Sherlock Holmes: Crimes and Punishments Review

Η πολυπολιτισμική οπως εξελίσσεται Frogwares, εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μεταφέρει στις οθόνες μας τις περιπέτειες του διάσημου ντετέκτιβ Sherlock Holmes. Από το Mystery of the Mummy του 2002 μέχρι και το The Testament of Sherlock Holmes του 2012, η ποιότητα της σειράς ακολουθεί ανοδική πορεία, ικανοποιώντας τους σκληροπυρηνικούς “αντβεντσουράδες” αλλά και όσους ασχολούνται για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Το Sherlock Holmes: Crimes and Punishments όχι μόνο συνεχίζει στο ίδιο στιλ και ύφος αλλά προσφέρει πολλά παραπάνω.
Μια από τις ευχάριστες καινοτομίες του Sherlock Holmes: Crimes and Punishments είναι ότι δεν υπάρχει ένα κεντρικό σενάριο αλλά πολλά. Αυτοτελείς υποθέσεις σας βάζουν κυριολεκτικά στο ρόλο ενός δραστήριου και επιτυχημένου ντετέκτιβ, φέρνοντας σας αντιμέτωπους με πολλά και διαφορετικά εγκλήματα. Η ποικιλία είναι αρκετά μεγάλη και αυτό που ξεχωρίζει σε κάθε υπόθεση ειναι το βάθος, η άριστη σκηνοθεσία και κλιμάκωση των συναισθημάτων σε αυτές. Για παράδειγμα μια υπόθεση που αρχικά δίνει την εντύπωση ότι σχετίζεται με κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο, εξελίσσεται σε πολιτικοοικονομικό έγκλημα. Οι πρώτες υποθέσεις είναι σχετικά απλές, έχοντας σκοπό να σας εισάγουν στους μηχανισμούς του παιχνιδιού, σταδιακά όμως γίνονται αρκετά πολύπλοκες βομβαρδίζοντας σας με στοιχεία, υπόπτους και μάρτυρες. Οι αρχές του gameplay είναι λίγο πολύ γνωστές και οικείες. Αναλαμβάνετε μια υπόθεση, εξερευνάτε τον χώρο εγκλήματος και όχι μόνο, συλλέγετε πληροφορίες από μάρτυρες και υπόπτους και καταλήγετε στο ποιος έκανε τί και γιατί. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τίποτα απολύτως δεν γίνεται αυτόματα οπως σε άλλα παιχνίδια του είδους.
Η Frogwares καταφέρνει κυριολεκτικά να σας βάλει στο ρόλο του Sherlock Holmes, δίνοντας σας τη δυνατότητα να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του και να αξιοποιήσετε τα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του διάσημου ντετέκτιβ. Η οξυδέρκεια, η αναλυτική σκέψη, η παρατηρητικότητα κτλ έχουν την μορφή mini-games που όχι μόνο δεν είναι βαρετά και δεν σας βγάζουν εκτός κλίματος του παιχνιδιού, αλλά είναι μέρος του χαρακτήρα σας. Είναι οι ικανότητες του Sherlock Holmes που ίσως για πρώτη φορά σε παιχνίδι βρίσκονται στην διάθεση σας. Ικανότητες που ποικίλουν σε ιδιότητες οπως η παρατήρηση διαφόρων χαρακτήρων για να δημιουργήσετε το προφίλ και την ψυχοσύνθεσή τους, την κάτι σαν “έκτη αίσθηση” που σας επιτρέπει να εντοπίσετε λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το απλό μάτι, έως και την φαντασία του Sherlock που σας επιτρέπει να οραματιστείτε ένα γεγονός βοηθώντας σας να ρίξετε μια “κλεφτή” ματιά σε κάποιο έγκλημα.
Παλουκώσου σε μια μεριά επιτέλους...
Παλουκώσου σε μια μεριά επιτέλους...
Πέρα από τις ικανότητές σας, έχετε στη διάθεση σας το περίφημο εργαστήριο και αρχείο με πληροφορίες που βρίσκονται στη βάση σας στην Baker street. Πολλά από από τα αντικείμενα που συλλέγετε εξερευνώντας τις διάφορες περιοχές του παιχνιδιού, χρειάζεται να τα αναλύσετε στο εργαστήριο με την μορφή ποικίλων γρίφων. Σε γενικές γραμμές οι γρίφοι του Sherlock Holmes: Crimes and Punishments είναι αρκετά εύκολοι αλλά ακόμα και αν συναντήσετε κάποια δυσκολία, μπορείτε σχεδόν σε όλους του γρίφους να μεταβείτε στο τελικό αποτέλεσμα με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς καμία επίπτωση από το παιχνίδι.
Αφού έχετε εξερευνήσει τις περιοχές που σχετίζονται με κάποιο έγκλημα, έχετε συλλέξει και αναλύσει στο εργαστήριο σας διάφορα αντικείμενα, έχετε εξαντλήσει τους διαλόγους με υπόπτους και μάρτυρες, πρέπει να καταλήξετε στο τελικό συμπέρασμα της υπόθεσης. Εδώ έρχεστε σε επαφή ίσως με τον καλύτερο μηχανισμό του παιχνιδιού, τον τρόπο με το οποίο συνδέετε όλα τα στοιχεία και φτάνετε στο τελικό συμπέρασμα. Κυριολεκτικά είστε μέσα στο μυαλό του Sherlock Holmes, όπου εέχουν “αποθηκευτεί” όλες οι πληροφορίες που έχετε συλλέξει. Πρόσωπα, αντικείμενα, κίνητρα, τα πάντα βρίσκονται εκεί για να αρχίσετε να σχηματίζετε το τελικό παζλ που σας οδηγεί στο τέλος της υπόθεσης.
Βαριά, αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Βαριά, αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Δεν ειναι όμως τα πράγματα τόσο απλά. Ακόμα και αν είστε σίγουρος για την τελική σας απόφαση, το παιχνίδι σας εκπλήσσει ευχάριστα. Σύμφωνα με τη Frogwares κάθε υπόθεση έχει έως και 10 διαφορετικές εκβάσεις, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στον τρόπο γραφής και σκηνοθεσίας των εγκλημάτων. Αν δεν αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που σας παρέχει το παιχνίδι να δείτε αν η τελική σας απόφαση ειναι σωστή, μπορείτε να στείλετε στη φυλακή ή στη χειρότερη τον περιπτώσεων για εκτέλεση, κάποιον αθώο. Στο Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, όχι μόνο απλά παίζετε το ρόλο του διάσημου ντετέκτιβ, αλλά γράφετε και τη δική σας ιστορία που ίσως και να μην έχει αίσιο τέλος ανάλογα με το τί κάνετε κάθε φορά. Καθόλη τη διάρκεια ενασχόλησής σας με το παιχνίδι, ίσως να μην καταφέρετε να δείτε πάνω από τρία-τέσσερα διαφορετικά τέλη σε κάθε υπόθεση, που σημαίνει ότι ένα δεύτερο παίξιμο από την αρχή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο αν θέλετε να έχετε πλήρη εικόνα του παιχνιδιού.

Για την επίλυση των διαφόρων εγκλημάτων που αναλαμβάνετε, δεν αρκεί μόνο η οξυδέρκεια και η ευφυΐα του Sherlock Holmes αλλά και η συνεργασία με τον καλό σας φίλο και συνεργάτη Dr. Watson, τον πιστό σας σκύλο Toby, αλλά και η αξιοποίηση της πλούσιας γκαρνταρόμπας που σας επιτρέπει να μεταμφιεστείτε ανάλογα με την περίσταση, ώστε να αποσπάσετε χρήσιμες πληροφορίες για κάποια υπόθεση. Το ότι ο Dr. Watson βρίσκεται διαρκώς δίπλα σας δεν είναι απαραίτητα καλό. Πέρα από το ότι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ο ρόλος του έχει περιοριστεί αρκετά, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι πολλές φορές ειναι ένα... κινούμενο εμπόδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που στέκεται ακίνητος μπροστά σε μια πόρτα εμποδίζοντας την μετάβασή σας σε άλλους χώρους. Άλλες φορές εξαφανίζεται εντελώς από την περιοχή που βρίσκεστε και πρέπει να μεταβείτε σε άλλη ώστε ως δια μαγείας να βρεθεί και πάλι δίπλα σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεστε με αχρείαστες οθόνες φορτώματος, στις ήδη υπερβολικά πολλές που επιβάλλει το παιχνίδι για να εξερευνήσετε τον κόσμο του.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου