To FIFA 23 είναι το τελευταίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της EA με το όνομα «FIFA

 


To FIFA 23 είναι το τελευταίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της EA με το όνομα «FIFA» και συνοδευόταν από προσδοκίες για πραγματικά βήματα μπροστά, εν όψει της νέας εποχής της σειράς από του χρόνου. Οι προσδοκίες μπορεί να μην επαληθεύονται σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν προσφέρει κάτι ρηξικέλευθα διαφορετικό, αλλά έρχεται με κάποιες αλλαγές κυρίως στο gameplay που φέρνουν μία φρεσκάδα στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο της τελευταίας τριετίας.

Από την πρώτη καταλαβαίνετε ότι ο ρυθμός του παιχνιδιού έχει μειωθεί επιτέλους σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Οι παίκτες πρώτα κοντρολάρουν και μετά πασάρουν και όταν πασάρουν δεν γίνεται με την ακρίβεια που χτυπάτε την μπάλα με την στέκα του μπιλιάρδου όπως στα προηγούμενα FIFA. Εδώ πρώτα κοιτάτε πού θα δώσετε την μπάλα και μετά πασάρετε, οπότε δεν υπάρχει αυτή η γνώριμη αίσθηση ότι παίζετε φλιπεράκι που έχουν παραδοσιακά τα FIFA. Τολμώ να πω ότι το παιχνίδι δίνει μία αίσθηση παλαιότερων PES. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως «κληρονόμησε» και τα προβλήματα στο gameplay των παλαιότερων PES. Είναι αρκετά πιο δύσκολο να ελέγξετε τους παίκτες που επιταχύνουν κατά μέτωπο προς την επίθεση, αφού έχετε την αίσθηση ότι «γλιστράνε» και δεν πατάνε σωστά στο γρασίδι, όταν θέλετε να αλλάξετε απότομα κατεύθυνση. Αυτό το πιο αργό τέμπο δίνει πραγματικά ελευθερία στο τρόπο παιχνιδιού, ενώ και το ίδιο το παιχνίδι σας ωθεί να επιτεθείτε με διαφορετικό τρόπο και όχι μόνο από με πλαγιοκοπήσεις και συρτή παράλληλη σέντρα στην καρδιά της μικρής περιοχής. Πχ αρκετά πιο αποτελεσματικές είναι οι ψηλοκρεμαστές προωθημένες μπαλιές στη πλάτη της άμυνας (ίσως και λίγο περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε), ενώ βγαίνουν φάσεις και με σέντρες για κεφαλιά, προωθημένες συρτές πάσες από τον άξονα κτλ.

Στην ευχαρίστηση του gameplay συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η πολυδιαφημισμένη τεχνολογία Hypermotion, που παράγει απίθανα animations στους παίκτες σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Η αίσθηση όταν πέφτετε για τάκλιν, όταν τζαρτζάρετε τον αντίπαλο ή όταν προσπαθείτε να πάρετε την καλύτερη θέση σπρώχνοντας τον αντίπαλό σας είναι το κάτι άλλο και δίνει πραγματικά ένα πολύ ρεαλιστικό τόνο στο παιχνίδι. Βελτιωμένη παρουσιάζεται και η φυσική της μπάλας, αφού νιώθετε περισσότερο τα σουτ που εκτελείτε. Επίσης οι κεφαλιές είναι πιο ρεαλιστικές και δεν διανύουν αφύσικες τροχιές 40+ μέτρων όπως συνέβαινε σε προηγούμενα FIFA.

Στα θετικά του FIFA 23 συγκαταλέγεται και η βελτίωση σε ότι έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία. Είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με το FIFA 22 να πατήσετε το κουμπί στο κατάλληλο timing για να κλέψετε την μπάλα από τον αντίπαλο, οπότε μπορείτε να παίξετε επιτέλους ικανοποιητική άμυνα και να μην εκνευρίζεστε με τις «ζεϊμπεκιές» των αμυντικών σας μπροστά στους επιτιθέμενους. Μάλιστα και οι αντίπαλοι τουλάχιστον στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας έχουν πιο «ανθρώπινη» νοημοσύνη, αφού ναι μεν κάνουν πιο εύκολα λάθος στην τελική πάσα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά είναι αρκετά πιο απρόβλεπτοι στις κινήσεις τους και πολύ πιο πιεστικοί. Βέβαια, για άλλη μια φορά δεν λείπουν τα σκορ τύπου πόλο, ιδιαίτερα όταν παίζετε online, αλλά και το κόλλημα των αντιπάλων να μην πιέζουν σε όλο το γήπεδο αλλά να κάθονται να σας κοιτάνε αν είστε κάτω από την σέντρα ενώ μένουν 5 λεπτά πριν την λήξη και είναι πίσω στο σκορ! Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπονται στο legendary επίπεδο δυσκολιάς και τα βλέπουμε και στον φετινό τίτλο.

Από την άλλη, μία προσθήκη κατ’ εμέ ανούσια έως αρνητική για τον ρεαλισμό είναι τα power shot, όπου με τον κατάλληλο συνδυασμό κουμπιών εξαπολύετε μια καραβολίδα που δεν μπορεί να αποκρούσει ο τερματοφύλακας. Μάλιστα όταν πετύχετε τον συνδυασμό η κάμερα ζουμάρει(!) στον παίκτη σας θυμίζοντας το Virtual Striker 2 στο Dreamcast! Τραγελαφική arcade πινελιά που δεν έχει θέση σε σύγχρονο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Αρνητικό είναι και το γεγονός ότι πολύ εύκολα μπαίνει γκολ με εξωτερικό φάλτσο, λες και υπάρχουν πολλοί… Quaresma στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Πώς μετά να μην βλέπετε τρελά σκορ… Ως προς τους τερματοφύλακες, δεν συνάντησα ιδιαίτερα ευτράπελα. Ούτε με τους διαιτητές που σε αρκετά FIFA χάλαγαν εντελώς το παιχνίδι με τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους. Κάποια πέναλτι που δίνονται είναι λίγο τραβηγμένα, αλλά αποτελούν εξαίρεση και δεν επηρεάζουν σημαντικά το παιχνίδι. Παρεπιπτόντως, παράξενη εντύπωση προκαλεί παρεμπιπτόντως η απουσία του VAR, που είναι δεδομένο στη πραγματικότητα. Τουλάχιστον ισχύουν οι πέντε αλλαγές, κάτι που δεν υπήρχε στο FIFA 22.

Αντίθετα με το gameplay, τα modes του FIFA 23 δεν έχουν ιδιαίτερες αλλαγές και παραμένουν σε μια σχετική στασιμότητα εκτός μικρών διαφοροποιήσεων. Πχ στο Career έχουν αλλάξει τα μενού και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πιο εύχρηστα, ενώ μπορείτε να επιλέξετε πραγματικό προπονητή για να ξεκινήσετε την καριέρα σας. Επιπλέον, η διοίκηση κρίνει κατά πόσο σωστή ή όχι ήταν η διαπραγμάτευση που κάνατε για κάθε μεταγραφή και σας βαθμολογεί, γεγονός που έχει μεν πλάκα αλλά συχνά εκνευρίζει, καθώς κάποιες φορές σας βαθμολογούν αυστηρά ακόμη κι αν έχετε κάνει καλό deal και πουλήσατε 37 χρονών ρολίστα παίκτη με 2 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την αξία του! Τραγελαφική προσθήκη είναι το βιντεάκι που πέφτει όταν παίρνετε κάποιον παίκτη και πολύ περισσότερο όταν διώχνετε κάποιον, όπου υπό τους ήχους μιας μεγαγχολικής μελωδίας τον ξεπροβοδίζετε έξω από τις εγκαταστάσεις την ομάδας… Πραγματική παρωδία. Θετική προσθήκη είναι η δυνατότητα να παίξετε συγκεριμένα highlights σε κάποιο αγώνα και να μην αφήσετε τα πάντα στη μοίρα τους αν δεν θέλετε να παίξετε όλο το ματς. Προσωπικά δεν το χρειάστηκα γιατί θέλω να παίζω όλα τα ματς, αλλά είναι χρήσιμο αν θέλετε να τρέξετε την αγωνιστική σεζόν, ιδιαίτερα αν έχετε εξασφαλίσει μαθηματικά κάποια θέση ή δεν σας ενδιαφέρει καθόλου κάποια διοργάνωση κτλ.

Πέρα από καριέρα προπονητή, μπορείτε να επιλέξετε καριέρα παίκτη. Εδώ η προσωπικότητά σας καθορίζεται από τις επιλογές σας εντός και εκτός γηπέδου, οπότε μπορείτε να έχετε τον ρόλο του heartbeat, δηλαδή να είστε παίκτης που βάζει την ομάδα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον, να είστε virtuoso, ένας παίκτης ηγετικός που βοηθάει τους συμπαίκτες του, ή maverick, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική σας προβολή. Κάθε προσωπικότητα σας δίνει έξτρα στατιστικά που σας βοηθάνε εντός γηπέδου, αφού πχ ο ρόλος του Virtuozo εξυπηρετεί περισσότερο τους δημιουργικούς παίκτες, ενώ αντίθετα ένας επιθετικός μπορεί να επωφεληθεί από τα στατιστικά του maverick κτλ.

Το Ultimate Team έχει επίσης μικρές αλλά και ουσιαστικές αλλαγές. Πλέον αλλάζει εντελώς ο μηχανισμός chemistry στην ενδεκάδα σας, αφού πχ δεν απαιτείται οι αμυντικοί να προέρχονται από την ίδια χώρα ή πρωτάθλημα με τους μέσους ή τον τερματοφύλακα κτλ, και αντ’ αυτού υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα που σας επιτρέπει να έχετε μέχρι 33 πόντους chemistry. Αυτό σας ωθεί να κάνετε πειραματισμούς με παίκτες διαφορετικών πρωταθλημάτων και δεν σας περιορίζει τόσο όσο στα προηγούμενα FIFA. Τα moments είναι μια ευχάριστη προσθήκη αν παίζετε solo ή θέλετε να χτίσετε πρώτα την ομάδα σας σε single-player αγώνες πρωτού πάτε στο κυρίως μενού των online ματς. Σε αυτά πρέπει να έχετε παίκτες από συγκεκριμένες ομάδες ή παίκτες συγκεκριμένων εθνικοτήτων κτλ και προσπαθείτε να κάνετε συγκεκριμένα challenges σε συγκεκριμένους αγώνες και σε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στο ματς. Πχ μπορεί να σας ζητηθεί σε ένα el classico να γυρίσετε το ματς ενώ χάνετε 0-1 στο ημίχρονο ή να σκοράρετε με εκτέλεση φάουλ σε προκαθορισμένο σημείο του ματς ή να σκοράρετε δύο γκολ μέσα στο ματς με κάποιον αμυντικό κτλ. Πέρα από την ευχαρίστηση και τα ανταποδοτικά οφέλη που έχετε ολοκληρώνοντας τέτοια moments, αποκτάτε και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάρτες παικτών που δεν υπολογίζονται για την βασική σας ομάδα, οπότε σας δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς παίκτες αντί γι αυτούς που χρησιμοποιείτε στις online αναμετρήσεις.

Κατά τ’ άλλα, το «ζουμί» του Ultimate Team είναι βέβαια το online. Στόχος σας να αναρριχηθείτε στις μεγαλύτερες κατηγορίες νικώντας αγώνες με την ομάδα σας ή να δοκιμάσετε την τύχη σας στο FUT Draft όπου επιλέγετε μεταξύ τυχαίων καρτών για κάθε θέση και παίζετε σε τουρνουά. Τα microtransactions για μία ακόμη χρονιά δίνουν και παίρνουν, καθώς όντως απαιτείται σημαντικό ποσό χρημάτων για να κάνετε μία πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα και να μπορέσετε να διακριθείτε στο FUT Champions, το οποίο είναι πλέον για τους pro players ή για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν με πολύ δυνατές κάρτες παικτών.

Πέρα από αυτά τα βασικά modes, ως συνήθως μπορείτε να παίξετε με τον ποδοσφαιριστή σας στο Pro Clubs και να δημιουργήσετε ομάδα με άλλους παίκτες, να δοκιμάσετε την τύχη σας στo Online Seasons όπου πρέπει να ανεβαίνετε κατηγορίες με την ομάδα που επιλέγετε και στο Co-op Seasons όπου παίζετε συνεργατικά με φίλο σας online για να ανέβετε κατηγορίες. Πολύ σημαντικό είναι το crossplay μεταξύ κονσολών και PC, αλλά με τον περιορισμό ότι υπάρχει μόνο στις 1v1 αναμετρήσεις, είτε είναι απλοί φιλικοί αγώνες, είτε online αγώνες στο Ultimate Team κτλ. Η ποιότητα των online αναμετρήσεων δεν αλλάζει και εξαρτάται για μία ακόμη φορά από την σύνδεση που έχει ο αντίπαλός σας, αν είναι σε κοντινή απόσταση από εσάς κτλ, αφού ούτε φέτος δεν υπάρχουν dedicated serves που θα εξασφάλιζαν μια πιο σταθερή εμπειρία παιχνιδιού. Το δε Volta mode επιστρέφει αλλά παραμένει πιο αχρείαστο και από την τελευταία μεταγραφή του Kasami στον Ολυμπιακό. Είναι πραγματικά απίστευτο πώς διατηρείται ακόμη το Volta, όντας ένα αποτυχημένο mode με το οποίο κανείς δεν ασχολήθηκε ούτε καν όταν πρωτοεμφανίστηκε. Πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα παράξενο υβρίδιο μεταξύ Mario Strikers και Fall Guys, αφού παίζετε σε challenges τύπου last man standing για το ποιος θα είναι ο τελευταίος με κατοχή μπάλας ή capture the ball κτλ.

Στο τομέα των αδειών, το FIFA 23 ικανοποιεί όπως οι προκάτοχοί του, αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές απουσίες ομάδων των οποίων τα δικαιώματα έχει χάσει η EA, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ολυμπιακό, την εθνική Ελλάδος, κάποιες ιταλικές ομάδες. Επίσης λείπουν πρωταθλήματα που υπήρχαν σε προηγούμενα FIFA όπως το μεξικάνικο. Στον αντίποδα, υπάρχουν κανονικά τα Champions League, Europa League και Conference League, ενώ θα προστεθεί και το φετινό παγκόσμιο κύπελλο. Από πλευράς παρουσίασης, τα παιχνίδι κινείται στο γνώριμο υψηλό επίπεδο της σειράς. Τα εισαγωγικά βίντεο πριν την έναρξη του αγώνα είναι πολύ προσεγμένα, με πανέμορφες λήψεις εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που σας βάζουν στο κλίμα του ματς. Απολύτως τηλεοπτικά είναι και τα replay των γκολ αλλά και τα highlights μετά τη λήξη που συνάδουν απόλυτα με όσα βλέπουμε σε πραγματικές τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου.

Οπτικά το FIFA 23 παρουσιάζεται αναβαθμισμένο, με μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Πέρα από τα εξαιρετικά αληθοφανή animations, έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στο χορτάρι, όπου τα σημάδια στο τερέν από τα τάκλιν μένουν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι φωτοσκιάσεις, ειδικά σε αγώνες που γίνονται μέρα, είναι το κάτι άλλο. Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στην αναπαράσταση λιγότερο γνωστών ποδοσφαιριστών. Στον τομέα του σχολιασμού, οι Derek Rae και Stewart Robson επιστρέφουν και είναι ξανά σε φόρμα και πολλές φορές δεν διστάζουν να κράξουν κάποια κακή ενέργεια ενός ποδοσφαιριστή. Πολύ ρεαλιστικές είναι και οι ιαχές των φιλάθλων που σηκώνουν το γήπεδο στο πόδι μετά από κάθε γκολ και ζητωκραυγάζουν γνωστά συνθήματα όταν επισκέπτεστε το γήπεδο κάποιας από τις πιο γνωστές ομάδες του πλανήτη. Τέλος, η μουσική στα μενού είναι ότι έχουμε συνηθίσει σε FIFA, με αρκετή ποικιλία για όλα τα γούστα.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου