Top 10: Οι αυθεντικοί και δυνατοί χαρακτήρες των video games


Badass. Ο σκληρός, ο «ζόρικος», ο τύπος που δε «σηκώνει» πολλά, που παίρνει αυτό που θέλει τι στιγμή που το θέλει. Τα μπράτσα, τα γυαλιά ηλίου, το cool παρουσιαστικό και τα μεγάλα όπλα παρόλο που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα δεν αρκούν για να χρίσουν έναν χαρακτήρα badass. Απαιτείται κάτι πολύ παραπάνω, ένα attitude και μια αυθεντικότητα που θα τον κάνουν να ξεχωρίζει χωρίς να προσπαθεί για αυτό. Ενώ πολλοί ήρωες από τον κόσμο των video games μπορεί να θεωρηθεί πως προσεγγίζουν τον εν λόγω χαρακτηρισμό, η παρακάτω δεκάδα της στήλης Best Of πιστεύουμε πως αποτελεί την επιτομή της έννοιας «ζόρικος». Όπως πάντα, τα αποτελέσματα προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και την συντακτική ομάδα του GameWorld.
10: Billy Lee, Jimmy Lee 
Πρώτη εμφάνιση: Double Dragon (1987)
Technōs Japan
Δημιουργός: Yoshihisa Kishimoto
double dragon
Η διπλή αυτή συμμετοχή μας έρχεται από το μακρινό 1987, την «χρυσή» περίοδο των «ουφάδικων», του μπάσκετ, των ελληνικών βιντεοταινιών και φυσικά των beat 'em ups. Το συγκεκριμένο είδος εκείνη την «αγνή» εποχή ήταν γεμάτο από badass τύπους, οι οποίοι μάλιστα το μόνο που χρειαζόντουσαν τότε ήταν γυμνασμένα μπράτσα, «μάγκικες» ατάκες και διάθεση για μπόλικο ξύλο. Πιο «ζόρικοι» από όλους δεν θα μπορούσαν παρά να είναι τα αδέρφια Billy και Jimmy Lee, οι πρωταγωνιστές του θρυλικού Double Dragon, του παιχνιδιού που έθεσε νέα στάνταρ στο είδος και αντιγράφηκε από δεκάδες μετέπειτα brawlers. Θεωρούμε πως είναι αυτονόητοι οι λόγοι για τους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μαζί στο Top 10.
Οι Billy και Jimmy Lee είναι δίδυμοι και άρτια εκπαιδευμένοι στην κινέζικη πολεμική τέχνη Sōsetsuken, συνεχίζοντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση. Τα δύο αδέρφια, θέλοντας να σώσουν μια κοπέλα, την Marian, που έπεσε θύμα απαγωγής, δε διστάζουν να ξεχυθούν στα λημέρια της αδίστακτης συμμορίας των Black Warriors και να τα κάνουν «γυαλιά –καρφιά» προκειμένου να τη βρουν.
Οι δύο ήρωές μας δεν «μασάνε» για κανένα λόγο, βαράνε και…μοιράζουν πόνο στους διαβόητους συμμορίτες, ενώ η εικόνα τους έμεινε χαραγμένη στο μυαλό των gamers ως σύμβολο των beat 'em ups και του αγνού, «λαϊκού» ξύλου. Μάλιστα, όταν καταφέρουν να νικήσουν και το τελευταίο boss, ο Billy και ο Jimmy πολεμούν μεταξύ τους για να καθοριστεί το ποιος θα κερδίσει την καρδιά της Marian. Έτσι, αντρίκια πράγματα!
Σήμα κατατεθέν: Η μπλε στολή και το ξανθό μαλλί του Billy σε αντίθεση με την κόκκινη στολή και το καστανό-κόκκινο μαλλί του Jimmy. Τα αδέρφια Lee αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δίδυμα μαχητών στα video games και είναι σύμβολα μιας άλλης εποχής.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Κάνουν αυτό που χρειάζεται, χωρίς να το συζητήσουν και πολύ.
9: Doomguy 
Πρώτη εμφάνιση: Doom (1993)
id Software
Δημιουργός: id Software
doomguy
Στήλη Best Of χωρίς να περιλαμβάνει κάτι από Doom δεν γίνεται! Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής του αριστουργήματος της id Software, γνωστός και ως Doomguy (έτσι, απλά και όμορφα), είναι ένας Space Marine για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών. Ο τύπος αυτός, όπως μας ενημερώνει ο πρόλογος του παιχνιδιού, είχε τα…καρύδια να επιτεθεί σε ανώτερό του επειδή ο τελευταίος διέταξε να ανοιχθεί πυρ εναντίων πολιτών. Από την πρώτη μας επαφή ήδη αρχίζουμε να συμπαθούμε τον Doomguy, ο οποίος για την αντρίκια στάση του τιμωρείται με…δυσμενή μετάθεση σε διαστημική βάση στον Άρη!
Από εκεί και πέρα ότι και να πούμε είναι λίγο, καθώς μιλάμε για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει ολομόναχος τις μανιασμένες στρατιές της Κολάσεως και μάλιστα βγαίνει και νικητής! Στο Doom II, ενώ έχει καταφέρει να σώσει ολόκληρο το πληθυσμό της Γής, απενεργοποιώντας ένα δυναμικό πεδίο που εμπόδιζε την εκκένωση του πλανήτη, αποφασίζει να μείνει πίσω και να σταματήσει την εισβολή των δαιμόνων και πάλι μόνος του.
Εάν ακόμα και αυτό δεν σας είναι αρκετό, ο τύπος με την πράσινη στολή και το χαρακτηριστικό 90’s buzz cut κούρεμα τελικά κατεβαίνει στην ίδια την Κόλαση και χωρίς να…ιδρώσει το αυτί του, «καθαρίζει» τα πάντα στο πέρασμά του (συμπεριλαμβανομένης της Mother Demon). Τι άλλο πρέπει να κάνει κάποιος για να χαρακτηριστεί τουλάχιστον «ζόρικος»;
Σήμα κατατεθέν: Η παρουσία του προσώπου του στο HUD όπου ο Doomguy παίρνει διάφορες γκριμάτσες, ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω του, έχοντας μονίμως ένα βλοσυρό βλέμμα και ένα σαδιστικό, χαιρέκακο χαμόγελο όταν σκοτώνει δαίμονες.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Η παντελής απουσία οποιουδήποτε σημαδιού φόβου μπροστά στον τρόμο που αντιμετωπίζει.
8: Agent 47 
Πρώτη εμφάνιση: Hitman: Codename 47 (2000)
IO Interactive
Δημιουργός: IO Interactive
hitman absolution
Ο Agent 47 είναι ο σιωπηλός πρωταγωνιστής της σειράς Hitman, πάντα ντυμένος στη «πένα» με το μαύρο του κουστούμι, τα μαύρα δερμάτινα γάντια, την κόκκινη γραβάτα και το ψυχρά υπολογιστικό βλέμμα που «μετράει» κάθε στιγμή την επόμενή του κίνηση. Ο πιο διάσημος …καραφλός ήρωας στον κόσμο των video games είναι προϊόν κλωνοποίησης και εργαστηρίων γενετικής και εργάζεται ως μισθοφόρος εκτελεστής για λογαριασμό της International Contract Agency.
Ο 47 μετατρέπει το αιματοβαμμένο του επάγγελμα σε καθημερινή ρουτίνα, επιδεικνύοντας πάντα παροιμιώδη ψυχραιμία και μια πρωτοφανή έλλειψη άγχους ή ταραχής. Τις ελάχιστες φορές που μιλάει διατηρεί έναν ήρεμο και σχεδόν επίσημο τόνο, ενώ κάθε του ενέργεια είναι μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αρκετά χρόνια πριν τον Ezio Auditore ή τον Altair, είδαμε στις οθόνες μας έναν αυθεντικό hitman να εκτελεί άριστα τις αποστολές του χωρίς ερωτήσεις, χωρίς δισταγμό και χωρίς τύψεις και μάλιστα να είναι πολύ καλός σε αυτό.
Σήμα κατατεθέν: Το barcode tattoo στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, το οποίο περιλαμβάνει τον αριθμό 640509-040147 και για κάποιο περίεργο λόγο, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα, κανείς δεν δείχνει να προβληματίζεται για αυτό, ποτέ. Σωστά, τι περίεργο έχει ένας χλωμός, ψηλός, κουστουμαρισμένος με ξυρισμένο κεφάλι τύπος, με ένα barcode στο κρανίο…
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Η άνεση με την οποία αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και η ηρεμία που αποπνέει σε κάθε περίσταση.
7: Samuel "Sam" Fisher
Πρώτη εμφάνιση: Tom Clancy's Splinter Cell (2002)
Ubisoft Montreal
Δημιουργός: Tom Clancy
splinter cell hd
Άρτια εκπαιδευμένος σε τακτικές stealth, κατασκοπείας, παρακολούθησης και hacking, άριστος γνώστης τεχνικών μάχης, χρήσης εκρηκτικών και χειριστής σχεδόν οποιουδήποτε συμβατικού όπλου, ο υπέρ-πράκτορας Sam Fisher είναι ένα ανθρώπινο «πολυεργαλείο», ικανός να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Με αθλητικές ικανότητες που θα ζήλευε ακόμη και ολυμπιονίκης, ο ήρωας του Tom Clancy αποτελεί την απόλυτη στρατιωτική «μηχανή».
Ο Sam Fisher προσεγγίζει κάθε στόχο του ρεαλιστικά, χωρίς…τυμπανοκρουσίες και χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του την πιθανότητα του παραμικρού λάθους, ενώ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του προς την γραφειοκρατία της κυβέρνησης και τους διάφορους πολιτικούς ελιγμούς. Αν και ιδεαλιστής, γνωρίζει ότι επάγγελμά του κινείται σε ασαφή ηθικά πλαίσια και δεν χάνει την ευκαιρία να αστειευτεί με αυτό, καθώς διαθέτει πάντα εύστοχο και κυνικό χιούμορ. Στην πορεία της σειράς παιχνιδιών Splinter Cell, βλέπουμε κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα του, χωρίς όμως ποτέ να δείχνει σημάδια αδυναμίας. Αν ο Sam Fisher θελήσει να πετύχει κάτι, μάλλον θα το καταφέρει και μάλιστα χωρίς να τον πάρει είδηση κανένας.
Σήμα κατατεθέν: Τι άλλο; Μα φυσικά τα goggles πολλαπλής όρασης με τους τρείς φακούς που σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο και τα οποία φοράει (σχεδόν) πάντα ο Sam και αποτελούν το trademark της σειράς Splinter Cell.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Η αποτελεσματικότητα του, ακόμα και όταν οι συνθήκες δείχνουν εξαιρετικά αντίξοες. Ο τύπος είναι πραγματικό ρομπότ.
6: Max Payne
Πρώτη εμφάνιση: Max Payne (2001)
Remedy Entertainment
Δημιουργός: Sam Lake
max payne 1
Ο Max Payne αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτήρα. Είναι ένας βασανισμένος αντί-ήρωας σε ένα εναλλακτικό νουάρ σκηνικό, με μόνο κίνητρο τον πόνο από την απώλεια των αγαπημένων του προσώπων. Η…ψυχανάλυση του ήρωα που δημιούργησε η Remedy Entertainment θα μπορούσε να καλύψει αρκετές σελίδες, ωστόσο αυτό που μας αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως μέσα σε όλα αυτά, ο Max Payne είναι χαλαρά ένας από τους πλέον «ζόρικους» χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει.
Έχοντας μια μακάβρια, σαρκαστική και άκρως κυνική οπτική αυτών που του συμβαίνουν, δεν δυσκολεύεται να «καθαρίσει» όποιον τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του, αντιμετωπίζοντας πάντα με στυλ και μαύρο χιούμορ όλες τις αντιξοότητες και τους υπεράριθμους εχθρούς. Όταν δε τα πράγματα δείχνουν ιδιαιτέρως «σκούρα», ο Max δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το άκρως εντυπωσιακό και αποτελεσματικό «χάρισμα» του bullet time, το οποίο του προσδίδει μια…κινηματογραφική αίγλη και τον τοποθετεί στο πάνθεον των badass χαρακτήρων.
Σήμα κατατεθέν: Οι «σκοτεινοί» και σαρκαστικοί μονόλογοι του ήρωα είναι γεμάτοι μεταφορές και λογοπαίγνια που αντικατοπτρίζουν την ταραγμένη του ψυχοσύνθεση και δίνουν το στίγμα του χαρακτήρα του.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Η μελαγχολική κυνικότητα και η αίσθηση που αποπνέει ότι είναι κάποιος που δεν έχει να χάσει τίποτα.
5: Geralt of Rivia 
Πρώτη εμφάνιση: The Witcher (2007)
CD Projekt RED
Δημιουργός: Andrzej Sapkowski
geralt of rivia the witcher 2
Ο Witcher της ομώνυμης σειράς παιχνιδιών είναι ενδεχομένως ένας από τους πιο πολυδιάστατους χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει σε video game. Ίσως για αυτό να είναι υπεύθυνες οι…λογοτεχνικές του καταβολές (θυμίζουμε πως είναι πρωταγωνιστής της σειράς βιβλίων Witcher του Andrzej Sapkowski) και σίγουρα δόθηκε μεγάλη βάση σε αυτό το κομμάτι από τους developers. Ότι και να πιστεύετε για αυτόν πάντως, το σίγουρο είναι πως ο ασπρομάλλης ήρωας είναι ένας πολύ ξεχωριστός πρωταγωνιστής.
Ο Geralt of Rivia έχει τον δικό του κώδικα δεοντολογίας και μια τάση να ζυγίζει τις καταστάσεις για να παίρνει αποφάσεις μόνος του για τον εαυτό του. Κατά βάθος είναι στωικός χαρακτήρας και ελεύθερο πνεύμα, ωστόσο εάν νιώσει ότι αδικούνται αυτοί για τους οποίους νοιάζεται δεν τον σταματάει τίποτα. Πάνω από όλα όμως είναι ένας μισθοφόρος, ένας κυνηγός τεράτων και μάλιστα από τους πιο ικανούς και προικισμένους, άριστος ξιφομάχος και κάτοχος υπερφυσικών δυνάμεων. Από το εντυπωσιακό intro κιόλας του πρώτου The Witcher η CD Projekt RED μας καθιστά σαφές πως ο ήρωάς της δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Ο Geralt of Rivia είναι μοναδικός, πολυσύνθετος και εξαιρετικά θανατηφόρος.

Σήμα κατατεθέν: Είναι το χλωμό χρώμα του δέρματός του και τα άσπρα του μαλλιά, που τον κάνουν γνωστό στην Αρχαία Διάλεκτο ως «Gwynbleidd» the White Wolf (Ο Λευκός Λύκος).
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει και ταυτόχρονα τόσο μοναδικός στον τρόπο που λειτουργεί.
4: Dante 
Πρώτη εμφάνιση: Devil May Cry (2001)
Capcom
Δημιουργός: Hideki Kamiya
dante 1
Ίσως ο πιο cool από όλους τους χαρακτήρες που παρουσιάζουμε σε αυτή τη στήλη, ο Dante μπορεί να πολεμάει ορδές δαιμόνων και λοιπών βδελυρών πλασμάτων και να το κάνει με απαράμιλλο, σχεδόν αυτάρεσκο στυλ. Οι ικανότητές του είναι αξιοθαύμαστες και σίγουρα ξέρει να τις χρησιμοποιεί άψογα, πετσοκόβοντας τέρατα ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να δείχνει άνετος και εντυπωσιακός. Ο Dante είναι εξαιρετικά γενναίος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά κάπου μέσα του κρύβει και μια σκοτεινή πλευρά που του προσδίδει συν τοις άλλοις ένα gothic χαρακτηριστικό.
Οπλισμένος με τα αγαπημένα του πιστόλια, Ebony και Ivory, αλλά και μια ποικιλία από πανίσχυρα ξίφη, ο Dante αποδεικνύει ότι ακόμα και αυτό το κάπως αλαζονικό του στυλ, το εξεζητημένο look και η ελαφρά του αναίδεια μπορούν να συνυπάρξουν με ηρωικές αρετές δημιουργώντας έναν αυθεντικά «ζόρικο» χαρακτήρα.
Σήμα κατατεθέν: Η κόκκινη καπαρντίνα, το λευκό -σχεδόν emo- μαλλί και η υπερβολική αυτοπεποίθηση…
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Είναι μια φονική μηχανή με στυλ!
3: Solid Snake
Πρώτη εμφάνιση: Metal Gear (1987)
Konami
Δημιουργός: Hideo Kojima
metal gear solid
Ο «παππούς» του Sam Fisher που αναφέραμε παραπάνω είναι ένας στρατιώτης για (πολύ) ειδικές αποστολές, πρώην κατάσκοπος και μισθοφόρος. Ο πρωταγωνιστής της σειράς Metal Gear Solid έχει IQ 180, είναι άρτια εκπαιδευμένος σε τεχνικές μάχης και stealth και είναι επίσης γνωστός ως «ο άνθρωπος που κάνει το αδύνατο δυνατό». Ο Solid Snake μπορεί να κρυφθεί οπουδήποτε, να επιζήσει σε κάθε περιβάλλον και να βγει ζωντανός από κάθε ενδεχόμενη δύσκολη κατάσταση.
Στη πορεία της σειράς ανακαλύπτουμε και πιο ανθρώπινες πτυχές του χαρακτήρα του, γεγονός που μας αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά μια πολεμική μηχανή, αλλά ένας τύπος που πρέπει να νικήσει συν τοις άλλοις και τους προσωπικούς του δαίμονες. Σε αυτή τη μάχη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά badass και σκληροτράχηλος. Ο Solid Snake είναι ένας χαρακτήρας άξιος σεβασμού.
Σήμα κατατεθέν: Ο ίδιος αποτελεί σήμα κατατεθέν.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Ο Solid Snake είναι έμπειρος, έχει δει και έχει κάνει πολλά. Ο παλιός είναι αλλιώς!
2: Kratos 
Πρώτη εμφάνιση: God of War (2005)
SCE Santa Monica Studio
Δημιουργός: David Jaffe
kratos
Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μιλάμε για τον χαρακτήρα που αποτελεί φόβητρο ακόμα και για τους ίδιους τους Θεούς. Ο Kratos είναι ακόμα ένας αντί-ήρωας, ο πρωταγωνιστής της σειράς God of War, προδομένος, μανιασμένος και διψασμένος για εκδίκηση. Αποφασισμένος να συνθλίψει όποιον θεωρεί ότι του έκανε κακό, δεν θα σταματήσει ακόμα και αν χρειαστεί να ισοπεδώσει ολόκληρο τον Όλυμπο με τα γυμνά του χέρια.
Ο Kratos δεν είναι πιο δυνατός, ούτε έχει καλύτερα όπλα από τους αντίπαλούς του. Για αυτό το λόγο όμως, είναι ένας από τους πιο badass χαρακτήρες ever. Απλά «το θέλει» περισσότερο και έτσι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Τα κατορθώματά του είναι μοναδικά, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, ο τύπος σκοτώνει Θεούς! Τελεία και παύλα!
Σήμα κατατεθέν: Το γκρίζο χρώμα του δέρματός του και το χαρακτηριστικό κόκκινο tattoo. Συμπληρώνουν ιδανικά το image του «φονέα των γιγάντων» που όλοι αγαπήσαμε.
Μεγαλύτερο badass χαρακτηριστικό: Η δολοφονική του μανία τον καθιστά ασταμάτητο.
1: Duke Nukem 
Πρώτη εμφάνιση: Duke Nukem (1991)
Apogee Software
Δημιουργός: George Broussard, Scott Miller, Jim Norwood, Todd Replogle
duke nukem
Ο πρωταγωνιστής της σειράς παιχνιδιών Duke Nukem είναι απλά ο πιο badass χαρακτήρας στην ιστορία των video games. Είναι το απόλυτο macho πρότυπο, ο τύπος που προκαλεί το χάος στο πέρασμά του και ταυτόχρονα έχει ένα χαλαρό ύφος του στυλ: «δεν με νοιάζει τίποτα». Ο Duke Nukem είναι «ζόρικος» σε τόσο υπερβολικό -σχεδόν γραφικό- βαθμό, που ανεβάζει τον παραπάνω χαρακτηρισμό σε νέα επίπεδα.
Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει μια μαζική εξωγήινη εισβολή ενώ ταυτόχρονα περνάει και μια βόλτα και από τα strip clubs, παίρνει τα στεροειδή σαν να ήταν καραμέλες, ξεστομίζει συνεχώς μοναδικές ατάκες και δεν διστάζει να παίξει rugby με τα κεφάλια των αντιπάλων του ενώ έχει κάνει την «ανάγκη» του στο νεκρό σώμα τους. Ότι έχετε σκεφτεί πως μπορεί να καθορίζει έναν badass τύπο, ο «Δούκας» το έχει σε δεκαπλάσιο βαθμό. Αν και το τελευταίο game της σειράς, Duke Nukem Forever, μας τα χάλασε λίγο, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ποιος ήταν, είναι και θα είναι ο βασιλιάς!
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου