FIFA 16 πρώτες εντυπώσεις

Τα τελευταία χρόνια η σειρά FIFA κάνει αργά βήματα εξέλιξης, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα βασικά στοιχεία που τη βοήθησαν να πάρει το πάνω χέρι στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς. Μετά την καλή αρχή στη νέα γενιά με το FIFA 14, ήρθε το FIFA 15 που απογοήτευσε αρκετούς. Το FIFA 16, χωρίς να κάνει μεγάλα βήματα προόδου, διορθώνει τις αδυναμίες του προκατόχου του, προσφέροντας μια σαφώς βελτιωμένη εμπειρία ποδοσφαίρου.
Οι αλλαγές στο gameplay του FIFA 16, όπως προαναφέρθηκε, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην διόρθωση των προβλημάτων του FIFA 15 και συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, στην εξισσορόπηση της ντρίπλας ώστε οι γρήγοροι παίκτες να μην έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αμυντικών. Δεύτερον, στην προσθήκη δυσκολίας στην εκτέλεση των πασών ώστε να αποφεύγεται το πινγκ πονγκ μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τρίτον, στην βελτίωση των τερματοφυλάκων.
Για το πρώτο θέμα η λύση έρχεται τόσο από τις βελτιωμένες κινήσεις των αμυντικών και την πιο άμεση ανταπόκρισή τους στις εντολές που τους δίνετε, όσο και από την “αφαίρεση” της ικανότητας των γρήγορων παικτών να περνούν τον αντίπαλο σαν σταματημένο. Επίσης η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει πάει ένα κλικ πιο κατω, γεγονός που προσωπικά βρίσκω θετικό. Στον αντίποδα όμως, το FIFA 16 δεν κάνει το λάθος να αφήσει τους επιτιθέμενους να είναι έρμαιο των αμυντικών, και έτσι εισάγει ένα νέο είδος ντρίπλας και ένα νέο είδος προσποίησης που σας λύνουν τα χέρια αν καταφέρετε να τα εισάγετε στο παιχνίδι σας. Η νέα ντρίπλα σας επιτρέπει να πετάτε την μπάλα μπροστά σας και να τρέχετε χωρίς την μπάλα για να περνάτε τον αντίπαλο αμυντικό, ενώ για πρώτη φορά μπορείτε να κάνετε προσποίηση χωρίς την μπάλα για να μπερδεύετε την αμυντική γραμμή των αντιπάλων σας και να κάνετε κατόπιν κάθετη κίνηση για να πάτε με φάτσα στο τέρμα.
Τα τηλεοπτικά replay είναι καλοστημένα για να θαυμάζετε τις ενέργειές σας.
Τα τηλεοπτικά replay είναι καλοστημένα για να θαυμάζετε τις ενέργειές σας.
Όσον αφορά το passing game, οι απλές πάσες στο FIFA 16 δεν έχουν τα ποσοστά επιτυχίας που είχαν στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Αν και σε πρώτη φάση μπορεί να σας κακοφανεί, εντούτοις αυτό λύνει το δεύτερο αγκάθι του FIFA 15 που ήταν η ευκολία με την οποία αλλάζατε πάσες μέχρι να βρεθείτε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στο FIFA 16 η επιτυχία στις απλές πάσες εξαρτάται από τη θέση του σώματος του ποδοσφαιριστή, γεγονός που προσδίδει ρεαλισμό στην εμπειρία, ενώ ένα νέο είδος πάσας έρχεται να δώσει μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι σας. Έτσι, μπορείτε να δίνετε στοχευμένη, ευθύβολη πάσα η οποία φεύγει από τα πόδια σας με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ στον αντίποδα ο παίκτης που παραλαμβάνει την μπάλα πρέπει να κάνει σωστό κοντρόλ αλλιώς αυτή γίνεται διεκδικίσιμη από τον αντίπαλο. Εύλογα λοιπόν έρχεστε σε δίλημμα, δηλαδή ποιο είδος πάσας χρησιμοποιείτε σε κάθε περίσταση, ενώ σταδιακά διαπιστώνετε ότι μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά είδη επιθέσεων χρησιμοποιώντας την πιο στοχευμένη πάσα έναντι της απλής. Καλό εργαλείο για να μάθετε τις νέες αλλαγές στις πάσες και τις ντρίπλες αποτελεί το FIFA Trainer, μία ένδειξη πάνω στον παίκτη που ελέγχετε η οποία σας συμβουλεύει ποιο κουμπί να πατάτε σε κάθε περίσταση. Αφότου συνηθίσετε τις αλλαγές, μπορείτε κάλλιστα να το απενεργοποιήσετε μέσα από το αντίστοιχο μενού.
Το τρίτο στοιχείο που παρουσιάζεται ιδιαίτερα βελτιωμένο στο FIFA 16 είναι η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων. Οι τερματοφύλακες πλέον δεν φοβούνται να κάνουν εξόδους, δεν τρώνε γκολ από την κλειστή γωνία κτλ, ενώ έχει βελτιωθεί και η αντιληπτική τους ικανότητα ώστε να αποκρούουν την μπάλα πλάγια και όχι στο κέντρο της μικρής περιοχής. Κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις σε κάποιες φάσεις ενδέχεται να παρατηρήσετε, αλλά είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα της καλής δουλειάς που έχει γίνει φέτος σε αυτό τον τομέα. Πέρα από τις βελτιώσεις και τις χαμηλότερες ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται ο ρυθμός του παιχνιδιού, βελτιώσεις παρατηρούνται στα animations των παικτών που μοιάζουν πιο ρεαλιστικά από ποτέ, στη φυσική της μπάλας όταν εξαπολύετε σουτ, ενώ και η αίσθηση του βάρους του σώματος κάθε παίκτη που ελέγχετε έχει υποστεί βελτιώσεις προς την σωστή κατέυθυνση.
Oι τερματοφύλακες είναι βελτιωμένοι.
Oι τερματοφύλακες είναι βελτιωμένοι.
Πέρα όμως από τις βελτιώσεις που κάνουν την εμπειρία του παιχνιδιού πιο απολαυστική, υπάρχουν και στοιχεία που αλλοιώνουν την καλή εικόνα. Πρώτο η τραγελαφική διαιτησία που είναι ικανή να κρίνει αποτελέσματα με τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο σφυράει την παραμικρή επαφή μεταξύ δύο παικτών. Οι περιπτώσεις που σφυρίζονται πέναλτι χωρίς να έχετε ούτε καν μαρκάρει τον παίκτη, είναι αναρίθμητες και δυστυχώς σας αναγκάζουν να παίζετε άμυνα με τα μάτια όταν κάποιος αντίπαλος μπαίνει μέσα στην μεγάλη περιοχή. Πέρα όμως από την ευκολία με την οποία σφυρίζονται πέναλτι, παρατηρούνται και λάθη όπως για παράδειγμα να αφήνεται πλεονέκτημα στο πέναλτι(!) χωρίς η μπάλα εν τελει να καταλήγει στα δίχτυα, να σφυρίζεται offside καθυστερημένα και ο διαιτητής να μην αφήνει το πλεονέκτημα παρά το γεγονός ότι η μπάλα πλέον παίζεται από την αντίπαλη ομάδα κτλ.

Ένα δεύτερο πρόβλημα του FIFA 16 είναι η αδυναμία να βγάζετε ψηλοκρεμαστρή σέντρα από τα πλάγια και η μπάλα να πηγαίνει στο κεφάλι του επιτιθέμενου, καθώς πάντα είτε σας καλύπτει ο σέντερ μπακ είτε βγαίνει ο τερματοφύλακας και μαζεύει την μπάλα. Αυτό το φαινόμενο σας αναγκάζει είτε να περιορίζετε το παιχνίδι από τα πλάγια, είτε να προσπαθείτε αποκλειστικά να συγκλίνετε με τον παίκτη σας για να σουτάρετε ή να δώσετε συρτή πάσα, γεγονός που μειώνει τις επιλογές σας στην επίθεση. Τέλος η τροχιά που παίρνει η μπάλα όταν την απομακρύνετε με το κεφάλι εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική και πρέπει να βελτιωθεί στο επόμενο παιχνίδι. Η νοημοσύνη των συμπαικτών σας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως να λείπουν στιγμές αδράνειας ιδιαίτερα από τους ακραίους επιθετικούς που ξεχνιούνται να κάνουν κίνηση μπροστά και δεν σας αφήνουν να βγάζετε εύκολα κόντρα επιθέσεις. Σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι και η νοημοσύνη των αντιπάλων στα επίπεδα world class και legendary, καθώς σας πιέζουν ψηλά, δεν συγχωρούν εύκολα τα λάθη σας, και κάνουν πολύ πιο δυναμικά μαρκαρίσματα. Μάλιστα, έχει εξαλειφθεί και η εκνευριστική κατοχή μπάλας από έναν παίκτη που υπήρχε έντονα στο FIFA 15 και έχει επανέλθει το φυσιολογικό passing game των αντιπάλων.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου