The Sexy Brutale Review

Είμαι σίγουρος πως όλοι μας σε κάποια φάση έχουμε κάνει σκέψεις σχετικά με την τροπή που θα μπορούσε να έχει πάρει η ζωή μας εάν είχαμε επιλέξει ένα διαφορετικό αντικείμενο σπουδών ή εργασίας. Συχνά μια απόφαση της στιγμής ή ένα ασυγχώρητο λάθος είναι αρκετό για να καθορίσει το μέλλον μας. Βλέπετε ο χρόνος, μια έννοια που αρκετοί λογοτέχνες, φιλόσοφοι ή ακόμη και μαθηματικοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως την τέταρτη διάσταση, κυλάει μόνο προς τα εμπρός. Τί θα γινόταν όμως αν τελικά η ανθρωπότητα εφεύρισκε έναν τρόπο, ώστε να αντιστρέψει την κατεύθυνσή του; Αν ήμασταν ικανοί να επέμβουμε στα γεγονότα του παρελθόντος;
Στο The Sexy Brutale αναλαμβάνετε τον ρόλο του Lafcadio Boone, ενός άντρα μέσης ηλικίας, ο οποίος ξυπνά από το άκουσμα της φωνής μιας μυστηριώδους γυναικείας οντότητας στο αρχοντικό του εκατομμυριούχου Marquis. Ο αινιγματικός ιδιοκτήτης της έπαυλης, η οποία λειτουργεί σαν καζίνο, κάθε χρόνο διεξάγει έναν πολυδάπανο χορό μεταμφιεσμένων για χάρη ενός επιλεγμένου αριθμού προσκεκλημένων. Αυτή τη χρονιά όμως κάτι πήγε πραγματικά πολύ στραβά. Η ώρα είναι 12 μμ. Ανακτώντας τις αισθήσεις σας, βρίσκετε τον εαυτό σας, έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα εξερεύνησης του χώρου, σε έναν μακρόστενο διάδρομο να κατασκοπεύετε μέσα από την κλειδαρότρυπα μιας πόρτας. Ένας εκκεντρικός καλεσμένος, που φοράει μια αλλόκοτη μάσκα μέσα από την οποία προεξέχει ένα παχύ, κόκκινο μουστάκι, προσπαθεί εμφανώς αναστατωμένος να κινηθεί αθόρυβα στον χώρο. Αναζητά κάτι μέσα στην θυρίδα ενός παλιού, σκοροφαγωμένου επίπλου. Τον ακολουθείτε για να τον δείτε να εισέρχεται σε έναν χώρο, που μοιάζει με ιερό ναού και να συζητά με ένα μέλος του προσωπικού της έπαυλης. Ο εργαζόμενος άντρας δεν διστάζει, για άγνωστο λόγο, να τον πυροβολήσει εξ επαφής στο στήθος. Και τότε είναι που συμβαίνει το αδιανόητο. Ο χρόνος γυρίζει πίσω.
Ξυπνάτε εκ νέου σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του αρχοντικού αυτή τη φορά. Δίπλα σας παρατηρείτε στον τοίχο μια οπλοθήκη που εμπεριέχει την καραμπίνα, με την οποία είδατε πριν λίγο να δολοφονείται ο φτωχός Reginald, και μία ντουλάπα, στην οποία κρύβεστε χωρίς δεύτερη σκέψη τρομοκρατημένος. Βλέπετε από την κλειδαρότρυπα τον ίδιο εργαζόμενο άντρα να παίρνει το όπλο, να κατευθύνεται προς το ιερό και να σκοτώνει με πανομοιότυπο τρόπο εκ νέου το ανυποψίαστο θύμα του, σαν να παρακολουθείτε για δεύτερη φορά την μαγνητοσκοπημένη σκηνή μιας ταινίας. Ο πανικός σας κυριεύει καθώς ο δολοφόνος εισέρχεται στο δωμάτιό σας. Πιστεύετε πως θα επιχειρήσει να βγάλει από την μέση και εσάς για να εξαφανίσει κάθε εν δυνάμει μάρτυρα του στυγερού εγκλήματος που διέπραξε. Τρέχετε από το ένα δωμάτιo στο άλλο για να σώσετε την ζωή σας, ώσπου συναντάτε την γνώριμη αέρινη γυναικεία φιγούρα που σας ξύπνησε αρχικά. Σας παροτρύνει να ηρεμήσετε ενημερώνοντας σας πως ο δολοφόνος δεν σας κυνηγά, καθώς η μάσκα σας, σας καθιστά αόρατο στα μάτια των υπολοίπων παρευρισκομένων στην έπαυλη. Το προσωπικό είναι οι δολοφόνοι και οι καλεσμένοι τα θύματα, όμως όλοι τους είναι ελεγχόμενοι από τις μάσκες που φορούν. Σας χαρίζει το ρολόι τσέπης που συνέλεξε από το πτώμα του Reginald. Αν καταφέρετε να του το επιστρέψετε, εκείνος δύναται να ενεργοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, μα για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να του σώσετε την ζωή. Το πορτοκαλί φόρεμα της γυναίκας ρευστοποιείται δημιουργώντας μια λίμνη στο έδαφος, από την οποία και εξαφανίζεται. Ο χρόνος γυρίζει για ακόμη μια φορά στις 12μμ.
Στον ναό καλείστε να αποτρέψετε την δολοφονία του Reginald.
Σκοπός σας στο The Sexy Brutale, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι να αποτρέψετε την διάπραξη 10 φριχτών δολοφονιών. Καθεμιά από αυτές τις 10 αποστολές με μια πρώτη ματιά μοιάζει να είναι αυτοτελής. Ωστόσο, στο τελευταίο τμήμα του παιχνιδιού, οι ξεχωριστές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στην, γεμάτη διεστραμμένα μυστικά, έπαυλη ενώνονται αριστοτεχνικά, την στιγμή που αντιλαμβάνεστε πλέον την προέλευση της δυνατότητας ελέγχου του χρόνου, τον πραγματικό συμβολισμό των ανατριχιαστικών μασκών και τα κίνητρα, όπως και την αληθινή ταυτότητα των χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας. Στο The Sexy Brutale τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, καθώς το φινάλε έρχεται για να αποδείξει πως συχνά το ανθρώπινο μυαλό, στην προσπάθεια του να συμφιλιώσει το παρελθόν με το παρόν, ενδέχεται να παίξει περίεργα τεχνάσματα. Το παιχνίδι έχει δύο εναλλακτικά τέλη, καθένα από τα οποία ρίχνει άπλετο φως στις απορίες που προκύπτουν, φυλάσσοντας ανατροπές που δύσκολα πρόκειται να προβλέψετε, ακόμη και αν είστε αρκετά παρατηρητικοί.
Όσον αφορά το gameplay, το The Sexy Βrutale είναι ένα ιδιόμορφο adventure, στο οποίο καλείστε για την ολοκλήρωση του κάθε στόχου σας να κινηθείτε στον χώρο αθόρυβα, να χειραγωγήσετε τον χρόνο προς όφελος σας και να εκμεταλλευτείτε ορθά ευφάνταστες δυνατότητες, τις οποίες αποκτάτε σταδιακά όσο προχωράτε στο παιχνίδι. Σκοπός σας είναι εφόσον παρακολουθήσετε, κατανοήσετε και απομνημονεύσετε την σειρά των πράξεων κάθε χαρακτήρα, να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ώστε να σπάσετε την αλυσίδα των γεγονότων που οδηγούν στη δολοφονία του εκάστοτε θύματος. Ο χαρακτήρας σας με το πάτημα ενός πλήκτρου δημιουργεί ένα παλμικό κύμα που ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις στον χώρο, ενώ βλέποντας από μια κλειδαρότρυπα δημιουργείται ένας στενός κώνος όρασης που κάνει ορατό ένα περιορισμένο μέρος του δωματίου, το οποίο κατασκοπεύετε. Εάν βρεθείτε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον άλλο χαρακτήρα, η μάσκα του αφαιρείται από το πρόσωπο του και έρχεται απειλητικά προς τα πάνω σας μειώνοντας τους πόντους υγείας σας. Παράλληλα, ο χρόνος παγώνει και αδυνατείτε να αλληλεπιδράσετε με τα αντικείμενα γύρω σας. Για να σωθείτε πρέπει είτε να κρυφτείτε μέσα σε ένα έπιπλο, όπως μια ντουλάπα, πριν εκείνος μπει στο δωμάτιο, είτε να φύγετε γρήγορα από αυτό.
Το μαγευτικό τραγούδι της σοπράνο Tequila Belle.
Στην έπαυλη είναι διασκορπισμένα διάφορα επιδαπέδια, μηχανικά ρολόγια, τα οποία αλληλεπιδρούν με το ρολόι τσέπης που διαθέτετε λειτουργώντας σαν σημεία αφετηρίας της ημέρας, στα οποία σώζετε την πρόοδο σας, με την προϋπόθεση ότι έχετε ανακαλύψει, εξερευνώντας τον χώρο, το κατάλληλο κουρδιστήρι για το καθένα εξ αυτών. Επιπρόσθετα, το ρολόι τσέπης σας παρέχει την δυνατότητα να ξεκινήσετε χειροκίνητα ανά πάσα στιγμή την ημέρα από την αρχή. Εάν η ημέρα τελειώσει χωρίς να έχετε καταφέρει να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας, οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν πίσω και χάνετε όλα τα αντικείμενα κλειδιά που έχετε αποκτήσει. Έτσι, ο παράγοντας του χρόνου επιτείνει την ένταση κατά την διάρκεια της συλλογής των στοιχείων, καθώς σας αναγκάζει να πάρετε γρήγορες αποφάσεις, όμως σας οδηγεί συχνά σε trial and error καταστάσεις αναγκάζοντάς σας να εκτελείτε τις ίδιες ακολουθίες πράξεων και να βλέπετε τις ίδιες σκηνές ξανά και ξανά, μια κατάσταση που επιδεινώνεται όταν οι αποστολές λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερα τμήματα του αρχοντικού.
Σώζοντας την ζωή ενός καλεσμένου, εκείνος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σας χαρίζει την μάσκα του, η οποία σας παρέχει και από μια νέα δυνατότητα ικανή να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η μάσκα του Trinity οξύνει την αίσθηση της ακοής και της όρασης και έτσι σας καθιστά ικανούς να εκμαιεύσετε τον κωδικό μιας κλειδωμένης πόρτας ασφαλείας παρακολουθώντας τις κινήσεις των χεριών ενός μέλους του προσωπικού κατά την διάρκεια της πληκτρολόγησης. Χάρη στην μάσκα της Willow διεξάγετε αποκρυφιστικές τελετές κάνοντας ορατά τα φαντάσματα της έπαυλης, τα οποία συχνά σας δίνουν συμβουλές και νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης κάθε αποστολής. Άλλες μάσκες σας δίνουν την δυνατότητα να παραβιάσετε κλειδαριές ή σας καθιστούν γνώστη των αναμνήσεων ενός χαρακτήρα που γνωρίζει κρυμμένα μυστικά της έπαυλης. Έτσι, λοιπόν, επιτυγχάνεται μια αίσθηση προόδου που ανανεώνει τον ενδιαφέρον καθόλη την διάρκεια της ενασχόλησης σας με το παιχνίδι.
Μια βόλτα στον κήπο που κοσμεί το αρχοντικό.

Η καρτουνίστικη αισθητική του The Sexy Brutale συνθέτει στιλιστικά μια ενδιαφέρουσα αντίθεση σε σχέση με τα στυγερά εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα εντός του αρχοντικού. Ο φωτισμός είναι αρκετά χαμηλός, ώστε να παράγει έντονες σκιές που δημιουργούν μια επιβλητική ατμόσφαιρα στα περιβάλλοντα γύρω σας. Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έπαυλη συναντάτε ένα κακόφημο bar, το οποίο είναι ντυμένο υπό τον ήχο ενός ξεκούρδιστου φωνόγραφου, ένα ατελιέ γεμάτο με αλλόκοτα έργα τέχνης που απεικονίζουν ανατριχιαστικές νεκροκεφαλές ή ακόμη έναν περιποιημένο κήπο με άνθη και δέντρα βαμμένα στο κόκκινο χρώμα του φθινοπώρου και σιντριβάνια που αναβλύζουν γάργαρο νερό. Εξάλλου, ένας τομέας όπου το The Sexy Brutale αναμφίβολα αριστεύει είναι η μουσική. Το κομμάτι του κεντρικού μενού αναμειγνύει με ιδιόμορφο τρόπο κλασικούς swing και dance ρυθμούς καταφέρνοντας να χαραχθεί στο μυαλό σας για μέρες. Τις έρευνες σας στο χώρο για στοιχεία συντροφεύουν chill-out μελωδίες που ενισχύουν την αίσθηση του μυστηρίου, ενώ δεν λείπουν σκηνές ντυμένες υπό την μουσική υπόκρουση εκκλησιαστικού ήχου. Αποκορύφωμα αποτελεί το εξαίσιο τραγούδι της σοπράνο Tequila Belle. Δυστυχώς η απουσία voice acting κρατάει ελαφρώς πίσω τον ήχο, γεγονός που ίσως δικαιολογείται εν μέρει αν αναλογιστεί κανείς τον χαμηλό προϋπολογισμό του παιχνιδιού.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου