To Watcher Chronicles είναι ένα 2D soulslike που προσπαθεί να ξεχωρίσει

 


To Watcher Chronicles είναι ένα 2D soulslike που προσπαθεί να ξεχωρίσει προσφέροντας μια φωτεινή και καρτουνίστικη σχεδόν εμπειρία. Με την πρώτη ματιά φαντάζει αδιάφορο και απλοϊκό, όμως διαθέτει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που «λάμπουν» μόνο στην συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών και την έχουν κάνει τόσο αγαπητή και διάσημη.

Όπως σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια τύπου souls, είστε μια χαμένη ψυχή που ξυπνάει σε μια υπόγεια κρύπτη. Γρήγορα ανακαλύπτετε μέσω συνοπτικών διαλόγων και διαδικασιών, ότι τέσσερις Watchers απειλούν τον κόσμο και πρέπει να τους εξολοθρεύσετε, για να ανοίξετε μια πύλη προς το τελικό boss και την σωτηρία σας. Για να αντιμετωπίσετε τους τέσσερις Watchers πρέπει να ταξιδέψετε κατά μήκος και πλάτος όλου του γνωστού κόσμου και να φέρετε τρόπαιο τα κεφάλια τους σε μια μυστηριώδη πύλη. Κατά την διαδρομή αυξάνετε το επίπεδο και τις ικανότητές σας σκοτώνοντας στο διάβα σας αμέτρητους εχθρούς, ανακαλύπτετε νέους συμμάχους και πολεμάτε δεκάδες επιβλητικά και απαιτητικά boss.

Το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία metroidvania και souls με μια ιδιαίτερη αισθητική που, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτό το είδος. Ξεκινώντας, επιλέγετε φύλο και έπειτα από ένα συνοπτικό tutorial ξεχύνεστε στο κόσμο του παιχνιδιού. Ο πρωταγωνιστής μπορεί να πηδήξει, να αποφύγει με μανούβρα τις επιθέσεις, να αμυνθεί και να χρησιμοποιήσει μια δευτερεύουσα επίθεση. Κάθε ενέργεια καταναλώνει stamina η οποία αναπληρώνεται σταδιακά αυτομάτως. Αν καταφέρετε ένα τέλειο μπλοκ σε μια εχθρική επίθεση, πέρα από το στιγμιαίο πάγωμα του εχθρού, κερδίζετε και ένα σεβαστό ποσοστό stamina σαν επιστροφή. Οι δευτερεύουσες επιθέσεις είναι μια διαφορετική υπόθεση καθώς δεν καταναλώνουν αντοχή αλλά ενέργεια (το γνωστό mana). Η ενέργεια δεν αναπληρώνεται αυτόματα αλλά μονάχα με τις επιθετικές σας ενέργειες και από το πόσο αποτελεσματικός είστε στη μάχη. Όταν γεμίσει μπορείτε να επιτίθεστε από μακριά με τόξα ή μαγεία εκ του ασφαλούς, κρατώντας αποστάσεις. Με κάθε εχθρό που σκοτώνετε συλλέγετε umbra (τα souls) με τα οποία μπορείτε να ανεβάσετε επίπεδο επενδύοντας πόντους σε δύναμη, υγεία, αντοχή και μαγεία αντίστοιχα. H τακτική συλλογής umbra είναι η κλασική συνταγή που γνωρίζουμε: όταν πεθάνετε πρέπει να επισκεφτείτε τον τόπο θανάτου σας για να ξανασυλλέξετε ότι είχατε μέχρι τότε. Αν αποτύχετε να φτάσετε στο σημείο και ξαναπεθάνετε, τότε τα χάνετε για πάντα.

Η κεντρική σας βάση, το Haven, είναι το ιερό σας άβατο στο οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράτε με χαρακτήρες για να αυξήσετε το level σας, να αγοράσετε και να αναβαθμίσετε εξοπλισμό και να αποκτήσετε βιβλία μαγείας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από όπλα, πανοπλίες και δαχτυλίδια που μπορείτε να αποκτήσετε, με μοναδικές κινήσεις και όμορφο σχεδιασμό. Στον σιδερά σταδιακά ξεκλειδώνονται μέσα από συγκεκριμένες δευτερεύουσες αποστολές πανέμορφα σετ πανοπλιών με πολλά μπόνους. Υπάρχει πλήθος από side-quests, χαρακτήρες και πολύτιμα αντικείμενα κρυμμένα στον κόσμο και περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Ο χάρτης είναι κατατοπιστικότατος και απεικονίζει σαφέστατα όλα όσα χρειάζεστε για να εξερευνήσετε πλήρως τις πίστες (σεντούκια θησαυρών, πόρτες κτλ). Παρά την δισδιάστατη φύση του παιχνιδιού, ο σχεδιασμός των πιστών είναι πολύ όμορφος με έξυπνα shortcuts όπου χρειάζεται και πολλά shrines για να κάνετε save. Η τήλεμεταφορά από πίστα σε πίστα είναι επίσης ταχύτατη, κάτι που σας βοηθάει καθώς πολλές πόρτες είναι κλειδωμένες κατά το πρώτο σας πέρασμα και απαιτούν ειδικά κλειδιά για να ανοίξουν. Αυτά τα κλειδιά τα αποκτάτε με το θάνατο του κάθε Watcher (τέσσερα στο σύνολο) και σας ξεκλειδώνουν νέους θησαυρούς, αποστολές, ακόμα και καινούριες περιοχές. Τέλος να πούμε ότι το παιχνίδι έχει πολύ ικανοποιητική διάρκεια, κοντά στις 15 με 20 ώρες, και δύο πιθανά φινάλε.

Soulslike χωρίς δυνατά boss δεν υφίσταται και το Watcher Chronicles έχει αρκετά τέτοια. Τα boss είναι καλοσχεδιασμένα, με πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων και ποικιλία. Καταφέρνουν να σας δυσκολέψουν, χωρίς όμως να σας απελπίσουν. Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι έχει την δυσκολία που απαιτείται για να αποτελέσει πρόκληση, αλλά είναι βατό, κυρίως λόγω της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων, των πολλών shrines και της γενναιόδωρης συλλογής umbra. Αν είστε προσεκτικός και μεθοδικός, πολύ γρήγορα γίνεστε overleveled, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται η προσοχή σε απαιτητικά μέρη. Οι μάχες είναι χορταστικές και έχουν ωραία ροή και γρήγορο ρυθμό, ενώ οι συνδυασμοί των επιθέσεων γίνονται άμεσα με διαφορετική ποικιλία κινήσεων ανάλογα με το όπλο. Απλά αρκετές φορές λόγω της 2D φύσης του παιχνιδιού και του γενικού χαμού που γίνεται στην οθόνη, «χάνεται η μπάλα» και καταλήγετε σε άδοξο θάνατο, οπότε καλό είναι σε μαζικές επιθέσεις από πλήθος εχθρών να κρατάτε αποστάσεις. Οι εχθροί ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε και η γκάμα τους είναι μεγάλη, από τεράστιους δράκους και σκελετούς μέχρι λυκανθρώπους, σατανικούς μάγους και διαβολικά δέντρα. Η εχθρική δραστηριότητα σίγουρα θα ικανοποιήσει τα «δολοφονικά» σας ένστικτα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και local co-op όπου μπορείτε να σφάζετε τέρατα παρέα με ένα φιλαράκι σας.

Το παιχνίδι λειτουργεί καλά, χωρίς τεχνικά προβλήματα, πέρα από κάποια περίεργη συμπεριφορά στα ανεβοκατεβάσματα με τα ασανσέρ (ο ήρωας εκτοξεύεται με δύναμη προς τα πάνω για άγνωστο λόγο) και στους θανάτους από πτώση (κάποιες φορές πέφτετε από μεγάλο ύψος χωρίς να πάθετε τίποτα, ενώ άλλες φορές πέφτετε από ένα μικρό τοιχάκι και σκοτώνεστε). Ένα εκνευριστικό θέμα είναι η αδικία που υπάρχει στο (ελάχιστο ευτυχώς) platforming. Ενώ πηδάτε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και κάτω σας είναι το χάος, οι εχθροί λες και είναι επίτηδες προγραμματισμένοι να σας χτυπήσουν ακριβώς τη στιγμή που εκτελείτε το άλμα με αποτέλεσμα να διακόπτεται στον αέρα η φόρα σας και να καταλήγετε στο κενό.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι δίκοπο μαχαίρι και είτε θα σας ξενερώσουν μονομιάς, είτε θα σας κερδίσουν σταδιακά. Υπάρχει μια ποικιλόχρωμη, φωτεινή παλέτα παντού που προκαλεί με την ελαφρότητα της και δε συνάδει με το χαρακτήρα του τίτλου, αλλά όλως περιέργως λειτουργεί αρμονικά σαν ένα μέρος μιας συνολικά άρτιας προσπάθειας. Εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν πολλές περιοχές με μοναδική θεματική και παρόλο που είναι σχετικά μικρές και επαναλαμβάνονται στις λεπτομέρειές τους, δημιουργούν ωραία αντίθεση καθώς πηγαινοέρχεστε από την μία στην άλλη. Πολύ όμορφο οπτικά επίσης το ότι οι περιοχές που ανακαλύπτετε έχουν μια προοδευτική επιβλητικότητα, τονίζοντας την πρόοδό σας και την πορεία σας προς το επικό φινάλε

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου