Tekken 8 review με σταθερές οικογενειακές παραδόσεις

 


Μετά από τον θάνατο του Heihachi Mishima, στα χέρια του γιού του, Kazuya, ο κόσμος είναι ένα διαφορετικό μέρος πλέον. Όλοι ξέρουν πλέον πως ο Kazuya έχει την δύναμη του Devil και ο ίδιος δεν κρύβει την επιθυμία του για παγκόσμια κυριαρχία. Μάλιστα, ανακοινώνει ένα νέο Iron Fist τουρνουά, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικά δυνατοί, με στόχο να αποκτήσει τον καλύτερο στρατό και να εξολοθρεύσει τους αδύναμους.
 Το μόνο εμπόδιο στον δρόμο του προς την απόλυτη εξουσία, είναι ο γιός του, Jin Kazama και οι σύμμαχοι του. O Jin (που είναι επίσης κάτοχος της Devil δύναμης), θέλει να σκοτώσει τον πατέρα του και να εξαφανίσει μία για πάντα την γενιά των Mishima και τους Devil από τον κόσμο. Έτσι λοιπόν ξεκινάει μία επική σύγκρουση μεταξύ τους, με δραματικές εξελίξεις, απαντήσεις σε ερωτήματα που υπήρχαν για χρόνια και την εισαγωγή νέων χαρακτήρων και στοιχείων.

Η ιστορία του Tekken 8 εκτυλίσσεται στο story mode που διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και μάλιστα είναι κλάσεις ανώτερο από το αντίστοιχο του Tekken 7. Βέβαια, μην περιμένετε κάτι με βάθος ή καλογραμμένο. Αν μη τι άλλο, είναι στο επίπεδο ενός τυπικού shonen anime, που όμως αυτή την φορά είναι πολύ πιο συγκεντρωμένο και προσεγμένο τόσο στην παρουσίαση του, όσο και στο τί ακριβώς θέλει να αφηγηθεί. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι ξεκάθαρα αφορμές για πώρωση αλλά και γράμμα αγάπης προς μερικά εμβληματικά, νοσταλγικά σημεία της ιστορίας των προηγούμενων Tekken. Με λίγα λόγια, είτε είστε βετεράνος, είτε νέος στη σειρά, θα περάσετε καλά. Επίσης, υπάρχουν τα character episodes, που είναι το story του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Σε αυτά πολεμάτε τους σχετικούς αντιπάλους και ο κάθε μαχητής έχει το δικό του φινάλε, αυτή τη φορά με full CG βίντεο και όχι απλά εικόνα και ήχο.

Ένα δεύτερο story mode είναι το Arcade Quest, στο οποίο δημιουργείτε το avatar σας και παίζετε ως ένας παίκτης arcade που έχει στόχο να φτάσει στο τουρνουά Tekken World Tour, για να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Ξεκινάτε από το τοπικό «ουφάδικο», πολεμάτε ενάντια σε άλλους παίκτες και όσο ανεβαίνετε στην κατάταξη ταξιδεύετε σε άλλα arcade, γνωρίζοντας και παίζοντας ενάντια σε νέους αντιπάλους. Το σενάριο εδώ είναι πολύ απλοϊκό και για να λέμε την αλήθεια... βαρετό, καθώς το συγκεκριμένο mode δεν στοχεύει στην αφήγηση, αλλά στην εκμάθηση του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, είναι ένα εκτεταμένο tutorial που εξηγεί τα βασικά αλλά και τις πιο υψηλού επιπέδου τεχνικές μάχης και είναι κάτι που θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα αν είστε νέος στο Tekken ή στα παιχνίδια ξύλου γενικότερα. Βέβαια, ίσως θα ήταν καλύτερα να περνάει κατευθείαν στο tutorial κομμάτι και να μην υπάρχει το όλο στόρι, που, μεταξύ μας, είναι περιττό.

Ας περάσουμε στο gameplay. Αυτό που μένει από το Tekken 7 είναι το rage, το οποίο ενεργοποιείται όταν σας έχει μείνει λίγη ζωή. Όσο είναι ενεργό, τα χτυπήματα σας είναι πιο δυνατά και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το rage art, το οποίο είναι η εντυπωσιακή super κίνηση του κάθε χαρακτήρα και αν χτυπήσει επιτυχώς τον αντίπαλο κάνει πολύ μεγάλη ζημία. Από την άλλη, τα rage drives δεν επιστρέφουν, καθώς υπάρχει ένας βασικός νέος μηχανισμός: τo heat. Κάτω από την μπάρα υγείας σας, υπάρχει ο μετρητής heat. Όταν το ενεργοποιήσετε ο χαρακτήρας σας είναι πιο δυνατός και μάλιστα έχει πρόσβαση σε κάποιες επιπλέον ειδικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν μόνο όταν είστε σε heat mode. Το heat μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάθε γύρο και κρατάει 10 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος του heat σταματά να μετράει όταν δεχτείτε χτύπημα ή πέσετε κάτω. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το ενεργοποιήσετε. Ο πρώτος είναι το heat burst, μία δυνατή επίθεση (γίνεται με την ίδια εντολή για όλους τους χαρακτήρες) που δίνει frame advantage είτε περάσει το χτύπημα, είτε μπλοκαριστεί από τον αντίπαλο. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να γίνει στην μέση ενός combo, επιτρέποντας σας όχι μόνο να το επεκτείνετε αλλά και να επιφέρετε ακόμα περισσότερη ζημιά. Ο δεύτερος τρόπος είναι το heat engager, μία κίνηση διαφορετική για κάθε χαρακτήρα που πετάει τον αντίπαλο μακριά σας και εσείς τον ακολουθείτε τρέχοντας, κερδίζοντας frame advantage. Επιλογές υπάρχουν όχι μόνο στο πως μπαίνετε στο heat, αλλά και στο τί μπορείτε να κάνετε όταν είναι ενεργό. Για αρχή, αρκετές από τις κινήσεις του κάθε χαρακτήρα είναι ενισχυμένες και η ζημιά που προκαλούν μπορεί να ανακτηθεί αν ο αντίπαλος αποφύγει περισσότερα χτυπήματα. Στη συνέχεια υπάρχει το heat dash, το οποίο γίνεται όταν χρησιμοποιήσετε ένα heat engager, ενώ είστε ήδη στο heat. Όταν το κάνετε, ο χαρακτήρας σας χτυπάει τον αντίπαλο και μετά τρέχει γρήγορα προς αυτόν, επιτρέποντάς σας ένα ακόμα πιο καταστροφικό combo. Τέλος, υπάρχει το heat smash, που γίνεται με τον ίδιο τρόπο για όλους και ξοδεύει όλο τον μετρητή heat, για να εξαπολύσει μία πολύ δυνατή επίθεση ενάντια στον αντίπαλο.

Ακόμα, αν ζορίζεστε με τα μεγάλα combo και τις ειδικές κινήσεις, το παιχνίδι σας επιτρέπει να ανοίξετε τα special style controls οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της μάχης. Χάρη στο special style, η εκτέλεση ειδικών κινήσεων και εντυπωσιακών εναέριων combo είναι υπόθεση πατήματος μερικών κουμπιών. Οι μάχες είναι πολύ πιο έντονες και γρήγορες, ενώ παράλληλα διαθέτουν μία πολύ στιβαρή αίσθηση και έναν δυνατό ρυθμό χάρη στο σύστημα heat που αποδεινύεται πολύ ωραία προσθήκη. Ενθαρρύνει τον πειραματισμό στα combo αλλά και στο πώς εκφράζεται ο κάθε παίκτης με τον τρόπο που παίζει, ενώ επιτρέπει να αλλάζει η ροή του ματς ανά πάσα στιγμή. Επίσης, ευνοεί μία πιο επιθετική προσέγγιση στις μάχες σε σχέση με τα προηγούμενα Tekken και προσθέτει ακόμα περισσότερες επιλογές στις ήδη εκτεταμένες λίστες κινήσεων των 32 αρχικών μαχητών.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ αποτελείται από παλιούς χαρακτήρες: Jin Kazama, Kazuya Mishima, Paul Phoenix, Marshall Law, Nina Williams, Jack-8, King, Lars Alexandersson, Panda, Zafina, Lee Chaolan, Alisa Bosconovitch, Devil Jin, Feng Wei, Dragunov, Shaheen, Steve Fox, Leo, Yoshimitsu, Kuma, Raven, Ling Xiaoyu, Asuka Kazama, Leroy Smith, Lili, Bryan Fury, Hwoarang, Claudio και η μητέρα του Jin, Jun Kazama, μετά από μακρά απουσία (εκτός των εμφανίσεών της στα δύο Tekken Tag Tournament), κάνει την θριαμβευτική της επιστροφή. Από νέο αίμα έχουμε τρεις: την Reina, μία μυστήρια νεαρή γυναίκα που κάπως συνδέεται με τους Mishima, τον Γάλλο Victor Chevalier, που είναι ειδικός πράκτορας των Ηνωμένων Εθνών (voice actor του είναι ο γνωστός, επίσης Γάλλος ηθοποιός Vincent Cassel), και την Περουβιανή Azucena, της οποίας η προσωπικότητα είναι ο καφές που παράγει. Όλοι οι παλιοί χαρακτήρες έχουν νέες κινήσεις και combo ενώ οι καινούριοι, πέρα από το δικό τους ρεπερτόριο, διαθέτουν αρκετούς συνδυασμούς από χαρακτήρες που δεν επιστρέφουν. Ομολογουμένως, το σύνολο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο μεταξύ παλαιών και νέων προσώπων και θα ήθελα περισσότερους νέους χαρακτήρες στο αρχικό ρόστερ.

Μία άλλη νέα προσθήκη είναι τα Ghost Battles, που σας επιτρέπουν να πολεμάτε ενάντια στα AI ghosts άλλων παικτών που μπορείτε να κατεβάσετε ή και τους δικού σας ghost που μαθαίνει από το πώς παίζετε. Έτσι, μπορείτε να κοντράρετε τον εαυτό σας και να μάθετε από τα λάθη σας ώστε να βελτιωθείτε. Κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο εδώ είναι το πολύ καλό training mode, όπου όχι μόνο μπορείτε να εξασκηθείτε, αλλά και να αποθηκεύσετε replays από ματς που έχετε παίξει. Σε αυτά τα replays, το παιχνίδι βλέπει πού έχετε κάνει λάθη και σας προτείνει τρόπους για να τα αποφύγετε και επιπλέον αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε εντός του replay! Από εκεί και πέρα, επιστρέφει η δυνατότητα παραμετροποίησης του κάθε χαρακτήρα, με διάφορες στολές, ρούχα και αντικείμενα που μπορείτε να κερδίσετε ή να αγοράσετε με τα fight money που κερδίζετε από μάχες σε Arcade Battle, Arcade Quest, Ranked κτλ. Μπορείτε επίσης να κάνετε customize και το avatar σας στο Arcade Quest, όπως και το player profile σας. Όμως η αλήθεια είναι πως τα customization αντικείμενα είναι αισθητά λιγότερα σε σχέση με παλαιότερα Tekken, τουλάχιστον για την ώρα. Το Jukebox mode επίσης επιστρέφει, με τα soundtracks όλων των προηγούμενων τίτλων και την δυνατότητα να τα βάλετε σε όποιες πίστες θέλετε! Μία ακόμα επιστροφή είναι το πολύ διασκεδαστικό mini-game Tekken Ball (local ή online), όπου μπορείτε να συνδυάσετε ξυλίκι και beach volley. Τέλος, στο Gallery μπορείτε να δείτε endings, τα intros κτλ.

Προφανώς δεν νοείται Tekken (και fighter γενικότερα) χωρίς multiplayer. Στο online, που πλέον υποστηρίζει πλήρες cross-play, μπορείτε να παίξετε απλά player match ή αν έχετε φιλοδοξία, πείσμα και υπομονή, να παίξετε στο Ranked όπου αντιμετωπίζετε παίκτες από όλον τον κόσμο με στόχο να ανεβείτε στα ranks και στα leaderboards. Όλα αυτά μπορείτε να τα χαρείτε στο Tekken Fight Lounge, το οποίο αποτελείται από διάφορες περιοχές εμπνευσμένες από τα παλιά arcade όπου μπορείτε να κυκλοφορείτε με το avatar σας, να βρείτε άλλους παίκτες, να δείτε τρέχοντα ματς, να συμμετάσχετε σε group fights, να παίξετε Tekken Ball online, να κατεβάσετε ghosts άλλων παικτών, να αγοράσετε customization αντικείμενα και να κάνετε προπόνηση, μεταξύ άλλων. Είναι προφανώς εμπνευσμένο από το Battle Hub, το αντίστοιχο fight lobby του Street Fighter 6, με την διαφορά πως τα διάφορα περιβάλλοντα εδώ είναι κυρίως όμορφα σκηνικά, χωρίς να προσφέρουν κάποια έξτρα διαδραστικότητα (όπως η δυνατότητα να παίξετε παλιά arcade games στο SF6). Όσον αφορά την ποιότητα του online, ως επί το πλείστον βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, χάρη στο rollback netcode. Πάντως υπάρχουν φορές που συναντάτε lag και delay, ειδικά αν εσείς ή ο αντίπαλος έχει wi-fi σύνδεση. Όπως πάντα, καλό είναι αν μπορείτε να αποφύγετε το wi-fi στο online multiplayer.

Το παιχνίδι είναι ανανεωμένο και στα γραφικά. Όλοι οι χαρακτήρες είναι επανασχεδιασμένοι, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στα animation τους, με την Unreal Engine 5 να προσφέρει μία πραγματικά ανώτερη εμπειρία από ότι είχαμε δει στην προηγούμενη γενιά. Το ίδιο ισχύει και για τις αρένες, που είναι εντυπωσιακές, με δυνατά χρώματα, όμορφα εφέ φωτισμού, μεγάλο πεδίο βάθους και με μπόλικες μικρές πινελιές που συμβάλλουν σε προσωπικότητα και αισθητική. Μάλιστα, κάποιες από αυτές κρύβουν διάφορους κινδύνους (όπως η έκρηξη κάποιας συσκευής, που μπορεί να εκτοξεύσει στον αέρα τον άτυχο που θα πέσει πάνω της) και έχουν πολλαπλά επίπεδα τα οποία μπορείτε να δείτε αν σπάσετε κάποιον τοίχο ή πάτωμα. Υπάρχουν επίσης ωραίες λεπτομέρειες όπως τα ρούχα και το δέρμα των χαρακτήρων που λερώνονται ή αποκτάνε φθορές κατά την διάρκεια της μάχης. Επίσης, τόσο οι λαβές, όσο και κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, πλέον έχουν μία πιο κινηματογραφική κάμερα κατά την διάρκειά τους και σε συνδυασμό με την αργή κίνηση που μπαίνει σε κάποια σημεία τονίζουν ακόμα περισσότερο την επική αίσθηση των μαχών. Το μόνο μου παράπονο είναι πως αρκετοί χαρακτήρες έχουν υπερβολικό σχεδιασμό, με ένα σωρό φανταχτερά ρούχα που δείχνουν πολύ άβολα και μη πρακτικά σε μία μάχη. Βέβαια, υπάρχουν και διαφορετικές εμφανίσεις, αλλά και επιλογές customization για να τους φέρετε στα γούστα σας. Επίσης, κάποιοι χαρακτήρες φαίνονται πιο λεπτομερείς από τους υπόλοιπους, αν και αυτό λογικά θα διορθωθεί.

Όπως σε κάθε Tekken, έτσι κι εδώ η απολαυστική μουσική είναι σημαντικό μέρος της συνολικής εμπειρίας και συμβάλλει τα μέγιστα στο καταιγιστικό ξύλο που πέφτει. Πρόκειται για έναν συνδυασμό electronica, trance, ορχηστρικών και ροκ κομματιών που ταιριάζει απόλυτα και δίνει στο παιχνίδι την δική του ηχητική ταυτότητα. Μαζί με το Tekken Jukebox, είναι ό,τι καλύτερο. Κατά τα άλλα, το voice acting των χαρακτήρων είναι τιμιότατο και ό,τι θα περίμενε κανείς σε Tekken. Και ναι, εξακολουθεί να υπάρχει το κλασικό παράδοξο: ο κάθε μαχητής μιλάει την μητρική του γλώσσα, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο όλοι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και βγάζουν συνεννόηση. Τα κλωτσομπουνίδια ενώνουν!

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου