Life is Strange Review

Αν ρίξετε μια ματιά στην παιχνιδοσυλλογή σας ή ρίξετε μια πρόχειρη ματιά στα ράφια κάποιου καταστήματος, θα δείτε ότι η κύρια θεματολογία των παιχνιδιών είναι η δράση. Επικά σενάρια που εξυμνούν και ανταμείβουν την αυτοθυσία του ήρωα για το κοινό καλό, πράξεις ηρωικές κτλ έχουν κατακλύσει την αγορά. Αντίθετα, παιχνίδια με δραματική θεματολογία είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το εκπληκτικό Life Is Strange της Dontnod Entertainment.
Το Life Is Strange είναι ένα τρισδιάστατο παιχνίδι περιπέτειας τρίτου προσώπου, το οποίο εξελίσσεται μέσω επεισοδίων. Αναλαμβάνετε τον ρόλο της έφηβης Max Caulfield, της οποίας το όνειρο είναι να γίνει φωτογράφος. Το όνειρο αυτό αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά όταν γίνεται δεκτή με υποτροφία στην Blackwell Academy. Τα πάντα μοιάζουν τέλεια στην ζωή της. Η υποτροφία δίνει τις απαραίτητες οικονομικές ανάσες στους γονείς της, η ακαδημία βρίσκεται στην γενέτειρα πόλη και θα της δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με την καλύτερη παιδική της φίλη, την Chloe, και σε όλα αυτά οι διδαχές της ακαδημίας γίνονται υπό της οδηγίες του Mark Jefferson, ενός από τους καλύτερους και διεθνώς αναγνωρισμένους φωτογράφους στον κόσμο. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι την στιγμή που η Max γίνεται άθελά της μάρτυρας ενός διαξιφισμού δύο ανθρώπων, με τον ένα από τους εμπλεκόμενους να καταλήγει νεκρός μετά από πυροβολισμό. Εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να διαχειρίζεται την ροή του χρόνου και συγκεκριμένα να επιστρέφει στο παρελθόν και να επεμβαίνει στα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω της.
Αν και η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, που είναι η διαχείριση του χρόνου και το φαινόμενο της πεταλούδας, ανήκουν έως ένα βαθμό στην φαντασία, το Life Is Strange παραμένει προσγειωμένο στην πραγματικότητα και αρκετά ρεαλιστικό. Στις πρώτες ώρες, όχι μόνο παρουσιάζονται οι κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας, αλλά μπαίνετε κυριολεκτικά στον μυστήριο αυτό κόσμο των εφήβων που κάνουν τα πρώτα δειλά ανεξάρτητα βήματα στην ζωή τους. Συμμαχίες και κλειστά κλαμπ κακομαθημένων πλουσιόπαιδων, ανταγωνισμός, έρωτες και διαμάχες ζευγαριών, νέες φιλίες να γεννιούνται, παλιές να αναβιώνουν κτλ. Σε όλα αυτά εσείς γίνεστε μάρτυρας γεγονότων και πράξεων όπου σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να επεμβαίνετε και να καθορίζετε το αποτέλεσμα όπως εσείς κρίνετε. Με την δυνατότητα διαχείρισης της ροής του χρόνου, μπορείτε να επεμβαίνετε σε περιπτώσεις παρενόχλησης μαθητών από συμμαθητές σας αλλά και του προσωπικού της ακαδημίας, να αποσπάτε πληροφορίες μέσω διαλόγων και να επιστρέφετε στο παρελθόν γνωρίζοντας πλέον τις σωστές απαντήσεις για να της χρησιμοποιείτε προς όφελος σας κτλ. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχετε την δυνατότητα να επεμβαίνετε είναι πάρα πολλές και μόνο στο τέλος του παιχνιδιού, όταν έχετε μια πλήρη εικόνα, καταλαβαίνετε την εκπληκτική και πολύπλοκη δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό.
Πρώτη μέρα στο σχολείο.
Πρώτη μέρα στο σχολείο.
Οι επιπτώσεις των πράξεων σας δεν έχουν πάντα την επιθυμητή ευτυχή κατάληξη και όχι μόνο πρέπει να ζήσετε με αυτό το βάρος στην συνείδηση σας αλλά βλέπετε και τους χαρακτήρες γύρω σας να επηρεάζονται, οδηγώντας το παιχνίδι σε διαφορετικά μονοπάτια. Το Life Is Strange προσφέρει πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές και δεν είναι δυνατό να τις δείτε όλες την πρώτη φορά που θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι. Επιλογές που ποικίλουν σε δυναμική και σημασία, από την διαγραφή κάποιου προσβλητικού μηνύματος από τον πίνακα ανακοινώσεων έξω από το δωμάτιο ενός μαθητή, έως την αποτροπή αυτοκτονίας μιας μαθήτριας, τα πάντα έχουν σκηνοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν την ροή της ιστορίας και η τροπή των γεγονότων μεταβάλλεται κάθε φορά που επεμβαίνετε στην ροή του χρόνου. Κατά την διάρκεια των πέντε επεισοδίων, η δράση σταδιακά κλιμακώνεται με τα τελευταία επεισόδια όπως είναι αναμενόμενο να απογειώνουν το παιχνίδι. Σκηνές και καταστάσεις όχι μόνο για γερά νεύρα αλλά και αρκετά φορτισμένες συναισθηματικά, που κάνουν και τους ποιο σκληροτράχηλους να λυγίσουν.
Όλα τα προαναφερθέντα δεν θα είχαν κανένα νόημα αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι χαρακτήρες για να υποστηρίζουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Arcadia Bay. Η σταδιακή παρουσίαση αλλά και το βάθος των προσωπικοτήτων και χαρακτήρων εντυπωσιάζουν. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού κατάφεραν να μεταφέρουν όχι μόνο την μικρή κοινωνία της ακαδημίας, αλλά και μιας μικρής πόλης με αρχή μέση και τέλος. Από τα μικροπροβλήματα των εφήβων της Blackwell Academy, σύντομα έρχεστε αντιμέτωποι με μια κοινωνία με τους δικούς της ξεχωριστούς ρυθμούς και ανησυχίες. Η δουλειά στην παρουσίαση και ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι μοναδική. Σκληροτράχηλοι πρώην στρατιωτικοί, χήρες μητέρες, διακινητές ναρκωτικών, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, συνθέτουν μια κοινωνία και προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Μια κοινωνία όπου ο καθένας λειτουργεί και πράττει ανεξάρτητα, όμως κάτι μυστήριο και σκοτεινό φαίνεται να συνδέει και να επηρεάζει τους πάντες.
Max και Chloe όπως λέμε Sherlock και Watson.
Max και Chloe όπως λέμε Sherlock και Watson.
Τα οράματα της Max για μια επικείμενη φυσική καταστροφή και η ανεξήγητη εξαφάνιση μιας μαθήτριας της ακαδημίας δείχνουν ότι συνδέονται με έναν ανεξήγητο τρόπο και εσείς καλείστε να λύσετε το μυστήριο. Κάθε φορά που επεμβαίνετε στην ροή του χρόνου και αλλάζετε το αποτέλεσμα ενός γεγονότος συμβαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας, άλλοτε με τα αποτελέσματα να γίνονται αμέσως εμφανή και άλλοτε οι τύχες των πάντων γύρω σας να καθορίζονται σε ακαθόριστο χώρο και χρόνο από εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα των πράξεων σας καθορίζουν τον κόσμο εκπλήσσει ευχάριστα και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ακόμα και αν η κατάληξη είναι ο θάνατος άλλων χαρακτήρων. Το Life Is Strange είναι ένα διαδραστικό, κινηματογραφικό δράμα, με αρκετές έντονες στιγμές αγωνίας αλλά και δράσης. Δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου βιώνετε αρκετά έντονες και αγχωτικές καταστάσεις όταν προσπαθείτε μέσα από απλοϊκούς γρίφους να αποτρέψετε τον θάνατο φίλων και γνωστών, όχι πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του Life Is Strange.

Αν και το πρώτο επεισόδιο ξεκινά αρκετά χαλαρά και αφορά τους απλοϊκούς προβληματισμούς εφήβων, σύντομα η κλίμακα επεκτείνεται πέρα από τον μικρόκοσμο της Blackwell Academy και με έναν ευφυέστατο τρόπο ολόκληρη η κοινωνία της Arcadia Bay επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κόσμο του παιχνιδιού. Το μεταφυσικό στοιχείο είναι κεντρικός μηχανισμός του παιχνιδιού, αλλά οι λογικές αντιδράσεις και πράξεις των καθημερινών ανθρώπων είναι αυτές που καθορίζουν την ροή τον γεγονότων χωρίς κανένας να γνωρίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των πράξεων αυτών. Κάθε χαρακτήρας είναι ένα κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ και εσείς καλείστε να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους. Πέρα από τους χαρακτήρες που βοηθούν στην εξιστόρηση, τα πολλά διαδραστικά σημεία προσφέρουν πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το παρόν των χαρακτήρων και σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στο να σχηματίζετε το προφίλ του καθενός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις και ανατροπές και είναι ένα δείγμα του βάθους και προσοχής που έχει δοθεί στην δημιουργία κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά,αλλά και σαν σύνολο μιας κοινωνίας, ενός κόσμου
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου