Η ιστορία του Θεού του Πολέμου - Μέρος Πρώτο

Με το νέο God of War να είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε, θα έλεγα πως  σχεδόν επιβάλλεται μια μικρή ανασκόπηση, έστω μια επανάληψη, στην ιστορία του franchise που ακολουθεί το brand της Sony από το ζενίθ του, το θρυλικό PlayStation 2. Πάμε, λοιπόν, να δούμε από την αρχή την ιστορία του Kratos και να προετοιμαστούμε για την επική συνέχεια.
Πριν τον Kratos: The First Great War
Η προφητεία των Sisters of Fate (Μοίρες) προέβλεπε ότι ο βασιλιάς των τιτάνων, Cronos, θα εκθρονιζόταν μια μέρα από ένα από τα παιδιά του, όπως έκανε και ο ίδιος στον πατέρα του, Ouranos. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας, δώρισε, μάταια, στις Μοίρες τα Steeds of Time ώστε να τις ευμενίσει, χωρίς ωστόσο να έχει αποτέλεσμα. Έτσι, κάθε παιδί που έκανε με την γυναίκα του Rhea, το κατάπινε ολόκληρο, μετά τη γέννησή του. Αυτή, μη μπορώντας να αντέξει την αποτρόπαια αυτή πράξη, μετά την γέννηση του έκτου παιδιού τους, το στέλνει με έναν αετό στην τιτάνα Gaia ώστε να το κρύψει από τον άνδρα της, ενώ σε αυτόν δίνει μια πέτρα για να τον ξεγελάσει. Το κόλπο της επιτυγχάνει και το παιδί, ονόματι Δίας, μεγαλώνει κοντά στην Gaia, ονειρευόμενο μια μέρα να σώσει τα αδέρφια του από την κοιλιά του πατέρα του.
Βέβαια, η επιθυμία αυτή δεν ήταν η μοναδική του νεαρού Δία, καθώς σκόπευε να εκπληρώσει την προφητεία και να ρίξει από την εξουσία τον Cronos. Με τα αδέρφια του στο πλευρό του, μετά την επιτυχή απελευθέρωσή τους, τα όπλα που σφυρηλάτησαν οι Κύκλωπες (Lightning of Zeus, Trident of Poseidon και Helmet of Invisibility) καθώς και με την βοήθεια κάποιων από τους Τιτάνες (όπως ο Prometheus) κατάφεραν να νικήσουν τον Cronos, τον οποίο εξόρισαν στο Tartarus με την χρήση της Blade of Olympus. Εκτός από το φυσικό αντίκτυπο στον κόσμο, από την μάχη δημιουργήθηκαν οι συμφορές, τα κακά πνεύματα, τα οποία ο Δίας φυλάκισε στο Pandora’s Box, κατασκευαστής του οποίου ήταν ο Hephaestus, και το τοποθέτησε στην πλάτη του Κρόνου. Η Αθηνά, φοβούμενη πως μια μέρα το κουτί θα άνοιγε και θα απελευθερωνόντουσαν τα δεινά, κρυφά από τον πατέρα της, έβαλε μέσα στο κουτί την Ελπίδα, η οποία θα μπορούσε να τα υπερνικήσει. Οι θεοί χώρισαν τον κόσμο και με βασιλιά- πατέρα όλων τον Δία δοξάστηκαν για πολλά χρόνια από τους θνητούς, μέχρι που μια νέα προφητεία ήρθε να τους ταρακουνήσει και να αλλάξει το ρου των γεγονότων.
Πριν περάσουμε στην ιστορία του ψηφιακού Kratos με το αμούστακο υπογένειο (goatee στα ελληνικά) και τους κοιλιακούς σπανακόπιτα, ας δούμε αρκετά συνοπτικά το πρόσωπο της αρχαίας μυθολογίας, από το οποίο άντλησε έμπνευση η Santa Monica για τη δημιουργία του ήρωα-αντιήρωα της σειράς παιχνιδιών που μετρά περισσότερα από έξι παιχνίδια την τελευταία δεκαετία και αποτελεί ένα δυνατό αποκλειστικό χαρτί για τις κονσόλες της Sony.
Kratos
Στην νεοελληνική γλώσσα, κράτος είναι το πολιτικά οργανωμένο και εγκατεστημένο μόνιμα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή σύνολο ανθρώπων. Στην αρχαία ελληνική σημαίνει εξουσία, ισχύς, δύναμη, κυρίως σωματική. Στην ελληνική μυθολογία το Κράτος (ναι, το Κράτος) ήταν η προσωποποίηση της ωμής εξουσίας. Κατά την Θεογονία του Ησίοδου, το Κράτος ήταν παιδί του τιτάνα Πάλλαντα και της θεότητας Στύγας, προσωποποίηση ενός εκ των ποταμών του Άδη και κόρη του Ωκεανού, και αδέρφια του ήταν η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη. Στην αρχαία τραγωδία του Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης, το Κράτος και η Βία είναι υπηρέτες του Δία που βοήθησαν τον Ήφαιστο να εκτελέσει την τιμωρία του τιτάνα Προμηθέα, δένοντας τον στο όρος Καύκασο. Υπάρχουν, βέβαια, και εκδοχές, όπου το Κράτος ήταν νόθο παιδί του Δία (οι ακράτητες σεξουαλικές ορμές του οποίου ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής μυθολογίας) και μιας ανώνυμης θνητής γυναίκας.
Η χρονολογική σειρά που εκτυλίσσονται τα γεγονότα είναι God of War Comics (flashbacks), God of War: Ascension, God of War: Chains of Olympus, God of War, God of War Comics, God of War: Ghost of Sparta, God of War: Betrayal, God of War II και τέλος το God of War ΙΙΙ.
Γέννηση και νεαρή ηλικία
Ο Kratos ήταν ο νόθος γιος της Callisto, ενώ μεγάλωσε μη μαθαίνοντας την πραγματική ταυτότητα του πατέρα του. Σε νεαρή ηλικία, με την μητέρα του και το νεότερο αδερφό του, Deimos, αναζητήσαν μια νέα ζωή στην Σπάρτη, όπου υιοθέτησαν τον σπαρτιατικό τρόπο εκπαίδευσης και γαλουχήθηκαν ώστε μια μέρα να γίνουν πολεμιστές. Περίπου αυτή την περίοδο, ο Δίας ακούγοντας μια προφητεία που ήθελε «έναν σημαδεμένο πολεμιστή να φέρει το τέλος του Ολύμπου», έστειλε τον θεό Άρη και την θεά Αθηνά να ξεφορτωθούν τον Deimos, ο οποίος έφερε ένα εκ γενετής κόκκινο σημάδι. Με την βοήθεια μιας στρατιάς κενταύρων, οι δύο θεοί επιτίθενται στην Σπάρτη και απαγάγουν τον Deimos, δίνοντας τον στον Thanatos, τον θεό του θανάτου, ώστε να επιμεληθεί το αιώνιο μαρτύριό του. Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σώσει τον αδερφό του από τα χέρια του θεού Άρη, ο Kratos τραυματίζεται και αποκτά την ουλή στο δεξί του μάτι. Εκνευρισμένος ο θεός του πολέμου ετοιμάζεται να σκοτώσει τον νεαρό Kratos, όμως την τελευταία στιγμή τον σταματά η θεά Αθηνά. Μην γνωρίζοντας την μοίρα του αδερφού του, εις μνήμη του, ο Kratos κάνει το εικονικό κόκκινο τατουάζ στο σώμα του, ίδιο με το σημάδι του αδερφού του. Μεγαλώνοντας ο Kratos έγινε μέλος του σπαρτιατικού στρατού και παντρεύτηκε την Lysandra, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Calliope.
Deimos
Στην αρχαιότητα, ο Δείμος, η προσωποποίηση του τρόμου (ο οποίος δεν είχε κάποια κοντινή συγγενική σχέση με το Κράτος), και ο Φόβος, η προσωποποίηση του φόβου, τα παιδιά του Άρη και της Αφροδίτης, συνόδευαν τον πατέρα τους στα πεδία των μαχών.
Η αναζήτηση της Αμβροσίας
Σε νεαρή ηλικία η Calliope μολύνθηκε από λοιμό, κρίθηκε ως αδύναμη και βάση νόμου έπρεπε να θυσιαστεί. Ο Kratos, θέλοντας να σώσει την μοναχοκόρη του, ξεκίνησε μια εκστρατεία με τον σπαρτιατικό στρατό για να βρει την Ambrosia, όταν έμαθε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Εν αγνοία του, λάμβανε μέρος σε ένα παιχνίδι-στοίχημα των θεών, ως εκλεκτός πολεμιστής του θεού Άρη. Στην πορεία συνάντησε τον εκλεκτό του θεού Ποσειδώνα, Herodius, τον στρατό του οποίου νίκησε και τον σκότωσε. Παρόμοια ήταν η μοίρα και της εκλεκτής της θεάς Άρτεμις, Pothia. Ο Άδης, φοβούμενος μην έχει και ο δικός του εκλεκτός πολεμιστής την ίδια τύχη, προσπάθησε να εμποδίσει τον Kratos, καταφέρνοντας να αποδεκατίσει τον σπαρτιατικό στρατό του. Φτάνοντας στο δέντρο της Ambrosia, δημιούργημα του θεού της ιατρικής, Asclepius, ο Kratos αντιμετωπίζει και σκοτώνει τον εκλεκτό του θεού Ήλιου, Cereyon. Στην τελική μάχη, ο εναπομείναντας σπαρτιατικός στρατός έρχεται αντιμέτωπος με τους πολεμιστές του Alrik του Βάρβαρου, ο οποίος όντας σε παρόμοια θέση με τον Kratos, προσπαθούσε να σώσει τον άρρωστο πατέρα του, μην γνωρίζοντας ότι ήταν το πιόνι του θεού Άδη. Νικητής αναδεικνύεται ο Σπαρτιάτης πολεμιστής, που με την θεραπευτική Ambrosia γυρίζει στην πατρίδα του, γιατρεύει την κόρη του και βραβεύεται με τον τίτλο του Διοικητή από τον βασιλιά.
Η κατάρα του Ghost of Sparta
Ως στρατηγός, ο Kratos επέφερε πολλές νίκες στον σπαρτιατικό στρατό, αν και ο τρόπος του ήταν αρκετά βίαιος και ανορθόδοξος. Αγνοώντας την γυναίκα του, συνέχισε τις αιματηρές εκστρατείες του, παραμελώντας σε μεγάλο βαθμό την οικογένεια του. Ερχόμενος, όμως, αντιμέτωπος με τις βάρβαρες φυλές της ανατολής, ηγούμενες από τον Alrik τον Βάρβαρο, βρέθηκε σε μειονεκτική θέση και λίγο πριν την ολοκληρωτική ήττα του, επικαλέστηκε τον θεό Άρη, προσφέροντάς του τις υπηρεσίες του, σε αντάλλαγμα της βοήθειάς του. Ο θεός του πολέμου δέχτηκε την προσφορά του και σκόρπισε όλεθρο στις στρατιές των βαρβάρων, έσωσε τον Kratos και τον όπλισε με τα Blades of Chaos, τα οποία (ή παραλλαγές των οποίων) αποτελούν έκτοτε όπλα- ορόσημο του πολεμιστή.
Μετά από αρκετά χρόνια συνεχόμενων και αδίστακτων σφαγών και λεηλατήσεων εις το όνομα του θεού του πολέμου, κατά την διάρκεια μιας επίθεσης σε ένα χωριό ακολούθων της θεάς Αθηνάς, ο Άρης, θέλοντας να κόψει κάθε δεσμό του Kratos με τον κόσμο των θνητών, μετέφερε την γυναίκα και την κόρη του σε ένα ναό που βρισκόταν το πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα αυτός τυφλωμένος από την δίψα του πολέμου να τις σκοτώσει χωρίς να το καταλάβει. Η ιέρεια του ναού τον καταράστηκε, με αποτέλεσμα οι στάχτες της νεκρής οικογένειας του να σκεπάζουν για πάντα το κορμί του, δίνοντας του το εικονικό χλωμό χρώμα που θα τον ακολουθούσε μέχρι τον θάνατο του και στο οποίο βασίζονται τα προσωνύμιά του, «Ghost of Sparta» και «White Warrior». Συνειδητοποιώντας ότι για μία ακόμη φορά υπήρξε πιόνι των θεών, απαρνείται τον όρκο του στον Άρη και υπόσχεται ότι θα τον εκδικηθεί.
Η αποδέσμευση από τον θεό Άρη (God of WarAscension)
Στην συνέχεια ακολουθούν τα γεγονότα του God of War: Ascension, κατά χρονολογική σειρά και όχι με αυτήν που εμφανίστηκαν στο παιχνίδι αυτό καθαυτό.
Ως τιμωρία ο Άρης αναθέτει στις Ερινύες (Furies) να αιχμαλωτίσουν τον Kratos, ο οποίος βρίσκεται σε ένα χωριό της Κίρρας, παγιδευμένος σε ένα όραμα με την οικογένεια του. Με την βοήθεια και τις οδηγίες του Orkos, υπηρέτη των Ερινυών, καταφέρνει να δραπετεύσει χρησιμοποιώντας το μενταγιόν και το δαχτυλίδι της γυναίκας του και ξεκινά την αναζήτηση της ιέρειας Aletheia (Πυθία), στο μαντείο των Δελφών. Εκεί συναντά τον ψευδή προφήτη Castor και τον αδερφό του Pollux (οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης) τους οποίους νικά, παίρνοντας το Amulet of Uroboros, με την δύναμη να χειραγωγήσει τον χρόνο, και η ετοιμοθάνατη Aletheia του αποκαλύπτει το κλειδί για να απαλλαγεί από τον όρκο του στον θεό Άρη, το οποίο βρίσκεται στην καταραμένη πόλη της Δήλου. Στην συνέχεια, ακολουθεί άλλη μια συνάντηση με τον Orkos, στην οποία εκτός από την καταγωγή του ως γιος του Άρη και μιας εκ των Ερινυών, Alecto, μαθαίνουμε τα πραγματικά σχέδια του θεού του πολέμου να χρησιμοποιήσει, αρχικά τον Orkos και στην συνέχεια τον Kratos, για να ρίξει τον Δία από την εξουσία. Η αφοσίωση του στην μητέρα του, Alecto, κλονίστηκε όταν ο Άρης, ξεγέλασε τον Kratos ώστε να σκοτώσει την οικογένειά του.
Φτάνοντας στο νησί της Δήλου, δέχεται επίθεση από τις Ερινύες (Furies), όπου αν και καταφέρνει να κόψει το χέρι της Megaera, υποκύπτει στην δύναμη της Alecto. Ο Orkos για άλλη μια φορά τον βοηθάει να δραπετεύσει και στην συνέχεια χρησιμοποιώντας το Amulet of Uroborus επαναφέρει το άγαλμα του Απόλλωνα και παίρνει τα Eyes of Truth από το Φανάρι της Δήλου, τα μάτια της ιέρειας Aletheia, τα οποία της αφαίρεσαν ως τιμωρία οι Ερινύες. Μετά, όμως, από τις δοκιμασίες του Αρχιμήδη που ακολούθησαν, οι Furies καταφέρνουν να τον αιχμαλωτίσουν για άλλη μια φορά.
Furies
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία οι Ερινύες ήταν θεότητες υπεύθυνες για την τιμωρία όσων είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων και αποτελούσαν την προσωποποίηση των τύψεων. Κατά την Θεογονία του Ησίοδου, γεννήθηκαν από το αίμα του Ουρανού κατά τον ευνουχισμό του από τον γιο του, Κρόνο. Αυτές ήταν η Αληκτώ, υπεύθυνη για την τιμωρία των ηθικών εγκλημάτων, η Μέγαιρα, η οποία συνδέεται με τη ζήλεια και τον φθόνο και τιμωρούσε ιδιαίτερα τη συζυγική απιστία, και η Τισιφόνη, η τιμωρός των δολοφόνων.
Για δύο εβδομάδες, ο αλυσοδεμένος Kratos τιμωρείται από τις Ερινύες για την καταπάτηση του όρκου του στον Άρη. Η Megaera, βασανίζει τον πρωταγωνιστή, ωστόσο αυτός καταφέρνει να δραπετεύσει από τα δεσμά του και την κυνηγάει στη φυλακή του, η οποία αποκαλύπτεται ότι είναι ο Aegaeon the Hecatonchires (Αιγαίων ο Εκατόγχειρας). Υπερνικώντας μια σειρά από ψευδαισθήσεις, οι οποίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη λαγνεία του πρωταγωνιστή και τη δίψα του για δόξα, σκοτώνει την Megaera και ανακτά το Amulet of Uroboros. Προχωρώντας βαθύτερα μέσα στη φυλακή συναντάει τον Scribe of Hecatonchires (Γραφιάς των Εκατόγχειρων), τον πρώτο θνητό που τιμώρησαν οι Ερινύες, ο οποίος τον πληροφορεί ότι αν και απάνθρωπες, οι Furies κάποτε ήταν δίκαιες, αλλά πλέον έχουν επηρεαστεί από το θεό Άρη. Συνεχίζοντας το κυνήγι των βασανιστών του, σκοτώνει το πουλί- προστάτη της Tisiphone, από το οποίο παίρνει την Oath Stone του Orkos και έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μια ψευδαίσθηση, αυτήν την φορά, της γυναίκας και της κόρης του. Η Alecto προσπαθεί να τον πείσει για ύστατη φορά να υποταχθεί στο θεό Άρη, αλλά αυτός αρνούμενος ξεκινά μια αιματηρή μάχη με τις δύο Furies, όπου καταλήγει με τον αναμενόμενο θάνατο αυτών. Ο Kratos επιστρέφει στην Σπάρτη, όπου τον περιμένει ο Orkos ώστε να τον συγχαρεί για την νίκη του, ενώ τον πληροφορεί ότι έγινε ξανά oath keeper, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πεθάνει για να καταφέρει ο Kratos να απαλλαγεί από τον όρκο του. Αν και αρχικά διστακτικός, τελικά πείθεται από τις παρακλήσεις του Orkos. Ελεύθερος πλέον, χωρίς την επιρροή του θεού του πολέμου, αρχίζει να βιώνει τους εφιάλτες που θα τον στοιχειώνουν για την υπόλοιπη ζωή του και ανακαλύπτει ότι ο μοναδικός τρόπος λύτρωσής του είναι να υπηρετεί το θέλημα των υπόλοιπων Ολύμπιων θεών.
Πηγές: God of War (Comics), God of War, Ghost of Sparta, God of War II, God of War: Ascension, godofwar.wikia.com, wikipedia.com, theoi.com, ebooks.edu.gr
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου