Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2012


Το 2012 μας έφερε ως συνήθως πολλά sequels και ελάχιστες νέες σειρές, φαινόμενο το οποίο έχουμε συνηθήσει τα τελευταία χρόνια. Οι κυκλοφορίες ήταν πολλές και για όλα τα γούστα, αν και για να λέμε την αλήθεια αυτές που ξεχώρισαν ποιοτικά ήταν ελάχιστες. Τα Assassin's Creed 3, Call of Duty: Black Ops 2, Halo 4, Mass Effect 3, Diablo 3, Resident Evil 6, Dishonored και Fifa 13 είναι μόνο μερικά από τα games που έσπασαν τα ταμεία με τις πωλήσεις τους, σε αντίθεση με άλλα (βλέπε Far Cry 3) τα οποία ποιοτικά ήταν άρτια όμως δεν κατάφεραν να σημειώσουν την ανάλογη επιτυχία. Από τον Φεβρουάριο κι έπειτα μπήκε το PS Vita στη ζωή μας με μόνα αξιόλογα exclusives τα Uncharted και LittleBigPlanet, ενώ τον Νοέμβριο ακολούθησε το Wii U, με πολλά ports, καθώς και τα αποκλειστικά New Super Mario Bros. U και ZombiU τα οποία δεν εντυπωσίασαν.
Όσο για τα χειρότερα games...εκεί κι αν είχαμε τίτλους. Πραγματικά χάνει την μπάλα κανείς αν κάτσει και αριθμήσει τις δημιουργίες που δεν κατάφεραν να πιάσουν την βάση. Μερικές εξ αυτών όπως το Medal of Honor: Warfighter ή το 007: Legends ήταν απρόσμενα κακές. Ακόμη περισσότερο, τα χειρότερα games εντοπίζονται στις φορητές κονσόλες, εκεί όπου η ποιότητα πάει περίπατο και στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται πρώτη απ' όλες η διάρκεια κάθε video game, η οποία τείνει όλο και περισσότερο προς το μηδέν.
Οι συντάκτες του GameWorld καταγράψαμε τα καλύτερα και τα χειρότερα games για το 2012 και σας τα παρουσιάζουμε. Τα κείμενα που θα διαβάσετε αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις κάθε συντάκτη, ο οποίος εκφράζεται ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα. Περιμένουμε να ακούσουμε και τα δικά σας καλύτερα και χειρότερα στο τέλος του άρθρου, όπως επίσης και την ψήφο σας στο διαγωνισμό Game of the Year, όπου θα βραβεύσουμε για άλλη μια φορά το καλύτερο game της χρονιάς!
Μαρία Αναγνωστοπούλου

Καλύτερο: Sonic & All-Stars Racing Transformed (PC, PS3, Xbox 360, Wii U, PS Vita, iOS)

Είχα πάρα πολύ καιρό να «κολλήσω» με ένα kart racing. Όλα τα games του είδους που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια μου έμοιαζαν πάνω-κάτω τα ίδια και μου έδιναν την αίσθηση ότι δημιουργήθηκαν με τη λογική της αρπαχτής. Το Sonic & All-Stars Racing Transformed της Sumo Digital με κέρδισε από τα πρώτα λεπτά χάρις στο εύρημα της μεταμόρφωσης των οχημάτων σε αεροπλάνα και ταχύπλοα κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, τους γρήγορους ρυθμούς και τον βαθμό δυσκολίας του. Πρόκειται σαφώς για ένα παιχνίδι που έχει ως στόχο να διασκεδάσει, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, λειτουργεί ως πρόκληση. Τα multiplayer modes του θα με κρατήσουν απασχολημένη για πολλούς μήνες ακόμη μέσα στο 2013!
Χειρότερο: Lucius (PC)
Υπάρχουν σίγουρα άλλα games τα οποία απέτυχαν σε όλους τους τομείς και θα ταίριαζαν περισσότερο να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Επιλέγω όμως τελικά το Lucius γιατί το θεωρώ ως μία χαμένη ευκαιρία για την πρωτοεμφανιζόμενη προγραμματιστική εταιρεία Shiver Games. Ο developer είχε στα χέρια του μία πολύ καλή ιδέα και θα μπορούσε να έχει αναπτύξει έναν τίτλο που δε θα ήταν αντικείμενο συζήτησης μόνο για το θέμα του. Ως φίλη των ταινιών τρόμου και μαθαίνοντας για τις επιρροές και την ιστορία του Lucius, είχα μεγάλες προσδοκίες όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι μαζί του και τελικά απογοητεύτηκα. Αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό μετά από αρκετό πλέον καιρό είναι το αστείο φινάλε του. Κρίμα!
Μάνος Γρυπάρης
Καλύτερο: Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)
Ανάμεσα σε Far Cry 3 και Mass Effect 3 με κέρδισε ο Shepard για 0.1 πόντους διαφορά. Μπορεί το ένα να είναι FPS με στοιχεία sandbox, όπως επίσης τα online multiplayer modes του να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά όταν μιλάμε για το Mass Effect το gameplay περνάει σε άλλο επίπεδο. Καταρχήν στο Mass Effect 3 δεν υπάρχει το A.I. των "τυφλών" φρουρών. Υπάρχουν ραντάρ, δυνατά armor, όπλα με λέιζερ και εξωγήινοι σε εγρήγορση. Επίσης συναντάμε τα γνωστά RPG στοιχεία όπως το level up και η χρήση των skills που επιλέξαμε στο πεδίο της μάχης. Το σενάριο του Mass Effect -παρά τα όποια κλισέ- είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ταινία, τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τις σκηνές...σεξ που περιέχει, ενώ η χρήση της Unreal Engine 3 και του voice acting θα μπορούσε απλά να χαρακτηριστεί αριστουργηματική. Σε μια χρονιά όπου δεν υπάρχει ένα "βαρύ πυροβολικό" επιπέδου Skyrim ή Uncharted, ο John Shepard και η διαστημική ομάδα του βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Χειρότερο: Sports Champions 2 (PS3)
Βάζεις το δισκάκι στο PlayStation 3, κάνεις calibrate το PS Move Controller, Loading, βρίσκεσαι στην οθόνη με τα minigames, επιλέγεις αυτό που θες, ξανά Loading, ώσπου τελικά καταλήγεις...να παίζεις λιγότερη ώρα απ' όσο διαρκούσε η διαδικασία. Τα casual games δεν είναι καν για τους casual gamers. Είναι "casual" από μόνα τους. Τι κι αν θα παίξουμε boxing, golf, bowling, σκι και τένις (το archery παραμένει το ίδιο). Τι κι αν προστέθηκαν customizations στην εμφάνιση των χαρακτήρων και δυνατότητα επιλογής πίστας σε κάθε minigame; Δεν παύουν να είναι "mini". Γιατί να παίξω ένα minigame των δύο λεπτών όπου οι μποξέρ και οι τενίστες κινούνται σαν ανάπηροι και το loading διαρκεί περισσότερο κι από multiplayer map στο Uncharted 3; Άσε που στην τελική δεν έχει ούτε online multiplayer οπότε θα πρέπει να φέρω φίλους στο σπίτι και να ξηλωθώ για περισσότερα PS Move. Είναι μερικά games που οι συντάκτες θα τα έκαναν review ακόμα και στο τζάμπα. Το συγκεκριμένο όμως για να το αναλάβει κάποιος θα πρέπει να του το πληρώσω διπλό.
Παντελής ΔασκαλέλοςΚαλύτερο: Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)To Game of Thrones βασίζεται στη λογοτεχνική σειρά "Α Song Of Ice And Fire" του Αμερικανού συγγραφέα George R.R. Martin και καταφέρνει να σας μεταφέρει με επιτυχία στον μαγευτικό κόσμο του Westeros. Το σενάριό του θα σας κρατήσει καθηλωμένους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, χάρις στις συνεχόμενες ανατροπές του και την εξαιρετική πλοκή του. Πρόκειται για ένα Action RPG παλαιάς κοπής που θα ικανοποιήσει όσους είχαν τιμήσει στο παρελθόν την σειρά Knights of The Old Republic της BioWare. Είναι κρίμα που δεν αναπτύχθηκε από κάποιον μεγαλύτερο developer, καθώς η άπειρη Cyanide απέτυχε να παρουσιάσει έναν τεχνικά άρτιο τίτλο. Όσοι από εσάς είστε φίλοι των RPG και μπορείτε να κάνετε...τα στραβά μάτια σε ότι έχει να κάνει με τον οπτικό τομέα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. 
Χειρότερο: 007 Legends (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)
Πιστεύω ότι τo 007 Legends είναι μακράν το χειρότερο video game για φέτος σε όλα τα format που έχει κυκλοφορήσει. Η Eurocom όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε κλείσιμο και ο κύριος λόγος είναι η πλήρης αποτυχία αυτής της δημιουργίας. Το A.I των εχθρών είναι τραγικό, ενώ το single-player campaign προσπαθεί μέσα σε μερικές ώρες να χωρέσει τα γεγονότα έξι ταινιών James Bond και όπως είναι αναμενόμενο αποτυγχάνει παταγωδώς. Εν τέλει έχουμε να κάνουμε με ένα αδιάφορο FPS που δεν καταφέρνει να διακριθεί σε κανέναν απολύτως τομέα, ενώ το gameplay του πολύ γρήγορα καταντά μονότονο και επαναλαμβανόμενο.
Γιώργος Κυρενές
Καλύτερο: Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)
Καλύτερο game της χρονιάς θεωρώ το Dishonored κι αυτό γιατί σε καιρούς που κυριολεκτικά έχουμε γεμίσει με sequels στέκεται επάξια δίπλα σε ονόματα-γίγαντες του χώρου όπως τα Assassin's Creed III και Mass Effect 3. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον game με μοναδικό art design, εξαιρετικό gameplay και μία αφήγηση που καθηλώνει βυθίζοντας μας στον κόσμο του. Έχει φυσικά τις ατέλειες του αλλά είναι αμελητέες σαν πρώτη προσπάθεια και σίγουρα θα διορθωθούν αν κάποτε κυκλοφορήσει συνέχεια. Ελπίζω και οι υπόλοιπες εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Bethesda Softworks και Arkane Studios μήπως και ανανεωθεί κάπως η βιομηχανία.
Χειρότερο: 007 Legends (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)
Χειρότερο της χρονιάς θεωρώ ανεπιφύλακτα το 007 Legends καθώς απογοητεύει σε όλους τους τομείς κι αμαυρώνει το όνομα του δημοφιλούς πράκτορα από το Ηνωμένο βασίλειο. Αν δεν είχε δανειστεί κάποια στοιχεία στο gameplay από την σειρά Call of Duty δεν μπορώ να φανταστώ σε πόση ακόμη χειρότερη μοίρα θα μπορούσε να περιέλθει. Ίσως αυτός να είναι και ο καθοριστικός λόγος που η Eurocom πάει για κλείσιμο. Οι developers και publishers πρέπει να καταλάβουν κάποτε ότι η gaming κοινότητα ωριμάζει όσο περνάει ο καιρός και δεν θα συνεχίσει να ανέχεται τέτοιες αρπαχτές από licensed games, όσο hype κι αν έχει δημιουργηθεί προηγουμένως.
Χριστιάνα Θάνου
Καλύτερο: Call of Duty: Black Ops II (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)
Για μένα το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς ήταν το Call of Duty: Black Ops II, ένας ολοκληρωμένος τίτλος φτιαγμένος αποκλειστικά από την αρχή. Το single-player campaign του μπορεί να μην διαρκεί πάνω από έξι ώρες αλλά σίγουρα είναι ότι το πιο όμορφο είχε ποτέ η σειρά. Πέρα από τα κλασικά όπλα, συναντάμε κι ορισμένα προχωρημένης τεχνολογίας, από τα οποία ξεχώρισα ορισμένα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, όπως π.χ το να μπορώ με ένα ειδικό σκόπευτρο να δω τους αόρατους εχθρούς. Το zombie mode είναι αυτή τη φορά πραγματικά τεράστιο, με το Tranzit να παίρνει τα πρωτεία τόσο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του, όσο και λόγω της αγωνίας που προκαλεί για το τι πρόκειται να συμβεί την αμέσως επόμενη στιγμή. Τέλος, το multiplayer είχε τις μεγαλύτερες αλλαγές, αφού προστέθηκαν modes που βοηθούν τους πιο αρχάριους να παίξουν όπως επίσης και το league play μέσω του οποίου μπορείτε να βρείτε αγώνες με άτομα του επιπέδου σας. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα FPS;

Χειρότερο: Need for Speed: Most Wanted 2 (PC, PS3, Xbox 360, PS Vita, Wii U, iOS)
Το νέο racing της Electronic Arts ήταν για μένα ότι χειρότερο καθώς δεν προσέφερε τίποτα το καινούριο στη σειρά. Αντιθέτως μετάλλαξε την εμπειρία της σειράς σε κάτι τελείως διαφορετικό, ξαναδοκιμασμένο κατά το παρελθόν αλλά με νέο μοτίβο. Η μετατροπή σε open world racing μας θυμίζει το κακέκτυπο του Need for Speed World. Απ' την άλλη, ο χειρισμός του αμαξιού δεν είναι ότι καλύτερο, ενώ κάθε φορά που θα τύχαινε να τρακάρω, η ένδειξη "Crashed" δεν έλεγε να ξεκολλήσει από την οθόνη. Η Criterion Games φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την συμπάθεια που έτρεφαν οι οπαδοί της σειράς για να αποκτήσει hype, όμως δεν κατάφερε να τους παρουσιάσει έναν αξιόλογο διάδοχο του πρώτου Need for Speed: Most Wanted.
Νίκος Θωμάδης
Καλύτερο: Pro Evolution Soccer 2013 (PC, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, 3DS, PSP, mobiles)
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το FIFA θεωρείται από πολλούς καλύτερο από το PES. Το PES 2013 έχει μακράν το καλύτερο gameplay και το παρατηρεί κανείς από τον πλουραλισμό των φάσεων. Χρειάζεται δημιουργικότητα και skill για να διασπάσεις την άμυνα και το συνολικό Balance του σας επιτρέπει να νομίζετε πως παρακολουθείτε πραγματικό ματς. H ταχύτητα και η δύναμη των παικτών, οι αντιδράσεις τους, τα παιχνίδια της μπάλας, μέχρι και η πιθανή εμπάθεια του διαιτητή έχουν εξισορροπηθεί άψογα. Από την άλλη, το FIFA είναι τεχνικά άρτιο, πληρέστερο στα δικαιώματα των ομάδων και παικτών, όμως όχι τόσο ρεαλιστικό και δύσκολο όσο το PES, κατά την γνώμη μου πάντα. Προτείνω σε όσους έχουν κολλήσει με το FIFA να δοκιμάσουν άμεσα το PES 2013 για να καταλάβουν την διαφορά.
Χειρότερο: Total War Battles: Shogun (PC, iPad, Android)
Κι όμως το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε από την σπουδαία Creative Assembly. Είναι ένα Hex Based Strategy που αρχικά κυκλοφόρησε για το iPad κι ενώ είχε μετριότατη αποδοχή από το αγοραστικό κοινό, η Creative Assembly θεώρησε καλό να το κάνει διαθέσιμο στα Android και στα PC. Η έκδοση για τα tablets μπορεί να κριθεί επιεικώς αδιάφορη, καθώς υπάρχουν κι άλλα games του είδους χειρότερα από το Total War Battles: Shogun. Όμως, ειδικά η έκδοση για τα PC αποτελεί ένα σφάλμα της Creative Assembly που χρήζει διερεύνησης. Διότι αφενός o χειρισμός του Total War Battles: Shogun είναι καλύτερα σχεδιασμένος για multitouch οθόνες κι αφετέρου τα γραφικά του είναι τόσο στοιχειώδη που ξεπερνούν σε απλότητα ακόμα κι ένα δωρεάν browser game. Το Total War Battles: Shogun απέδειξε περίτρανα ότι δεν αρκεί ένα καλό όνομα στην αγορά για να κάνεις επιτυχία.
Άντζελα Μαυρομάτη
Καλύτερο: Halo 4 (Xbox 360)
Η μάχη για το φετινό καλύτερο game ήταν πολύ δύσκολη με μεγάλη ποικιλία και φοβερούς τίτλους. Χωρίς να είμαι λάτρης των FPS δεν μπορώ να αγνοήσω την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στο Halo 4 για το Xbox 360 το οποίο και θεωρώ ως το καλύτερο παιχνίδι για το 2012. Η προγραμματιστική εταιρεία 343 Industries τόλμησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε έναν πολύ δυνατό τίτλο και τα κατάφερε περίφημα. Υπέροχο gameplay, με καλές προσθήκες και ενδιαφέρον σενάριο είναι λίγοι από τους λόγους που τράβηξαν την προσοχή μου, εφόσον αξίζει να αναφερθώ όχι μόνο στα καταπληκτικά γραφικά, αλλά και στα μοναδικά cutscenes που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κινηματογραφική ταινία. Περίμενα να δω άλλο ένα Halo 4, ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα παιχνίδι που πήγε τη σειρά ένα βήμα πιο πέρα.
Χειρότερο: Amy (PS3, Xbox 360)
Από την άλλη στις αρχές του έτους η προγραμματιστική VectorCell ανέπτυξε το Amy, ένα survival horror με αρκετά στοιχεία stealth το οποίο όχι μόνο δεν τα πήγε καλά, αλλά έλαβε ορισμένες από τις χειρότερες κριτικές από reviewers και παίχτες. Κυκλοφόρησε για Xbox 360 και PS3, ενώ το update που δόθηκε λίγους μήνες αργότερα προσπάθησε να διορθώσει αρκετά bugs όπως το save system και το player feedback, χωρίς να καταφέρνει να βελτιώσει την συνολική του εικόνα. Σκοπός σας είναι η απόδραση από μία πόλη γεμάτη με περίεργα τέρατα, ελέγχοντας την Lana, μία γυναίκα που προστατεύει την οκτάχρονη αυτιστική Amy. Η ιστορία δεν δίνεται σωστά και τα γραφικά είναι πολύ άσχημα, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα κακό gameplay με φτωχό σύστημα μάχης και αδύναμα puzzles. Είναι ένα από τα χειρότερα games για το 2012 και ειλικρινά υπάρχουν αρκετά άλλα horror τα οποία μπορούν να σας διασκεδάσουν πολύ καλύτερα.
Μιχάλης Μητρόπουλος
Καλύτερο: Diablo III (PC, Mac)
Τόσα χρόνια περιμέναμε το νέο Diablo κι επιτέλους έφτασε. Περιττό να σας αναφέρω ότι αγόρασα από την πρώτη μέρα την συλλεκτική έκδοση και περίμενα σαν τρελός την ανάλογη ώρα ώστε να ανοίξουν οι πολυπόθητοι servers. Με το που άνοιξαν οι τελευταίοι ήταν τέτοια η ανυπομονησία μου για να παίξω που εναλλασσόμουν τις πρώτες ώρες ανάμεσα σε όλους τους servers για να καταφέρω να βρω μια θέση. Τελικά κατάφερα να κάνω login σε έναν αμερικάνικο server. Ειλικρινά δεν με ενδιέφερε πόσο lag, latency ή disconnections είχα. Με το που είδα το πρώτο απαράμιλλης ποιότητας cinematic (όπως και τα υπόλοιπα που ακολούθησαν) και με το που μπήκα στο πρώτο act (αφού είχα ήδη αποφασίσει για το ποιο class θα έπαιζα) κατάλαβα ότι ζούσα πάλι ιστορικές στιγμές. Ακούγοντας την μουσική, βλέποντας τα λεπτομερέστατα 2D γραφικά, αλλά και την συνολική ατμόσφαιρα του ανελέητου hack 'n' slash τίτλου της Blizzard, δεν μπορούσα παρά να μείνω καθηλωμένος στο PC. Έστω και για
λίγες μέρες. Το Diablo 3 είναι από τα λίγα παιχνίδια φέτος (ίσως και το μοναδικό) που με κράτησε τόσο πολύ προσκολλημένο στον κόσμο του. Είναι ένας τίτλος ο οποίος σε κάνει να ξεχάσεις να κοιμηθείς, να φας και γενικά είναι ικανό να σου «ρουφήξει» όλα σου τα κενά Σαββατοκύριακα δίχως δεύτερη σκέψη. Που να βγει και το PvP τι έχει να γίνει.
Χειρότερο: Amy (PS3, Xbox 360)Αν δεν έχετε παίξει το Amy τότε πολύ καλά κάνατε. Μου έχει μείνει ο συγκεκριμένο τίτλος γιατί την είχα «πάθει» μ’ αυτόν. Τι εννοώ; Είχα κατεβάσει το demo στο XBLA (είναι διαθέσιμο και στο PSN) και αποφάσισα τελικά να δαπανήσω περίπου 10 ευρώ για να το αγοράσω. Ίσως τα γραφικά του, που δεν είναι και τόσο άσχημα, να με έπεισαν να το κάνω. Τι το ήθελα όμως; Η ιστορία του παιχνιδιού είναι γεμάτη ασυναρτησίες και δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Ο χειρισμός του είναι πραγματικά από τους χειρότερους που έχω συναντήσει ποτέ σε video game και η όλη ατμόσφαιρά του από horror που υποτίθεται ότι είναι, καταντάει κουραστική και ανυπόφερτη με τους "αλά Dark Souls" θανάτους που θα συναντήσετε. Πραγματικά μην κάνετε το ίδιο λάθος με μένα και αγοράσετε το Amy. Διαλέξτε τυχαία οποιονδήποτε άλλο τίτλο θέλετε. Το πιο πιθανό είναι να πετύχετε κάποιον ο οποίος θα είναι τουλάχιστον δυο φορές καλύτερος από το τερατούργημα της VectorCell. 
Χριστίνα Νικολιδάκη
Καλύτερο: Assassin's Creed III (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)
Κατά την γνώμη μου το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς είναι το Assassin's Creed III. Πληρεί όλες τις προδιαγραφές ενός καλού παιχνιδιού. Έχει ένα φανταστικό σενάριο και το gameplay του μας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση. Μέσω των γραφικών τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει, εκτυλίσσεται μια ιστορία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας. Κάθε φορά άλλωστε, οι δημιουργοί του φροντίζουν ώστε να είναι ανανεωμένο σε όλους τους τομείς και παράλληλα να μην χάνει τα στοιχεία που το έκαναν να διακροθεί. Το Action-Stealth, η απόλυτη ελευθερία κινήσεων και ένας καλοσχεδιασμένος χαρακτήρας που δολοφονεί κάποιες από τις πιό σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας της Αμερικής είναι αδύνατο να μην τραβήξουν το ενδιαφέρον σας. 
Χειρότερο: Ninja Gaiden 3 (PS3, Xbox 360)
Το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς είναι σίγουρα το νέο παιχνίδι δράσης της Team Ninja που δυστυχώς δεν παραμένει πιστό στις ριζες του. Τα προγενέστερα games της σειράς είχαν ένα πολύ ενδιαφέρον gameplay που κρατούσε την ισορροπία ανάμεσα σε δράση και γρίφους. Συνοδεύονταν από εντυπωσιακά περιβάλλοντα όπως πολύχρωμα μοναστήρια και δαιμονικά βασίλεια. Αντιθετως, το Ninja Gaiden 3 αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι ρηχό και εστιάζει μόνο στη δράση η οποία καταντά μονότονη εφόσον δεν έχει καλά combos και όπλα. Παίζοντάς το θα καταλάβετε πως οι δημιουργοί του βασίστηκαν μόνο στην επιτυχία των προηγούμενων τίτλων της σειράς και δεν προσπάθησαν στο ελάχιστο να το εμπλουτίσουν.
Κώστας Προμπονάς

Καλύτερο: XCOM: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360)

Το XCOΜ καταφέρνει κάτι που σπάνια συμβαίνει σε video game: Θα σας κάνει να ενδιαφερθείτε πραγματικά για το τι θα συμβεί και να νοιαστείτε για τους ήρωές του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αποφάσεις σας (και μόνο αυτές) είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της ιστορίας. Για παράδειγμα, θα νιώσετε πραγματική στεναχώρια μόλις χάσετε κάποιους στρατιώτες όχι μόνο επειδή επενδύετε πάνω τους από την αρχή, αλλά και γιατί εσείς είστε υπεύθυνοι για αυτήν την απώλεια. Το δυναμικό σύμπαν που δημιουργεί η Firaxis Games είναι απόλυτα πειστικό και όταν η εμπειρία της εταιρείας (με προϊστορία σε Civilization III, IV και V μεταξύ άλλων) εμφυτεύεται στο turn-based gameplay του XCOM και στα άφθονα Strategy, RPG και Management-sim στοιχεία, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απολαυστικό. Το XCOM καταφέρνει να σας βάζει στον κόσμο του όπως λίγα άλλα games. Είναι ένα εντυπωσιακό, φρέσκο και πιστό remake.
Χειρότερο: Wonderbook: Book of Spells (PS3)
Η αρχική ιδέα είναι καλή: Χρησιμοποιώντας augmented reality τεχνικές το βιβλίο Wonderbook εμφανίζεται ολοζώντανο στην οθόνη της τηλεόρασής σας, το PS Move controller μεταμορφώνεται σε μαγικό ραβδί και το παιδί σας σε μικρό Harry Potter. Αλλά...που είναι το παιχνίδι; Οέο; Το να προσπαθείτε επί 15 λεπτά να βρείτε πως πρέπει να κουνηθεί το ραβδί ώστε να εκτελεστούν τα σύμβολα-spells που υπάρχουν στο βιβλίο και τα spells που φωνάζετε και θεωρούνται πάντοτε σωστά είναι δύο στοιχεία που μας δείχνουν ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί gameplay. Μιάμιση ώρα απίστευτης υπομονής είναι το μόνο που χρειάζεται για να "απολαύσετε" το Wonderbook, το οποίο όχι μόνο δεν πείθει τα μικρά παιδιά (στα οποία στοχεύει), αλλά είναι ικανό να τα κάνει να αντιπαθήσουν τα video games και να βάλλουν τα κλάματα! Eίναι απογοητευτική η σκέψη ότι κάποιοι, το…2032 θα γράφουν σε μελλοντικά forums του GW ότι το πρώτο παιχνίδι που έπαιξαν στην ζωή τους ήταν το Wonderbook επειδή οι γονείς τους το 2012 πείστηκαν (από τις διαφημίσεις) ότι ήταν διασκεδαστικό. Χαμένη ευκαιρία (λόγο ανάμειξης της J.K.Rowling), seasonal αρπαχτή ή ασέβεια στους θαυμαστές του Harry Potter; Μάλλον όλα αυτά μαζί.
Παναγιώτης Φλώρος
Καλύτερο: Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360, Wii U)Το τέλος της επικής τριλογίας ήταν ότι πιο αριστοτεχνικό πέρασε από τις οθόνες μας το 2012. Το gameplay του συνδυάζει την απλότητα με την ποικιλία, τόσο στον τρόπο ανάπτυξης του χαρακτήρα όσο και στον οπλισμό. Η δράση είναι άφθονη και οι μάχες διεξάγονται απροβλημάτιστα από πλευράς Α.Ι, προσδίδοντας μεγάλο βαθμό αληθοφάνειας που περνάει την αίσθηση της πίεσης που έχει μια μάχη, αν και το mellee στοιχείο... πέρασε και δεν ακούμπησε. Από πλευράς σεναρίου η Bioware αφουγκράστηκε το κοινό της που δεν ήταν ευχαριστημένο με κάποια σημεία του Mass Effect 2 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό. Η αίσθηση ελευθερίας των επιλογών είναι σαφώς πιο περιορισμένη και αρκετά γραμμική, κάτι που οι προκάτοχοι του Mass Effect 3 δεν είχαν σε τόσο εμφανή βαθμό. Απ' την άλλη όμως, ο ευρύς και λεπτομερής κόσμος του ενδείκνυται προς εξερεύνηση και η προσθήκη του multiplayer ήταν το κερασάκι στην επική τούρτα της Bioware.
Χειρότερο: Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)
To λογοτεχνικό δημιούργημα του George R. R. Martin, "A Song of Ice And Fire" αλλά και η επιτυχημένη, ομώνυμη σειρά του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ είχαν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για την μεταφορά του Game of Thrones ως video game με στοιχεία RPG, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Η επική ατμόσφαιρα, το καλοδουλεμένο σενάριο και ο τρόπος που αυτό εξελίσσεται ήταν τα δυνατά χαρτιά του δημιουργήματος της Cyanide. Δυστυχώς όμως το πολύ μεγάλο αγκάθι στο πλευρό είναι η φτωχή Α.Ι και τα απαράδεκτα για την εποχή γραφικά του. Το εναλλακτικό σύστημα μάχης του Game of Thrones, αν και ήταν αρκετά καλοδουλεμένο, δεν παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει η μεγάλη fan base της τηλεοπτικής και λογοτεχνικής σειράς να το απολαύσει. Ίσως εάν είχε αναλάβει μια πιο έμπειρη εταιρία την ανάπτυξη του Game of Thrones να μιλάγαμε για το διαμάντι της χρονιάς, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν...κάρβουνο.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου