Το High On Life είναι ένα sci-fi FPS που έχει αρκετές ιδιαιτερότητες

 


Η ιστορία έχει ως εξής: Αναλαμβάνετε το ρόλο ενός gamer που απ΄όσο φαίνεται δεν κάνει πολλά άλλα πράγματα εκτός από το να παίζει παιχνίδια και να… υπάρχει. Όμως ξαφνικά η ζωή του αλλάζει, όταν ο πλανήτης μας δέχεται εισβολή από το G3 Cartel, μία διαγαλαξιακή συμμορία εξωγήινων εμπόρων ναρκωτικών, η οποία θέλει να υποδουλώσει την ανθρωπότητα για να την χρησιμοποιήσει ως… ναρκωτικά. Σύντομα ο πρωταγωνιστής βρίσκεται να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του και την αδερφή του, μέχρι που συναντάει ένα Gatlian, τον Kenny. Πρόκειται για ένα ζωντανό όπλο που μιλάει και συμμαχεί μαζί του, δίνοντάς του την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες που ανέπτυξε από τα τόσα χρόνια gaming. Μετά από μερικές μάχες, το Gatlian τηλεμεταφέρει το σπίτι του παίκτη σε άλλον πλανήτη για να τον προστατέψει και του προτείνει την μόνη λύση: να γίνει κυνηγός επικηρυγμένων και να σκοτώσει τα μέλη του G3 Cartel. Εδώ λοιπόν ξεκινάει η διαπλανητική, αστεία, περίεργη και πολλές φορές, παρανοϊκή περιπέτεια που σας περιμένει.

Οι διάλογοι είναι πολλοί (ίσως πάρα πολλοί, σε σημείο που μπορεί να κουράσει κάποιους) και διαφορετικοί ανάλογα με ποιον μιλάτε, τί όπλο έχετε και τις επιλογές που κάνετε. Το πολύ συχνά αυτοαναφορικό χιούμορ του παιχνιδιού είναι ότι θα περίμενε κανείς από τον Roiland: ένας συνδυασμός απίστευτης καφρίλας, χυδαιότητας, έξυπνων αστείων και φουλ σπασίματος του «τέταρτου τοίχου», που σίγουρα απευθύνεται σε ενήλικες, σε σημείο που μπορεί να πει κανείς πως ανήκει στις εμπειρίες που εκτιμώνται πλήρως όταν έχετε καπνίσει κάτι. Οι δημιουργοί σίγουρα το έκαναν. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως δεν είναι για όλους, οπότε αν δεν σας αρέσει το Rick and Morty, μάλλον θα ξενερώσετε.

Το παιχνίδι δεν βασίζεται μόνο στην κωμωδία και έχει περισσότερη ουσία απ΄ ότι δείχνει. Το βασικό gameplay είναι ένα μείγμα FPS και platforming και βασίζεται στην εξερεύνηση των κόσμων που επισκέπτεστε, όπου, εκτός από εχθρούς, βρίσκετε και διάφορα καλούδια. Στις μάχες μπορείτε και πρέπει να κάνετε έξυπνη χρήση των όπλων που βρίσκετε και να εκμεταλλευτείτε τους συνδυασμούς των δυνατοτήτων τους. Πχ κοντά στην αρχή του παιχνιδιού βρίσκετε τον Knifey, ένα ζωντανό μαχαίρι (που είναι ξεκάθαρα ψυχάκιας και θέλει να ξεντεριάσει ότι βρει μπροστά του). Ο Knifey, εκτός από μαχαίρι, χρησιμοποιείται και ως grappling hook, επιτρέποντάς σας να πιαστείτε από διάφορα σημεία για να φτάσετε σε μέρη που δεν μπορείτε αλλιώς. Επίσης, είναι ο τρόπος για να κάνετε melee επιθέσεις, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τρόπος να αποκρούσετε κάποιες επιθέσεις. Αν τον χρησιμοποιήσετε μαζί με τους δίσκους που εκτοξεύει ένα άλλο όπλο που βρίσκετε αργότερα, μπορείτε να χτυπάτε επαναλαμβανόμενα τους δίσκους και να τους πετάτε ξανά και ξανά πάνω στους εχθρούς. Όλα τα Gatlians που αποκτάτε έχουν έξτρα δυνατότητες και μπορείτε να βρείτε πολλούς και δημιουργικούς τρόπους να εξαπολύσετε χαμό και πανικό ενάντια στους κακόμοιρους εξωγήινους που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας.

Όμως όπως είπαμε, υπάρχει και η εξερεύνηση, η οποία είναι αρκετά περισσότερη απ΄ ότι φαντάζεστε. Κάθε αποστολή που αναλαμβάνετε ως κυνηγός επικηρυγμένων, σας μεταφέρει σε διαφορετικό πλανήτη, όπου πολεμάτε διάφορους εχθρούς και στο τέλος έρχεστε αντιμέτωπος με το boss που πρέπει να σκοτώσετε. Μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε upgrades, pesos (τα λεφτά δηλαδή) αλλά και ένα σωρό side-quests και μυστικά. Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχει και μία δόση metroidvania, καθώς μπορείτε να επιστρέψετε σε πλανήτες που έχετε ήδη επισκεφτεί και να βρείτε νέες περιοχές όπου δεν μπορούσατε να πάτε νωρίτερα, χάρη στις ικανότητες των νέων όπλων που βρίσκετε.

Το πρώτο μέρος όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε είναι η Blim City. Εκεί βρίσκεται το σπίτι σας, αλλά και καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε mods και upgrades για τα όπλα σας, ώστε να ενισχύσετε τις δυνατότητές τους αλλά και αναβαθμίσεις για την στολή σας, ώστε να έχετε περισσότερη υγεία, πιο δυνατή ασπίδα κτλ. Μπορείτε μέχρι και να βρείτε διάφορες δισκέτες, που ξεκλειδώνουν διάφορα άλλα μέρη, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μία χαρούμενη μικροσκοπική πόλη που μπορείτε να ισοπεδώσετε με (τραγελαφικά αποτελέσματα) ή ένα… σινεμά όπου μπορείτε να κάτσετε και να δείτε ολόκληρες καλτ ταινίες των 90s (που όντως υπάρχουν). Μάλιστα, σε αυτό βρίσκονται και τρεις εξωγήινοι, οι οποίοι σχολιάζουν την ταινία με σαχλό και αστείο τρόπο, με τις φωνές τους να ανήκουν στους τύπους από το Red Letter Media!

Εν τέλει, αν υπάρχει κάτι στο gameplay που ίσως αποτελεί μελανό σημείο, είναι το γεγονός πως το πιστολίδι πολλές φορές μπορεί να γίνει αρκετά χαοτικό και σίγουρα δεν έχει την αίσθηση και το υψηλό επίπεδο που έχουμε δει σε άλλα FPS. Από την άλλη όμως, τα Gatlians σας προσφέρουν αρκετούς διασκεδαστικούς πειραματισμούς με τις έξτρα ικανότητες τους στην μάχη και σε συνδυασμό με την κινητικότητα αλλά και το platforming, το τελικό αποτέλεσμα δεν απογοητεύει.

Οπτικά, το παιχνίδι είναι σαν να βλέπεις ένα τρισδιάστατο επεισόδιο Rick and Morty. Ο σχετικά απλός, καρτουνίστικος σχεδιασμός των χαρακτήρων και του κόσμου, συνδυάζεται με πολλά και έντονα χρώματα, ποικιλία στα περιβάλλοντα και μπόλικες κωμικές, ψυχεδελικές λεπτομέρειες. Από την Blim City, που θυμίζει μία μίξη Futurama και Blade Runner, μέχρι τους διάφορους πλανήτες, επισκέπτεστε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες, όπως διαστημικές βάσεις, δάση, ζούγκλες, ορυχεία, βιομηχανικές ζώνες. Υπάρχει μέχρι και εξωγήινο στριπτιζάδικο που μπορείτε να βρείτε! Τα γραφικά σίγουρα δεν ρίχνουν σαγόνια, αλλά ξεχειλίζουν με δημιουργικότητα και μεράκι.

Αν υπάρχει ένας τομέας του παιχνιδιού που είναι υπέρ-πληθωρικός, σίγουρα είναι η ποσότητα των διαλόγων και η ποιότητα του voice acting. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες που συναντάτε στο παιχνίδι μιλάνε αρκετά έως πολύ, ειδικά τα Gatlians (ξεχωρίζει ο Roiland ως Kenny, που ακούγεται σχεδόν ακριβώς όπως ο Morty). Για όσους κουραστούν από κάτι τέτοιο, ευτυχώς υπάρχει δυνατότητα να ρυθμίσετε το πόσο συχνά μιλάνε τα όπλα και οι διάφοροι AI χαρακτήρες. Όπως και να έχει, το παιχνίδι διαθέτει πλούσιο και λαμπερό καστ (ενδεικτικά Maurice LaMarche, Nolan North, Jennifer Hale, Tara Strong, Tom Kenny, Jack Black, Susan Sarandon και φυσικά ο Justin Roiland). Όλοι οι ηθοποιοί κάνουν εξαιρετική δουλειά, είτε όταν ακολουθούν το σενάριο, είτε στις αρκετές φορές που ξεκάθαρα αυτοσχεδιάζουν. Κατά τα άλλα, η μουσική είναι ταιριαστή και κινείται κάπου μεταξύ funk, stoner και electronica. Τα ηχητικά εφέ επίσης βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου