Final Fantasy 7 Rebirth review στο προσκήνιο


 Το πιο δύσκολο μέρος αυτού του κειμένου είναι να μιλήσω για την ιστορία του παιχνιδιού και ταυτόχρονα να αποφύγω τα spoilers, οπότε δεν θα δώσω πολλές λεπτομέρειες. Η πλοκή ξεκινάει απευθείας μετά το τέλος του FF7 Remake και ακολουθεί τους ήρωες καθώς βρίσκονται στο κατόπι του γνωστού μορφονιού κακού Sephiroth. Παράλληλα μαθαίνετε τις ιστορίες των μελών του party, αλλά και παραπάνω πράγματα για τον κόσμο και το τί πραγματικά συμβαίνει (κάτι που έχει πολύ… ψωμί, όπως θα ανακαλύψετε). 

Το ταξίδι αυτό συνδυάζει δράση, εξερεύνηση, χιούμορ και δράμα σε μία αφήγηση που είναι επική σε κλίμακα, όμως έχει και πιο «μικρές», ιδιαίτερες στιγμές. Αν έχετε παίξει το αρχικό FF7, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολλά γνώριμα σημεία στο σενάριο, αλλά και πολλά… νέα, σε βαθμό που σίγουρα θα εκπλαγείτε. Δεν συμβαίνουν όλα με την σειρά που ξέρατε, κάποια πράγματα λείπουν εντελώς και κάποια άλλα υπάρχουν αλλά είτε με πιο εκτενή τρόπο, είτε δοσμένα με φρέσκια οπτική. Βέβαια, ίσως μπερδευτείτε λίγο ως προς το τί τρέχει ακριβώς, αλλά το παιχνίδι, παρότι δεν φανερώνει πλήρως τα μυστικά του, σίγουρα μπαίνει σε έναν καλό δρόμο ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ολοκλήρωση της επικής τριλογίας. Γενικότερα, η ιστορία ισορροπεί ωραία μεταξύ παλιού και νέου, προσθέτοντας εκπλήξεις αλλά και μία αρκετά «meta» ματιά στα γεγονότα, κάτι που δίνει κίνητρο τόσο στους βετεράνους του FF, όσο και στους νεοφερμένους.

Όσον αφορά το gameplay, το Rebirth ανοίγεται πολύ περισσότερο από το Remake (σε τέτοιο σημείο που το κάνει να μοιάζει με πρόλογο) σε σχεδόν κάθε τομέα. Για αρχή, πλέον, δεν είστε περιορισμένος στην Midgar. Ο κόσμος είναι στην διάθεση σας για να ταξιδέψετε και να εξερευνήσετε διάφορες πόλεις, χωριά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Είναι γεμάτος με έναν σκασμό από χαρακτήρες που συναντάτε, side-quests που εμβαθύνουν την ιστορία, πολλά και διασκεδαστικά mini-games (εντάξει, κάποια από αυτά ίσως να είναι λίγο βαρετά βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς), καθώς και διάφορες άλλες δραστηριότητες (πχ να ιππεύετε και να ανατρέφετε Chocobos ή να καίγεστε με τις ώρες στο Queen’s Blood, το καινούριο card game). Είναι σίγουρο πως θα αφιερώσετε πολύ χρόνο στην ανακάλυψη των μυστηρίων του πλανήτη (και στα πολύ ωραία παιχνίδια του Gold Saucer). Υπάρχει πληθώρα από πράγματα να κάνετε και ένα ενδελεχές πρώτο playthrough θα σας πάρει αρκετές δεκάδες ώρες, οπότε «θα φάτε καλά».

Φυσικά, πέρα από τις διάφορες ασχολίες, υπάρχουν και οι μάχες. Ως επί το πλείστον μένουν όπως ήταν στο Remake, αλλά και εδώ υπάρχουν νέα στοιχεία. Η πιο σημαντική νέα προσθήκη είναι τα synergies. Όταν γεμίζει η ATP μπάρα σας, τότε μπορείτε να κάνετε μία επίθεση σε συνδυασμό με έναν άλλο από τους χαρακτήρες του party. Ουσιαστικά, αυτό λειτουργεί ως ένα «δωρεάν» limit break. Εκτός από πολύ χρήσιμα, τα synergies είναι και πολύ εντυπωσιακά, δίνοντας ακόμα πιο μεγάλη ένταση και ποικιλία στις μάχες, χάρη στους διάφορους συνδυασμούς που μπορείτε να πετύχετε. Να πούμε εδώ πως ο κάθε χαρακτήρας, φέρνει κάτι διαφορετικό στην μάχη, με τις δικές του δυνατότητες και τεχνικές. Ανάλογα με το τι όπλα, ικανότητες, αξεσουάρ, αντικείμενα και materia τους εξοπλίζετε, μπορείτε να φέρετε το party στα μέτρα σας, αλλά και να προσεγγίσετε τις μάχες με λίγο πιο στρατηγική νοοτροπία. Κάτι που χρειάζεται, ειδικά στις πιο ζόρικες μάχες και όταν συναντάτε κάποιο από τα πολλά εντυπωσιακά boss, όπου ο ρυθμός γίνεται καταιγιστικός και πρέπει να πηγαίνετε εν τάχει από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο και να αποφασίζετε ποια μέλη έχετε στην ομάδα σας.

Προσθέστε επίσης τα διάφορα summon, spells, τις ικανότητες, τον εξοπλισμό, και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χαρακτήρα που έχετε στην διάθεση σας, το ότι όλα αυτά μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω XP αλλά και τα σχετικά skill tree με το νέο σύστημα folios (που θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο σύστημα sphere grid του FF10), ή το σύστημα transmutation όπου μπορείτε να συνδυάσετε υλικά και αντικείμενα που έχετε ήδη για να δημιουργήσετε καινούρια, και καταλαβαίνετε πως υπάρχει όχι μόνο μπόλικο βάθος, αλλά και πολύς χώρος για πειραματισμό, κάτι που κάνει την διαδικασία του grinding (μην ξεχνιόμαστε, για RPG πρόκειται) πιο ευχάριστη.

Το παιχνίδι έχει πανέμορφη παρουσίαση. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των εχθρών (ειδικά των boss) είναι εξαιρετικός. Το ίδιο και ο σχεδιασμός του κόσμου και των διάφορων τοποθεσιών, που είναι απλά μαγευτικός. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο να βλέπεις τοποθεσίες από το original FF7 να αναγεννιούνται (είδατε τί έκανα εδώ ε;) σε ένα νέο, τρισδιάστατο μεγαλείο με τη σύγχρονη τεχνολογία γραφικών. Υπάρχουν τόσες πολλές μικρές, ωραίες λεπτομέρειες, στιγμές και πράγματα να παρατηρήσετε, που ό,τι και να σας πω δεν αρκεί για να σας μεταφέρω την πλήρη εμπειρία. 

Πιστέψτε με, είναι κάτι που πρέπει να δείτε και να εκτιμήσετε ιδίοις όμμασι. Να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο modes γραφικών: quality, με καλύτερα γραφικά αλλά 30fps, και perfromance, με χαμηλότερη ποιότητα εικόνας αλλά 60fps. Επίσης, παρατήρησα μερικά θέματα με pop-in στα περιβάλλοντα αλλά και σε μερικές υφές, καθώς και ορισμένες καθυστερήσεις στο loading. Το οπτικό υπερθέαμα συνοδεύεται από ένα φανταστικό soundtrack, που αποτελείται κυρίως από νέες εκτελέσεις αγαπημένων κομματιών του Nobuo Uematsu που έχουν πάντα θέση στην καρδιά (και στα αυτιά) μας. Οι ερμηνείες των voice actors είναι άψογες, με τον κάθε χαρακτήρα να ακούγεται όπως ακριβώς πρέπει και να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ μελοδράματος και χιούμορ.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου