The Vanishing of Ethan Carter Review

Η The Astronauts, ένα μικρό και άγνωστο στούντιο στην Πολωνία, έχει σκοπό να αφήσει το δικό του στίγμα στο gaming, δημιουργώντας κόσμους και ιστορίες που θα μνημονεύονται για καιρό. Σαν δημιουργοί πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αναδειχθούν σαν την υπέρτατη μορφή τέχνης αλλά και διασκέδασης. Η φιλοσοφία τους αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την πρώτη τους δουλειά ονόματι The Vanishing of Ethan Carter. Το αν τα καταφέρνουν θα το δούμε μαζί παρακάτω.
Το The Vanishing of Ethan Carter είναι ένα παιχνίδι μυστηρίου που παίζεται σε πρώτο πρόσωπο. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Paul Prospero, ενός ντετέκτιβ με ξεχωριστές ικανότητες που καταφτάνει στην περιοχή Red Creek Valley για να ερευνήσει την περίεργη υπόθεση του μικρού Ethan Carter. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το παιχνίδι, καλό είναι πρώτα να ρίξτε μια ματιά στο prequel κόμικ. Κατά την άφιξη σας στη Red Creek Valley, αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι η ελευθερία κινήσεων που σας επιτρέπει να έχετε μέχρι ενός σημείου το παιχνίδι και βέβαια οι ξεχωριστές σας ικανότητες.
Στα πρώτα σας βήματα μέσα στο πυκνό δάσος της κοιλάδας αρχίζει να ξετυλίγεται το μυστήριο του Ethan Carter. Διάφορα αντικείμενα, σκόρπιες σημειώσεις αλλά και κατακρεουργημένα πτώματα, χάρη στις ικανότητες σας σας επιτρέπουν να ρίξετε μια ματιά σε διαφορετική χρονική στιγμή από αυτή που βρίσκεστε, βοηθώντας σας να ξετυλίξετε το μυστήριο της ηλιοφώτιστης κοιλάδας που φαίνεται να κρύβει κάτι σκοτεινό. Αν και το The Vanishing of Ethan Carter διαδραματίζεται σε ανοιχτό κόσμο, υπάρχει μια συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων που πρέπει να συμβαδίσετε παράλληλα με αυτά, σε ένα περίεργο παιχνίδι με τον χρόνο. Κάθε αντικείμενο που βρίσκετε αρχίζει και ξετυλίγει μια διαφορετική χρονική στιγμή ενός συμβάντος. Αφού έχετε αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα αντικείμενα, τότε σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο και να γίνετε μάρτυρας γεγονότων του παρελθόντος. Το μόνο που πρέπει να κάνετε μετά είναι να βρείτε τη σωστή χρονική ακολουθία η οποία όχι μόνο σας υποδεικνύει το επόμενο βήμα σας αλλά και σας επιτρέπει να ρίξετε μια ματιά στο σκοτεινό παρελθόν της κοιλάδας.
Κάτω από τον ήλιο κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά.
Κάτω από τον ήλιο κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά.
Δεν αρκούν μόνο οι ικανότητες σας ως ντετέκτιβ για να καταφέρετε να ξετυλίξετε το μυστήριο. Ο ανοιχτός κόσμος ίσως να σας παρασύρει μακριά από το στόχο σας και να βρεθείτε σε σημείο να μην ξέρετε τί πρέπει να κάνετε και πού να πάτε. Η δική σας παρατηρητικότητα είναι ίσως η καλύτερη ικανότητα που πρέπει να αναπτύξετε καθώς παίζετε, αν δεν θέλετε να βρεθείτε σε αδιέξοδο. Στο The Vanishing of Ethan Carter δεν υπάρχει καμία μορφή προσωπικού σημειωματάριου, δεν έχετε αποθετήριο για τα αντικείμενα που βρίσκετε, δεν έχετε καμία ένδειξη στην οθόνη σας. Είστε εσείς και ένας κόσμος που κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν. Ένα παρελθόν που έχει αφήσει τα ίχνη του σκόρπια και εσείς καλείστε να τα ακολουθήσετε μέσα από διαδραστικά σημεία, που άλλοτε σας φέρνουν αντιμέτωπους με μέσης δυσκολίας γρίφους και άλλοτε με ηχητικές αφηγήσεις ή σημειώσεις και αντικείμενα που έπαιξαν το ρόλο τους σε ένα δράμα. Ένα δράμα που στοιχειώνει τη Red Creek Valley και οι πράξεις αυτού στις οποίες γίνεστε μάρτυρας σας οδηγούν σε συναισθηματικά μονοπάτια, που αν και η κλιμάκωση τους γίνεται ομαλά, είναι τόσο έντονα που σας αφήνουν τις καλύτερες “σκοτεινές” αναμνήσεις.

Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στο The Vanishing of Ethan Carter είναι η ατμόσφαιρα και η εναλλαγή συναισθημάτων. Η Red Creek Valley σας υποδέχεται με πολλά πλούσια και έντονα χρώματα. Δεν αργεί όμως η στιγμή που έρχεστε αντιμέτωποι με ακραίες εκφράσεις αυτοθυσίας και αλτρουισμού, που φτάνουν στο σημείο κατακρεούργησης ανθρώπων και βάναυσης τιμωρίας παιδιών, εντοιχίζοντας τα στο τοπικό νεκροταφείο προς παραδειγματισμό. Όλα αυτά γίνονται υπό τους ήχους τρεχούμενου νερού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου οι ακτίνες του ήλιου καταφέρνουν και ξετρυπώνουν πίσω από τα πλούσια φυλλώματα των δέντρων. Η εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων είναι τόσο έντονη και δυναμική, που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το The Vanishing of Ethan Carter μόνο με κάποιο λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό αριστούργημα, παρά με κάποιο άλλο βιντεοπαιχνίδι.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου