Μοιράζοντας πόντους με κάθε αγορά ή βάσει συγκεκριμένων ενεργειών και προσφορών, δημιουργούν πιστούς και τακτικούς πελάτες, επιβραβεύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαρκή τους προτίμηση σε ένα brand, συγκεκριμένο ή “ομπρέλα”. Τα προγράμματα loyalty είναι από τα ισχυρότερα “όπλα” του μάρκετινγκ, αφού στην ουσία αυξάνουν την αξία του κάθε πελάτη –μέσω των επαναλαμβανόμενων αγορών του- προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες ή ευνοϊκότερους όρους.
Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε αυτού του είδους τα προγράμματα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων, τις πιστωτικές κάρτες και τις αεροπορικές εταιρείες. Όλα τους, ανεξαιρέτως, έχουν έναν βασικό στόχο: να πείσουν τους καταναλωτές να μείνουν πιστοί στο πρόγραμμά τους, δίνοντάς τους πίσω κάθε λογής πλεονεκτήματα: οι τράπεζες δόσεις, τα σούπερ μάρκετ εκπτώσεις, οι αεροπορικές αναβαθμίσεις θέσεων, πρόσβαση σε lounges και φθηνότερα εισιτήρια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας λοιπόν την έντονη παρουσία αυτών των προγραμμάτων στην καθημερινότητά μας –που σε χώρες του εξωτερικού όπως ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα πιο έντονη- πόσο εφικτό θα ήταν να δούμε κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, ειδικά για videogames;
Και τι να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο;
Δούναι και λαβείν. Ένα κατάστημα ή μία αλυσίδα, για να πάρει από τον παίκτη-καταναλωτή, θα πρέπει και να του δώσει και ευτυχώς στο gaming, τα περιθώρια είναι πολλά. Σε περίπτωση που η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά των μεταχειρισμένων, θα μπορούσε να του προσφέρει καλύτερες τιμές αγοράς και πώλησης τέτοιων τίτλων: ένα ποσοστό 10% θα έκανε μεγάλη διαφορά –και με δεδομένο το μεγάλο περιθώριο κέρδους για το κατάστημα σε αυτού του είδους τα προϊόντα, δεν είναι ανέφικτο.
Συνυπολογίζοντας και τυχόν προσφορές που θα ισχύουν κατά περιόδους, όπως για παράδειγμα κάνουν τα GameStop στις ΗΠΑ που πολλαπλασιάζουν τους πόντους που κερδίζει κάποιος φέρνοντάς τους παιχνίδια και κονσόλες, δεν είναι καθόλου απίθανο οι καταναλωτές να φτάσουν στο σημείο να επιδιώκουν να επιστρέφουν τους τίτλους και τα συστήματά τους σε κάποιο κατάστημα αφού το κέρδος για εκείνους θα είναι πολλαπλάσιο –και το όποιο ρίσκο μικρότερο.
Πρόσφατα, η βρετανική αλυσίδα GAME λάνσαρε μία διαφορετική εκδοχή ενός τέτοιου προγράμματος, αφού ναι μεν προσφέρει περισσότερους πόντους, αποκλειστικές προσφορές και κληρώσεις, δώρα και εγγυήσεις, χρεώνοντας ωστόσο ετήσια συνδρομή £36. Σε πρώτη φάση μπορεί αυτό να ακούγεται εξωφρενικό, όμως για έναν σταθερό πελάτη που κάνει μόνο από εκεί τις αγορές του, επιστρέφοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τίτλους που δεν χρειάζεται, υπάρχει κέρδος.
Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν σας πείθει, πάμε να το δούμε στην πράξη. Έστω ότι κάποιος ξοδεύει σε μηνιαία βάση το ποσό των £70 στα GAME για τίτλους, merchandise και αξεσουάρ. Οι £840τον χρόνο θα του αποφέρουν με το απλό πρόγραμμα GAME Rewards περί τους 6.720 πόντους οι οποίοι αντιστοιχούν σε £16,8 –βάσει των όρων συμμετοχής 400 πόντοι ισούνται με £1. Με την εγγραφή στο GAME Elite, οι 6.720 πόντοι γίνονται αμέσως 33.600 ή £84. Αφαιρώντας τις £36 της συνδρομής, ο πελάτης έχει ένα κέρδος £48 και αυτό μόνο από τις αγορές του –χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε το όφελός του από τυχόν προσφορές, επιστροφές κ.α..
Όλοι χαρούμενοι
Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στην Ελλάδα, έχει κέρδη τόσο για τα καταστήματα, όσο και για τους παίκτες. Τα πρώτα θα αρχίσουν να δημιουργούν έναν θύλακα πιστών πελατών, κερδίζοντας ενδεχομένως λιγότερα ανά συναλλαγή αλλά ποντάροντας στον αυξημένο τους αριθμό. Οι δεύτεροι θα αρχίσουν να επιβραβεύονται για τις αγορές τους, παίρνοντας κάτι πίσω βάσει των όσων ξοδεύουν, χωρίς καμία υποχρέωση απέναντι σε κανένα κατάστημα –σε τελική ανάλυση, θα εξακολουθήσουν να αξιολογούν οι ίδιοι τιμές και προσφορές.
Όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται όμως, το βασικό κέρδος των παικτών δεν θα είναι υλικό αλλά η γνώση ότι μια μεγάλη αλυσίδα αντιμετωπίζει το gaming, όχι ως μία ακόμα προϊοντική κατηγορία αλλά ως ένα οικοσύστημα. Ο λόγος που κάνουμε λόγο για αλυσίδα και όχι για μεμονωμένο κατάστημα, είναι καθαρά πρακτικός αφού με καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, μία τέτοια μπορεί να χτίσει πιο άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές –σκεφτείτε μόνο πόσο δύσκολη (αν όχι ανέφικτη) θα είναι σε διαφορετική περίπτωση η επιστροφή τίτλων προς αγορά και μεταπώληση.
Είναι εφικτό;
Αλυσίδες που να ειδικεύονται στο gaming βέβαια δεν έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Η εποχή των Teleclub και Console Club έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και τη θέση τους έχουν πάρει τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών συσκευών και ειδών ψυχαγωγίας. Με τις μεγάλες αλυσίδες να είναι ωστόσο αρκετά δραστήριες σε ό,τι αφορά τα videogames, αριθμώντας χιλιάδες προϊόντα τόσο στα φυσικά τους καταστήματα, όσο και online, θα περίμενε κανείς ότι κάποιο πρώτο έστω βήμα, θα μπορούσε να είχε γίνει τόσα χρόνια τώρα. Τα videogames άλλωστε έχουν εξαιρετική παρουσία στην Ελλάδα, με την αγορά να κρύβει ακόμα ευκαιρίες και να προσφέρει μεγάλες προοπτικές.
Η αντικειμενική δυσκολία στο όλο εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι άλλη από την υλοποίησή του. Απαιτείται σημαντική επένδυση στο λεγόμενο CRM (ήτοι Customer Relationship Management) προκειμένου να στηθούν συστήματα, ικανά να υποστηρίξουν online και offline αγορές, προφίλ που να ανανεώνονται αυτόματα, δυνατότητα εξαργύρωσης πόντων και λοιπές λειτουργίες ενός τυπικού προγράμματος loyalty. Το κόστος είναι αρκετό, η μελέτη που απαιτείται το ίδιο και η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως απλώς ουδείς από την ελληνική αγορά έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Οι “μεγάλοι παίκτες” της εξ άλλου, αποδεικνύουν χρόνια τώρα πως δεν τα πάνε καθόλου καλά με τέτοιες πρακτικές…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου