Riven review-Καλώς ήρθατε στην Πέμπτη Εποχή


 
Η ιστορία κατά κάποιο τρόπο συνδέεται με τα γεγονότα του Myst και ακολουθεί το τέλος του. Πριν βρεθείτε εσείς στο Myst, ο Atrus μαζί με τη σύζυγό του Catherine, είχαν φυλακίσει τον αυταρχικό και υπερόπτη πατέρα του πρώτου, τον Gehn, στο Riven. Ο Gehn, παρότι μισός D’ni στην καταγωγή του, δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει την τέχνη της γραφής (δηλαδή να δημιουργεί εποχές-Ages μέσα από τα βιβλία του) με αποτέλεσμα κάθε εποχή που δημιουργεί να καταρρέει. 

Γεμάτος, παρόλα αυτά, από βεβαιότητα ότι μπορεί να δημιουργεί κόσμους, σταδιακά θεωρεί πως είναι θεός και αποφασίζει να επαναφέρει τον χαμένο πολιτισμό των D’ni. Το Riven, ή αλλιώς η Πέμπτη Εποχή όπως ο Gehn την ονομάζει, θεωρεί πως είναι η πιο σταθερή του δημιουργία. Και το Riven, όμως, όπως και οι άλλες εποχές του Gehn, αρχίζει και καταρρέει. Ο Atrus, λοιπόν, μαζί με την Catherine, καταστρέφουν όλα τα linking books που υπάρχουν στο Riven και αφήνουν τον Gehn εκεί χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Παράλληλα ο Atrus αναλαμβάνει να διορθώσει τα λάθη του πατέρα του, προσθέτοντας συνεχώς γραφή στο βιβλίο του Riven σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει την πληρη κατάρρευση της εποχής.

Στο ενδιάμεσο, η Catherine επιστρέφει στο Riven για να βοηθήσει το λαό της ο οποίος ταλαιπωρείται από το αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο Gehn, όμως τελικά εντοπίζεται και φυλακίζεται από τον τελευταίο. Οι Moiety, μία ομάδα ντόπιων που επαναστατεί κατά του Gehn και οι οποίοι βρίσκονται κρυμμένοι σε έναν κόσμο που δεν τον γνωρίζει ούτε εκείνος, κάνουν ό,τι μπορούν για να τη σώσουν και να εκδιώξουν τον τύραννό τους. Έτσι, ο Atrus ζητάει την δική σας βοήθεια, δηλαδή να πάτε στο Riven, να φυλακίσετε τον Gehn σε ένα βιβλίο-παγίδα όμοιο με αυτό που είχε φυλακίσει τους δυο του γιους, να εντοπίσετε τους επαναστάτες, να σώσετε την Catherine ώστε να βοηθήσει τους πολίτες και να επιστρέψετε όλοι με ασφάλεια. Για το καλό όλων δε σας δίνει κανέναν linking book, προς αποφυγή κινδύνου να το εντοπίσει ο Gehn και να δραπετεύσει. Οπότε με το εισιτήριο χωρίς επιστροφή, εσείς κάνετε link στην Πέμπτη Εποχή. Εκεί θα κληθείτε να εξερευνήσετε όλα τα νησιά της Εποχής, να καταλάβετε τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους και να λύσετε πολλούς γρίφους.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι καταπληκτικό για δύο λόγους. Καταρχάς δίνει τρομερή υπόσταση στη σειρά Myst, της οποίας η ιστορία βέβαιαι ήταν ήδη εδραιωμένη με το αρχικό παιχνίδι και τα βιβλία που ακολούθησαν από τον Rand Miller. Παρόλα αυτά, η έννοια και μόνο της ύπαρξης του αυταρχικού Gehn, η θεοποίησή του που απεικονίζεται και στις ζωγραφιές στο Riven, αλλά και η αντιπαλότητά του με τους Moiety δημιουργούν ένα εξαιρετικό σεναριακό σκηνικό που αγκαλιάζει την καρδιά του παιχνιδιού: τους γρίφους.

Οι γρίφοι στο Riven δεν είναι απλή υπόθεση. Το παιχνίδι ακόμη θεωρώ πως είναι ίσως το πιο έξυπνο που έχω παίξει, με μία ευφυή δυσκολία που δεν το καθιστά ακατόρθωτο όπως πολλοί κλώνοι του Myst, αλλά απαιτεί εξαιρετική παρατηρητικότητα, εξερεύνηση, σκέψη και αφοσίωση. Η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς είναι πως η ίδια η Πέμπτη Εποχή αποτελείται από πέντε νησιά (Jungle Island, Temple Island, Survey Island, Boiler Island, Prison Island) που συνδέονται μεταξύ τους και οι γρίφοι απαιτούν στοιχεία από όλες τις περιοχές. Δεν είναι όπως το Myst πχ όπου υπήρχαν διαφορετικές εποχές και οι γρίφοι σε μία εποχή αφορούσαν μόνο στη συγκεκριμένη εποχή. Εδώ hints για τη λύση ενός γρίφου στο Jungle Island μπορεί να υπάρχουν στο Survey Island κτλ. Το επίπεδο ευφυίας των γρίφων και η συνοχή με την οποία έχουν σχεδιαστεί, πιστεύω ότι δε ξεπεράστηκαν σε κανένα από τα επόμενα παιχνίδια της σειράς (ακόμα και αν το Myst 5 το πλησίασε κάπως). Η εξερεύνηση είναι μία σκέτη απόλαυση, λατρεύετε να κρατάτε σελίδες σημειώσεων – αν και στο remake επιτέλους μπορείτε να βγάζετε screenshots αποφεύγοντας έτσι το ταλέντο στη ζωγραφική που ήταν απαραίτητο στο αρχικό παιχνίδι.

Παράλληλα, όπως σε κάθε παιχνίδι της σειράς Myst, το διάβασμα είναι αναμενόμενο, αν και θα έλεγα πως εδώ είναι κατά τι λιγότερο από ότι στα υπόλοιπα. Παρόλα αυτά, θα διαβάσετε τα ημερολόγια των Atrus, Gehn και Catherine για να κατανοήσετε τα γεγονότα του παιχνιδιού, αλλά και να αναζητήσετε hints και λύσεις σε γρίφους. Στο remake έχει προστεθεί η δυνατότητα χρήσης ενός εργαλείου των Moiety: κάποιου είδους μεγεθυντικός φακός που αποκαλύπτει στοιχεία ντυμένα με ειδική μπογιά από τους Moiety. Τον φακό αυτό να τον χρησιμοποιείτε συχνά, καθώς βοηθάει στην επίλυση αρκετών γρίφων. Γενικότερα, θα έλεγα πως ο επανασχεδιασμός των γρίφων απογειώνει έναν τίτλο που ήδη ήταν κορυφαίος. Ορισμένοι προβληματικοί γρίφοί του original έχουν αντικατασταθεί από σαφώς πιο σύγχρονους και ανανεωμένους. O δε χειρισμός είναι ο κλασικός, αν και προσωπικά θα ήθελα μια επιλογή για mouse-only κίνηση όπως στο Myst 5 (όχι ότι αυτό θα λείψει σε πολλούς βέβαιαι).

Τα γραφικά είναι το άλλο μεγάλο ατού του remake. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ανάγκη είχα αυτό το remake μέχρι να αντικρύσω τη θάλασσα στο παιχνίδι. Η Πέμπτη Εποχή πάντα είχε μία έρημη, απόκοσμη γοητεία που κανένα από τα επόμενα παιχνίδια δεν κατάφερε να πλησιάσει. Η αίσθηση αυτή κορυφώνεται από την υπέροχα σχεδιασμένη θάλασσα που περιτριγυρίζει τα νησιά του Riven. Δεν είναι μόνο η αληθοφάνεια με την οποία έχει σχεδιαστεί, είναι και το μέγεθός της, ο ορίζοντας που αντικρύζετε από τις κορυφές, οι θαλάσσιες «τρύπες» που υπάρχουν εξαιτίας των λαθών στη γραφή του Gehn. Το δεύτερο σημείο που σας αφήνει με το στομα ανοιχτό είναι ο χρυσός τρούλος. Ένα κτίριο που αποτελεί ορόσημο στη σειρά, αυτή τη φορά ορθώνεται τεράστιο και ολόχρυσα βαμμένο. Γενικά το remake είναι καταπληκτικά σχεδιασμένο, με εξαιρετικές υφές όπως μας έχει συνηθίσει η Cyan). Επίσης τα νησιά έχουν μεγαλώσει λίγο, πχ το χωριό στο Jungle Island είναι πλέον πιο μεγάλο και εντυπωσιακό. Και βέβαια σημαντικό είναι πως μπορείτε να κινηθείτε σχεδόν παντού, να πάτε να δείτε τί κρύβεται πίσω από κτίρια και βράχους, να φτάσετε στο άκρο ενός γκρεμού και να αγναντέψετε την απέραντη θάλασσα κοιτώντας από μακριά όλα τα νησιά.

Το μόνο αρνητικό εδώ είναι τα 3D μοντέλα. Όπως και στο Myst, το FMV εγκαταλείφθηκε για άγνωστους σε μένα λόγους και αντικαταστάθηκε με μετριότατα 3D μοντέλα. Μπορεί να είναι ένα κλικ καλύτερα από τα κάκιστα του remake του Myst, απέχουν όμως παρασάγγας από αληθοφανή μοντέλα σύγχρονων τίτλων. Κρίμα, γιατί ο κόσμος είναι τοσο υπέροχα όμορφος που μόλις αντικρύσετε την Catherine με το κάκιστο lip-sync, η αίσθηση αυτή γειώνεται απότομα. Δυστυχώς, όπως κάθε παιχνίδι της Cyan, έτσι και αυτό πάσχει από κακό optimization. Με 3060 Ti, Intel i5 και όλα στο epic είχα πολλά «σπασίματα», τα οποία εμένα προσωπικά δε με ενοχλούν (πάντα προτιμώ το quality από το performance), αλλά αν περιμένετε ομαλό παιχνίδι μάλλον πρέπει να κάνετε πολλούς συμβιβασμούς.

Ο ηχητικός τομέας είναι επίσης ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Οι ambient ήχοι και η μουσική του original παραμένουν μοναδικά και απόλυτα ταιριαστά με τη μοναχική και έρημη αίσθηση που έχετε κατά την εξερεύνησή σας στην Πέμπτη Εποχή. Στο remake, καθώς έχει προστεθεί το Starry Expanse αλλά και κάποιες μικρότερες περιοχές ή γρίφοι, υπάρχουν και νέα μουσικά κομμάτια, εξίσου ταιριαστά και απολαυστικά. Οι ερμηνείες όπως πάντα είναι εξαιρετικές, με τη σημείωση των 3D μοντέλων που προανέφερα.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου