To μοντέλο free-to-play είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και κατόπιν αυτού όλο και περισσότερα ΜΜΟ λανσάρονται με αυτό. Η γενικότερη αρχή που διέπει τις free-to-play δημιουργίες είναι ότι όλοι μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν δωρεάν το εκάστοτε παιχνίδι. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι μικροί ή μεγάλοι περιορισμοί και παράλληλα όποιος επιθυμεί μπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω (να γίνει δηλαδή premium παίχτης) για να αποκτήσει αντίστοιχα ένα πλεονέκτημα έναντι των...free-to-players. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετά συνδρομητικά MMORPG υιοθέτησαν το F2P μοντέλο ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στους servers τους, όπως ταStar Wars: The Old Republic και το The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο free-to-play και το pay-to-win. Με τον όρο pay-to-win αναφερόμαστε σε κάποιες F2P δημιουργίες στις οποίες θα πρέπει πρακτικά να πληρώσετε εάν θέλετε να είστε πιο ανταγωνιστικοί στο παιχνίδι. Στην προσπάθεια μας για να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα free-to-play games λάβαμε υπόψιν μας κριτήρια όπως τον τεχνικό τομέα, την συνολική απήχηση των τίτλων, το κατά πόσο προσφέρουν ανταγωνιστικό multiplayer κ.ο.κ. Τα 10 παιχνίδια που διαμόρφωσαν το Best Of αυτής της εβδομάδας προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topicτου forum και την συντακτική ομάδα του Gameworld.
Ακολουθεί το Top 10 των καλύτερων free-to-play games:
10. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (24/4/2007)
Turbine Inc., Midway Games
PC
Download: Κλικ εδώ
Turbine Inc., Midway Games
PC
Download: Κλικ εδώ
Η τεράστια επιτυχία του World of Warcraft, το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ο "βασιλιάς" των MMORPG, ώθησε αρκετές αντίστοιχες δημιουργίες να εγκαταλείψουν το συνδρομητικό μοντέλο και να υιοθετήσουν ένα αντίστοιχο free-to-play με διάφορες μικροσυνναλαγές. Η αρχή έγινε με το Dungeons & Dragons Online το 2009 για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το The Lord of The Rings Online, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δυο MMORPG έχουν αναπτυχθεί από τον ίδιο developer. H παραπάνω μετάβαση οδήγησε σε τριπλασιασμό των ενεργών συνδρομητών και των αντιστοίχων εσόδων της Turbine, η οποία παρόλα αυτά δεν επαναπαύτηκε και συνέχισε να προσφέρει ακόμα περισσότερο content στους παίχτες με δωρεάν updates και με μια σειρά από νέα expansions, όπως το πρόσφατο Riders of Rohan.
Στο LotRO αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που προέρχεται από μια εκ των τεσσάρων Free Races (humans, elves, dwarves και hobbits) της Middle-Earth και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις σκοτεινές δυνάμεις της Mordor. Οι εννιά διαθέσιμες classes (όπως Burglar, Champion, Minstrel κ.ο.κ.) καθώς και τα οκτώ vocations (ειδικότητες) που το καθένα μάλιστα προσφέρει πρόσβαση σε τρία διαφορετικά professions, εγγυώνται μεγάλη ελευθερία στην δημιουργία και ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. To The Lord of the Rigns Online μπορεί να μην έχει την αίγλη του WoW ή του Guild Wars 2, αλλά εάν είστε φίλοι των MMORPG και των λογοτεχνικών έργων του Tolkien αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.
H νορβηγική Funcom αποτελεί έναν έμπειρο developer στον χώρο των MMORPG με δημιουργίες όπως τα Anarchy Online, Age of Conan: Hyborian Adventures και το πρόσφατο The Secret World. To Age of Conan τα πήγε αρκετά καλά από εμπορικής πλευράς στο ξεκίνημά του, όμως πολύ γρήγορα "ξεφούσκωσε" καθώς άρχισε να χάνει συνδρομητές εξαιτίας των δεκάδων bugs του και της έλλειψης endgame περιεχομένου. Η αλήθεια είναι πως αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα λύθηκαν μέσα στους επόμενους μήνες και αν κρίνουμε το Age of Conan καθαρά στο κομμάτι του gameplay πρόκειται για ένα αξιόλογο MMORPG που έχει να επιδείξει ένα από τα καλύτερα συστήματα μάχης στον χώρο. Εντούτοις, οι αρχικές αρνητικές εντυπώσεις φαίνεται πως αποτέλεσαν τροχοπέδη στην καθολική αποδοχή του τίτλου από τους οπαδούς των MMORPG και κατόπιν αυτού οι αρχικές προσδοκίες της Funcom έμειναν ανεκπλήρωτες.
Τον περασμένο χρόνο η Funcom μετονόμασε -ιδιαίτερα εύστοχα- την δημιουργία της σε Age of Conan: Unchained και υιοθέτησε το μοντέλο free-to-play, δίνοντας παράλληλα σε όσους παίχτες επιθυμούσαν την δυνατότητα να πληρώσουν συνδρομή ώστε να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του. Επιπλέον, η νορβηγική εταιρεία δημιούργησε ένα σύστημα μικροπληρωμών μέσω του οποίου μπορείτε να αγοράσετε in-game αντικείμενα με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο. Χάρις στο παραπάνω σύστημα διπλασιάστηκαν τα έσοδα της Funcom, ενώ παράλληλα υπήρξε και σημαντική αύξηση στον αριθμό των ενεργών συνδρομητών.
To World of Tanks αποτελεί μια αρκετά ιδιαίτερη δημιουργία και είναι μακράν η κορυφαία κυκλοφορία της indie εταιρείας Wargaming.net που εδρεύει στην Λευκορωσία. Πρόκειται τυπικά για έναν tank simulator, αν και στην πραγματικότητα η έμφαση δίνεται κυρίως στο στοιχείο της δράσης, ενώ το μοντέλο χειρισμού είναι ιδιαίτερα φιλικό, ακόμα και προς τους αρχάριους παίχτες. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 150 διαφορετικά τανκς του B' Παγκοσμίου Πολέμου και να σχηματίσετε ομάδες έως και 30 ατόμων. Σκοπός σας είναι να αιχμαλωτίσετε την βάση/σημαία της αντίπαλης ομάδας ή να εξολοθρεύσετε τα αντίπαλα τανκς μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 10 ή 15 λεπτών ανάλογα με το εκάστοτε mode.
H εμπορική επιτυχία και η απήχηση του World of Tanks είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, καθώς αριθμεί περισσότερους από 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Το αρνητικό του σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν θελήσετε να ασχοληθείτε πιο σοβαρά μαζί του θα πρέπει να πληρώσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερα και καλύτερα άρματα, πυρομαχικά κ.ο.κ. Η ίδια η Wargaming.net, αλλά και αρκετοί σκληροπυρηνικοί παίχτες εμμέσως πλην σαφώς αποδέχονται τον pay-to-win χαρακτήρα του World of Tanks.
To Heroes of Newerth ή HoN είναι ένα MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) game βασισμένο στο DotA, το γνωστό mod του Warcraft III. Τον δρόμο αυτό έχει ακολουθήσει και το League of Legends. H δημιουργία της S2 Games κυκλοφόρησε αρχικά ως full game το 2010, στην πορεία όμως -συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι- υιοθέτησε το free-to-play μοντέλο, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Ο πυρήνας του gameplay είναι παρόμοιος με το Dota και το League of Legends, καθώς δύο ομάδες των πέντε παιχτών μάχονται με σκοπό η μια να κάνει...οικόπεδο την βάση της άλλης.
Παρά τον free-to-play χαρακτήρα του υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί όσον αφορά στους διαθέσιμους heroes που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά και στα διαθέσιμα modes που μπορείτε να αγωνιστείτε. Σε αυτόν το τομέα σίγουρα υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να κοντράρει στα "ίσια" το LoL της Riot Games όσον αφορά τον αριθμό ενεργών συνδρομητών. Εν τω μεταξύ, το Heroes of Newerth συγκεντρώνει κατά κύριο λόγο hardcore παίχτες των οποίων η συμπεριφορά είναι αρκετές φορές προσβλητική απέναντι στους noobs του είδους, οπότε αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του καλό θα είναι να οπλιστείτε με υπομονή.
H BioWare μας έχει μεταφέρει με απόλυτη επιτυχία στο παρελθόν στον σύμπαν του Star Wars με την εξαιρετική RPG σειρά Star Wars: Knights of the Old Republic, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας για PC και Xbox. Όταν το 2007 ανακοινώθηκε ότι η καναδική εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα MMORPG ονόματι Star Wars: The Old Republic όλοι πόνταραν στην επιτυχία αυτού του project. Τόσο η BioWare όσο και η Electronic Arts έμειναν πίστες στο όραμά τους και δαπάνησαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή του παιχνιδιού, αποσκοπώντας φυσικά στο να δημιουργήσουν το απόλυτο MMORPG που θα κατάφερνε να εκθρονίσει το World of Warcraft της Blizzard.
Μέσα στις τρεις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του το Star Wars: The Old Republic είχε ένα εκατομμύριο ενεργούς συνδρομητές, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Ένα μεγάλο μερίδιο της αποτυχίας οφείλεται στον μεγάλο αριθμό από bugs, τους μεγάλους χρόνους αναμονής στους servers, την διαχείριση των accounts κ.ο.κ. Παρόλα αυτά όσον αφορά το gameplay, το The Old Republic δεν απογοητεύει αν και περιμέναμε λίγη μεγαλύτερη πρωτοτυπία στα quests και βέβαια καλύτερο PvP. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες το Star Wars: The Old Republic έγινε free-to-play και όπως διαπιστώσαμε, οι servers του αυτή την στιγμή...σφύζουν από ζωή. H Electronic Arts έθεσε πάντως κάποιους περιορισμούς σε τομείς όπως το level cap και τα διαθέσιμα races. Ακόμα κι έτσι όμως, η δημιουργία της BioWare είναι ικανή να σας χαρίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους φίλους των MMORPG.
Στα μέσα του Top 10 της στήλης Best Of συναντάμε ένα ακόμα MMORPG που υιοθέτησε το free-to-play μοντέλο. Ο λόγος για το Lineage II της κορεατικής NCsoft, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μετρά οκτώμισι χρόνια ζωής και είναι αυτή τη στιγμή μία από τις μακροβιότερες δημιουργίες του είδους. To prequel του Lineage, καθώς τα γεγονότα του διαδραματίζονται 150 χρόνια πριν από τα αντίστοιχα του προκατόχου του, χαίρει της εκτίμησης μιας μεγάλης ομάδας παιχτών που προέρχονται κυρίως από την Aσία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι γνώρισε σημαντική επιτυχία και στα μέρη μας, καθώς αρκετοί από εσάς θυμούνται τον...πανικό που επικρατούσε στα internet cafe της τότε εποχής.
To Lineage II μπορεί να μην καταφέρνει να εντυπωσιάζει σήμερα λόγω του απαρχαιωμένου τεχνικού τομέα του, εντούτοις το εθιστικό gameplay του αποζημιώνει και με το παραπάνω. Επιπλέον, με το περυσινό expansion του ονόματι Goddess of Destruction έχουν προστεθεί 30 νέες περιοχές, καινούργια classes και skills, 60 raid bosses, ενώ το level cap έχει αυξηθεί από το 85 στο 99. H δημιουργία της NCsoft έχει αρκετούς φανατικούς φίλους και άσπονδους εχθρούς. Κοινώς πρόκειται για ένα video game που ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Τα περισσότερα επικριτικά σχόλια έχουν να κάνουν με το πολύωρο grinding που απαιτείται για την εξέλιξη του χαρακτήρα σας. Το πρόβλημα όμως αυτό κατά την άποψή μας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε όλα τα MMORPG.
Το Team Fortress 2 κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια στη συλλογή The Orange Box της Valve, ενώ μετατράπηκε σε F2P το περασμένο καλοκαίρι. Να θυμίσουμε πως αποτελεί sequel του πρωτότυπου Team Fortress, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές mod του Quake που χρησιμοποιούσε την Source Engine. Πρόκειται για ένα αξιόλογο FPS με έμφαση στην συνεργασία ανάμεσα στους παίκτες της εκάστοτε ομάδας και αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφέρει μεγάλη ποικιλία διαθεσίμων classes, εννιά διαφορετικά modes και περισσότερους από 50 διαφορετικούς χάρτες.
H δημιουργία της Valve παρά τα "χρονάκια" της εξακολουθεί να συναρπάζει και είναι σίγουρο ότι θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί της. Oι premium παίχτες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερα αντικείμενα πιο γρήγορα από τους free-to-players, αν και το παραπάνω πλεονέκτημα είναι μικρό και συνήθως σημασία έχει το πόσο καλά παίζει ο εκάστοτε παίχτης. Επιπλέον, πολλά από τα αντικείμενα του store του Team Fortress 2 μπορείτε να τα βρείτε ως τυχαία drops καθώς παίζετε ή να τα συνθέσετε μέσω του μηχανισμού crafting.
Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς είναι χωρίς αμφιβολία το Tribes: Ascend. Η ανεξάρτητη Hi-Rez Studios που αποτελείται από έμπειρους developers με συμμετοχές σε τίτλους όπως τα City of Heroes και The Elder Scrolls IV: Oblivionκατάφερε να αναστήσει την ξεχασμένη σειρά Tribes της Dynamix. Tα production values του Tribes: Ascend είναι ιδιαίτερα υψηλά και ειδικά τα γραφικά (χρησιμοποιείται η Unreal 3 Engine) δεν θυμίζουν σε τίποτα free-to-play τίτλο. H πρόσφατη πρόταση της Hi-Rez Studios δίνει μια νέα πνοή στα MMO FPS και παράλληλα θυμίζει σε αρκετά σημεία αρκετές old-school δημιουργίες όπως ταUnreal Tournament και Quake III Arena.
To Tribes: Ascend περιλαμβάνει μια πληθώρα από modes (Capture the Flag, Team Deathmatch, Arena Deathmatch, Capture and Hold και Ranked Match), ενώ μπορείτε να διαλέξετε αρχικά ανάμεσα σε τρία classes για τον χαρακτήρα σας. Στη συνέχεια καθώς κερδίζετε xp από τις μάχες μπορείτε να ξεκλειδώσετε άλλα έξι classes, όπλα και abilities. Το μοντέλο που υιοθετείται είναι καθαρά το free-to-play και μπορείτε να ξεκλειδώσετε τα πάντα -αν και απαιτείται πολύωρο grinding- με τα xp χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα. Σε περίπτωση που θελήσετε να ασχοληθείτε πιο "ζεστά" να αναφέρουμε ότι το κόστος της premium συνδρομής που προσφέρει συν τοις άλλοις 50% bonus στα xp που κερδίζετε είναι μόλις 10 δολάρια.
Η αλήθεια είναι ότι επικρατούσε ένας μικρός δισταγμός για το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε το Dota 2 στο Top 10 μας, καθώς ακόμα τυπικά ο τίτλος δεν έχει κυκλοφορήσει. Παρόλα αυτά οι εντυπώσεις μας από την beta ήταν οι καλύτερες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το sequel του Dota αξίζει πραγματικά να σταθεί πλάι στα υπόλοιπα κορυφαία free-to-play games. Φυσικά οι συγκρίσεις με το League of Legends είναι αναπόφευκτες και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποια από τις δύο δημιουργίες θα καταφέρει να επικρατήσει.
Για την ώρα πάντως το LoL κερδίζει στα "σημεία", αν και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούμε να βγάλουμε μόνο όταν το DotΑ 2 κυκλοφορήσει και επίσημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο το ρόστερ των heroes είναι διαθέσιμο εξαρχής με τις υπάρχουσες 90 και πλέον επιλογές να είναι ικανές να καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Επιπλέον, ο οπτικός τομέας του Dota 2 είναι αρκετά καλύτερος από τον αντίστοιχο του LoL, με την Source Engine της Valve να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων παρά τα "χρονάκια" της.
Όπως ήταν αναμενόμενο στην κορυφή του Top 10 συναντάμε το League of Legends. H δημοφιλής δημιουργία της Riot Games είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό κράμα Real-time Strategy και Action RPG και είναι βασισμένη στο DotA (Defense of the Ancients) mod του Warcraft 3. O πυρήνας του gameplay ακολουθεί την επιτυχημένη φόρμουλα του DotA, όπου δύο αντίπαλες ομάδες ηρώων μάχονται με σκοπό μια από τις δυο να καταστρέψει αρχικά τα towers και στη συνέχεια την βάση της άλλης. Το LoL είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα δημοφιλέστερα και ανταγωνιστικότερα e-sports, με τεράστια χρηματικά έπαθλα να μοιράζονται στις νικήτριες ομάδες σε διάφορα τουρνουά.
Φυσικά ο καθοριστικότερος παράγοντας στην τεράστια επιτυχία του League of Legends είναι αναμφίβολα το free-to-play μοντέλο που υιοθέτησε η Riot Games από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του. Οι διάφορες αγορές στο παιχνίδι όπως νέοι champions, τα runes ή τα glyphs, πραγματοποιούνται είτε με Influence Points (σας απονέμονται μετά από το τέλος κάθε μάχης ανάλογα με τις επιδόσεις σας), είτε με τα Riot Points. Τα Riot Points αποκτούνται με πραγματικά χρήματα, αν και ως επί τω πλείστον οι premium αγορές περιορίζονται σε διάφορες κοσμητικές επιλογές όπως τα διαφορετικά skins για τους champions σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου