Όντας information security enthusiast, πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου σε γωνιές του διαδικτύου, που κανείς δεν γνωρίζει, να διαβάζω διάφορα πράγματα περί ηλεκτρονικής ασφάλειας. Σε μια τέτοια κατάσταση, λοιπόν βρέθηκα και μελετούσα πολλά άρθρα που αφορούσαν το Deep και το Dark Web, όπως τα ονομάζουν, αφού τον τελευταίο καιρό και λόγω της έξαρσης των κρυπτονομισμάτων έχουν αποκτήσει πολύ κακή δημοσιότητα για τα όσα γίνονται μέσα σε αυτά. Αυτό που με προβλημάτισε και εκνεύρισε περισσότερο, ήταν το γεγονός πως πολλά mainstream media αποφάσισαν να αναφερθούν στο θέμα ενώ δεν είχαν καμία σχέση με αυτό – όχι ότι πρέπει να έχεις σχέση για να αναφερθείς σε κάτι – αλλά δεν είχαν διεξάγει καμία έρευνα επί του θέματος.
Όλο αυτό κατέληγε σε μια σειρά άρθρων γεμάτα ανακρίβειες και ψέματα με σκοπό τη μεγαλοποίηση όλων των αστικών μύθων που κυκλοφορούν για το «κρεμμυδωτό» δίκτυο και το πως μπορείς να πάθεις κακό αν το επισκεφθείς. Όπως είναι προφανές, αποφάσισα να πάρω το θέμα στα χέρια μου και να συγγράψω ένα άρθρο, βάζοντας τέλος σε όλους τους μύθους και τα ψέματα για το δίκτυο που βρίσκεται πίσω από το Tor.
Τι είναι το Tor Network;
Για να επιτευχθεί το παραπάνω, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε βασικά πράγματα όπως όρους και έννοιες. Το πρώτο πράγμα που θα εξηγήσουμε, είναι το τι ακριβώς είναι και από που ξεκίνησε το Deep Web ή όπως μου αρέσει να το αποκαλώ εγώ, το δίκτυο του Tor. Το Tor Project (που αρχικά προερχόταν από τα ακρώνυμα των λέξεων The Onion Router), αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90 από ερευνητές και ειδικούς ασφαλείας του Αμερικανικού Οργανισμού Έρευνας του Ναυτικού, με σκοπό τη δημιουργία μιας τεχνολογίας για τη φύλαξη των επικοινωνιών και πληροφοριών των Αμερικανικών Αρχών στο διαδίκτυο.
Μετά την ελευθέρωση του κώδικα του έργου από το Αμερικανικό Ναυτικό το 2004, οι Dingledine και Mathewson μαζί με 5 ακόμα ερευνητές ασφαλείας δημιούργησαν τον γνωστό έως και σήμερα, μη κερδοσκοπικό οργανισμό ανάπτυξης λογισμικού Tor, το The Tor Foundation. Η οργάνωση αυτή ξεκίνησε το έργο της με σκοπό να δώσει στους χρήστες ένα εργαλείο ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Οι αρχές που πρεσβεύει το Tor Foundation είναι η ανωνυμία και η ελευθερία έκφρασης του κάθε ατόμου και σε καμία περίπτωση η εγκληματικότητα και η παραβατική συμπεριφορά που πιστεύουν μερικοί.
Το Tor, αλλιώς Onion Router, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανακατευθύνει όλη τη δικτυακή κίνηση μιας συσκευής μέσα από ένα δίκτυο στρωμάτων. Η αίτηση φεύγει από έναν υπολογιστή, αλλά πριν φτάσει στον προορισμό του (κάποιον Β υπολογιστή ή server) περνά από πολλούς διαφορετικούς ενδιάμεσους εξυπηρετητές, που ο καθένας με τη σειρά του κρυπτογραφούν το αίτημα, κάτι που κάνει την όλη διαδικασία πολύ δύσκολο να εντοπιστεί πίσω στον αρχικό υπολογιστή. Η ονομασία του, όπως είναι φανερό, προήλθε από το κρεμμύδι που ο φλοιός του έχει πολλές στρώσεις πριν φτάσει στον πυρήνα.
Τι είναι το Deep και τι το Dark Web;
Πολλοί κάνουν διαχωρισμό στο δίκτυο του Tor, σε Deep και Dark Web. Το Deep είναι μια ονομασία που έχει δοθεί στο γενικότερο δίκτυο λόγω του ότι είναι «μυστικό» ή καλύτερα είναι δύσκολα προσβάσιμο. Από την άλλη το Dark Web σαν ονομασία, πιστεύω ότι δόθηκε από κάποιους για την δραματοποίηση των πραγμάτων καθώς και την ενίσχυση των αστικών μύθων που ανέφερα προηγούμενως. Το Dark Web αναφέρεται στους ιστότοπους που κρύβονται μέσα στο δίκτυο του Tor και αφορούν παράνομο περιεχόμενο. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δε διαχωρίζω το δίκτυο σε Deep και Dark.
Όπως ξεκαθαρίσαμε, το Tor Network αποτελεί ένα δίκτυο το οποίο δεν είναι προσβάσιμο από το κοινό Internet (Clearnet) και για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση χρειάζεται το ειδικό λογισμικό του Tor. Ωστόσο, εδώ να σημειώσουμε πως μέσα από το δίκτυο του Tor η πρόσβαση στο Clearnet είναι απολύτως εφικτή. Όλο αυτό κάνει το δίκτυο Onion το ιδανικό μέρος για όλους τους παραβατικούς τύπους ανθρώπων του διαδικτύου. Όπως έχω ξανά τονίσει σε προηγούμενο άρθρο μου, οι εγκληματίες αλλάζουν με τις εποχές και η δική μας εποχή τυγχάνει να είναι η πρώιμη ψηφιακή, αυτός είναι και ο λόγος που εγκληματικότητα βρήκε σπίτι στο διαδίκτυο.
Μέσα στο δίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες όπως και στο κανονικό Internet, που στην προκειμένη περίπτωση ονομάζονται Hidden Services. Αυτές υπάρχουν σε servers οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι να επικοινωνούν μόνο μέσω του δικτύου Tor. Υπάρχουν διαφόρων ειδών Hidden Services. Μπορείτε να εντοπίσετε υπηρεσίες όπως παρόχους email, όπου υπάρχουν και στο κανονικό Internet αλλά επιλέξανε να έχουν και Hidden Service. Επίσης μπορείτε να βρείτε blogs και ιστοχώρους κανονικών ατόμων, οι οποίοι επέλεξαν το Tor Network για την ανωνυμία που προσφέρει. Για παράδειγμα το Unboxholics.com θα μπορούσε να υπάρχει και σε Hidden Service και όσοι σερφάρουν στο δίκτυο του Tor να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη σελίδα. Ωστόσο υπάρχουν και σελίδες παράνομων δραστηριοτήτων, όπως διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πρόσληψης ηλεκτρονικών εγκληματιών και διακίνησης πειρατικού υλικού που αποτελούν το κακό κομμάτι του δικτύου.
Τονίζω όλα αυτά διότι για κάποιο λόγο κινείται μια φήμη πως μέσα στο Deep Web υπάρχουν μόνο εγκληματικές οργανώσεις και hackers. Για να μην παρεξηγηθώ, να αναφέρω πως η πλειοψηφία αποτελείται από ηλεκτρονικούς και μη εγκληματίες, ωστόσο δεν αποτελούν το σύνολο.
Κατάρριψη μύθων
Ένας από τους πιο περιβόητους και ίσως τρομοκρατικούς μύθους που κυκλοφορούν υποστιρίζει πως η χρήση του προγράμματος Tor και κατ’ επέκταση η πρόσβαση στο δίκτυό του, είναι παράνομη και διώκεται από το νόμο. Όλο το παραπάνω είναι ψέμα. Το πρόγραμμα του Tor Router είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο για όποιον επιθυμεί να το προμηθευτεί καθώς και η πρόσβαση στο δίκτυο του, δεν έρχεται σε αντίθεση με κανένα νόμο του Ελληνικού κράτους και της πλειοψηφίας των χωρών του πλανήτη. Ο εν λόγω μύθος έχει προκύψει κυρίως εξαιτίας της συσχέτισης που κάνουν μερικοί με την παράνομη δράση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του δικτύου. Ότι είναι παράνομο με τη χρήση του κανονικού δικτύου Clearnet (hacking, πειρατεία κλπ.), είναι παράνομο και στο Tor Network.
Ακόμα ένα ψέμα είναι αυτό της τρομοκρατίας από hackers. Πολύς κόσμος φαίνεται να πιστεύει πως αν μπει στο δίκτυο του Tor, απευθείας κάποιος hacker θα εισχωρήσει στο σύστημά του. Προφανώς και αυτό είναι πλήρως αναληθές διότι με τον ίδιο τρόπο που κάποιος ηλεκτρονικός εγκληματίας μπορεί να σας επιτεθεί μέσα από το Clearnet, με τον ίδιο τρόπο μπορεί και από το Tor.
Η ουσία του άρθρου
Με αυτό το άρθρο δε θέλω να κάνω τίποτα παραπάνω από το να σας ενημερώσω σωστά με πληροφορίες που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί σε μια πεντάλεπτη αναζήτηση στο Internet. Θέλω να καταλάβετε πως το Tor Network δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα δυσπρόσιτο δίκτυο.
Στο ερώτημα αν μπορείτε και είναι καλό να μπείτε, θα σας απαντήσω με το παρακάτω. Δεν έχει κάτι το αξιοσημείωτο ώστε να αξίζει τον κόπο σας. Απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό το οποίο είναι χρήστες του δικτύου ήδη, π.χ. ακτιβιστές σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα. Ωστόσο αν η περιέργεια σας ξεπερνά, κάντε την έρευνά σας, κρατήστε προφυλάξεις και σε καμία περίπτωση μην μπείτε σε περίεργα links. Καλό θα ήταν, όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι με κάτι παραπάνω από την απλή χρήση του υπολογιστή, να μην επιχειρήσετε κάτι τέτοιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου