Παίζεται μόνο online με φίλους επομένως χρειάζεστε το λιγότερο έναν φίλο. Αφού βγάλετε τους κανόνες των μεταξύ σας αγώνων θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ομάδα επιλέγοντας παίκτες ανάμεσα σε τρεις βαθμίδες budget. 28,5, 72 ή 158 εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά πίστευα ότι στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ θα κατάφερνα να φτιάξω πολύ ανταγωνιστική ομάδα, τελικά ομολογώ ότι ζορίστηκα λίγο. Η δημιουργία ομάδας πάντως, βασίζεται πολύ στο Scouting. Εκεί απλά πρέπει να εισάγετε τα attributes και την θέση παίκτη που θέλετε και μετά να κάνετε σύγκριση τιμών με άλλους και να τον φέρετε στο σύλλογό σας. Το μυστικό επίσης είναι να δίνετε λίγα χρήματα σε τερματοφύλακες και αμυντικούς και περισσότερα απ' τη μέση και μπροστά.

Εξετάζοντας τα συστήματα
Παίζοντας το Football Manager 2016 θα αντιληφθείτε γρήγορα ότι το A.I. έχει αλλάξει. Τα αντανακλαστικά του είναι...το κάτι άλλο. Στους αγώνες θα πρέπει να είστε μάστερ της τακτικής για να καταφέρετε να πάρετε αποτέλεσμα από ομάδα μεγαλύτερου μπάτζετ από την δική σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας συνθλίψει στο γήπεδο αν  οι παίκτες σας είναι απροετοίμαστοι ή δεν έχουν εξοικειωθεί με την τακτική. Πέραν του fitness, υπάρχει και στατιστικό που δείχνει κατά πόσο έχουν παιχνίδια στα πόδια τους τελευταία, άρα μπορούν να αποδώσουν.

Οι οπαδοί κάθε συλλόγου παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποδοκιμάζουν τις μεγάλες ήττες, ιδιαίτερα στα ντέρμπι. Γκρινιάζουν και η διοίκηση τους νιώθει. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές. Γενικά αν ορίσετε στόχους και ο πρόεδρός σας δει ότι δεν τους πιάνετε με τίποτα τότε μπορεί να σας απομακρύνει ακόμα και με 3-4 στραβά αποτελέσματα. Κάτι ανάλογο μου έτυχε στην ομάδα που δημιούργησα στο Create-a-club. Επίσης, οι δημοσιογράφοι μπορώ να πω ότι χώνουν την μύτη τους πιο συχνά στα εσωτερικά σας ζητήματα, αφού πλέον σας ρωτάνε πριν ή μετά το ματς για ποιο λόγο κάνατε π.χ. μια συγκεκριμένη επιλογή παίκτη.

To βλέμμα του coach στο character creation μαρτυρά τους κύκλους στα μάτια μας από τα ξενύχτια.

Βαδίζοντας πάνω στην επιτυχημένη συνταγή των Tactics που πρωτοεφάρμοσε στο Football Manager Live και υλοποίησε απ' το FM 2014 μέχρι σήμερα, η Sports Interactive μας έφερε φέτος καλύτερες οθόνες επιλογής σε Team Instructions και Player Instructions. Τα Team Instructions, που περιορίζονται σε μία οθόνη, παρέχουν καλύτερη αντίληψη των οδηγιών στην ομάδα σας, μέσω σαφέστατων οδηγιών που απεικονίζουν επιτέλους γήπεδο. Ορισμένες οδηγίες υπερκαλύπτουν κάποιες άλλες, κάνοντάς τες μη διαθέσιμες (για παράδειγμα με προωθημένες πάσες δεν μπορείτε να παίξετε παιχνίδι κατοχής μπάλας). Στα Player Instructions υπάρχουν ως γνωστόν κύκλοι που συμβολίζουν με βαθμίδες του πόσο καλός είναι ο παίκτης στη θέση και τον ρόλο για τον οποίο τον επιλέξατε. Έτσι, έχετε ακόμη καλύτερη αντίληψη του πως θα αποδώσει στην καλύτερη περίπτωση στο γήπεδο, αλλάζοντάς του ρόλο όπου χρειαστεί.

Κατά την διάρκεια της beta είχα αναφέρει κάποια θέματα με τους τραυματισμούς, τα οποία ωστόσο είτε συνέβαιναν σε ελάχιστες περιπτώσεις σαν την δική μου, είτε απλά προσπεράστηκαν. Δημιουργώντας νέα καριέρα με Παναθηναϊκό δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ίσα-ίσα ακόμα κι ο Essien κατάφερε να αναρρώσει χωρίς να αλλάξω φυσιοθεραπευτές.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου