Sunset Overdrive Review

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Insomniac ετοίμαζε παιχνίδι αποκλειστικό για το Xbox One, άπαντες έμειναν άναυδοι, κυρίως λόγω της πρώτερης σχέσης της εταιρείας με τη Sony. Το παιχνίδι αυτό είναι το Sunset Overdrive, το οποίο από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε με το ιδιαίτερο στιλ γραφικών και την τρέλα που κουβαλάει και αποτελεί έναν ακόμη δυνατό τίτλο στη φαρέτρα του Xbox One.
Το σενάριο του Sunset Overdrive είναι αλληγορικό, καθώς οι κάτοικοι της Sunset City στα πλαίσια ενός μεγάλου event δοκιμάζουν το ενεργειακό ποτό Overcharge και ύστερα από λίγα λεπτά όλοι μεταλλάσονται σε τέρατα. Ο ήρωας του παιχνιδιού δεν δοκίμασε το ενεργειακό ποτό, καθώς την ίδια ώρα δούλευε για λογαριασμό της FizzCO, της εταιρείας που δημιούργησε το ποτό. Στόχος σας σε πρώτη φάση είναι να καταφέρετε να αποδράσετε από την πόλη πρωτού σας φάνε οι μεταλλαγμένοι και με τη βοήθεια λίγων συμμάχων που συναντάτε να δώσετε ένα τέλος στα σατανικά σχέδια της FizzCO, η οποία προσπαθεί να συγκαλείψει το γεγονός και να καταστρέψει τη Sunset City.
Συνήθως στα μεταποκαλυπτικά παιχνίδια τα πάντα γύρω σας είναι σκοτεινά και μελαγχολικά. Το Sunset Overdrive όμως σας τραβάει από το χέρι να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, αφού το σκηνικό γύρω σας είναι γεμάτο φως και ζωντανά χρώματα και η μελαγχολική διάθεση πάει κι αυτή περίπατο. Άλλωστε η αποκάλυψη είναι η καλύτερη αφορμή να σταματήσετε να δουλεύετε και να μην ξαναδείτε τα μούτρα του αφεντικού σας, όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από τους χαρακτήρες που συναντάτε! Αντίστοιχα και στην οθόνη επιλογής των χαρακτηριστικών και της ενδυμασίας του ήρωά σας, βρίσκετε πληθώρα από ρούχα και αξεσουάρ τα οποία χαρίζουν άφθονο γέλιο, όπως γυαλιά ηλίου, αλλοπρόσαλλες μάσκες, σανδάλια, τακούνια, χρωματιστά κολάν και άλλα. Μάλιστα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αγοράζετε συνεχώς νέες ενδυμασίες εξαργυρώντας τα χρήματα που κερδίζετε από τις αποστολές. Οι επιλογές εξατομίκευσης είναι πραγματικά άφθονες, σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα θα βρείτε παρόμοιο χαρακτήρα με τον δικό σας όταν μπείτε να παίξετε online.
Ο κόσμος μοιάζει με ένα μεγάλο... λούνα παρκ.
Ο κόσμος μοιάζει με ένα μεγάλο... λούνα παρκ.
Το Sunset Overdrive είναι ένα open-world παιχνίδι που διαδραματίζεται σε μία ενιαία πόλη με ικανοποιητική έκταση, χωρίς να παρεμβάλλονται οθόνες φόρτωσης ανάμεσα στις αποστολές. Όπως σε κάθε τέτοιο παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του, αναλαμβάνετε βασικές ή προαιρετικές αποστολές, ενώ ψάχνετε στη πόλη για αντικείμενα προς συλλογή που σας βοηθούν να εξελίξετε τον ήρωα. Το παιχνίδι αποτελεί ένα κοκτέιλ ιδεών από διαφόρων ειδών τίτλους, αλλά το αποτελέσμα δίνει μία αναπάντεχη φρεσκάδα με μοναδικό στιλ. Συγκεκριμένα, η κίνηση του χαρακτήρα θυμίζει έντονα Infamous, το γλίστρημα σε μπάρες και καλώδια, αλλά και η χρωματική παλέτα φέρνει στο νου Jet Set Radio, ενώ η όλη τρέλα και καφρίλα θυμίζει Dead Rising, με τη διαφορά ότι το Sunset Overdrive είναι πιο πλήρες από όλα τα προαναφερθέντα παιχνίδια. Και αυτό γιατί παίρνει σχεδόν άριστα σε τρεις βασικούς τομείς που αποτελούν βαρόμετρο στα open-world παιχνίδια.
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι το gameplay έχει στηθεί έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η Sunset City είναι δομημένη σαν λούνα παρκ, καθώς παντού βρίσκονται μπάρες, καλώδια ηλεκτρικού, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ομπρέλες και εξαερισμοί που μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Το παιχνιδι επιβραβεύει τις εναέριες κινήσεις και ιδιαίτερα την ικανότητά να σκοτώνετε τους μεταλλαγμένους ισορροπώντας πάνω σε καλώδια ή μπάρες δίνοντας σας πόντους style. Όταν ο μετρητής φτάσει σε ένα επίπεδο, τότε ενεργοποιούνται τα amps που έχετε βάλει στον χαρακτήρα και τα όπλα του και μπορείτε να προκαλέσετε πραγματικό μακελειό. Τα amps είναι δυνατότητες που ενισχύουν τις επιθετικές ικανότητες του ήρωα, καθώς προσθέτουν φωτιά, ηλεκτρισμό κλπ στις επιθέσεις σας. Για να αγοράσετε amps πρέπει επίσης να βρίσκεστε συνεχώς στον αέρα ψάχνοντας στα καλώδια ηλεκτρικού και στις οροφές των πολυκατοικιών για βρώμικα παπούτσια(!), κάμερες ασφαλείας, χαρτιά τουαλέτας και άλλα αντικείμενα τα οποία εξαργυρώνετε και αγοράζετε amps στον χαρακτήρα που τα εμπορεύεται.
Όσο συνεχίζετε να μην πέφτετε στο έδαφος και σκοτώνοντας ότι κινείται αποκτάτε και σήματα (badges), τα οποία εξαργυρώνετε αποκτώντας overdrives. Τα overdrives ενισχύουν τις ικανότητες του χαρακτήρα, καθώς χαρίζουν περισσότερη υγεία, μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς στους εχθρούς και άλλα. Όπως καταλαβαίνετε το ίδιο το παιχνίδι σας σπρώχνει να κινείστε ριψοκίνδυνα σκαρφαλώνοντας σε τοίχους, να γλιστράτε πάνω σε μεταλλικά κιγκλιδώματα, ακόμη και να πετάτε για σύντομο χρονικό διάστημα σκοτώνοντας εχθρούς, διότι αυτά κάνουν το παιχνίδι πραγματικά απολαυστικό. Αντίθετα, όταν είστε στο έδαφος, η κίνηση του χαρακτήρα μοιάζει αρκετά αργή και οι μεταλλαγμένοι πολύ εύκολα σας περικυκλώνουν και σας σκοτώνουν.
Ένας από τους badass μεταλλαγμένους σε πρώτο πλάνο.
Ένας από τους badass μεταλλαγμένους σε πρώτο πλάνο.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει το Sunset Overdrive να ξεχωρίζει είναι η αυθεντική τρέλα που διαποτίζει τόσο τις αποστολές όσο και τους χαρακτήρες. Αν και σαν δομή οι αποστολές δεν διαφέρουν από αντίστοιχους τίτλους, εντούτοις οι κωμικοτραγικές και πολλές φορές σουρεαλιστικές καταστάσεις που βιώνετε σας κάνουν να ανυπομονείτε για την επόμενη αποστολή. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ταινίες και video games, ενώ το παιχνίδι δεν διστάζει να σατιρίσει ευαίσθητες ή μη κοινωνικές ομάδες και πολιτισμούς, πολλές φορές με τέτοιο κάφρικο τρόπο, που για πολλούς το χιούμορ του ενδέχεται να γίνει παρεξηγήσιμο. Το ίδιο αλλοπρόσαλλοι είναι και οι χαρακτήρες που συναντάτε, όπως για παράδειγμα οι απίστευτες δολοφονικές μαζορέτες, η παρέα των nerds και άλλοι, οι οποίοι είτε με τις ατάκες τους είτε με τις εκφράσεις τους σας κάνουν συνεχώς να χαμογελάτε. Δυστυχώς οι προαιρετικές αποστολές είναι αδιάφορες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την αναζήτηση πέντε αντικειμένων κάθε φορά στο χάρτη ή την εξουδετέρωση των εχθρών πρωτού καταστρέψουν κάποια κατασκευή. Αντίθετα, πολύ εθιστικές είναι οι αποστολές tower defense που διαδραματίζονται νύχτα και σε αυτές αντιμετωπίζετε ορδές μεταλλαγμένων είτε πυροβολώντας είτε τοποθετώντας παγίδες γύρω από τις βάσεις που υπερασπίζεστε.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου